Acasa Revista Presei Revista presei de duminică, 15 septembrie 2013

Revista presei de duminică, 15 septembrie 2013

scris de Z.V.
0 afisari

Situaţia sinistraţilor din Galaţi, ultimele pregătiri înaintea începerii noului an şcolar, precum şi prima ninsoare din acest sezon, dar şi performanţa României la Jocurile Francofoniei, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest week-end.

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, transmite Gândul.

Sinistraţii din Galaţi care au rămas fără locuinţe vor beneficia de ajutoare financiare de la Guvern pentru repararea sau refacerea locuinţelor, a declarat, sâmbătă, ministrul de Interne, Radu Stroe, informează România Liberă.

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an, scrie Adevărul. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, la Digi 24, referitor la relaţiile României cu Ungaria, că speră să găsească la ţara vecină „un partener corect şi onest” şi că face apel la politicienii maghiari să-şi tempereze interesul electoral „prea ascuţit” pentru cetăţenii români de etnie maghiară, transmite România Liberă.

Londra nu va limita în niciun fel drepturile cetăţenilor români şi bulgari de a munci în Marea Britanie, anunţă ambasada britanică din Sofia, în contextul eliminării restricţiilor pe piaţa muncii începând din 1 ianuarie 2014, relatează presa bulgară, conform Ziarului Financiar.

Bucureştiul, prin Primăria Capitalei, este unul din oraşele care fac parte din programul european de încurajare a transportului alternativ ‘Săptămâna de mobilitate urbană’. Deşi municipalitatea susţine că a făcut mai multe investiţii şi campanii de încurajare a ciclismului şi a transportului în comun în Bucureşti, ele, însă, nu au avut loc, notează Adevărul. Pistele de bicicletă sunt pe cale de dispariţie, iar RATB anunţă clienţi mai puţini.

După o lună de muncă, românii care locuiesc în trei dintre cele mai mari oraşe ale ţării, respectiv Braşov, Timişoara şi Iaşi, nu îşi permit să le plătească proprietarilor chiriile solicitate pentru apartamentele cu două camere, acestea depăşind salariile medii înregistrate la nivel judeţean. Gândul a realizat o analiză a sumelor medii pe care românii trebuie să le plătească lună de lună pentru a locui cu chirie în apartamente aflate în imobile din municipiile reşedinţă de judeţ din ţară.

În prezent, unul din şapte locuitori are peste 65 de ani, dar dacă se păstrează actualele tendinţe demografice, până în 2030 se va ajunge la un raport de un vârstnic la cinci locuitori, iar până în 2060 o treime din cetăţeni vor avea peste 65 de ani, notează publicaţia Capital.

Directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, propune într-un interviu pentru Ziarul Financiar înfiinţarea unei ‘liste negre’ a acţionarilor de firme care recurg la practici abuzive de declarare a insolvenţei pentru a nu-şi mai plăti creditele.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se pregăteşte să pună la pământ mai multe zeci de case ca să facă loc carierelor de lignit. Autorităţile au găsit de cuviinţă că trebuie un act normativ care să uşureze utilizarea terenurilor particularilor, care se opun vânzării imobilelor aflate în calea carierei. Pentru exproprierea de utilitate publică, se estimează că se vor cheltui aproape 20 milioane de lei, scrie Puterea.

Hotelierii din Delta Dunării încep să simtă o uşoară revigorare a vânzărilor. Cel puţin cei care deţin complexe turistice reprezentative. Aceştia estimează pentru 2013 o creştere de 10%-20% a gradului de ocupare, scrie publicaţia Capital.

Dr. Alin Nicolescu explică pentru publicaţia Adevărul de ce în ultimii ani a crescut uşor numărul copiilor cu malformaţii cardiace şi spune care sunt soluţiile terapeutice în prezent în România.

Prima zăpadă din acest sezon a căzut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Vârful Omu, în Masivul Bucegi, salvamontiştii recomandându-le turiştilor care urcă pe munte să se echipeze corespunzător în condiţiile în care temperaturile din vârful muntelui sunt mult mai mici decât cele din staţiuni, informează Q Magazine.

Sportivii români au câştigat, sâmbătă, trei medalii de aur, prin Anca Heltne, Mirela Lavric şi ştafeta feminină de 4×400 metri, şi două de argint, prin Mihai Donisan şi Cristina Toma, la Jocurile Francofoniei de la Nisa, transmite Pro Sport. Mirela Lavric s-a clasat pe primul loc în proba de 800 de metri, cu timpul 2:02.27), iar Anca Heltne a obţinut aurul la aruncarea greutăţii (17,14 m).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult