Acasa Revista Presei Revista presei. Divorț în stil italian între Klaus Iohannis și directorul SIE

Revista presei. Divorț în stil italian între Klaus Iohannis și directorul SIE

scris de Z.V.
47 afisari

Condamnarea fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, la cinci ani închisoare cu executare în dosarul „Motorina”, numirea Liviei Stanciu în funcția de judecător la CCR de președintele Iohannis, publicarea, de către BEC, a rezultatelor finale parțiale ale alegerilor locale, reținerea de către DNA a lui Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului ”Bagdasar Arseni” și a lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, continuarea anchetei în cazul Hexi Pharma, precum și primirea cetățeniei Republicii Moldova de către soții Băsescu și declarațiile procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și alerta cu bombă din Capitală și debutul EURO 2016 și alegerea Cristinei Neagu, drept cea mai bună jucătoare a lumii în 2015 de IHF sunt principalele subiecte ale zilei de 10 iunie.

iohannis-ungureanuDivorț în stil italian între Klaus Iohannis și directorul SIE. mărul discordiei: imaginea în presă și postul bine plătit din fruntea serviciului de informații externe. Miza reală: Înființarea unui unic serviciu de informații care să înglobeze SRI și SIE, scrie Evenimentul Zilei. Ideea unificării serviciilor a fost lansată în noiembrie 2014, de către directorul SRI de atunci, George Maior. Declarația lui, făcută la Târgul Gaudeamus, unde și-a prezentat două cărți pe teme legate de intelligence, pare că îi surâde acum președintelui Iohannis.

Rezultate finale alegeri locale 2016. Firea — 42,97 %, Nicușor Dan — 30,52%, anunță Gândul. PSD a câștigat Capitala, prin Gabriela Firea, cu 42, 97 %, Nicușor Dan (USB) a obținut 30,52 %, iar Cătălin Predoiu (PNL) a obținut 11,18 %, Robert Turcescu (PMP) are 6,46 %, a anunțat joi BEC după numărarea voturilor din toate secțiile de votare. La Consiliul General al Municipiului București repartiția mandatelor este următoarea: PSD—24 de mandate, USB—15 mandate, PNL—8 mandate, PMP—4 mandate—ALDE—4 mandate, din totalul de 55 mandate. La nivel național, votul pentru consiliile județene a fost câștigat de PSD cu 37,58% din voturi, urmat de PNL cu 31,93%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,33% și PMP cu 4,27%, după ce au fost centralizate rezultatele din toate secțiile de votare.

Dacian Cioloș: Scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, citează România Liberă. Premierul Dacian Cioloș a explicat într-un interviu pentru postul francez de televiziune LCI că Scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, arătând totodată că este îngrijorat „de faptul că există conflicte care destabilizează regiunea”. Dacian Cioloș a mai declarat că Vladimir Putin este cel care a luat „această măsură care a creat situația pe care o cunoaștem în Ucraina”.

Topul averilor primarilor din București. Care este cel maisărac dintre ei, scrie Gândul. Primarul General ales, Gabriela Firea, alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, au cele mai consistente declarații de avere, în vreme ce alesul de la Sectorul 1, social-democratul Dan Tudorache, este cel mai sărac—trei mașini și cinci mii de lei pe lună.

Bucureștenii ies în stradă pentru renumărarea voturilor la sectorul 1, aflăm din Curentul. Bucureștenii protestează sâmbătă la ora 15.00 față de fraudarea votului în Sectorul 1, după ce Biroul Sectorului 1 format din membrii PSD, ALDE, PNL, PMP au respins cererea USB de renumărare a voturilor.

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA: „Nu este treaba mea rezultatul alegerilor”, informează Adevărul. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a comentat în ce măsură va fi afectată România dacă infracțiunea de abuz în serviciu va fi dezincriminată. Curtea Constituțională a României urmează să analize pe 15 iunie dacă abuzul în serviciu trebuie dezincriminat.

Traian Băsescu, primele declarații după ce a devenit cetățean al Republicii Moldova, potrivit Gândul. Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova. Fostul președintele Traian Băsescu s-a declarat, joi, mulțumit că a primit cetățenia Republicii Moldova, afirmând că obținerea acestei a fost o obligație pentru care s-a angajat public.
„Am avut o obligație, m-am angajat public să solicit cetățenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că președintele Timofti a semnat decretul sunt mulțumit”, a afirmat Traian Băsescu, întrebat dacă este fericit că a primit cetățenia Republicii Moldova. El a precizat la solicitarea jurnalistilor că nu are planuri politice în Republica Moldova.

