Acasa Revista Presei Revista presei. De ce a scăzut bugetul SRI

Revista presei. De ce a scăzut bugetul SRI

scris de Z.V.
16 afisari

Scrisoarea trimisă șefilor Parlamentului României de către președintele Klaus Iohannis, prin care îi anunță pe senatori și pe deputați că îi consultă în privința declanșării referendumului pe tema grațierii și a modificării codurilor penale, revenirea temperaturilor scăzute în următoarele zile, precum și schimbarea în sectorul auto prin eliminarea timbrului de mediu, dar și nominalizarea Adei Solomon la Oscar pentru cel mai bun film străin sunt principalele subiecte ale zilei de 25 ianuarie.

Serviciul Roman de Informatii - foto:ZIUA VECHE

Serviciul Roman de Informatii – foto:ZIUA VECHE

De ce a scăzut bugetul SRI. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în urma ședinței de la sediul PSD din zona Băneasa, că au existat mai multe modificări în proiectul de buget și a explicat că anumite instituții au venit cu un buget prea mare, scrie Q Magazine. „La SRI, bugetul este mai mic pentru că se poate funcționa. Fiecare instituție, când vine la Ministerul Finanțelor, vine cu propuneri mai mari. Și nu asta este de condamnat, dar avem de finanțat prioritățile.”

Iohannis consultă oficial Parlamentul pentru referendum. Scrisoarea trimisă lui Dragnea și Tăriceanu. Președintele Klaus Iohannis a transmis oficial marți dimineață spre Parlament o scrisoare în care anunță că îi consultă pe senatori și pe deputați în privința declanșării referendumului pe tema grațierii și a modificării codurilor penale. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, că a primit scrisoarea din partea Administrației Prezidențiale privind inițierea referendumului, dar că i se pare ciudat faptul că nu se mai folosește termenul de grațiere, informează Gândul. Președintele Klaus Iohannis a declanșat marți procedura privind organizarea unui referendum național privind ‘continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.

De ce referendumul anunțat de Iohannis nu poate fi oprit. Pericolul ordonanțelor rămâne. Constituția și deciziile CCR apără dreptul exclusiv al președintelui Klaus Iohannis de a organiza referendum pe tema grațierii și amnistiei, în ciuda tuturor criticilor PSD, scrie Adevărul. Cu toate astea, asumându-și riscurile politice aferente, Guvernul Grindeanu poate să adopte, oricând, cele două ordonanțe de urgență, diminuând juridic scopul consultării populare.

Iohannis: Cei de la PSD au doar impresia că ei conduc România. Klaus Iohannis a avertizat guvernul că trebuie să dea bani mai mulți la instituțiile ce țin de securitatea națională, nu doar la MApN, notează Puterea. Reacția președintelui vine după ce Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a anunțat, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu și miniștri, că toate bugetele instituțiilor de forță, adică ale serviciilor secrete, DNA, vor fi micșorate.

Anunțul lui Iohannis pentru politicienii care așteaptă grațierea. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu exclude grațierea ca măsură necesară, dar cu condiția să fie pentru cei din închisori, nu pentru ”cei care stau în Parlament și așteaptă grațierea”, citim în Gândul. El a precizat că referendumul pe care l-a convocat ”se referă la situația noastră politică și abordarea politică”.

Dragnea: Săptămâna viitoare fac un demers legal cu privire la dosarul referendumului. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți seara, că săptămâna viitoare va face un demers legal cu privire la dosarul referendumului, potrivit ziaruluiAdevărul. El a vorbit și despre bugetele serviciilor secrete, despre care a spus că „nu s-a lucrat cu barda”. Despre legea grațierii el a spus că prin ea nu scapă nici autorii faptelor de corupție, nici cei ai infracțiunilor cu violență.

Liviu Dragnea: Eu am cerut și astăzi ministrului Justiției să spună câți oameni au murit în penitenciarele române.Președintele PSD a explicat că în România este nevoie de un pachet de măsuri pentru a remedia problemele din penitenciare, pachet de măsuri care să conțină inclusiv legea grațierii, aflăm din Jurnalul Național. În plus, Liviu Dragnea a repetat apelul lansat către ministrul Justiției, să publice cifrele oficiale referitoare la câți oameni au murit în penitenciarele din România. „Eu am cerut și astăzi ministrului Justiției să spună câți oameni au murit în penitenciarele române. Sunt zeci, sute, mii. Avem nevoie de un pachet de măsuri. Am vorbit astăzi și despre creșterea alocației pentru rația de mâncare. Știți cât este acum? Trei lei pe zi pentru deținut. Este nevoie de penitenciare noi, într-un număr de ani să ne aliniem tuturor coordonatelor invocate la nivel internațional. Suntem departe”, a explicat Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele CEDO: Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Nu există nicio amendă de 80 de milioane de euro. În urma întâlnirii cu președintele CEDO, președintele Klaus Iohannis a anunțat că sancțiunea de 80 de milioane de euro pe an ca urmare a supraaglomerării închisorilor, sumă invocată de liderul PSD Liviu Dragnea, nu există în realitate, conform cotidianului Adevărul. Șeful statului a mai spus că nu exclude grațierea, dar să fie adoptată prin lege, nu prin ordonanță de urgență, și să nu se aplice parlamentarilor.

Președintele Klaus Iohannis anunță că are un plan B, dacă Legea grațierii trece: Nu poate fi făcută pentru politicieni.Trebuie făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament. Președintele Klaus Iohannis a precizat, marți seară, la Strasbourg, că Legea grațierii nu este soluția pentru supraaglomerarea din închisori, consemnează România liberă. Mai mult, șeful statului a explicat că România are un termen de aproximativ 18 luni pentru a elabora un pachet de măsuri pentru a evita sancțiunile de la CEDO.

Ce știm noi și ce află CEDO. Populația României a scăzut în ultimii ani cu vreo câteva milioane de oameni liberi. În schimb, „populația” penitenciarelor a rămas aproape la fel. De pe urma grațierii propuse de Guvernul PSD vor beneficia aproximativ 2.500 de persoane aflate în detenție. Dar vor beneficia degeaba: în circa un an, majoritatea celor grațiați se vor întoarce la pușcărie și vor trăi în condiții la fel de mizerabile ca acum, apreciază Cotidianul.

Comisia Europeană prezintă miercuri noul raport MCV pentru România. Comisia Europeană prezintă miercuri cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV), informeazăJurnalul Național. Potrivit agendei făcute publică pe site-ul Comisiei, documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată pentru miercuri la 10:00, ora României.

Comisia Europeană dorește un salariu minim la nivelul UE.Comisia Europeană dorește introducerea unui salariu minim pentru angajați, la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană, a precizat președintele instituției, Jean-Claude Juncker, citat de Challenges.fr, informează România liberă. „Ar trebui să avem un salariu minim la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat Jean-Claude Juncker. De asemenea, Juncker s-a declarat favorabil introducerii unei indemnizații minime de șomaj la nivelul Uniunii Europene.

O veste bună pentru cei cu bani puțini, o veste proastă pentru cei fără bani. Salariul minim vine cu CASS mărit pentru persoanele fără venituri. Salariul minim brut majorat de la 1.250 la 1.450 de lei este o veste bună pentru cei cu bani puțini, dar și o veste proastă pentru cei care nu câștigă niciun leu, citim înLibertatea. Astfel că românii care nu au nici un venit și nici nu sunt integrați automat în sistemul public de sănătate trebuie să își plătească oricum contribuția la sănătate, dacă vor să beneficieze de serviciile din acest domeniu.

Important pentru gravide! Adeverința fără de care proaspăta mămică nu se poate externa. Bucuria de a fi adus pe lume un copil poate fi ușor umbrită de birocrație, avertizează Evenimentul Zilei. Viitoarele mămici trebuie să știe că înainte de a se interna trebuie să obțină o adeverință de la medicul de familie, fără de care nu vor fi lăsate să plece acasă cu copilul, de la spital.

Incendiul de la clubul Bamboo, greu de anchetat. De ce nu pot investiga polițiștii locul mistuit de flăcări. Deși în spațiul public s-au adus acuzații grave cu privire la cauzele care au dus la incendiul din clubul Bamboo, la 48 de ore după ce pompierii au reușit să stingă flăcările, cercetările bat pasul pe loc, susțineAdevărul. Motivul este unul hilar: anchetatorii nu pot pătrunde în perimetrul incendiului pentru că nu au macarale care să ridice structura metalică a clădirii, ce se poate prăbuși în orice moment.

Firma lui Clotilde Armand încasează degeaba 300.000 de euro, lunar, de la statul român. Compania Națională de Drumuri a plătit consultanță de peste 22 de milioane de euro pentru 0 km din autostrada Transilvania, în ultimii șase ani, aratăEvenimentul Zilei. Chiar dacă lucrările pentru autostrada Transilvania au fost abandonate din vara anului 2011 până la începutul lui 2014, consultantul Egis, firmă condusă de Clotilde Armand (USR), a încasat aproape 20 de milioane de euro pentru supervizarea lucrărilor inexistente. Firma va încasa bani ca și cum ar superviza lucrări pe 415 kilometri.

Guvernul nu mai desființează Activele Statului. În proiectul de buget pe anul 2017 este prevăzută suma de 18,64 milioane lei, pentru 2018 estimându-se un buget de 18,97 mil. lei, pentru 2019 suma de 18,95 mil. lei, iar pentru 2020 suma de 19,25 mil. lei, citim în Curierul Național. Pentru anul 2017, AAAS are prevăzute cheltuieli de capital reprezentând dotări independente și achiziții de softuri antivirus necesare întreținerii securității cibernetice a sistemelor de operare IT.

Topul băncilor care au renunțat la cei mai mulți oameni în 2016. Banca Românească, Raiffeisen Bank, BRD Group Societe Generale, Banca Comercială Carpatica și CEC Bank au renunțat la cei mai mulți angajați anul trecut, anunță Economica.net.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat anul trecut un nivel mediu de 16,8%. Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creștere față de media anuală din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectată de comerțul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pieței, trimis redacției Bursa.

Dragoș Doroș: Amnistia fiscală ar aduce capitaluri mari în țară. O amnistie fiscală ar aduce capitaluri importante în România, care ar putea produce plusvaloare, iar verificările vor continua chiar și fără formularul 088, însă ulterior obținerii codului de TVA. Sunt declarațiile fostului șef al Fiscului, Dragoș Doroș, acordate într-un interviu pentru Capital.

Salariul bugetarilor va crește mai mult decât al angajaților din privat, în anii următori — prognoză CNP. România va avea angajați bugetari din ce în ce mai mulți și mai bine plătiți, potrivit ultimelor estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză, preluate de Economica.net. Diferența de salarii stat-privat va continua să se adâncească.

Cum schimbă sectorul auto eliminarea timbrului de mediu. Criticată de mulți români, taxa pe poluare a avut ani de-a rândul efecte benefice asupra parcului auto, apreciază Capital. A creat însă distorsiuni și a atras acuze ale Comisiei Europene. Totuși, eliminarea acestui bir poate avea un efect de bumerang.

Cod galben de ceață. Avertizare de fenomene meteo imediate, potrivit cotidianului Libertatea. Administrația Națională de Meteorologie a emis marți seara o atenționare nowcasting Cod galben de ceață pentru județele Harghita, Sibiu și Mureș, valabilă până miercuri la ora 2:00.

Oscar 2017 | Ada Solomon, primul producător român în lupta pentru un Oscar. Lungmetrajul „Toni Erdmann”, o coproducție cu participare românească, se numără printre peliculele care au fost nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, informează Libertatea. Astfel, Ada Solomon devine primul producător din istoria cinematografiei românești care este nominalizat la prestigiosul trofeu oferit de Academia Americană de Film.

Concluzii după FCSB — Vardar Skopje 1-0. Ce s-a întâmplat când Gnohere și Alibec au jucat împreună și capitolul din fotbalul modern la care vicecampioana suferă, analizeazăProSport. Primul meci al cantonamentului din Antalya a reprezentat și prima victorie pentru FCSB. Vicecampioana României a câștigat, scor 1-0 (0-0), partida cu Vardar Skopje, în care Denis Alibec și Harlem Gnohere au jucat pentru prima dată împreună.

Liga 1 trăiește și vinde senzațional! Exporturi totale de zeci de milioane de euro în acest sezon. Toate cluburile care compun Liga 1 au vândut, din vară și până acum, de aproape 32 de milioane de euro, a calculat Gazeta Sporturilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult