Acasa Revista Presei Revista presei. Cutremure în Vrancea şi în Justiţie

Revista presei. Cutremure în Vrancea şi în Justiţie

scris de Z.V.
7 afisari

Cel mai puternic cutremur din acest an, arestarea Alinei Bica, precum și decesul lui Culiță Tărâță, dar și ultimul mare premiu al anului la Formula 1, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest weekend.

revista presei 23 noiembrie 2014Un cutremur a avut loc sâmbătă seara și a fost resimțit și la București. Seismul s-a produs la ora 21.14 și a durat peste un minut, relatează Gândul. Potrivit primelor informații, seismul s-a produs în zona Vrancea și a avut 5,7 magnitudinea. De altfel, cutremurul s-a simțit la Tulcea, Roman, Iași, Galați și Brașov. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, acest seism este „în lista normală”. Cutremurul a avut două replici de intensitate mai mică.

Cel mai puternic cutremur din acest an, 5,7 grade, titreazăCotidianul. Institutul Național de Fizică a Pământului a actualizat estimările, anunțând că seismul a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la 21:14:17, adâncimea de 39 km, magnitudine 5,7, intensitate epicentrală VI.

Șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată, sâmbătă dimineață, de instanța supremă, în dosarul de corupție în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte. Alina Bica și-a dat demisia de la șefia DIICOT, dar și din funcția de procuror, scrie Adevărul.

Șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată pentru 30 de zile, transmite Gândul. Decizia a fost luată de Instanța Supremă sâmbătă dimineață. Bica a fost reținută joi seară într-un dosar de corupție al cărui prejudiciu constatat este de 62 de milioane de euro. Procurorii anticorupție arată, în referatul cu propunerea de arestare a Alinei Bica și a altor trei persoane, că despăgubirile pe care le-au acordat în dosarul terenului supraevaluat sunt mai mari decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Referatul DNA în baza căruia șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată 30 de zile pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 61 de milioane de euro, dezvăluie mecanismele prin care samsarii de terenuri, precum Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, și alții, se lipesc de oameni precum Dorin Cocoș, apropiați de politicieni și demnitari cu rol de decizie, pentru a obține despăgubiri umflate pe bunuri imobiliare care nu se pot retroceda în natură, scrie România Liberă. Dorin Cocoș este deja arestat pentru un rol similar în dosarul „Microsoft”.

Principalele agenții străine au relatat la rândul lor știrea despre reținerea și apoi arestarea șefei Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu, relatează Adevărul. Principalul mesaj: arestarea șefei DIICOT de colegii ei procurori, ironia luptei anticorupție în România.

Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Iași se confruntă cu o criză de sânge, astfel că se fac operații doar în cazurile urgente, reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Iași spunând că în această perioadă se prezintă să doneze sânge 50 de persoane pe zi, jumătate din cât ar fi necesar, transmiteGândul.

Culiță Tărâță a fost unul dintre exemplele de suscces ale României în tranziție care a îmbinat politica, administrația și afacerile cu statul, motiv pentru care a reușit să devină unul dintre cei mai bogați români. Culiță Tărâță a devenit sinonim cu noua generație de moșieri generată de influența asupra politicului de după Revoluție, notează Q Magazine.

Silozurile cu ieșire la Dunăre sau Marea Neagră au o capacitate cumulată de 1,7 mil. tone, iar companiile străine controlează fluxurile de marfă din unități de stocare cu o capacitate cumulată de 1,25 mil. tone. Portul Constanța a fost dintotdeauna un element-cheie în comerțul local cu materii prime agricole, dar Dunărea a devenit o cale strategică de transport abia în ultimul deceniu, scrie Ziarul Financiar.

Numit recent în funcția de președinte al Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș, care deține grupul Cristim, susține că reducerea TVA la carne și produse din carne de la 24% la 5% ar scădea numărul „clienților” legii amnistiei, potrivit unui comunicat remis redacției ziarului Bursa.

Livrările de cărămizi au înregistrat creșteri în 2014, profitând de surpriza plăcută furnizată de evoluția segmentului rezidențial, notează Ziarul Financiar. Pentru producători anul a fost dificil sub aspectul costurilor marcate de scumpiri la utilități și materii prime, precum și de noi taxe, dar aceștia se declară mai degrabă optimiști pentru viitorul apropiat și speră ca trendul pozitiv să continue în 2015.

Salariul mediu brut lunar pe economie va crește cu 4,5% în 2015, mai puțin decât în acest an, iar bugetarii vor câștiga în continuare mai bine, pe medie, decât angajații din sectorul privat, scrie Economica.net.

Florin Buzatu (57 de ani), omul care a susținut candidatura României pentru proiectul laserului de la Măgurele, nu a avut în viață decât o singură mare pasiune: fizica. Și-a dedicat adolescența rezolvării problemelor din culegeri, tinerețea — stagiilor de pregătire, iar acum își îngrijește pasiunea din ipostaza de administrator. Citiți un interviu acordat publicațieiWeekend Adevărul.

Peste 42.000 de vizitatori au participat la evenimentele desfășurate în primele trei zile ale celei de-a XXI-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură, care a debutat miercuri, în Pavilionul Central Romexpo din București, și se va încheia duminică, informează România Liberă.

Viața lui Mircea Eliade (1907-1986) are două extreme: nedisciplinatul adolescent miop, care și-a luat cu greu corigențele, și ilustrul profesor de istorie a religiilor din SUA, iubit de hipioți, notează Adevărul. Despre mult prea generosul scriitor și extravaganțele din viața sa vorbesc nepotul lui Mircea Eliade, teoreticianul Sorin Alexandrescu, și antropologul Andrei Oișteanu, președintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

‘Directorul nostru’, un film care a făcut istorie, titreazăRomânia Liberă. Luni, 24 octombrie, de la ora 19:30, la Sala Eforie (‘Jean Georgescu’) a Cinematecii Române va fi prezentat filmul ‘Directorul nostru’ creat în 1955 de Jean Georgescu, într-o versiune restaurată digital de către Arhiva Națională de Filme. Proiecția deschide o nouă serie de evenimente inițiată de către ANF, ‘Capodopere restaurate’.

În această toamnă, mai precis pe 15 octombrie, s-au împlinit 485 ani de când Imperiul Otoman a suferit o mare înfrângere în fața porților Vienei. O contribuție importantă în această bătălie a avut-o un sas din Sibiu, Conrad Haas, care a tras în turci cu… rachete inventate de el, scrie Libertatea. Haas este considerat părintele rachetelor de luptă de astăzi și al celor spațiale cu două și cu trei trepte, folosite, după câteva sute de ani, pentru cucerirea Cosmosului.

Capitala Emiratelor Unite este intrată în febra cursei de Formula 1 de duminică, o cursă care este cu atât mai importantă cu cât va decide titlul mondial la piloți. Punctele obținute pe circuitul Yas Marina se vor dubla pentru prima dată în istoria F1, o măsură adoptată pentru a crește nivelul de spectacol într-un sport aflat în pierdere de audiență, notează Pro Sport.

Ultima etapă, Abu Dhabi, puncte dublate. Cine va câștiga titlul mondial?, scrie Gazeta Sporturilor. Lewis Hamilton sau Nico Rosberg. Oricum va fi un pilot Mercedes, echipă care este deja campioană mondială la ”constructori”.

Cinci echipe românești au evoluat sâmbătă în cupele europene, informează Pro Sport. Trei dintre ele — HCM Constanța, HC Dunărea Brăila și HC Odorhei — au câștigat destul de clar, în timp ce Potaissa Turda și Știința Bacău au pierdut în Cupa EHF.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult