Acasa Revista Presei Revista presei. Desantul Basescu se intoarce

Revista presei. Desantul Basescu se intoarce

scris de Ziua Veche
3 afisari

Am auzit ca ieri, dupa ora 18.00 – ora 13.00 a New York-ului, cota Actiunilor Basescu a urcat brusc pe Wall-Street. Iata, de exemplu, cum reactioneaza Evenimentul Zilei, scriind in deschidere de site despre „ziua în care actuala putere s-a decis să lupte cu criza”.

Statul intră în terapie de şoc, anunta si Romania Libera, pentru ca exact aceasta este realitatea: daca Romania nu a avut, in debutul anilor ’90, un Leszek Balcerowicz, acum il are pe Traian Basescu. Cred ca nu exagerez deloc cand afirm acest lucru.

Reactia explicita a presei de business este foarte bine sintetizata de catre Ziarul Financiar: „cu propriul guvern neputincios sa restructureze bugetarii si sa opreasca risipa cheltuielilor publice, presedintele taie pensiile si ajutorul de somaj: Basescu salveaza sectorul privat de majorarea taxelor si ii ataca de-a valma pe bugetari”.

Puterea pare sa aiba alt punct de vedere. Titlu: „Între alegătorii PSD și cei ai PDL, Băsescu a ales: masacrul bugetarilor”. Apoi se redreseaza in sapou, dar strecoara, in a doua parte, alternative cu efect destructiv pentru acest moment de criza: „Incapacitatea Guvernului a de găsi răs­punsurile optime pentru atenuarea crizei economice îl obligă pe şeful statului să ia rapid o decizie în privinţa Cabinetului Boc. Printre variantele care îi stau la dispoziţie: remanierea, schimbarea premie­rului, un Guvern de tehnocraţi, un executiv de uniune naţională sau anticipate”.

Adevarul titreaza sec: „TVA şi cota unică – salvate, bugetarii – sacrificaţi”, apoi detaliaza la fel de alb: „Nu cresc taxele, dar se taie drastic din fondurile de pensii, salarii şi asigurări de şomaj. Cuvântul guvernatorului BNR a fost hotărâtor în negocierile cu FMI. Autorităţile au eliminat astfel varianta majorării taxelor, evitând prăbuşirea economiei”.

Si Gandul vede in Basescu pe cel care decide evitarea dezastrului de catre Romania, prin masuri dure de reforma structurala si austeritate bugetara: „Traian Băsescu a ieşit public şi şi-a asumat în numele României rezultatul negocierii cu FMI: scăderea cu 25% a fondului de salarii pentru toţi bugetarii, şefii de instituţii pot concedia angajaţi dacă vor să revină la salariile de acum în 2011, reducerea cu 15% a pensiilor, micşorarea cu 15% a ajutorului de şomaj, reducerea masivă a subvenţiilor, salariul minim scăzut de la 750 de lei la 600 de lei”.

Cum s-ar spune, presedintele si-a luat din nou partea leului.

www.stareapresei.ro

0 comentariu

YAKOV 22-11-2010 - 09:49

Exodul va fi catre Europa de Est, catre Romania in primul rand. I-au saracit pe romani ca sa plece din tara si sa elibereze partia. De asta au si lansat prin anii ’90 teoria dupa care Romania va fi noul centru mondial al religiilor (Gradina Domnului). Nu se construieste la Bucuresti o megabiserica ? Crezi ca toate astea sunt povesti ?

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult