Acasa Revista Presei Revista presei. De ce amână PSD revocarea lui Zgonea

Revista presei. De ce amână PSD revocarea lui Zgonea

scris de Z.V.
9 afisari

Proiectul de ordonanță privind salariile bugetarilor, trimiterea în judecată de către procurorii DNA, a deputatului Ludovic Orban, amânarea ședinței Senatului în care urma să se voteze începerea urmăririi penale față de senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe, noi evoluții în acțiunea de revocare a lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, precum și legea dării în plată, continuarea campaniei electorale procentul mare al românilor care suferă de hipertensiune dar și finala Cupei României la fotbal câștigată de CFR Cluj și noile „victime” ale listei rușinii de la ANAF sunt principalele subiecte ale zilei de 18 mai.

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților

De ce amână PSD revocarea lui Zgonea. Ce calcule politice și-a făcut Dragnea, scrie Adevărul. PSD va modifica,  Regulamentul pentru a-l revoca pe Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, dar cererea de demitere va fi depusă abia după alegerile locale. Teama că nu vor fi destui deputați în plen pentru a vota revocarea, din cauza campaniei electorale, dar și posibilitatea revenirii în prim-plan a lui Victor Ponta sunt motivele pentru care Dragnea mai trage de timp.

„Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncționalități din sistem”, citează Capital. Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncționalități din sistem, iar accentul va fi pus pe domeniul Sănătății. Premierul a adăugat că și celelalte domenii sunt importante, nu doar sănătatea, precizând însă că „nu poate Guvernul Cioloș să corecteze toate problemele din sistem”.

Întâlnire de lucru între Iohannis și Cioloș. Despre ce au discutat președintele și premierul, titrează Evenimentul Zilei. Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul, Dacian Cioloș, s-au întâlnit marți pentru a discuta despre principiile proiectului de ordonanță privind salariile bugetarilor.

Pîslaru: În discuțiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea; așteptările erau foarte mari, scrie Capital. Așteptările referitoare la proiectul de ordonanță privind salariile bugetarilor erau foarte mari, dar în discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, într-o conferință de presă susținută la Guvern.

BNS: Impact de 2,29 miliarde de lei în urma modificărilor sistemului de salarizare a bugetarilor, conform ziarului Capital. Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocate pentru corectarea inechităților, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate, potrivit proiectului de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicat marți pe site-ul Blocului Național Sindical.

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu greva generală, scrie Curierul Național. Aceștia cer măsuri reparatorii (obligatorii) care presupun eliminarea discriminărilor salariale — condiție obligatorie pentru a putea demara o abordare corectă a corecțiilor salariale.

Andronache: PNL nu e de acord cu modificarea Regulamentului Camerei în privința revocării președintelui, informează România Liberă. Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat marți că liberalii nu sunt de acord cu modificările aduse Regulamentului Camerei, de comisia de resort, în privința revocării președintelui forului legislativ.

Deputatul Ludovic Orban, trimis în judecată de către procurorii DNA, anunță Jurnalul Național. Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Ludovic Orban, la data faptei prim-vicepreședinte al unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.

Conducerea Senatului nu a putut discuta cererea DNA vizându-l pe Corlățean, din lipsă de cvorum; luni, o nouă convocare, informează Adevărul. Conducerea Senatului nu s-a putut reuni, marți, pentru a discuta solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlțean, în dosarul Diaspora, pentru că nu a existat cvorum de lucru, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunțând că a convocat o nouă ședință lunea viitoare.

Prieteni și la chiulit. Sebastian Ghiță și Victor Ponta, în topul chiulangiilor din Parlament, potrivit Adevărul. Deputații Nicolae Păun, Victor Ponta și Sebastian Ghiță au lipsit cel mai mult din Camera Deputaților în luna martie. Martin Eduard Stelian și Nicolae Păun au avut câte 18 absențe, Sebastian Ghiță ? 12 absențe, iar Victor Ponta și Daniel Fenechiu (neafiliat) — câte 10 absențe, potrivit unei situații prezentate marți în Biroul permanent.

Neculai Onțanu și complicii lui află dacă se aleg cu măsuri preventive mai blânde, amintește Evenimentul Zilei. Primarul suspendat al Sectorului 2 Neculai Onțanu și secretarul general al Primăriei, Toma Șutru, vor fi aduși, mâine, la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecarea contestațiilor formulate împotriva deciziei Curții de Apel București din data de 6 mai, prin care li s-au respins cererile de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu măsura controlului judiciar. Totodată, pe rolul aceleiași instanțe se judecă o contestație a DNA împotriva plasării în arest la domiciliu a Loredanei Radu, și ea cercetată în dosarul de corupție al lui Neculai Onțanu.

UNJR o umilește pe Raluca Prună, ministrul justiției, potrivit ziarului Curentul. Într-o scrisoare trimisă premierului Dacian Cioloș pe data de 17 mai 2016, Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a solicitat sa indice public „de îndată” articolul din proiectul de modificare a legii avocatului „la care ministrul justiției Raluca Prună face referire ca ar crea avocaților o „imunitate absolută”.

Siteul lui Cătălin Predoiu nu ne spune că acesta candidează la Primaria București, relatează Q Magazine. La fel ca orice alegător modern dotat cu smarthphone, dacă vrei să afli ceva despre candidații la primărie și despre programul lor electoral, nu aștepți să și se umple cutia poștală cu scoarță de copac, ci dai o căutare igienică pe Google, te uiți pe contul de Facebook al candidatului sau pe blogul personal.

Hexi Pharma și-a retras din instanță cererea de intrare în insolvență, citim în România Liberă. Compania Hexi Pharma și-a retras marți cererea de intrare în insolvență depusă anterior la Tribunalul București. Hexi Pharma Co. SRL a depus săptămâna trecută o cerere de intrare în insolvență, pe motiv că nu mai poate face față datoriilor comerciale și fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile.

Piperea: Darea în plată este liberă de impozit, scrie România Liberă. Notarii au refuzat să încheie primele notificări ale creditaților către bănci privind darea în plată, pe motiv că nu știu cum se calculează impozitul. Autorul legii a explicat cum s-a ajuns la această situație. Avocatul Gheorghe Piperea a explicat că impozitul pe o tranzacție de dare în plată nu trebuie calculat nici la valoarea bunului, nici la valoarea datoriei. „Nu există un impozit în situația dării în plată, pentru că acesta nu este reglementat. Dacă vă uitați cu atenție pe art. 111 din Codul Fiscal, veți vedea că e plasat de legiuitor în materia impozitului pe venit, ceea ce înseamnă că, pentru a avea un impozit, trebuie să ai un venit. Nu există un venit atunci când dai în plată un imobil, pentru a se obține o ștergere de datorie”, a susținut avocatul.

Cel mai dur atac al Băncii Naționale la adresa unui partid politic. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului: „Își asumă liberalii amputarea Statutului Băncii Naționale?”, transmite Ziarul Financiar. Într-o poziție fără precedent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu de mai bine de două decenii, pune pe masă o întrebare retorică adresată Partidului Național Liberal ca o reacție la inițiativa deputatului PNL Daniel Zamfir de a tăia din puterile de supraveghere ale BNR, inclusiv din imunitatea de care beneficiază cei care lucrează în departamentul de supraveghere al BNR: își asumă liberalii amputarea Statutului Băncii Naționale?

Lista rușinii de la ANAF face noi „victime”. Marian Vanghelie apare printre datornici: „Nu știu de datorie, cred că e o greșeală. Am dat niște telefoane să văd”, scrie Evenimentul Zilei. Marian Vanghelie este acuzat de contracandidatul său pentru sectorul 5, liberalul Ovidiu Raetchi că nu și-a plătit datoriile la Fisc, cerându-i să-și achite restanțele. Fostul primar Vanghelie s-a arătat surprins la aflarea veștii.

Prima reacție a Regelui Mihai I, care are datorii de peste 4 milioane de lei la buget, informează Gândul. Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I a precizat că obligațiile fiscale restante către bugetul de stat ale Majestății Sale au fost contestate, pe lista datornicilor Regele Mihai I fiind prezent cu o datorie de 4,1 milioane lei. Pe lista datornicilor la ANAF, Regele Mihai I al României figurează cu o restanță 4.107.135 lei.

Reacții după publicarea „listei rușinii” — Fiscul recunoaște că există și erori — Ce riscă instituția, potrivit Libertatea. ANAF riscă 180.000 de procese după ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele și prenumele, alături de alte informații ce pot duce la identificarea unui cetățean, sunt date cu caracter protejat, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Casa din Sibiu pentru care se judecă Iohannis va apărea în alte două procese, citim în Bursa. Casa din centrul istoric al Sibiului, pentru care se judecă Klaus și Carmen Iohannis de 17 ani, va apărea în alte două procese, fiind înregistrate din luna aprilie la Tribunalul Sibiu două dosare privind acest imobil, au precizat ieri surse judiciare.

ANAF: 25 mai, termenul-limită pentru declararea veniturilor, informează Curierul Național. Săptămâna viitoare, miercuri, pe 25 mai 2016, este termenul-limită pentru depunerea Declarației 200 privind veniturile realizate în România în 2015.

Ministerul Sănătății a semnat noul contract de furnizare a vaccinului hexavalent, relatează Bursa. Ministerul Sănătății a semnat noul contract subsecvent de furnizare a vaccinului hexavalent. Începând cu 1 iunie, vor fi livrate către Direcțiile de Sănătate Publică 125.000 de doze de vaccinuri hexavalent pentru continuarea activității de vaccinare a copiilor eligibili la grupele de vârstă 2 — 4 — 11 luni, precum și pentru recuperarea celor care nu au fost vaccinați în această perioadă.

Sute de români cer acces mai simplu la fondurile europene, aflăm din Puterea. Sute de români au semnat în ultima lună o petiție online prin care cer Guvernului, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Muncii acces mai ușor la fondurile europene. Petiția, numită „Vrem acces mai simplu la fondurile europene”, a ajuns deja pe masa miniștrilor, a secretarilor de stat și a consilierilor primului ministru pe probleme europene.

România, ultimul loc din UE la achiziționarea online a biletelor de avion, transmite Economica.net. Peste două treimi dintre rezervările pentru călătoriile cu avionul efectuate de cetățenii Uniunii Europene în 2014 au fost realizate online, potrivit unui raport publicat, marți, de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Spiritul Cupei e în revenirea lui CFR Cluj! Echipa lui Conceicao a fost condusă cu 2-0 la pauză și a câștigat trofeul după loviturile de departajare, citim în ProSport. CFR Cluj a câștigat Cupa României după o revenire spectaculoasă. Deși a fost condusă cu 2-0 la pauză, echipa lui Conceicao a egalat și a învins cu 5-4 după executarea loviturilor de departajare.

Obiectivele clujenilor după victoria din finala Cupei: „Clubul își va recâștiga dreptul de a juca în Europa”, potrivit Gazetei Sporturilor. Traian Marc a fost omul decisiv în finala câștigată de clujeni la penalty-uri, împotriva lui Dinamo. Portarul a apărat lovitura de la 11 metri a lui Dorin Rotariu, unde CFR s-a impus cu 5-4, după 2-2 în prelungiri. Marc a vorbit despre obiectivele viitoare ale clujenilor, care speră să revină cât mai curând în cupele europene și să iasă din insolvență. În acest sens, Iuliu Mure?an a declarat că actualii conducători sunt în discuții cu alți investitori.

Cele cinci adversare pe care Steaua le poate întâlni în turul III preliminar al Ligii Campionilor, aflăm din ProSport. Steaua și-a aflat adversarele din turul al treilea al Ligii Campionilor. Vicecampioana României se va lupta cu Șahtior, Ajax, Anderlecht, Fenerbahce sau Sparta Praga pentru un loc în play-off-ul celei mai importante competiții intercluburi din lume.

Cine e noul medic al Echipei Naționale de Fotbal, relatează Puterea. Dan Laurențiu Oproiu, noul medic al echipei naționale de fotbal a României a lucrat la Unirea Urziceni și Steaua, iar în ultimii cinci ani a profesat în Marea Britanie, la spitalele din Coventry, Watford și Southampton.

Un bărbat și-a dat foc în fața Guvernului, relatează Gândul. Un bărbat și-a dat foc, marți, în fața clădirii Guvernului României din București, în semn de protest, acesta fiind transportat la Spitalul Elias, au declarat oficiali din Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov.

Scandalul noii legi a avocaților continuă. Motivele pentru care a fost retrimisă la Comisia juridică, titrează Gândul. Legea avocaților a fost retrimisă marți la Comisia juridică pentru trei săptămâni, la propunerea Partidului Național Liberal (PNL), după ce vineri a fost criticată de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Propunerea de retrimitere la comisia raportoare a fost făcută în plenul Camerei Deputaților de reprezentantul PNL Victor Paul Dobre și aprobată de majoritatea parlamentară.

Cel mai bine plătiți salariați câștigă de 7 ori mai mult decât cei cu cele mai mici salarii, conform Ziarului Financiar. România are cel mai mare grad de inegalitate din Uniunea Europeană al veniturilor din muncă obținute de către cel mai bine plătiți salariați raportate la cele pe care le primesc salariații cu cele mai mici venituri din muncă, potrivit Eurostat. Coeficientul de inegalitate din România, calculat ca raport între veniturile din salarii ale celor 20% dintre angajații cel mai bine plătiți din România și veniturile salariale ale celor mai slab plătiți 20% dintre angajații români arată că cel mai bine plătiți angajați câștigă de 7,2 ori mai mult decât cei cu cele mai mici salarii. La nivelul statelor din UE coeficientul este de doar 5,2.

Soros investește în cel mai mare producător mondial de aur, potrivit Bursa. Miliardarul George Soros și-a redus cu aproape 40% investițiile sale în acțiunile companiilor listate în SUA, în primul trimestru din anul curent, cumpărând în schimb o participație de 264 de milioane de dolari la cel mai mare producător de aur din lume, „Barrick Gold” Corp., conform Bloomberg.

Aproape jumătate din românii adulți suferă de hipertensiune. Studiul SEPHAR III a vizat persoanele cu vârste între 18-80 de ani, potrivit ziarului Puterea. Un procent de 49,5% dintre românii cu vârste între 18 și 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții incluși în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune, se arată într-un comunicat de presă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult