Acasa Revista Presei Revista presei. De ce nu organizează Ponta alegeri parțiale

Revista presei. De ce nu organizează Ponta alegeri parțiale

scris de Z.V.
182 Afisari

Sărbătoarea Paștelui Catolic, politica monetară a BNR, precum și soluția pentru majorarea salariilor medicilor și asistentelor medicale, dar și finala Cupei României la handbal masculin, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute luni, 6 aprilie.

Victor Ponta

Victor Ponta

Gândul l-a întrebat în urmă cu patru luni pe premierul Victor Ponta de ce nu organizează alegeri parțiale pentru mai multe consilii județene rămase fără președinte, în primăriile vacante, dar și în anumite colegii parlamentare, deoarece legea este clară în acest sens. Replica premierului a fost: ‘Este opinia dumneavoastră’. Primul-ministru a adăugat că așteaptă decizia unei instanțe de judecată în acest caz pentru a organiza alegeri. O asemenea decizie a venit, vineri, din partea unei instanțe din Cluj, care a decis că Guvernul este obligat să organizeze alegeri pentru președinția Consiliului Județean Cluj, post rămas vacant din 6 octombrie 2014.

Bagi 1 leu și scoți 500. Cât au câștigat sponsorii oficiali ai partidelor din contracte cu statul, în 2014, titrează Adevărul. De la o campanie electorală la alta, partidele ajung să expună public tot mai puține companii care le susțin financiar și tot mai puțini bani. Pe scările DNA sau în sălile de judecată a unor mari dosare de corupție se vede însă dimensiunea finanțării ‘la negru’ a drumului către Palatul Cotroceni.

România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și aceasta a Comisiei Europene, cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri ‘suedezi’: Ioan și Viorel Micula. Citiți înRomânia Liberă un interviu cu Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Mediul de afaceri este sceptic că autoritățile române vor putea impune utilizarea criteriului celei mai bune oferte din punct de vedere tehnico-economic, în detrimentul celui mai mic preț, în noile legi care vor guverna licitațiile publice. Însă ministrul de resort Eugen Teodorovici a declarat ziarului Bursacă sigur va fi introdus acest criteriu în viitorul pachet legislativ care va transpune directivele europene adoptate anul trecut în domeniul achizițiilor publice.

Persoanele care au păstrat bonurile fiscale primite în perioada 2 februarie — 28 martie 2015 vor putea participa la extragerea organizată în a doua zi de Paști, pe 13 aprilie, valoarea totală a premiilor fiind de 1 milion de lei, transmitePuterea. Datele bonurilor câștigătoare vor fi afișate pe site-urile Finanțelor și ANAF pe o perioadă de minim 30 zile.

Majoritatea pensionarilor, a persoanelor care lucrează pe perioade determinate, a producătorilor autorizați și a lucrătorilor în agricultură nu-și vor putea primi premiul de la Loteria bonurilor fiscale, exceptând situația în care, deși au venituri mici și sunt plătiți fie prin poștă, fie direct cu cash, ar avea un cont bancar, scrie Curierul Național.

Medicii și asistentele medicale ar putea primi salarii mai mari începând de la 1 iunie. Acesta a fost anunțul făcut duminică de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la emisiunea ‘După 20 de ani’ de la Pro Tv, relatează Adevărul. Bănicioiu a explicat că soluția pentru majorarea salariilor este ca legea propusă de el, respectiv introducerea practicii private în spitalele de stat, să fie aprobată de parlamentari. Asta pentru că, spune șeful de la Sănătate, principalul motiv pentru care medicii și asistentele pleacă pe bandă rulantă din România îl reprezintă, în primul rând, banii prea puțini pe care îi primesc lună de lună de la spitalele în care sunt angajați.

Datorii de milioane de euro, producție de vaccinuri compromisă, incertitudine și angajați care își cer drepturile în stradă. Așa poate fi descrisă situația actuală de la Institutul Cantacuzino, cel mai mare institut de microbiologie și imunologie din țară, notează Adevărul. Mutat de șapte luni din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Educației, sub pretextul că ar putea beneficia de finanțare suplimentară, Institutul Cantacuzino se îndreaptă, de fapt, spre un iminent dezastru, atrage atenția doctorul Marian Toader, șeful sindicatului TESA, care spune că niciun reprezentant al Guvernului nu își dorește să pună umărul pentru a soluționa situația gravă de la Institutul Cantacuzino.

Ignorând negocierile extrem de dure pe care le poartă în acest moment cu Troica, dar și poziția Uniunii Europene în relația cu Rusia, premierul grec, Alexis Tsipras se pregătește să meargă într-o vizită oficială în Rusia, scrie Gândul. La Moscova, liderul elen se va întâlni cu Vladimir Putin, de la care speră să obțină un acord de colaborare economică pe trei ani între Rusia și Grecia.

O potențială situație de panică în Grecia ar putea avea efect de contagiune în multe alte țări, printre care și România, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale. Afirmațiile domniei sale vin în contextul în care, vineri, un oficial grec de rang înalt a afirmat, citat de presa externă, că Grecia pregătește planuri drastice de naționalizare a sistemului bancar și de introducere a unei monede paralele în cazul în care eurozona nu va dezamorsa criza din negocierile actuale prin îndulcirea condițiilor impuse Atenei, scrie ziarul Bursa.

BNR, pregătită să lupte cu inflația, deși deflația bate la ușă, titrează România Liberă. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea ratei inflației pe termen scurt, însă prețurile de consum ar putea să crească de anul viitor. Potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, Banca Centrală va adopta ‘o politică de așteptare și de ancorare a inflației’.

Unde stau banii din rezerva BNR: investițiile în titluri de stat din afară au depășit 90% din total, titrează Ziarul Financiar. Peste 90% din rezerva valutară administrată de Banca Națională, echivalentul a circa 28 miliarde de euro, erau investite în obligațiuni emise de guvernele străine la finalul lunii trecute, în timp ce sumele plasate la alte bănci centrale însumau numai 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.

Investiții noi și tranzacții au fost blocate de ANAF, scrie publicația Capital. Afaceri sistate de criză și repornite acum sunt înghețate de o legislație arbitrară: noua procedură privind codul de TVA. Din cauza birocrației excesive care le dă funcționarilor puterea de a evalua intenția și capacitatea companiilor de a avea activitate, sume mari care ar putea intra în economie riscă să fie pierdute.

Fondurile mutuale românești au pompat echivalentul a două miliarde de lei în obligațiunile emise de companii străine, pe alte piețe decât cea autohtonă, ca și în titlurile de stat ale altor țări, transmite Economica.net. Inerția, fuga de răspundere sau altele și mai rele „sunt cele mai obiective motive, care împiedică firmele românești” să profite de banii fondurilor mutuale românești, explică Dragoș Neacșu, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri de investiții (AAF).

În România, media de înălțime, la bărbați, este de 1,73 metri, în timp ce, în medie, o femeie măsoară 1,64. E mai mult cu aproape 7 centimetri decât în urmă cu 20-30 de ani, dar e mai puțin decât în Cehia, de exemplu, unde bărbații ating ușor 1,80, iar femeile 1,67, informează Jurnalul Național. Anul trecut, guvernanții au decis să scadă valoarea unuia dintre cele mai importante criterii la admiterea în structurile de armată și poliție: înălțimea.

Ieri a fost zi sfântă pentru aproape 1,5 milioane de credincioși catolici și protestanți din întreaga țară, care au sărbătorit Sfintele Paști, scrie Libertatea. În bisericile din București și în mai multe orașe din țară, s-au organizat slujbe la care credincioșii au reconstituit, în mod simbolic, drumul lui Iisus spre Golgota. Oamenii au venit la biserică smeriți și cu sufletele deschise să asculte slujba de Înviere. La final, au rostit într-un glas ‘Hristos a Înviat!’.

Papa Francisc a lansat duminică, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, un apel la încetarea tragediilor și a persecuțiilor comise în numele religiei în Africa și în Orientul Mijlociu și a salutat cu „speranță” acordul cu privire la dosarul nuclear iranian ca pe „un pas necesar către o lume mai sigură”, relatează Puterea.

Norvegianul Alexander Kristoff (Katusha) a câștigat Turul Flandrei 2015, după ce l-a învins la sprint pe olandezul Niki Terpstra (Etixx-QuickStep), scrie Gazeta Sporturilor. Podiumul a fost completat de belgianul Greg Van Avermaet (BMC).

Minaur Baia Mare a câștigat, duminică, Cupa României la handbal masculin, după ce s-a impus cu 31-25 în finala cu Energia Tg. Jiu, relatează Pro Sport. Formația băimăreană a obținut, astfel, primul trofeu după o pauză de 16 ani, iar cu acest succes și-a asigurat și prezența în viitoarea ediție a cupelor europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS