Votul dat în Parlament noului Guvern, jurământul de învestitură depus de miniștrii Cabinetului, preluarea mandatului de prim-ministru de către Dacian Cioloș, arestarea preventivă a fostului secretar de stat în Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu, precum și noile detalii despre situația răniților din Colectiv prezentate de premierul interimar Sorin Cîmpeanu, dar și rezultatul meciului amical de fotbal dintre naționala României și cea a Italiei sunt principalele subiecte ale zilei de 18 noiembrie.
Elicopterul H215 se va produce la Brașov. O treime din investiția Airbus Helicopters de la Ghimbav — susținută de statul român. Președintele Airbus Helicopters, alături de oficialități din Franța, Germania și din țara noastră, au dezvelit, ieri, piatra de temelie a fabricii de elicoptere SuperPuma de la Ghimbav, unde se va produce un nou tip de elicopter greu, H215, transmite Bursa. Investiția se cifrează, potrivit secretarului de stat Alexandru Năstase, la 15 milioane de euro, din care 20 de milioane de lei (4,53 milioane de euro) reprezintă ajutor de stat acordat recent de Guvernul României. Anul trecut, francezii anunțaseră o cifră de 40 de milioane de euro ca fiind investiția în noua fabrică.
Tăriceanu, la Parlament: Îmi vine să spun numai răutăți. Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, la Parlament, că ALDE nu va vota Guvernul Cioloș și că „îi vine să spună numai răutăți”, transmite România Liberă. „În România, prezumția de nevinovăție este anulată în fapt de DNA, care prin scurgerile de informație către presă servește anumite interese și creează o presiune inacceptabilă asupra judecătorilor”, a declarat Tariceanu.
Premierul Dacian Cioloș și-a preluat mandatul. Dacian Cioloș și-a preluat marți seară mandatul de prim-ministru, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Victoria, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului interimar, Sorin Cîmpeanu, anunță Jurnalul Național. Cioloș i-a mulțumit premierului interimar pentru modul în care și-a dus la îndeplinire mandatul, dar și președintelui Klaus Iohannis pentru încredere. „Mi-ați cerut să vin cu o echipă de independenți, care și-au lăsat activitățile (…) deoparte să își pună competențele într-o echipă care cred eu că își va duce la capăt mandatul”, i-a transmis Cioloș lui Iohannis.
Iohannis: Nu știu dacă a existat vreodată un guvern chiar așa independent politic, e o premieră. Un guvern independent politic precum Cabinetul Cioloș „este o premieră care ajută România”, este de părere președintele Klaus Iohannis, potrivitJurnalului Național. „Un guvern independent politic nu a stat de mult la această masă. Nu știu dacă a existat vreodată un guvern chiar așa independent politic. Vreau să cred că este o premieră care ajută România”, a spus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de prim-ministru de către Dacian Cioloș.
Cabinetul Cioloș a depus jurământul de învestitură.Premierul Dacian Cioloș și miniștrii Cabinetului său au depus jurământul de învestitură în funcții, marți, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis, transmite Jurnalul Național. La ceremonia de la Palatul Cotroceni au fost prezenți cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, dar și consilieri prezidențiali. Guvernul Cioloș a fost învestit, marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Iohannis: Guvernul independent, o șansă pentru România. Partidele, ocazie de reconectare la alegători. Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de la Palatul Cotroceni în care membrii noului Cabinet au depus jurământul, că acest Guvern independent politic este o șansă pentru România, iar partidele vor avea ocazia timp de un an de zile să se reconecteze la alegători, relatează Ziarul Financiar. „Dacă politicienii se îndepărtează de alegător, atunci apare o situație similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegător, pe de o parte, clasa politică, pe de altă parte”, a spus Iohannis.
Cabinetul Cioloș a trecut de Parlament. Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a primit marți votul de învestitură în Parlament, anunță Cotidianul. S-au înregistrat 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 2 voturi nule. La finalul votului de învestitură, Cioloș a declarat că votul acordat în Parlament „ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare”. „Este un semn al legitimității care este acordat acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice. Deci votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare „, a declarat premierul învestit.
Dacian Cioloș: Corupția, înlăturată ca să nu se mai întâmple tragedii ca cea din Colectiv. Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, marți, în plenul Parlamentului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată, potrivitPuterea. Cioloș a ținut să precizeze că trebuie înlăturată corupția. „Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv”, a afirmat Dacian Cioloș în plenul reunit al Parlamentului.
Cioloș: România are restanțe mari la fonduri UE pentru perioada financiară 2007-2013. Vom încerca să le eliminăm. România mai are restanțe mari în ceea ce privește fondurile europene pentru perioada financiară 2007-2013 pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil, a declarat, marți, premierul desemnat Dacian Cioloș, în ședința plenului comun al Parlamentului în care solicită votul de încredere pentru noul Cabinet, transmite Economica.net. „În ceea ce privește fondurile europene, avem încă mari restanțe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat”, a spus Cioloș.
Haos. Dacian Cioloș și-a schimbat programul de guvernare. Cum arată noua viziune a guvernului tehnocrat. După haosul privind Ministerul Justiției și retragerea Cristinei Guseth din cursa pentru cel mai important portofoliu, noua propunere fiind Raluca Prună, o nouă schimbare neașteptată apare în programul de guvernare a premierului desemnat Dacian Cioloș, scrie Evenimentul Zilei. Peste noapte, viziunea guvernului de tehnocrați s-a schimbat, astfel încât din 13 obiective, au devenit 14, dintre acestea dispărând măsura de comasare a alegerilor, despre care s-a spus că este nepotrivită.
Iohannis: Votul este o dovadă că partidele au înțeles că un Guvern de tehnocrați este acum soluția cea mai bună pentru România. Votul acordat astăzi de parlamentari Executivului Cioloș este o dovadă a faptului că partidele au înțeles că un Guvern de tehnocrați este acum soluția cea mai bună pentru România, a susținut Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, potrivit Capital. Acesta a mai precizat că, în continuare, noii miniștri vor avea nevoie de un sprijin consistent din partea parlamentarilor.
Liviu Dragnea: Votul pentru Cabinetul Cioloș nu e un cec în alb, să stea departe de manevre politice. Liviu Dragnea susține că votul PSD pentru Cabinetul Cioloș nu este un cec în alb, iar social-democrații vor susține acest guvern doar în măsura în care își desfășoară activitatea în interiorul mandatului dat de Parlament, asigură alegeri corecte și stă departe de manevre politice, relatează Evenimentul Zilei. „Votul nostru nu va fi un vot în alb. Vom susține Guvernul Cioloș atâta timp cât vom avea convingerea că își desfășoară activitatea în interiorul mandatului agreat, atât timp cât continuă măsurile economice adoptate de guvernarea noastră, atât timp cât stă deoparte de manevre politice care ar putea duce la destabilizarea sistemului și actului administrativ, atât timp cât avem certitudinea că acest Guvern va pregăti în mod corect și nepărtinitor alegerile din 2016”, a declarat Liviu Dragnea.
Blaga: Cabinetul Cioloș va trebui să repare ce a stricat guvernarea Ponta. Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat marți, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, că Guvernul Cioloș va trebui să repare ceea ce a stricat guvernarea Ponta, să administreze și să construiască, scrieRomânia Liberă. Blaga a mai spus că se bucură că echipa Cioloș a preluat elemente din programul de guvernare al PNL și al președintelui Klaus Iohannis și că Executivul trebuie să acționeze în direcția „lucrului bine făcut”, motiv pentru care va avea un partener în PNL.
Gorghiu, la Parlament: Întreaga clasă politică este acum într-un mare impas. Alina Gorghiu a declarat marți, în Parlament, că întreaga clasă politică este acum într-un mare impas și că PNL va fi un partener loial în măsurile bune pe care le va lua premierul desemnat Dacian Cioloș, relatează România Liberă. „Întreaga clasă politică este acum într-un mare impas, dar îl putem transforma într-o mare oportunitate. PNL crede în soluția cerută de cetățeni.este nevoie de o reformă serioasă a partidelor, pentru ca acestea să se poată încărca cu voința de reîmprospătare”, a declarat Gorghiu.
Kelemen Hunor: „Noroc cu CV-urile câtorva miniștri care, individual, sunt mai consistente decât tot programul de guvernare”. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat astăzi în Parlament că formațiunea pe care o reprezintă va da un vot de încredere guvernului propus de premierul Dacian Cioloș, dar a menționat că această situație nu este una „de lungă durată” și că este de datoria partidelor politice să explice că nu au renunțat și că nu doresc să renunțe la rolul lor de a-și face datoria conform votului cetățenilor, scrie Gândul. „Suntem conștienți că un an este foarte puțin pentru a permite și a realiza reforme, pentru lansarea unor investiții care necesită proceduri complicate. Votul nostru de azi, partea simplă a misiunii noastre, se încheie”, a declarat Kelemen Hunor în plenul Parlamentului.
Traian Băsescu îl laudă pe Dacian Cioloș: A avut curaj, e un om responsabil. Președintele Mișcării Populare (MP), Traian Băsescu, a afirmat marți, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că premierul desemnat Dacian Cioloș este „un om responsabil”, deoarece a avut „curajul” să revină asupra a două nominalizări de miniștri, potrivit Puterea. „Este clar că premierul Dacian Cioloș nu putea să cunoască toată echipa. (…) Ce apreciez la Cioloș este capacitatea de a reveni”, a precizat Traian Băsescu.
Vasile Dâncu, propus pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, a primit aviz favorabil. Vasile Dâncu, propus pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, cu 27 voturi „pentru” și o abținere, anunță Ziarul Financiar. Vasile Dâncu a declarat, la finalul audierilor, că se bucură că este susținut de toate partidele parlamentare și a precizat că una dintre prioritățile sale este modernizarea administrației, urmând ca în perioada următoare să prezinte mai multe detalii legate de acest proiect.
Raluca Prună, avizată ministru al Justiției: Așteptările publice, extrem de mari. Raluca Prună a fost avizată favorabil în funcția de ministru al Justiției cu 48 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și două „abțineri”, informează Puterea. Aceasta a afirmat că este jurist și știe că nu este ușor, în condițiile în care există așteptări publice „extrem de mari”. „Sunt onorată că Dacian Ciolo; mi-a făcut propunerea pentru a ocupa acest fotoliu. Este numai începutul. E greu să spui ce dore;ti să faci într-o oră și jumătate. Vreau să îi asigur de tot sprijinul meu. Cred într-o procedură a dialogului, transparență”, a precizat Raluca Prună.
Cristina Guseth: M-am dus cu bună-credință la audieri, am vrut să prezint agenda cetățeanului. Cristina Guseth s-a destăinuit pe pagina de Facebook, spunând că a fost animată de dorința de a reprezenta agenda cetățeanului care nu are studii de drept și își cere scuze pentru prestație, după ce nominalizarea sa pentru funcția de ministru al Justiției a fost retrasă în urma audierii în comisiile de specialitate din Parlament, relateazăCurierul Național. „M-am dus cu bună-credință la audieri. Aveam de partea mea experiența managerială a lucrului cu magistrații și instituțiile sistemului judiciar”, scrie Cristina Guseth pe Facebook.
Năstase: Cioloș a dovedit că strada avea dreptate. Comisia juridică a votat ca o cireadă. Parlamentarii au confirmat că sunt „o masă de manevră”, „incapabili să respecte mandatul primit de la cetățeni”, consideră fostul premier Adrian Năstase, referindu-se la audierea de luni seara în comisiile parlamentare de specialitate a Cristinei Guseth, propusă inițial pentru portofoliul Justiției și avizată favorabil, relatează Q Magazine.
Bogdan Aurescu: Am auzit din partea unora care nu prea știu politică externă că am pierdut procesul de la Haga. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marți, că a fost recent acuzat că este afiliat politic și că a auzit chiar, în aceste zile, „din partea unora care nu prea știu politică externă”, că a pierdut procesul de la Haga, conform Evenimentului Zilei. „În aceste zile am fost în mod repetat acuzat că sunt afiliat politic și vreau să clarific acest aspect. Sunt diplomat de carieră, nu sunt membru al niciunui partid și nu sunt afiliat politic vreunui partid. S-a invocat în ceea ce mă privește un episod singular, unic de tangență a mea cu sfera politicii interne de acum 11 ani”, a spus șeful diplomației române, la sediul MAE.
Iohannis: „În domeniul cercetării și educației este nevoie de un plan pe termen lung”. Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un discurs la Palatul Cotroceni, că în domeniul cercetării și educației este nevoie de un plan pe termen lung, șeful statului arătând că în acest caz deciziile nu trebuie luate în grabă sau sub presiune, deoarece „schimbările de azi pe mâine au demonstrat că nu trec proba timpului”, conform Bursa. „Este momentul să punem capăt reformelor făcute în pripă, fără studii de impact sau de evaluare a politicilor care le preced”, a declarat Klaus Iohannis astăzi la dezbaterea cu tema „Perspectiva elevilor asupra sistemului de învățământ din România”.
Nicușor Dan cere CE includerea unei secțiuni dedicate corupției imobiliare în raportul referitor la România. Nicușor Dan, președintele Grupului de inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), a participat astăzi la consultările avute la București de experții Comisiei Europene cu reprezentanții principalelor organizații implicate în lupta anti-corupție, în perspectiva elaborării raportului UE anti-corupție la nivelul statelor membre, potrivit unui comunicat de presă remis redacției, relatează Bursa. Cu acest prilej, Nicușor Dan a cerut includerea corupției imobiliare că secțiune distinctă în viitorul raport al UE anti-corupție la capitolul rezervat României, arătând că fenomentul corupției în domeniul imobiliar nu a făcut obiectul niciunei instituții publice românești.
Percheziții DNA la sediul central al ANAF. Procurorii DNA — Serviciul Teritorial Oradea efectuează percheziții la sediul central al ANAF din București, au declarat pentru surse judiciare, scrie Capital. Potrivit surselor citate, percheziții au loc și la sediul Consiliului Județean Satu Mare într-un dosar privind suspiciuni de corupție privind achiziții publice.
Alin Țucmeanu, fost secretar de stat în ministerul Sănătății, și omul de afaceri Cristinel Vodislav, arestați preventiv. Alin Țucmeanu, eliberat marți din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, după reținerea sa în dosarul în care este acuzat că a acceptat să primească mită, și omul de afaceri Cristinel Vodislav, care i-ar fi oferit bani, au fost arestați preventiv, în urma deciziei Tribunalui București, anunțăAdevărul. Procurorii DNA i-au pus sub urmărire și i-au reținut pe Alin Țucmeanu, pentru luare de mită și complicitate la dare de mită (două infracțiuni), și pe Cristinel-Spiridon Vodislav, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru dare de mită.
Aproba șpaga pentru șefii de spital. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu, își tranzacționa influența în beneficiul celor care erau dispuși să scoată bani din buzunar pentru a primi contracte la spitale, relatează Libertatea. Aceasta e situația descrisă de procurorii DNA în referatul prin care ieri seară au cerut arestarea secretarului de stat. El este acuzat că a garantat pentru seriozitatea celui care urma să plătească un director de spital din București în schimbul unui contract de 600.000 de euro.
Dosarul Colectiv. Patronii și pirotehnistul de la firma de artificii, în arest la domiciliu. Cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv, Daniela Niță și Cristian Niță, vor fi plasați la domiciliu, conform Cotidianul. Aceeași măsură a fost decisă și pentru să fie plasați în arest la domiciliu. Este decizia Tribunalul București, care a admis, marți, o contestație a celor trei față de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă.
Cum folosea șeful de la Protecția Martorilor instituția pe post de agenție de turism pentru polițiști. Detalii revoltătoare ies la iveală despre modul în care ofițerii de la Protecția Martorilor cheltuiau banii statului pentru propria distracție, noteazăAdevărul. Viețile unor victime ale interlopilor, sau martori în dosare în corupție, erau puse în pericol chiar de către cei care ar fi trebuit să-i protejeze. Corupție la nivel înalt, activarea într-un grup de crimă organizată și martori protejați puși în pericol de moarte de cei care aveau obligația să-i apere. Asta au descoperit procurorii anticorupție la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor, care l-au reținut pe șeful instituției, chestorul Adrian Bărăscu și pe alți alți cinci comisari șefi și un psiholog din cadrul aceleiași structuri.
Milioane din gunoaie! Firme importante din domeniul colectării deșeurilor făceau reciclare doar în acte. O megaafacere care a adus statului un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro este sub lupa Parchetului General, noteazăLibertatea. Anchetatorii, împreună cu inspectori ANAF, au descins la 59 de adrese din București și din mai multe județe din țară. Legea îi obligă pe comercianți să recicleze deșeurile (ambalaje de diferite tipuri), altfel trebuie să plătească taxe de poluare.
Semnal că Tiberiu Nițu nu mai vrea să fie Procuror General. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să își continue activitatea într-o funcție de execuție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești la încetarea mandatului, anul viitor, solicitarea fiindu-i aprobată marți de Secția pentru procurori, informează Q Magazine. Cererea lui Nițu a fost analizată și aprobată, marți, de Secția pentru procurori a CSM, după suplimentarea ordinii de zi a ședinței secției.
Cîmpeanu, noi detalii despre situația răniților din Colectiv. Un număr de opt răniți în Colectiv se află în stare critică, iar cinci în stare gravă, a declarat marți, într-o conferință de presă, premierul interimar Sorin Cîmpeanu, conform Cotidianul. Potrivit acestuia, alți 37 de pacienți sunt în stare stabilă. Dintre cei opt în stare critică, trei sunt la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul Elias, unul la institutul C.C Iliescu, doi la Spitalul Sfântul Ioan și unul la Spitalul de Arși.
Legea care interzice spațiile comerciale în clădirile cu risc seismic, promulgată de Klaus Iohannis. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor, transmiteGândul. Legea modifică Ordonanța Guvernului 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014.
Accident grav în Prahova, între un microbuz și un tir: 26 de persoane rănite. Un accident rutier în care au fost implicate un microbuz și un TIR a avut loc marți seară în localitatea prahoveană Băicoi, din primele informații de la fața locului rezultând că zece persoane ar fi rănite, relatează Libertatea. Potrivit șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Nicolae Popescu, 19 persoane au fost duse cu ambulanțele la spital, cinci dintre ele fiind în stare gravă, două suferind amputații la nivelul membrelor.
Ce se întâmplă cu banii câștigați la extragerile greșite ale Loteriei Fiscale. Fostul ministru Teodorovici face anunțul. Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că problemele de la Loteria bonurilor fiscale au apărut ca urmare a unor diferențe în interpretarea unui ordin de ministru, însă extragerile au fost legale, iar câștigătorii nu trebuie să returneze statului banii, relatează Gândul. „Decizia mea a fost aceea de a se schimba legislația aferentă pentru a simplifica acest mecanism. (…) Niciun român nu trebuie să ramburseze statului niciun ban câștigat din aceste loterii”, a explicat fostul ministru.
Vasilescu, BNR: Senatul a respins Legea privind înfințarea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială. Legea privind înființarea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială a fost respinsă de Senat, prima cameră decizională, în data de 10 noiembrie, a informat, marți, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, într-o conferință de specialitate, conform Economica.net. „În Uniunea Europeană, 24 de țări au adoptat legea și au înființat această instituție. Alte patru, respectiv Spania, Italia, Polonia și România, sunt în stadiul proiectelor de legi”, a explicat Vasilescu.
Gerea: Bucureștenii vor avea căldură la iarnă. Contractul dintre ELCEN și Romgaz, semnat. Contractul dintre ELCEN și Romgaz a fost semnat, a anunțat marți ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, care a dat din nou asigurări că bucureștenii vor avea apă caldă și căldură în această iarnă, relatează Q Magazine. Oficialul a atras însă atenția că problema de fond trebuie rezolvată prin crearea unei noi instituții de distribuire a agentului termic. „În acest moment putem spune că lucrurile sunt în principiu rezolvate și practic pentru o bună perioadă de timp de acum înainte Bucureștiul va avea apă caldă și căldură și în această iarnă și numai dacă există un accident sau voința personală a cuiva poate împiedica acest lucru”, a declarat, marți, ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, la conferința de final de mandat.
Consiliul Fiscal se așteaptă la o creștere economică de 3,5%. Consiliul Fiscal se așteaptă la o creștere economică în jurul valorii estimate de Comisia Europeană, respectiv de 3,5%, în acest an, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal, informeazăCapital. „În opinia Consiliului fiscal, rezultatele înregistrate până acum indică posibilitatea materializării unui avans al creșterii economice din acest an în jurul recentei valori estimate de CE, cu rezerva impactului unui an agricol mai slab”, precizează documentul citat.
Patronate: turismul va fi neglijat în 2016, pentru că nu se regăsește în numele niciunui minister. Federația Patronatelor din Turismul Românesc nu este mulțumită din cauza faptului că turismul nu se mai găsește în numele niciunui minister din noul guvern condus de Dacian Cioloș, la un an distanță în care au fost adoptate cele mai bune măsuri pentru turism din ultimii 20 de ani, se arată într-un comunicat al Federației, scrie Curierul Național. „Considerăm că acest domeniu merită dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum”, conform informațiilor din comunicat.
BNR: Impactul legii dării în plată asupra sistemului bancar se poate ridica până la 4 mld. lei. BNR estimează că impactul legii dării în plată asupra sistemului bancar se ridică la aproximativ 2-4 miliarde de lei, transmite Ziarul Financiar. „Ne preocupă mai puțin costurile, ci mai mult aspectul legal. Contractul e legea părților, când vine legiuitorul și zice că se schimbă contractul pe parcurs pentru a favoriza o parte avem instabilitate legislativă. E afectată astfel încrederea investitorilor’, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate Financiară din banca centrală.
Valoarea pensiilor private a crescut cu aproape o treime în nouă luni. Valoarea totală a activelor nete înregistrată, la 30 septembrie 2015, de fondurile de pensii administrate privat a fost de 23,07 miliarde de lei (5,22 miliarde de euro), mai mult cu 29,81% față de aceeași perioadă a anului 2014 și cu 20,70% comparativ cu decembrie anul trecut, a precizat ieri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precizând că, la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, erau înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat 6,46 milioane de participanți, cu 4,13% mai mulți față de septembrie 2014 și cu 2,65% mai mulți față de finalul anului 2014, conform Curierului Național.
Dacia a vândut peste 318.000 de mașini în Europa de la începutul acestui an, în creștere cu 3,2%. Dacia a vândut peste 318.000 de mașini în Europa în primele 10 luni din acest an, cu 3,2% mai multe față de aceeași perioadă din 2014, într-o piață cu o creștere de 2,5 ori mai puternică, informează Economica.net. Astfel, în pofida vânzărilor mai mari, cota de piață a mărcii românești în Europa a scăzut de la 2,9% la 2,7%. În octombrie, vânzările Dacia au scăzut cu 4%.
Italia — România 2-2. „Tricolorii” au smuls un egal la capătul unui meci foarte spectaculos și termină anul neînvinși. România a remizat cu Italia chiar la Bologna, pe „Renato Dall’Ara”, scor 2-2, la capătul unui meci foarte spectaculos, scrieGazeta Sporturilor. Bogdan Stancu a deschis scorul în prima parte a jocului, în minutul 8, cînd a profitat de o gafă a lui Darmian. De la jumătatatea primei reprize italienii au controlat jocul fără prea multe probleme și au reușit să întoarcă rezultatul după pauză.
O nouă victorie de colecție! Mergea și Bopanna s-au calificat în semifinalele Turneului Campionilor! Perechea Florin Mergea/Rohan Bopanna (România/India, nr. 8) s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor de la Londra, după ce a învins, marți, cu scorul de 6-3, 7-6 (5), cuplul Jamie Murray/John Peers (Marea Britanie/Australia), cap de serie numărul 4, în etapa a II-a a Grupei A, transmite ProSport. După ce duminică au trecut de gemenii Bob și Mike Bryan, cu 6-4, 6-3, Mergea și Bopanna au acumulat a doua victorie în două seturi și nu mai pot pierde calificarea în penultimul act al competiției de la O2 Arena.
Oficial. Urnele tragerii la sorți pentru Euro 2016. Cum arată grupa ușoară, cea infernală, cînd are loc tragerea. UEFA a anunțat componența urnelor valorice pentru tragerea la sorți a grupelor turneului final al Campionatului European din 2016, informează Gazeta Sporturilor. România este în urna a 3-a.