Acasa Revista Presei Revista presei de duminica, 11 octombrie 2015

Revista presei de duminica, 11 octombrie 2015

scris de Z.V.
4 afisari

Declarațiile fostului președinte Traian Băsescu de la lucrările Colegiului Național al PMP, alegerile de duminică pentru funcția de președinte al PSD, întâlnirea informală a membrilor Biroului Permanent al Senatului care a avut loc la Palatul Snagov, situația medicală a primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, precum și pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva care se desfășoară la Iași, dar și meciul naționalei de fotbal a României cu reprezentativa Insulelor Feroe din preliminariile EURO 2016 sunt principalele subiecte ale zilei de 11 octombrie.

basescuBăsescu: „Nu îmi place denumirea PMP, vă propun Mișcarea Populară”. Fostul președinte Traian Băsescu, care s-a înscris vineri în Partidul Mișcarea Populară (PMP), a declarat, sâmbătă, la Sinaia, la Colegiul Național al partidului, că nu îi place actuala denumire a formațiunii politice și recomandă schimbarea în „Mișcarea Populară”, conform Capital. El a mai spus că trebuie pregătit congresul partidului din 24 octombrie. ”Pregătim congresul, e foarte important, trebuie să fie un congres de relansare a partidului și să aibă și semnificația lui în schimbarea denumirii. Mie nu îmi place PMP, mă consult cu voi, eu zic să fie ‘Mișcarea Populară’, fără ‘P’ în față”, a spus Traian Băsescu la Colegiul Național al PMP.

Traian Băsescu: M-a contrariat declarația lui Juncker. Această abordare a dus și la Al Doilea Război Mondial. Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat „contrariat” de afirmația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a spus că UE trebuie să-și restabilească relațiile cu Rusia, fostul lider de la Palatul Cotroceni spunând că „această abordare a dus și la cel de-Al Doilea Război Mondial, prin cedări succesive”, potrivit Adevărul. „Pe mine m-a contrariat declarația lui Jean-Claude Juncker (…) în care pur și simplu spunea: Ťtrebuie să ne apropiem de Rusia și să nu-i lăsăm pe americani să facă jocurile în Europať. Da, dar Europa nu-și poate garanta singură securitatea”, a spus Traian Băsescu, sâmbătă, la Colegiul Național al PMP, care s-a desfășurat la Sinaia, potrivit Mediafax.

Avertismentul fostului președinte Traian Băsescu: „România a cedat prea mult”. Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că este „evident” că relația dintre România și SUA „slăbește”, Băsescu atrăgând atenția că „România a cedat prea mult din zonele în care exista o politică hard”, dând ca exemplu influența în Republica Moldova, transmite Gândul. „Se pare că se abandonează ușor-ușor și ideea practică, pentru că politic nu o spune nimeni, dar este evident că slăbim și acel formidabil pilon de securitate pentru România, care este relația cu Statele Unite. România nu are partener mai important în ceea ce privește propria ei securitate decât Statele Unite”, a afirmat Traian Băsescu, sâmbătă, la Sinaia, unde a participat la lucrările Colegiului Național al PMP.

Traian Băsescu, despre candidatura la șefia PMP: Nu știu, o să văd. Fostul președinte Traian Băsescu, recent înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că nu știe la acest moment dacă va candida la șefia PMP. ”O să văd”, a spus acesta, conform Jurnalului Național. Întrebat de jurnaliști dacă la Congresul partidului din 24 octombrie va candida la președinția PMP, Traian Băsescu a răspuns că nu știe, apoi a adăugat: ”nu știu, o să văd!”.

Băsescu: Până la sfârșitul anului va mai fi o modificare de cote. Fostul președinte Traian Băsescu, a declarat la Colegiului Național PMP de la Sinaia, că problema refugiaților va fi una pe care partidul o va aduce în dezbatere publică, transmite Cotidianul. „Ideea demagogică lansată de unii lideri occidentali că Europa trebuie să fie deschisă islamizării e o mare greșeală. Mi-aș dori ca România să fie fermă în povestea cotelor, iar ideea că oricât ar veni să îi reparizăm prin diverse țări este o soluție care încurajează afluxul de imigranți”, a adăugat Băsescu.

Băsescu a primit sute de mesaje și apeluri după ce și-a făcut public numărul de telefon: Mi-e jenă de cât de multe apeluri nepreluate sunt. Traian Băsescu a participat sâmbătă, la Sinaia, la Colegiului Național PMP și pentru că pe tot parcursul discursului i-a sunat telefonul, fostul președinte a ținut să vină cu explicații, notează Curierul Național. „La toți care au apucat să mă sune, le-am răspuns. Cred că au fost peste 1000 de persoane cu care am vorbit. Vreau să vă uitați să vedeți câte sute, mii de mesaje sunt la care vreau să răspund, câte apeluri nepreluate. Mi-e jenă de cât de multe sunt”, a declarat fostul președinte.

Alegeri „istorice” în PSD: Liviu Dragnea, unic candidat. Alegerile de astăzi din PSD, primul scrutin la care sunt chemați să voteze toți membrii, îl vor face pe Liviu Dragnea al șaselea președinte al PSD, momentul marcând și o altă premieră — PSD schimbă un lider inculpat cu un altul care este condamnat în primă instanță, potrivit Bursa. Liviu Dragnea va fi ales astăzi președinte al PSD, într-un scrutin organizat în premieră în partid, prin care liderul formațiunii este votat de către toți membrii PSD. Modificarea a fost adusă Statutului partidului în 2013.

Pregătiri pentru alegerea președintelui PSD. Liderii PSD din toată țara se pregătesc să-și desemneze duminică președintele, scrie Cotidianul. Aproape 533.000 de membri ai partidului sunt așteptați la urne, inclusiv în Republica Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea. În fiecare localitate va fi amenajată cel puțin o secție de vot, iar membrii de partid care nu sunt acasă în 11 octombrie vor putea vota în altă parte doar dacă primesc o adeverință de la președintele organizației județene din care fac parte.

Ce au discutat liderii Senatului la întâlnirea de la Snagov. MAE, urecheat de aleși deoarece imaginea României este „de cea mai coruptă națiune”. Membri din conducerea Senatului care au participat la întâlnirea informală de la Snagov au propus ca amendamentele la proiectele de lege să poată fi făcute și în plen, iar în discuții s-a punctat și faptul că Ministerul Afacerilor Externe, prin documente ale sale, creează României „o imagine externă de cea mai coruptă națiune”, relatează Adevărul. Într-un comunicat de sâmbătă al Cabinetului președintelui Senatului sunt prezentate amănunte întâlnirii informale la care au fost invitați membrii Biroului Permanent al Senatului, liderii grupurilor parlamentare și președinții comisiilor permanente, întânire care a avut loc la Palatul Snagov.

Reacțiile politicienilor români după atacurile de la Ankara. Liderii Executivului din România au reacționat la scurt timp după cele două atacuri de sâmbătă, de la Ankara, în urma cărora peste 80 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 200 au fost rănite, transmite Adevărul. Președintele și prim-ministrul țării au condamnat cele petrecute la Ankara, exprimându-și solidaritatea cu poporul turc.

ONG-urile cer deputaților să respingă legea privind defăimarea socială. Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială, inițiat de liderul PSD Liviu Dragnea și adoptat pe 7 octombrie de Senat, conform România Liberă. ONG-urile spun că, chiar dacă, după cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenței politice din lege și va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate „în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecție efectivă împotriva discriminării în România”.

Codrin Ștefănescu îl atacă pe Băsescu: Ești ultima persoană ce poate vorbi de drepturile omului. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, i-a adresat, sâmbătă, o scrisoare deschisă fostului președinte Traian Băsescu, în care a subliniat că acesta nu „poate vorbi despre drepturile omului” pentru că le-a încălcat timp de zece ani, în timpul celor două mandate prezidențiale, relatează România Liberă. „Esti ultima persoană din România care poate vorbi despre drepturile omului. Pentru că tu si camarila ta, timp de zece ani le-ați încălcat pe toate”, spune Codrin Ștefănescu.

Deputata Andreea Paul a scris pe Facebook că a născut sâmbăta ca să nu lipsească de la muncă. Ce s-a întâmplat apoi cu postarea. Deputata PNL (PDL) Andreea Paul (fostă Vass) și-a modificat postarea de pe pagina de Facebook, în care declara că a născut într-o zi de sâmbătă, pentru a se putea dedica politicii și a nu pierde vreo zi de muncă, conform Gândul. Declarația deputatei a stârnit reacții negative pe rețeaua de socializare, chiar dacă aducea în discuție lupta femeilor pentru a răzbi în diverse domenii și milita pentru egalitatea de gen. Totuși, Andreea Paul a rămas fidelă declarației inițiale, care lasă loc la interpretări: „femeile sunt soluția pentru un trai mai bun. Să generăm un tsunami mental!”.

Proiect de lege: Pedepse cu închisoarea pentru ofensa adusă însemnelor naționale. Parlamentari PSD și UNPR propun, într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracțiunea de dispreț pentru însemnele naționale și susțin că dezincriminarea acestor fapte poate duce și la omiterea arborării drapelului României, anunță Evenimentul Zilei. Fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani, iar fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, potrivit proiectului.

Vanghelie: „Poate mi s-au întâmplat anumite lucruri pentru că am spus prea mult adevăr”. Plus: Câți bani a dat pe o clopotniță. Marian Vanghelie, primarul suspendat al sectorului 5, a declarat în emisiunea „Lumini și Umbre” difuzată de B1 Tv și moderată de Dan Andronic că lui nu-i e teamă decât de Dumnezeu, scrie Evenimentul Zilei. „În rest nu-mi e frică de nimic, eu sunt un om drept și cred că am și curajul, și verticalitatea, și am și demonstrat prin felul în care m-am comportat inclusiv în această perioadă, care a fost complicată’, a spus Vanghelie.

Sorin Oprescu a ajuns la patru doze de insulină pe zi. Săptămâna viitoare, avocații vor cere din nou eliberarea din arest preventiv. Avocatul Viorel Mocanu spune că medicii au reușit să-i stabilizeze glicemia lui Sorin Oprescu și au decis să-i administreze câte patru doze de insulină pe zi, adăugând că apărarea va cere, săptămâna viitoare, înlocuirea arestului preventiv a edilului suspendat cu o măsură mai ușoară, potrivit Gândul. Viorel Mocanu, unul dintre avocații lui Sorin Oprescu, a spus, după ce l-a vizitat pe primarul suspendat al Capitalei, la Institutul de Diabet „N. Paulescu”, că medicii au reușit să-i stabilizeze glicemia clientului său, i-au mărit doza de insulină și i-au stabilit un regim alimentar.

Arest la domiciliu pentru judecătorul care a pus sechestru pe bunurile Ministerului Sănătății. Curtea de Apel București a decis ca Iulian Coșoreanu, executorul judecătoresc care a pus sechestru pe bunurile Ministerului Sănătății, să stea în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și abuz în serviciu, informează Jurnalul Național. Iulian Coșoreanu a fost reținut vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și dus apoi în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Grupări specializate în infracțiuni informatice, anihilate cu sprijinul Europol și Secret Service. Un bărbat a fost arestat preventiv, iar alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar, după ce ar fi obținut, în mod fraudulos, datele unor cărți de credit pe care le-ar fi folosit pentru achiziționarea de bunuri și servicii, grupările fiind anihilate cu ajutorul Europol și Secret Service, scrie Q Magazine. Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Craiova, cu sprijinul Europol și al Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, au făcut 16 percheziții la locuințele unor persoane bănuite că ar fi obținut, în mod fraudulos, datele unor cărți de credit pe care le-ar fi utilizat pentru achiziționarea de bunuri și servicii, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Arestați pentru skimming. Doi bulgari au fost surprinși în flagrant când instalau echipament de piratare pe un bancomat din Ploiești. Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T. au surprins în flagrant delict doi bărbați, cetățeni bulgari, bănuiți de skimming, informează Evenimentul Zilei. Cei în cauză au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Coadă de doi kilometri la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aproximativ 25.000 de pelerini s-au închinat deja la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar alte câteva mii de persoane se aflau la rând, sâmbătă după-amiază, lungimea acestuia depășind doi kilometri, scrie România Liberă. Potrivit organizatorilor pelerinajului religios de la Iași, până sâmbătă, la ora 16.00, au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva aproximativ 25.000 de persoane, în timp ce alte câteva mii așteaptă la rând, lungimea acestuia depășind doi kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ zece ore.

S-a oficializat numărul românilor cu probleme de sănătate mintală. Fundația Estuar a lansat sâmbătă, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România, conform Puterea. Astfel, se arată că peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creștere față de anul trecut. Ultimele informații oficiale arată că în România, la sfârșitul lunii iunie, trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală.

Protest în Capitală: „Avem nevoie de spațiu verde, nu de hoteluri, restaurante”. Grupul de inițiativă civică ‘Salvați Parcul Drumul Taberei’ a organizat, sâmbătă, o campanie de strângere de semnături pentru a semnala autorităților locale deficiențele înregistrate în urma modernizării parcului și a „dezastrului ecologic” din Parcul Drumul Taberei, relatează Capital. „Am fost foarte dezamăgită de rezultate, de pietrișul ăsta de pe jos care pleacă imediat, de cât s-a tăiat din parc, e o tristețe, e singurul parc din cartier și l-au micșorat și mai mult, rezultatele sunt jalnice, și pe bani europeni. Vara, aici, este mai aglomerat ca un mall. Noi avem nevoie de spațiu verde, nu avem nevoi de hoteluri, restaurante și sere”, spune mama a doi copii, semnatară a petiției.

Anunțul făcut de RADET: Bucureștenii vor avea căldură începând de luni. Din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile, va fi furnizat agent termic în Capitală începând de luni, conform Libertatea. Cu toate acestea, reprezentanții RADET susțin că bucureștenii pot rămâne oricând fără apă caldă și căldură din cauza rețelei de conducte mai veche de 20 de ani.

Proiectele de ajutor de stat vor trebui avizate de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Fondurilor Europene (proiect). Orice proiect care presupun acordarea unui ajutor de stat va trebui să fie însoțit de un Memorandum aprobat de Guvern privind oportunitatea promovării măsurii respective, reiese dintr-un proiect de Ordonanță de modificare a legislației în privința acordării ajutorului de stat, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, potrivit Jurnalului Național. În plus, memorandumul respectiv, înainte de a primi girul de oportunitate al Guvernului, trebuie supus avizării de către Ministerul Finanțelor Publice și d către Ministerul Fondurilor Europene, în perspectiva încadrării în politicile fiscal bugetare ale statului român și să se asigure complementaritatea cu programele finanțate din fonduri europene.

TAROM va opera de pe Aeroportul Suceava din 12 noiembrie, dă asigurări ministrul Transporturilor. Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a dat asigurări, sâmbătă, la Suceava, că pe Aeroportul ”Ștefan cel Mare” se vor opera curse regulate cu compania TAROM începând din 12 noiembrie, fără a preciza frecvența acestora, relatează Economica.net. El a vizitat aeroportul de la Salcea și s-a declarat mulțumit de stadiul lucrărilor și modul în care s-a derulat investiția. Matache a apreciat, totodată, arhitectura aeroportului sucevean care îmbină fericit lemnul, sticla și betonul, reușind să păstreze astfel specificul local al zonei cu cea mai mare suprafață împădurită din țară.

Vlad Țepes, inclus într-un top al celor mai sângeroși conducători din istorie. Vlad Țepeș a fost inclus de Business Insider într-un top al celor mai sângeroși lideri din lume din toate timpurile, potrivit Ziarului Financiar. Deși validitatea și virtutea unor agende politice a unor lideri este discutabilă, metodele prin care reușesc să facă lucrurile sunt destul de clare, mult mai puțin supuse interpretărilor, scrie Business Insider. Indiferent cât de mult este învăluit în metafore un lider de către istorici, construirea unui turn din oameni cimentați cu cărămizi și mortar poate fi considerat destul de brutală.

George Enescu, omagiat la Paris și Bruxelles. Institutul Cultural Român de la Paris este partenerul Societății Muzicale Franceze „George Enescu” pentru a doua ediție a Întâlnirilor Internaționale George Enescu, Festivalul internațional de muzică franceză și românească din secolele XX și XXI care va prezenta trei concerte la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reședința Ambasadorului României în Franța, scrie Cotidianul. Acum 60 de ani, în 1955, compozitorul român, francez prin adopție, George Enescu se stingea din viață la Paris, la vârsta de 74 de ani.

Schimbare în lotul României. Intră Alibec! La cine a renunțat Iordănescu pentru meciul cu Feroe. Anghel Iordănescu a anunțat în această seară lotul de 23 de jucători pentru meciul cu Feroe, care poate aduce calificarea României la Euro 2016, transmite Gazeta Sporturilor. Față de confruntarea cu Finlanda, selecționerul a decis să îl lase în tribună pe fundașul Valerică Găman. Locul său va fi luat de Denis Alibec.

„Stejarii” promit o victorie surpriză în fața Italiei: „Este o finală pentru noi, vom lupta pînă la capăt”. România înfruntă Italia în meciul decisiv pentru ocuparea locului 3 în grupa D a Cupei Mondiale, scrie Gazeta Sporturilor. Dacă vor învinge, „stejarii” vor obține calificarea directă la următoarea ediție. „Este unul dintre cele mai importante meciuri ale noastre. Dacă ne calificăm automat la următoarea Cupă Mondială, ne vom putea concentra asupra dezvoltării echipei în următorii patru ani”, a declarat selecționerul Lynn Howells.

Violeta Moraru a povestit momentele de groază de după meciul cu Brăila: „L-au amenințat cu moartea pe fiul meu. Voi face plângere penală”. Cum a reacționat președintele Ovidiu Burcă. Violeta Moraru a povestit momentele de groază prin care a trecut sâmbătă, la stadionul Giulești, imediat după victoria pe care elevii lui Dan Alexa au obținut-o, 3-1 pe teren propriu cu Dacia Unirea Brăila, relatează ProSport. Soția lui Valerii Moraru mărturisește că un grup de 20 de suporteri de la Tribuna a II-a au agresat-o pe ea și pe fiul ei, Octavian Moraru, căruia „i-ar dori moartea”, motiv pentru care intenționează să depună o plângere penală.

Acțiune superbă la care au participat Simona Halep și Irina Begu: „Îmi face plăcere să îi văd”. Simona Halep și Irina Begu au participat la sfîrșitul acestei săptămîni la o acțiune pentru copii, organizată de Ion Țiriac la centrul sportiv pe care-l deține, conform Gazetei Sporturilor. „Îmi face plăcere să îi văd cum o iau de la zero. Îmi aduc aminte de începuturile mele. Sînt foarte mulți talentați și mă bucur că cei de la Stejarii selectează 25 de copii din 150, vor avea de lucru”, a declarat Irina Begu.

Tecău și Rojer, eliminați în semifinale la Beijing. Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), principala favorită a turneului de 500 de puncte de la Beijing, a fost eliminată, sâmbătă, în semifinalele probei de dublu ale competiției, anunță ProSport. Tecău și Rojer au fost învinși în semifinale, cu scorul de 6-3, 6-4, într-o oră și patru minute, de cuplul Jack Sock/Vasek Pospisil (Canada/SUA).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult