Acasa Revista Presei Revista presei de sâmbătă, 17 august 2013

Revista presei de sâmbătă, 17 august 2013

scris de Z.V.
4 afisari

Modificarea listei cu cele trei propuneri ale României pentru funcţia de judecător CEDO, chestiunea regionalizării, precum şi reconfirmarea brevetului de comandant de navă a lui Traian Băsescu, dar şi înfrângerea Simonei Halep în sferturile de finală ale turneului de la Cincinnati, sunt principalele subiecte dezbătute de presa centrală apărută sâmbătă, 17 august.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că susţine înfiinţarea regiunii Bucovina şi a arătat că formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună, pentru că sunt prea mari pentru standardele europene, transmite România Liberă. El a mai arătat că fiecare regiune va avea Curte de Apel şi, de asemenea, ca 99% din procese să se finalizeze la curţile de apel pentru a se degreva Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Şcoala de vară a tinerilor din judeţul Covasna, care se desfăşoară la tabăra de tineret de la Pădureni, a declarat că Uniunea va iniţia referendumuri locale în câteva judeţe pe problema reorganizării administrative a ţării, transmite Adevărul. Kelemen a adăugat că poziţia UDMR este „foarte fermă şi clară”, respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face fără ca cetăţenii să fie întrebaţi ce cred, întrucât „viaţa lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării”.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că numirile celor opt şefi ai Direcţiilor Regionale Antifraudă vor fi făcute luni după care vor fi organizate concursuri pentru înfiinţarea acestor structuri regionale, transmite România Liberă. El a apreciat că Direcţiile Regionale Antifraudă vor fi funcţionale cât mai repede şi că „sunt în line dreaptă”, adăugând că regionalizarea ANAF este un prim test privind capacitatea administrativă la nivel de regiune.

CNANDR a dat undă verde pentru ca patru firme să ridice patru pasarele pentru pietoni pe DN1 în localităţile din Azuga, Buşteni şi Comarnic înainte de a finaliza procedura legală de achiziţie publică şi a semna contractele cu acestea, scrie Gândul. Societăţile au început lucrările exact în ziua în care a început procedura de încredinţare directă şi a fost publicată invitaţia de participare, respectiv pe 6 august, deşi în documentaţie se preciza că ofertele au termen de depunere pe 7 august la ora 8:30.

Guvernul Ponta a găsit soluţia pentru deplasările în străinătate ale preşedintelui şi prim-ministrului: Ministerul Apărării va achiziţiona, în leasing, o aeronavă care va fi utilizată exclusiv pentru vizitele oficiale ale demnitarilor, informează Cotidianul.

Prim ministrul Victor Ponta a declarat vineri, la Suceava, că susţine păstrarea curselor interne de către Tarom, transmite Economica.net. Premierul a subliniat că problemele tehnice care există, cum a fost cu degivrorul la Suceava, trebuie rezolvate de proprietarii aeroporturilor, pentru că nu poţi aduce avioanele în condiţii de insecuritate.

Preşedintele Traian Băsescu a luat examenul pentru reînnoirea brevetului de comandant de navă, informează Cronica Română. La simulator, Băsescu a trebuit să scoată o navă de 260 de metri din portul Rotterdam, fără remorchere.

Ministerul de Externe susţine că sunt „speculative şi nefundamentate pe date reale” interpretările şi comentariile apărute în presa britanică potrivit cărora numărul de români angajaţi în Marea Britanie în trimestrul II din 2013 este egal cu sporul de forţă de muncă din România din aceeaşi perioadă, transmite Curierul Naţional.

Ministerul Justiţiei a anunţat că a modificat lista cu cele trei propuneri ale României pentru funcţia de judecător CEDO. Astfel în locul Biancăi Guţan a fost nominalizat Tudor Panţâru care iniţial fusese pus ca supleant. Decizia MJ vine după ce lista cu cele trei nume a fost restituită de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, notează Gândul. Premierul Victor Ponta a declarat la Suceava că lista în formula nouă va fi trimisă la APCE miercurea viitoare. Lista României va avea următoarea componenţă: Iulia Motoc- judecătpor CCR, Florin Streaţeanu şi Tudor Panţâru.

Importurile de cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată, au crescut de aproape 2,4 ori în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2012, totalizând 84.841,7 tone, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare. Valoarea acestor importuri realizate din ţările intra şi extra comunitare s-a apropiat de 12 milioane de euro, în primele patru luni din 2013, faţă de cele 4,448 milioane de euro cheltuite în aceeaşi perioadă din 2012 pentru o cantitate de 35.655,8 tone, informează Puterea.

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a demarat o campanie de informare privind avantajele şi dezavantajele rebranşării locuinţelor în care proprietarii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire, optând pentru centrale termice de apartament. RAT îi avertizează pe oameni că, până în anul 2018, preţul gazului ar ajunge să se dubleze, scrie ziarul Bursa.

Zeci de mii de români care au nevoie să-şi completeze stagiul de cotizare sau să-şi mărească punctul de pensie aleg să încheie un contract privat de asigurări cu casa de pensii de care aparţin, scrie Evenimentul Zilei. Spre deosebire de un contract de muncă ‘fictiv’ cu o firmă privată, unde ar trebui să plătească şi impozit pe venit, şi contribuţii la sănătate sau şomaj, aici se plăteşte doar contribuţia la fondul de pensii (CAS), care este în jur de 30%.

Directiva europeană care le va garanta pacienţilor români accesul la tratamente în orice ţară a Uniunii Europene începând cu luna octombrie 2013 ar putea ‘dinamita’ sistemul autohton de sănătate, după cum se arată într-un studiu dat publicităţii de Centrul Român de Politici Europene (CRPE). La ora actuală, aproximativ 1% din pacienţii europeni folosesc servicii medicale în alte state membre decât cele în care sunt rezidenţi, notează Adevărul.

Intervenţia chirurgicală prin care medicii spitalului Akdeniz Üniversitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioabă un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge, s-a încheiat cu succes la ora 22.00, au declarat surse apropiate familiei. Procedura a început la ora 18.00 şi a fost una extrem de riscantă, notează Gândul.

Pe 16 august 2011, toţi ochii erau aţintiţi spre Maternitatea Giuleşti, scrie Adevărul. Incendiul puternic care a izbucnit în secţia de nou-născuţi a unităţii sanitare a lăsat multă durere în urmă. Din 11 bebeluşi care aveau arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, doar cinci au supravieţuit. Ceilalţi şase nu au fost la fel de norocoşi. Deşi instanţa a stabilit vinovaţii, cei din sistem susţin că subfinanţarea şi lipsa de personal au stat la baza nefericitului eveniment.

A mai rămas exact o lună până când, în seara de 16 septembrie, în cadrul Festivalului ‘George Enescu’, va avea loc unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, scrie Evenimentul Zilei. Compania portugheză de dans Vortice Dance Company va aduce pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, pe 16 septembrie, începând cu ora 19.00, o incitantă reinterpretare a mitului Dracula.

Serena Williams pare că şi-a făcut un obicei din a elimina românce la turneele importante, notează Pro Sport. Jucătoarea din Statele Unite le-a învins, în ultimele luni, fără drept de apel, pe cele mai în formă tenismane din România: Cîrstea i-a căzut pradă la Roland Garros şi săptămâna trecută, în finala de la Toronto, în timp ce Halep s-a recunoscut învinsă în semifinale la Roma şi, azi, la Cincinnati.

2 comentarii

ciufulici 17-08-2013 - 10:37

REZULTATELE EVALUARII DE VARA sunt urmatoarele:

Pe primul loc al forumarii este ValVerde cu Ziulator Emeritus, iar locurile 2 si 3 nici nu s-au acordat. Sa-i fie rusine, ce fel de challenge mai e si asta, cine a mai auzit de o cursa de 100m la care castigatorul taie panglica detasat cu 1km in fata plutonului?

In extrema cealalta, si pe primul loc a farâmării, ia premiu Muyia de Aur cu bareta Acerebral Total cunoscutul Huhu antigandire, dupa care urmeaza Urbos si apoi Digital, cu muyile de argint, si respectiv de bronz.

Reamintim forumistilor ca intreg deceniul trecut este banal in eforturi, o implicare mult mai inteligenta e necesara pentru detronarea lui ValVerde.

Buninteles, locurile ocupate de mine dau ca sume un punctaj mult mai valverdian, dar cum noi stim de la Huhu si Urbos ca multiple nick-uri nu e bune, si deci insumarea nu se pune. Nu am sa intru in amanunte, tot ce pot sa precizez este ca Salut este undeva pe la mijlocul lui ValVerde si ar vrea el sa ia muyie, dar virtualitatea forumului face de astfel de excese imposibile.

Cat despre moderatori, numai bine!

ciufulici 17-08-2013 - 10:47

eu le iau numai pe ale tale si al lui huhu, ca sunteti mai fraieri.
da vaz ca n-ai ceasu reglat, vezi titlul 17 August si ……..DUMINICA?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult