Acasa Revista Presei Revista presei. Dispar medicamentele generice ieftine de pe piață

Revista presei. Dispar medicamentele generice ieftine de pe piață

scris de Z.V.
8 afisari

Adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală și a proiectului de lege privind grațierea unor pedepse, protestele care au avut loc în București și în alte orașe din țară în urma aprobării celor două acte normative, aprobarea proiectului bugetului de stat pentru 2017, decizia ICCJ prin care fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat, precum și amânarea procesului președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și un raport al Curții de Conturi sunt principalele subiecte ale zilei de 1 februarie.

medicamenteDispar medicamentele generice ieftine de pe piață. Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, susține că peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe, transmite Cotidianul. Conform specialiștilor, acest trend va continua. Medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare și digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central și aparatului respirator și vor afecta în special bolnavii cronici. „Avem speranța că noul guvern va introduce de urgență calculul diferențiat al taxei clawback, în interesul pacienților dar și al economiei românești”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR.

Guvernul a adoptat grațierea și modificarea Codurilor. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat, marți, după ședința de Guvern că a fost adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și o Ordonanță de Urgență de modificare a Codurilor penale, anunță Cotidianul. „Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative, privative de libertate și cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a spus Iordache, precizând că proiectul va merge în procedură de urgență în Parlament.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, întrebat dacă Dragnea va beneficia de OUG privind Codurile: Nu… Ministrul Justiției, Florin Iordache, s-a eschivat să spună marți seara dacă șeful său de partid, Liviu Dragnea, va beneficia de OUG privind modificarea Codurilor penale, el susținând că nu l-au interesat datele din dosar, scrie Ziarul Financiar. Întrebat dacă liderul PSD va beneficia de pe urma dezincriminării abuzului în serviciu sau a infracțiunii de favorizarea infractorului, Iordache a replicat: ”Nu…”.

Monitorul Oficial a publicat Ordonanța de modificare a Codurilor penale; Prevederile intră în vigoare în zece zile. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Grindeanu marți seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare, transmite Libertatea. Publicarea Ordonanței s-a făcut la ora 1.00 noaptea. Prevederile Ordonanței privind modificările la Codul Penal intră în vigoare la zece zile după publicarea în Monitorul Oficial, iar modificările la Codul de Procedură Penală intră în vigoare imediat.

Iohannis: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Sfidarea PSD e deplină. La scurt timp după ce guvernul a adoptat ordonanța de modificare a codurilor penale, președintele Klaus Iohannis a criticat dur decizia executivului susținând că este „o zi de doliu pentru statul de drept’, iar „sfidarea PSD este deplină”, potrivit Gândul. „Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege. Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!”, a scris Iohannis pe Facebook.

Reacția Ralucăi Turcan modificarea și completarea Codului penal. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, reacționează dur după anunțul recent al ministrului Justiției, Florin Iordache, notează Jurnalul Național. „Ca hoții, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură”, a scris Raluca Turcan, marți aseară pe Facebook.

Reacția lui Nicușor Dan după adoptarea proiectului de lege privind grațierea. Guvernul a adoptat, în ședința de marți, un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache, relatează Jurnalul Național. Președintele USR, Nicușor Dan, a comentat decizia Executivului într-o postare pe Facebook.

Eugen Tomac: PSD lovește din plin în inima democrației; șterge cu buretele tot ceea ce înseamnă hoție în această țară. Deputatul PMP Eugen Tomac a scris, pe Facebook, că PSD „lovește din plin în inima democrației românești ștergând cu buretele tot ceea ce înseamnă hoție în această țară”, în urma deciziei Guvernului de a adopta proiectul de lege privid grațierea și ordonanța de urgență care vizează modificarea Codurilor penale, conform Evenimentului Zilei. „PSD face ce știe mai bine, lovește din plin în inima democrației românești ștergând cu buretele tot ceea ce înseamnă hoție în această țară”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

PNL, mutare împotriva Guvernului Grindeanu, în Parlament. Vezi ce acțiune au anunțat liberalii pentru miercuri. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor depune miercuri moțiune de cenzură împotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la justiție adoptate de Guvern, relatează Puterea. „Mâine depunem moțiunea de cenzură. Textul este aproape finalizat, avem semnăturile strânse”, a declarat Raluca Turcan, marți seara.

Surse: Liderii PNL analizează ipoteza demisiei în bloc a tuturor parlamentarilor liberali. Mai mulți lideri PNL au discutat marți noaptea despre posibilitatea ca toți cei 99 de senatori și deputați liberali să demisioneze din Parlament în semn de protest față de adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale și cu intenția de a provoca alegeri anticipate în cel mai scurt timp, scrie Bursa. Liberalii vor avea miercuri o ședință în care vor analiza din nou această ipoteză a demisiei în bloc a tuturor parlamentarilor. „Forțăm alegeri anticipate”, a declarat unul dintre liderii PNL participanți la discuțiile de marți noapte.

Dragnea „încă nu știe” ce vrea să facă Guvernul cu grațierea și Codurile Penale: „Ori iau o decizie că nu decid nimic, ori decid că adoptă ceva”. „Alt clasic în viață a spus ‘Guvernul meu’, eu n-am spus asta niciodată. În situația asta am ajuns ca în povestea cu Petrică și lupul”, a spus marți Liviu Dragnea, susținând în continuare că nu a văzut cele două proiecte de ordonanță referitoare la grațiere și la modificarea codurilor penale, care poartă semnătura ministrului Justiției Florin Iordache, conformGândul. Șeful social-democraților a insistat că și el, la fel ca toată lumea, așteaptă ca Executivul să se hotărască odată ce face cu documentele care au stârnit atâtea controverse: „Ori iau o decizie că nu decid nimic, ori decid că adoptă ceva”, a comentat acesta, menționând că nu a văzut ordonanțele decât pe site și că își dorește ca acest subiect să se încheie cât mai repede, într-un fel sau altul.

Tăriceanu, despre OUG din Justiție: Nu știu care sunt variantele. Ambele vin oricum la dezbatere în Parlament. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu știe care sunt „variantele” prin care cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale ar urma să fie adoptate, dacă prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament sau prin OUG, însă a ținut să precizeze că „ambele vin la dezbatere în Parlament” și că „fără dezbatere în Parlament niciunul nu se adoptă”, transmite Gândul. Întrebat dacă Guvernul va trimite în Parlament cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, le va susține, Tăriceanu a răspuns: „O să vedem proiectele și după o să vă putem spune”.

Tăriceanu: Abuzul în serviciu ar trebui pedepsit în România la fel ca în țările occidentale. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marți, că în privința abuzului în serviciu România ar trebui să se alinieze „strict la practica țărilor occidentale”, informează România Liberă. În opinia președintelui Senatului, România nu trebuie să aibă „o legislație mai laxă” în această privință, dar nici să „supralegiferăm”. „Din analizele pe care le-am văzut și eu, peste 70 la sută din cazurile din dosarele instrumentate de DNA sunt pe abuz în serviciu. Cred că avem o problemă: ori este interpretarea abuzivă, ori este legea neclară”, a declarat Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

Guvernul a adoptat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2017. Guvernul a adoptat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2017, a anunțat marți seara ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, relatează Capital. El a precizat că bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,2%, pe un deficit fiscal de cel mult 3%, o rată a inflației de 1,4% și un șomaj de 4,3%.

Raluca Turcan: PNL va vota împotriva bugetului de stat. Este slab și nerealist. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marți că liberalii vor vota împotriva legii bugetului de stat, afirmând că bugetul este ”slab și nerealist”, scrie Ziarul Financiar. ”PNL a decis în grupurile reunite să voteze împotriva bugetului de stat pe anul 2017 propus de PSD. După mimarea prudenței economice din perioada campaniei electorale PSD aruncă România în spirala populistă și joacă la casino soarta economiei românești”, a afirmat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Iohannis, absolvenților Institutului Național al Magistraturii: Dacă se fac presiuni rezistați-le, politicienii sunt vremelnici. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut marți noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii să reziste presiunilor venite din partea politicienilor, subliniind că aceștia sunt vremelnici într-o funcție de decizie, conform Jurnalului Național. Iohannis a punctat că judecătorii și procurorii trebuie să fie repere de moralitate în societate. „Deciziile dumneavoastră sunt importante și în plan social. Nu uitați niciun moment de cetățean! Nu uitați de faptul că justiția este în slujba cetățeanului! Vă încurajez să nu faceți niciun pas înapoi de la misiunea dumneavoastră, oricât de greu poate să fie în anumite situații”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.

Tăriceanu îi cere lui Iohannis să desecretizeze implicarea serviciilor în dosare. Călin Popescu Tăriceanu sprijină demersul Asociației Magistraților și Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, care i-au trimis o solicitare președintelui Klaus Iohannis, în calitatea acestuia și de președinte al CSAT, să includă pe agenda ședinței din data de 31 ianuarie 2017 și „declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informații li s-au trasat atribuții în combaterea infracțiunilor”, informeazăPuterea. „Sprijin demersul Asociației Magistraților din România inițiat împreună cu Uniunea Națională a Judecătorilor din România. În plus, consider că președintele le datorează românilor răspunsuri la întrebări referitoare la modul în care a funcționat justiția în România ultimilor ani”, a scris șeful Senatului pe Facebook

Reacții în PNL după achitarea lui Orban. Turcan: Ne bucurăm pentru Orban. Zlati: Pot spune că, acum, DNA mi se pare cam de porc? Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a comentat achitarea liberalului Ludovic Orban, afirmând că decizia magistraților este o „dovadă” a faptului că justiția este independentă, potrivit Adevărul. Pe de altă parte fostul lider al liberalilor, Alina Gorghiu, a subliniat că e nevoie de o lege a „răspunderii magistraților” și a amintit că prin acest dosar Orban a fost scos din cursa pentru Capitală.

Băsescu: Consider că mi-am încheiat mandatul de președinte al PMP. Traian Băsescu a anunțat, marți, pe Facebook, că intenționează să părăsească funcția de președinte al PMP și că va declanșa procedurile de „predare a ștafetei”, el afirmând că și-a atins obiectivul de a crea un partid nou care să acceadă în Parlamentul European și în Parlamentul României, transmiteBursa. „Sincer cred că mi-am atins obiectivul politic de a crea un partid nou și mi-am încheiat și misiunea politică în fruntea Partidului Mișcarea Populară. În 2014 Partidul Mișcarea Populară a reușit să intre în Parlamentul European. La legislativele din 2016 Partidul Mișcarea Populară a reușit să intre în Parlamentul României”, a scris Traian Băsescu.

Guvernul Cioloș și SRI, reclamați la Oficiul European Antifraudă. Șase organizații ale societății civile — Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drapturilor Omului în România — Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTi) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI, informează Q Magazine. Există „suspiciunea că SRI a intervenit la înalți oficiali ai guvernului Cioloș pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar și la primul ministru, și că ultima tranșă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituționale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituționalitate nu a fost verificată”, se arată în scrisoare.

Scandal în comisia de anchetă privind gaura lui Cioloș la buget. Parlamentarii l-au audiat pe președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, și i-au cerut demisia, pentru că deține și funcția de economist la Raiffeisen Bank și prognozează „în mod eronat”, conform Libertatea. Ionuț Dumitru le-a răspuns că nu intră într-o „dezbatere politicianistă”. Reacția parlamentarilor a venit după ce Consiliul Fiscal a făcut o evaluare preliminară asupra proiectului de buget pe anul 2017 și a susținut că există riscul să se înregistreze un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, este internat la spital. ALDE informează că speculațiile referitoare la posibilitatea înlocuirii din funcție sunt doar speculații. Alianța Liberalilor și Democraților precizează că informațiile apărute în presă referitoare la posibilitatea înlocuirii din funcția de ministru al Energiei a domnului Toma Petcu sunt simple speculații, relateazăRomânia Liberă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, este internat la spital de la sfârșitul săptămânii, surse informând că ar avea probleme de sănătate serioase, el aflându-se la acest moment sub tratament.

Ponturi de la un senator liberal pentru Liviu Dragnea. Senatorul liberal Florin Cî?u îi oferă liderului PSD, Liviu Dragnea, o soluție pentru acoperirea deficitului în bugetul pentru siguranță națională prin tăierea unei sume din programul „Start-up Nation”, adresat tinerilor antreprenori care doresc să își deschidă o afacere, și transferul acesteia către servicii secrete, scrie Cotidianul. „Propunerea mea este simplă. Programul ‘Start-up Nation’ are alocați credite bugetare de 500 milioane lei și credite de angajament de 1,7 miliarde lei”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

ANAF dezminte informațiile potrivit cărora verifică declarațiile de venit ale soților Iohannis din perioada în care se îmbogățeau din meditații. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a infirmat informațiile potrivit cărora ar fi demarat o verificare la Direcția Finanțelor Publice Sibiu pentru a stabili dacă Carmen și Klaus Iohannis au declarat la Fisc sumele obținute din meditații în perioada 1990-2017, scrie Evenimentul Zilei. „Potrivit președintelui ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan, la nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice Brașov (pe raza căreia se află Administratia Județeană a Finanțelor Publice Sibiu) nu a avut loc niciun fel de control pe aceasta temă”, a precizat ANAF, marți dimineață, într-un comunicat de presă.

Protest în Capitală și în alte orașe din țară. Mii de oameni s-au adunat în fața Guvernului. Protest spontan în Capitală, anunțăLibertatea. Mii de oameni s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de adoptarea proiectului de lege privind grațierea și față de Ordonanța de modificare a Codurilor penale. În fața Guvernului era deja început un protest. Odată cu noul val de manifestanți, în fața sediului Guvernului au venit și jandarmii.

Procurorul general al României: Este o ofensă adusă autorității judecătorești! Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat pentru România Liberă că „ordonanța de urgență este o ofensă adusă autorității judecătorești, fiind discreționară, vădit neconstituțională și trebuie atacată urgent la Curtea Constituțională a României”, scrie România Liberă. Procurorul general a făcut declarația în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Laura Kovesi, șefa DNA, după adoptarea proiectului de lege privind grațierea: Noul proiect este mai rău decât cel inițial și lipsește de relevanță lupta împotriva corupției. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, avertizează că proiectele legislative adoptate marți seară de Cabinetul Grindeau au prevederi chiar mai grave decât în variantele lor inițiale, potrivitRomânia Liberă. „Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Kovesi.

DLAF: Noua formă juridică propusă în cazul abuzului în serviciu ar afecta interesele financiare ale UE în România. Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF) a atras atenția că noua formă juridică propusă de Guvern în cazul abuzului în serviciu i-ar diminua capacitatea investigativă și implicit îndeplinirea mandatului de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România, conform Adevărul. „Departamentul pentru lupta antifraudă — DLAF își exprimă îngrijorarea și rezerva în legătură cu modalitatea de modificare a dispozițiilor articolului 297 Cod Penal privind abuzul în serviciu, fără a se ține cont de opiniile magistraților”, arată reprezentanții DLAF.

Ludovic Orban, achitat de Instanța Supremă. Reacție dură la adresa DNA: „Un dosar penibil! Procurorul care s-a ocupat de caz a plecat de la DNA” Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-au pronunțat, astăzi, în dosarul în care fostul lider PNL, Lodovic Orban, a fost acuzat că i-ar fi cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în cauză, pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, anunță Evenimentul Zilei. Fostul lider PNL a fost achitat, dar sentința nu este definitivă. Ludovic Orban a oferit prima reacție după sentința de luni a ÎCCJ. „Nu o traduc ca fiind o lovitură pentru DNA. Procurorul care mi-a făcut dosarul a părăsit instituția. Toți cei care mă cunosc știu că acuzația care mi-a fost adusă este profund nedreaptă”, a declarat Orban.

Procesul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost amânat pe 14 februarie. „Sunt două declarații mincinoase obținute în condiții suspecte la DNA”. Instanța supremă a amânat, marți, judecarea dosarului de abuz în serviciu în care sunt acuzați președintele PSD, Liviu Dragnea, fosta sa soție, Bombonica Prodana, și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, informează Adevărul. Instanța le-a pus în vedere inculpaților să pună în discuție probele pe care la contestă sau pe care vor să le administreze. De asemenea, inculpații trebuie să-și arate poziția — dacă pledează vinovat sau nevinovat, sau dacă dau declarații în timpul procesului. Bombonica Prodana a depus o cerere în care solicită judecarea în lipsă a procesului.

Consiliul General CNATDCU a respins contestația în cazul raportului pe doctoratul lui Kovesi. Consiliul General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins contestația Grupului de Investigații Politice privind raportul în cazul doctoratului Laurei Kovesi, conform Q Magazine. Surse apropiate Ministerului Educației au declarat că membrii Consiliului General CNATDCU au respins contestația formulată de Grupul de Investigații Politice în ceea ce privește raportul de neplagiat în cazul tezei de doctorat a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

DNA efectuează percheziții la o casă județeană de pensii. Surse judiciare au declarat că procurorii DNA efectuează, marți, percheziții la Casa Județeană de Pensii Suceava, într-un dosar privind suspiciuni de fapte de corupție comise în perioada 2016 — 2017, potrivit Q Magazine. Conform sursei citate, anchetatorii fac trei percheziții în municipiul Suceava, una din acestea la sediul unei instituții publice.

Galați: 11 polițiști, suspectați că au luat mită de la șoferi. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, marți dimineață, că Secția de urmărire penală și criminalistică face cercetări într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de luare/dare de mită, fals intelectual și abuz în serviciu, anunță Puterea.

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru: Tezele plagiate grosolan au fost realizate între anii 2000-2010. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a declarat, marți, la o dezbatere publică ținută la Universitatea din București, că între anii 2000 și 2010 s-a plagiat mult în lucrările de doctorat, conform Ziarului Financiar. „Dacă ne uităm la modul în care suntem organizați, cred că stăm ceva mai bine decât în 2012 și oricum mult mai bine decât la începutul anilor 2000, când de fapt aveam începutul acestui fenomen care acum este extrem de răspândit pentru că multe dintre tezele pe care noi astăzi le examinăm și observăm că sunt plagiate grosolan, unele dintre ele sunt teze care au fost susținute între anii 2000-2010”, a declarat rectorul Universității din București, Mircea Dumitru.

Cioabă i-a transmis lui Trump că romii vor să lucreze la zidul dintre SUA și Mexic. Autointitulatul rege internațional al romilor, Dorin Cioabă, i-a transmis o scrisoare președintelui american Donald Trump în care precizează că romii vor să muncească la construirea zidului dintre SUA și Mexic, deoarece aceștia nu au de lucru și situația lor financiară este „foarte precară”, transmite Capital. Cioabă îi mai spune președintelui Trump că romii, care sunt buni meșteșugari în prelucrarea fierului, se oferă să lucreze la un preț scăzut.

Avocatul Poporului propune plata rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor. Avocatul Poporului propune posibilitatea plății rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor, recomandarea fiind făcută în raportul instituției pe anul trecut, ce va fi înaintat Parlamentului, scrie Cotidianul. Potrivit unui comunicat al instituției remis marți presei, demersul survine unei petiții adresate în noiembrie 2016 de un cetățean, care își exprima, între altele, nemulțumirea față de prevederea din Ordonanța Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, care exclude autoturismele de la plata rovinietei pentru o zi.

Ionuț Dumitru: Proiectul bugetului își bazează veniturile pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat marți că proiectul bugetului pe acest an își bazează veniturile pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică, de peste 5%, scrie Capital. „Dacă ne uităm la ultima variantă pe care Ministerul Finanțelor a transmis-o Consiliului Fiscal, e un buget care își bazează proiecțiile de venituri pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică, de peste 5%. În momentul de față nu cred că mai există vreo instituție, vreun analist care să aibă o proiecție mai mare de 5% creștere economică”, a susținut Dumitru la Palatul Parlamentului, după ce a fost audiat în cadrul Comisiilor de buget.

6.400 de imobile date în plată în 2016. La sfârșitul anului trecut se înregistraseră, la nivel național, aproximativ 6.400 de notificări de dare în plată, volumul creditelor notificate ridicându-se la 1,8 — 1,9 miliarde de lei, a afirmat Florian Neagu, directorul adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, conform Curierului Național. „Noi monitorizăm în continuare situația notificărilor privind darea în plată și pot să vă spun că la sfârșitul lui decembrie 2016 erau 6.400 de notificări, mult sub ceea ce estimăm noi după ce apăruse proiectul legii”, a spus Neagu, la o conferință pe tema dării în plată, organizată de Institutul Bancar Român.

Curtea de Conturi a identificat erori de aproape 83 milioane lei pe fondurile europene 2007-2013. Curtea de Conturi a identificat erori de circa 82,98 milioane lei pe partea de eligibilitate a proiectelor europene, pe cadrul financiar 2007-2013, și încălcări ale normelor pe achiziții cu un impact de peste 20,76 milioane lei, se arată în raportul pe 2015 al instituției, transmite Economica.net. „Pentru perioada de programare 2007-2013, au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în valoare de 21,16 miliarde lei, din care Autoritatea de Audit a verificat cheltuieli în sumă de 4,352 miliarde lei. Principalele categorii de nereguli identificate au vizat abateri de la normele și dispozițiile privind eligibilitatea, fiind cuantificate erori în sumă totală de 82,979 milioane lei, precum și încălcări ale normelor în materie de achiziții cu un impact în cheltuielile auditate, în sumă de 20,764 milioane lei”, se arată în document.

Curtea de Conturi spune că ANRM a stabilit incorect prețul de referință al gazelor, iar redevențele au fost mai mici cu 4,6 miliarde de lei. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect prețul de referință al gazelor naturale, prin urmare redevențele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei, se arată în raportul pe 2015 al Curții de Conturi, publicat marți pe site-ul instituției, scrieEconomica.net. „Zăcămintele din care a fost extras țiței în perioada auditată, cea mai mare parte (peste 85%) au producții mici, de sub 10.000 tone/trim, condiții în care cota de redevență aplicabilă este cea minimă de 3,5% din valoarea producției”, se arată în sinteza raportului menționat.

Piața muncii, în revenire — în 2016 a depășit nivelul de dinainte de criză. Economia a adăugat peste 170.000 de angajați pe parcursul anului, România depășind numărul de salariați de la finalul anului 2008, notează Curierul Național. În aceste condiții, rata șomajului s-a menținut sub pragul de 5%. Activitatea de angajare a fost una destul de dinamică în 2016, iar piața muncii din România arată semne puternice de revenire.

Hans Klemm: Investitorii se confruntă cu probleme legate de infrastructură, calitatea forței de muncă și a instituțiilor. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, ieri, la Galați, la o întâlnire cu presa, că investitorii vin în România, dar se confruntă cu unele probleme cum ar fi infrastructura, calitatea instituțiilor, calitatea forței de muncă, scrie Bursa. Domnia sa a spus: „Există anumite probleme cu care se confruntă, atât investitorii autohtoni, cât și cei străini, inclusiv cei americani”.

ONRC elimină mai multe taxe și tarife pentru firme, PFA sau întreprinderi individuale, de la 1 februarie. Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) elimină mai multe taxe și tarife începând de miercuri, ca urmare intrării în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea celor 102 taxe, se arată într-un comunicat de presă al instituției, conform Economica.net.

CNA: Amendă pentru România TV de 100.000 de lei pentru informare incorectă. Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis, în ședința de marți, amendarea cu 100.000 de lei a postului România TV, pentru încălcarea principiului informării corecte în mai multe emisiuni, informeazăPuterea. În opinia membrilor CAN, postul România TV a încălcat mai mule articole din Legea audiovizualului.

Bombă la miezul nopții! Dinamo l-a vândut pe Rotariu la Club Brugge pe o sumă impresionantă. Dinamo a mai pierdut un jucător de bază în această iarnă: oficialii din „Ștefan cel Mare” s-au înțeles cu belgienii de Club Brugge pentru transferul lui Dorin Rotariu, anunță Gazeta Sporturilor. „Câinii” vor primi 2,2 milioane în schimbul jucătorului de 21 ani.

Steaua — Wisla Cracovia 3-4! Înfrângere surprinzătoare a Stelei, după ce în minutul 70 conducea cu 3-1. Steaua a fost învinsă astăzi în ultimul meci de verificare din cadrul celui de-al doilea stagiu de pregătire din Antalya, pierzând în fa?a ocupantei locului 10 din Polonia, Wisla Cracoia, transmite Gazeta Sporturilor. Tamaș a deschis scorul în minutul 18, după ce a executat perfect o lovitură liberă de la 18 metri.

Continuă parcursul slab! Au fost eliminate în primul tur de la Sankt Petersburg. Irina Begu, locul 28 WTA, a fost eliminată în primul tur de la turneul de Sankt Petersburg, scrie Gazeta Sporturilor. Și Monica Niculescu, 32 WTA, a fost eliminată. Astfel, doar Simona Halep mai este în competiție. Românca a fost eliminată de nem?oaica Andrea Petkovici, locul 52 WTA, scor 1-6, 5-7, după un meci care a durat 1 oră și 38 de minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult