Iohannis, după participarea la Gala ONU; Dacian Cioloș și-a făcut „redacție”; Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016. Au fost admise 22 de amendamente; Legea care i-a înfuriat pe ciobani; Legea care interzice fumatul în toate spațiile închise, adoptată de deputați; Legea care interzice reclamele la medicamente va avea un impactul negativ considerabil pe plan financiar; Dan Șova, ARESTAT preventiv, în dosarul CET Govora; întâlnire la nivel înalt: Vladimir Putin discută cu John Kerry; reprezentanții Finanțelor, promisiune privind tarifele RCA, precum și Dinamo – Astra 2-1 sunt principalele titluri de azi.
Dacian Cioloș și-a făcut „redacție”: Nu mai puțin de 4 jurnaliști au fost luați să lucreze în Guvern. Dacian Cioloș are o mare apetență pentru jurnaliști, notează Capital. În ultimele zile au apărut informații despre patru jurnaliști care au fost recrutați chiar din redacțiile în care lucrau pentru a activa în Guvernul României: trei pe comunicare, iar unul chiar secretar de stat. ‘Presa e falită și jurnaliștii sunt disponibili la salarii compatibile cu cele de la stat’, explică analistul media Iulian Comănescu, decizia noului premier Dacian Cioloș de a coopta nu mai puțin de patru jurnaliști, 3 în echipe de comunicare și unul chiar secretar de stat în Ministerul IMM-urilor.
Iohannis, după participarea la Gala ONU: Țara noastră a avut o activitate intensă în cadrul Organizației Națiunilor Unite.După participarea de marți seara la Gala ONU, eveniment care a marcat 60 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite, Președintele României, Klaus Iohannis, a postat pe facebook un mesaj, transmite Evenimentul Zilei. ‘Țara noastră a avut o activitate intensă în cadrul ONU, promovând cu succes inițiative care au avut la bază respectarea drepturilor omului, democrației și statului de drept’, a scris șeful statului pe rețeaua de socializare.
Suciu: Guvernul caută o soluție tehnică și legală pentru modificarea legilor solicitate de crescătorii de animale.Guvernul caută o soluție tehnică și legală pentru modificarea legilor, solicitată de crescătorii de animale, dar acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, conformEvenimentului Zilei. „Președintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloș, informându-l în legătură cu discuțiile care au avut loc și cu solicitările oierilor. E vorba de modificări la legea care reglementează activitatea dânșilor. Domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanță de urgență. Premierul a comunicat că o modificare simplă, printr-o ordonanță de urgență, nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a inițiat-o Parlamentul și, în consecință, Guvernul nu poate face modificări de urgență pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale”, a explicat Suciu, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.
Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016. Au fost admise 22 de amendamente. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți pe articole și cu anexele aferente proiectul legii bugetului de stat pe 2016, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse — 309, potrivit Economica.net.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență. Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, informează Evenimentul Zilei.
Legea care i-a înfuriat pe ciobani: Cine sunt deputații-vânători care ar putea să fie în conflict de interese. Printre cei zece inițiatori ai Legii Vânătorii, care limitează numărul de câini pe care îl pot deține ciobanii și care a stârnit revolta oierilor, se numără și doi reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor: deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, și deputatul UDMR Atilla Kelemen, relatează Adevărul.
Ziua în care ciobanii au făcut legea în Parlament. Ciobanii i-au făcut marți pe parlamentari să se teamă de puterea oamenilor simpli de la țară, a celor care nu ies să protesteze pentru drepturi electorale și pentru a dărâma guverne, ci pentru a fi lăsați să muncească și să le fie respectată proprietatea. Protestul organizat de ciobani marți în fața Palatului Parlamentului părea doar o simplă acțiune de contestare a aleșilor și guvernanților pentru condițiile grele pe care le îndură orice crescător de animale sau agricultor. Totuși, nu s-a întâmplat nicidecum așa ceva, conformAdevărul.
Legea care interzice fumatul în toate spațiile închise, adoptată de deputați. Legea merge spre promulgare. Camera Deputaților a adoptat, marți, legea privind interzicerea fumatului în toate spațiile închise. Acest for este decizional, așadar Legea va merge la Președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege a fost votat, marți, cu 164 voturi ‘pentru’, 20 voturi ‘împotrivă’ și 26 de abțineri, potrivit Adevărul.
Un JURNALIST a primit aviz pozitiv pentru a deveni ambasador al României în FRANȚA. Luca Niculescu a primit, marți, aviz favorabil din partea comsiilor de politică externă ale Parlamentului pentru a deveni ambasador al României în Franța, informează România Liberă.
Parlamentarii și-au votat pensiile speciale. Și aleșii locali ar putea avea pensii de până la 6000 de lei. Comisia juridică a Senatului a votat, marți, proiectul legii pensiilor speciale ale aleșilor locali. Indemnizația ar putea să ajungă până la 6000 de lei, potrivit România Liberă. Proiectul legii pensiilor speciale ale aleșilor a fost adoptat, marți, Parlament, ca urmare a reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis, astfel încât ei să beneficieze de pensie doar dacă nu sunt realeși și au încheiat cel puțin un mandat complet de parlamentar.
Alina Gorghiu, despre votarea pensiilor speciale: PSD abuzează în continuare de funcții. În contextul votării pensiilor speciale pentru aleși de către parlamentari, Alina Gorghiu și-a exprimat punctul de vedere pe pagina sa de Facebook. ‘Parlamentarii PSD au votat pensiile speciale! Într-o perioadă în care cetățenii așteaptă o schimbare din partea partidelor politice, PSD abuzează în continuare de funcții și influență și își votează privilegii, subminând încrederea în Parlament și în puterea legii’, scrie Co-președintele PNL pe rețeaua de socializare, potrivit Evenimentul Zilei.
Cătălin Predoiu, PNL: Majorarea salariului minim va închide firme și va crește șomajul. Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte al PNL, cere Guvernului Cioloș să nu cedeze la ‘șantajul lui Dragnea’ care cere majorarea salariului minim. Premierul din umbră al Partidului Național Liberal explică de ce această măsură va duce la șomaj în zonele defavorizate, potrivitAdevărul.
Un senator a fost condamnat la MUNCĂ în folosul comunității.Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost condamnat la muncă neremunerată în folosul comunității, după o acuzație de fals și uz de fals, informează România Liberă.
Primarii care refuză arborarea drapelului și-ar putea pierde mandatul. Primarii care refuză arborarea drapelului și purtarea eșarfei tricolore în situațiile impuse de lege și-ar putea pierde mandatul, înainte de termen, potrivit unei legi adoptate, marți, cu unanimitate de voturi, de Comisia juridică a Camerei Deputaților, informează România Liberă.
Publicitarii: Legea care interzice reclamele la medicamente va avea un impactul negativ considerabil pe plan financiar.Publicitarii au oferit primele reacții, conform Curierului Național, la legea care interzice reclamele la medicamente. Uniunea Agențiilor de Publicitate din România a transmis într-o poziție oficială că impactul aplicării acestei legi este unul considerabil chiar și pe plan financiar.
Tragedia din clubul Colectiv: numărul deceselor a ajuns la 62.Încă o persoană a murit în urma incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, astfel că numărul deceselor a ajuns la 62. Este vorba despre un pacient internat la Spitalul de Arși, care a murit marți dimineață, victima fiind în stare critică, scrie Jurnalul Național.
Dan Șova, ARESTAT preventiv, în dosarul CET Govora.Senatorul PSD Dan Șova a fost arestat preventiv, după ce instanța supremă a admis solicitarea procurorilor anticorupție, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură, anunță România Liberă.
Șeful Investigațiilor Criminale din sectorul 3, reținut de DNA.Procurorii DNA au reținut doi polițiști, unul dintre ei fiind Marius Gheorghe Giurescu, șeful Serviciului de Investigații Criminale din Poliția sectorului 3, pentru luare de mită. Cei doi sunt acuzați că au favorizat doi hoți, fără să ia măsuri împotriva lor după ce i-au audiat, primind de la ei în total 3.500 de euro, potrivit Gândul.
ICR promovează cărțile lui Adrian Năstase, condamnat pentru corupție. Fostul premier Adrian Năstase promovează în cadrul Institutului Cultural Român (ICR) o lucrare despre istoria Dunării. Fostul condamnat penal este editorul lucrării ?’Descriptio Dunabii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie”, publicată împreună cu directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, scrie România Liberă.
Întâlnire la nivel înalt. Vladimir Putin discută cu John Kerry.Președintele rus Vladimir Putin și secretarul de stat american John Kerry au început marți seara, la Kremlin, convorbiri pentru a găsi o soluție la conflictul din Siria. „Știți că noi căutăm împreună soluții la crizele celei mai acute”, în special la cea din Siria, a declarat Vladimir Putin la începutul întâlnirii, relateazăEvenimentul Zilei.
TEST RADICAL pentru Uniunea Europeană. Proiectul care propune cel mai mare TRANSFER DE SUVERANITATE de la înființarea UE. Comisia Europeană a propus oficial crearea unei poliții europene antiimigrație, care ar urma să aibă 1.500 de membri și va putea fi detașată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, printr-o decizie luată la Bruxelles care va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre. Adoptarea acestei decizii reprezintă cel mai mare transfer de suveranitate de la înființarea Uniunii Europene, notează Gândul.
Pretențiile lui Cameron. Ce cere Marea Britanie pentru a rămâne în UE. Modificările cerute de către premierul britanic David Cameron în negocierile cu Uniunea Europeană se structurează în jurul a patru mari subiecte, de la guvernanță economică la imigrație, potrivit ziarului Puterea. Cameron a promis să organizeze până la finalul lui 2017 un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul UE.
Ofițeri de poliție români și bulgari, în misiune în stațiunea bulgară Bansko. Ministerul bulgar de Interne a anunțat că mai mulți ofițeri de poliție din România și Grecia vor efectua iarna aceasta misiuni de patrulare la Bansko, cea mai mare stațiune de schi bulgară, relatează Puterea.
TAROM se gândește la concedieri pentru anul viitor. Compania națională de transport aerian TAROM își va reduce în acest an pierderile la 49 milioane lei, de la 110 milioane lei anul trecut, și ia în calcul eficientizarea schemei de personal prin reducerea personalului, o decizie în acest sens fiind așteptată anul viitor, anunță Gândul.
Rupt de realitate, Onțanu propune contracte individuale între RADET și bucureșteni. Într-o întâlnire departe de ochii presei, Neculai Onțanu i-a propus primarului general interimar Răzvan Sava ca regia de termoficare să încheie contracte individuale cu bucureștenii racordați la RADET. În opinia primarului de la secorul 2 persoanele care plătesc la timp apa caldă și căldura nu vor mai fi afectate de oprirea agentului termic din cauza persoanelor rău-platnice din bloc. Ideea lui Onțanu este nerealistă, deoarece ar trebui o conectare direct a fiecărui consumator la rețeaua RADET, scrie ziarul Puterea.
Număr de telefon pentru contribuabili, la ANAF. Contribuabilii au la dispoziție o linie telefonică pentru a beneficia de îndrumare și asistență telefonică din partea angajaților Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a informat, marți, instituția, conform Jurnalului Național. Call center-ul ANAF se poate apela la numărul unic de telefon 031 403 91 60, prin intermediul acestuia contribuabilii putând obține informații generale în domeniul fiscal, precum și informații cu privire la aspecte în domeniul tehnologiei informației (IT).
Reprezentanții Finanțelor, promisiune privind tarifele RCA.Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) s-au angajat că vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, la solicitarea reprezentanților Uniunii Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit unui comunicat al Uniunii, relatează Cotidianul.
Ministerul Energiei: Forma de acționariat a Rompetrol Rafinare rămâne aceeași. Forma de acționariat a Rompetrol Rafinare va rămâne aceeași, în cazul în care statul kazah vinde pachetul majoritar al KMG International (fosta Rompetrol Grup), potrivit unei declarații a Ministrului Energiei, Victor Grigorescu,transmite Economica.net.
Dinamo — Astra 2-1. Palic a marcat golul victoriei la ultima fază a meciului, după ce Enache egalase în prelungiri. Lui Șumudică i s-a făcut rău și a plecat la spital în minutul 70.Dinamo a câștigat contra Astrei, 2-1 la ultimul meci în Ștefan cel Mare, și s-a calificat în semifinalele Cupei României, informează Pro Sport.