Robert Turcescu, validat vicepreședinte PMP, notează Q Magazine. Robert Turcescu, Ștefănel Dan și Ștefan Enache au fost validați vicepreședinți ai PMP de către Colegiul Național al partidului.

Ministrul Sănătății ia primele măsuri administrative pentru debirocratizare, titrează Curentul. Ministerul Sănătății corectează întârzierile la eliberarea documentelor pentru personalul medical.

Victor Ciorbea: Vom face o radiografie privind actuala organizare a sistemului sanitar, scrie Q Magazine. Avocatul Poporului va elabora un raport special privind sistemul sanitar național pe care îl va prezenta Guvernului, Parlamentului, Președinției, asociațiilor în domeniu. Potrivit lui Ciorbea, se dorește ca raportul să fie întocmit în colaborare cu autoritățile, organizaț?iile profesionale, liderii confederațiilor sindicale, cu asociațiile pacienților și cu mediul universitar.

Adjunct al șefului SRI, trecut în rezervă, citim în Cotidianul. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind înaintarea în gradul de general cu patru stele, la trecerea în rezervă, a generalului-locotenent cu trei stele Dumitru Cocoru din Serviciul Român de Informații, a anunțat Administrația Prezidențială. Tot joi, Iohannis a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea, la trecerea în rezervă, a colonelului Pintilie Badea-Florin din SRI.

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Motorina”, relatează Evenimentul Zilei. Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat, joi, la 5 ani de închisoare cu executare pentru sprijinirea unei grupări de evaziune cu produse petroliere, în aceeași cauză soții Diana și Radu Nemeș primind 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare. Fostul ofițer DGIPI Florin Secăreanu a primit 5 ani închisoare, aceeași pedeapsă fiind aplicată și în cazul lui Viorel Comăniță, fost director la Autoritatea Națională a Vămilor și vicepreședinte al ANAF.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: Dezincriminarea abuzului în serviciu ar anula recuperarea prejudiciilor, a căror valoare a fost în 2015 de 620 de milioane euro, citează Evenimentul Zilei. Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, că dezincriminarea abuzului în serviciu ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor produse prin săvârșirea acestei infracțiuni și a căror valoare s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro. Procurorul-șef al DNA a mai spus că, în prezent, peste 40% dintre dosarele investigate de procurorii anticorupție se referă la infracțiunea de abuz în serviciu.

Anchetă. Parchetul General ridică documente privind contractele cu Hexi Pharma de la sute de spitale din toată țara, potrivit ziarului România Liberă. Procurorii de la Parchetul General și Justiție ridica, joi, de la spitalele din toată țara, documente privind contractele încheiate cu Hexi Pharma, în dosarul în care se face cercetări privind zădărnicirea combaterii bolilor. Sunt vizate diverse înscrisuri, avize și alte acte care privesc modul în care cele 300 de spitale au acordat contracte firmei Hexi Pharma. Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, este cercetată la domiciliu. Ea este acuzată de 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului ”Bagdasar Arseni”, reținut de DNA, informează Jurnalul Național. Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, a fost reținut joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care au fost efectuate percheziții la patru spitale din Capitală privind suspiciuni de corupție în legătură cu achiziții publice.

Perchiziți DNA la 300 spitale din țară. Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, a fost reținut, relatează Evenimentul Zilei. Procuorii DNA au făcut perchizi’i la 300 spitale din țară. Conform televiziunilor de știri, sunt verificate contractele unităților medicale cu Hexi Pharma. După mai multe ore de audieri în fața procurorilor DNA, managerului spitalului „Bagdasar Arseni” a fost reținut pentru 24 de ore.

Decizie fără precedent referitoare la mediatizarea arestării unor înalți funcționari publici, scrie Cotidianul. Decizie fără precedent a Curții Europene a Drepturilor Omului. Mediatizarea arestării unor înalți funcționari publici este contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului. Decizia va avea efecte inclusiv în România. Cu alte cuvinte, demnitarii nu mai pot fi scoși în cătușe în fața presei. Potrivit deciziei CEDO, imobilizarea omului în cătușe și plimbarea lui prin fața presei constituie un tratament degrandant și este interzis. Hotărârea vine după ce fostul ministru bulgar al Finanțelor a sesizat Curtea că i se încalcă drepturile pentru că a arestarea sa a fost mediatizată excesiv.

Procurorii DNA l-au ridicat pe arhitectul șef din Primăria Baia Mare, aflăm din Jurnalul Național. Arhitectul șef al Primăriei municipiului Baia Mare, Mircea Dinculescu, a fost ridicat, joi după-amiază, și dus la audieri de procurorii DNA. Aceștia au stat mai mult de cinci ore în sediul Primăriei Baia Mare pentru a întreprinde cercetări. Cercetarea vizează eliberarea unor autorizații de construcție emise prin Biroul de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Baia Mare, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Alertă cu bombă în București. Primăria Sectorului 2, obiectul amenințării unui apel anonim. Alarma nu a fost confirmată de către pirotehniști, titrează Evenimentul Zilei. Instituțiile din subordinea Primăriei sectorului 2 au primit de Crăciun vizita pirotehniștilor. Un apel anonim anunța alertă cu bombă la municipalitatea din sectorul 2 al Capitalei.

Miron Cozma, „băiatul rău” din Piața Universității, despre Marian Munteanu, „Ioan” al Securității: „Să-l ferească Dumnezeu să dea ochii cu mine!”, relatează Adevărul. Dosarul Mineriadei nu s-a închis nici pentru opinia publică, dar nici pentru Miron Cozma și Marian Munteanu. Liderul minerilor susține că, inițial, a avut încredere în Munteanu, în vremea în care acesta era liderul „golanilor”, însă a înțeles, apoi, că acesta ar fi avut „misiune” în Piața Universității.

RADET: Locuitorii din Colentina și Pantelimon au rămas fără apă caldă, anunță Bursa. Reparațiile de la RADET trebuie să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN, iar închiderea simultană a două CET-uri este o premieră, a declarat primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit unor surse din presă. Ea a făcut apel la ELCEN să deblocheze din conturile lor sumele necesare și pentru reparațiile RADET.

Capacitățile de producție ale ELCEN depășesc solicitarea consumatorilor, potrivit Puterea. Capacitățile de producție ale ELCEN depășesc solicitarea consumatorilor, a anunțat compania, într-un comunciat de presă. Potrivit sursei citate, ELCEN furnizează apă caldă conform comenzii primite zilnic de la RADET București.

Poziția RATB după cererea Gabrielei Firea de a introduce transportul gratuit, notează Puterea. Directorul RATB, Radu Orzata, a declarat joi, după discuții cu Gabriela Firea la sediul PSD, că deși Regia duce lipsă de fonduri, gratuitatea promisă de noul primar al Capitalei nu va crea o gaura în buget. Orzata a admis că Regia Autonomă de Transport Bucuresti (RATB) nu dispune în acest moment de fonduri suficiente, după ce a solicitat pentru anul acesta un buget de 650 de milioane de lei, iar Consiliul General i-a aprobat numai 515 milioane de lei.

Începe ultima fugă după Prima Casă: 4.000 de dosare la 18 bănci, potrivit Economica.net. 500 de milioane de lei au fost distribuiți celor 18 bănci care s-au înscris în program. Calculele ECONOMICA.NET arată că acești bani ajung pentru 4.000 de dosare. La o săptămână de la aprobarea suplimentării de către Ministerul Finanțelor Publice, plafonul e pe sfârșite, iar băncile care mai primesc dosare noi pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Dragu: Pentru anii următori estimăm o creștere economică medie de 4,5% anual, citim în Capital. Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, susține că economia României va crește cu 4,2% în acest an și cu 4,5%, în medie, în 2017, 2018 și 2019, în pofida faptului că instituțiile financiare internaționale au revizuit în scădere estimările privind ritmul de creștere al economiei românești în anii următori.

SRI: „Prevenția este cea mai bună soluție în lupta împotriva infracțiunilor cibernetice„, notează Bursa. Prevenția este cea mai bună soluție în lupta împotriva infracțiunilor cibernetice și este responsabilitatea oricărei persoane să contribuie la asigurarea securității în spațiul cibernetic, a declarat, ieri, Adela Albu, reprezentantul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații.

Metrorex reia proiectul tronsonului Iancului — Pantelimon. Ar putea fi gata în 2030, anunță Economica.net. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 — 2030, Regiunea București — Ilfov, aflat în dezbatere publică, conține proiectele Metrorex SA, inclusiv Secțiunea Iancului — Pantelimon, având ca orizont de realizare anul 2030, au declarat oficialii Metrorex.

Reforma legislației naționale privind achizițiile publice, relatează Capital. Transpunerea noilor directive europene privind achizițiile publice și concesiunile reprezintă o oportunitate evidentă pe care România trebuie să o utilizeze pentru refacerea pe baze solide a unei legislații naționale simple, eficiente, stabile și coerente. Scopul declarat al acestei reforme legislative îl constituie crearea unui sistem de achiziții publice mai puțin formalist și mai orientat către performanță și calitate. În acest sens, în vederea implementării Strategiei naționale privind achizițiile publice ( n.a. — aprobată prin HG nr. 901/2015), abia la data de 23 mai 2016, cu o întârziere de mai mult de 30 zile de la expirarea termenului limită de transpunere a directivelor menționate, au fost publicate patru noi legi de importanță deosebită pentru utilizarea eficientă a fondurilor publice. Este vorba de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legea nr. 100/2016 privind concesiunile și Legea nr. 101/2016 privin remediile și căile de atac în achiziții publice (n.a. — denumiile au fost prescurtate).

Ce s-a ales de „băieții deștepți” de la Hidroelectrica: afacerile s-au prăbușit, iar unele firme s-au dizolvat. Una dintre ligile secrete de business, pe cale de dispariție, citim în Ziarul Financiar. Din gladiatorii comerțului cu energie, primii ‘băieți deștepți’ din domeniu au devenit niște umbre. Hidroelectrica se pregătește să iasă din insolvență și speră să se listeze cât mai repede pe bursă.

Delta Dunării: Prohibiția pescuitului s-a încheiat, aminteșteRomânia Liberă. Prohibiția pescuitului în Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) s-a încheiat joi, potrivit ordinului comun de prohibiție emis de Ministerul Mediului și cel al Agriculturii.

Polițiștii-gardieni, trimiși la școală — Ordin: învățați romanes!, titrează Libertatea. Toți polițiltii care-și câștigă o pâine în aresturile din România vor fi obligați să învețe limba romanes! Decizia ar veni, de undeva, de la vârful IGP, și ar avea ca motivație distrugerea barierei lingvistice dintre gardieni și infractorii din minoritatea romă.

Omniasig aduce pe piață un produs Casco pentru mașinile mai vechi de 10 ani, de la 300 de lei pe an, anunță Ziarul Financiar. Omniasig, cea mai mare companie de asigurări generale din piața locală, cu cotă de piață de 14%, aruncă pe piață un produs CASCO adresabil persoanelor fizice cu vârsta de peste 30 de ani care dețin mașini rulate cu o vechime mai mare de 10 ani. Produsul este destinat exclusiv protecției autovehiculelor în cazul accidentelor și coliziunilor directe cu alte autovehicule, pe teritoriul României, indiferent dacă vina este a proprietarului sau dacă celălalt șofer este vinovat și nu deține o asigurare RCA.

Handbalista Cristina Neagu, aleasă cea mai bună jucătoare a lumii, aflăm din România Liberă. Interul stânga Cristina Neagu, de la Buducnost Podgorica, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii în anul 2015 în urma unei anchete realizate de Federația internațională de handbal (IHF), informează FR de Handbal. Cristina Neagu, care a primit aceeași distincție și în 2010, a câștigat cu echipa ei de club Liga Campionilor în 2015 și medalia de bronz cu echipa națională a României la CM 2015.

„Vreau să punem probleme Franței!” — Anghel Iordănescu surprinde la ultima conferință de presă înainte de EURO!, citează Gazeta Sporturilor. Selecționerul Anghel Iordănescu a susținut o conferință de presă înainte de meciul cu Franța, de mâine, de la EURO 2016. „Suntem extrem de onorați și este o mare cinste pentru România să deschidem o competiție așa mare cum este EURO 2016.

Tata Puiu a ales primul „11” pentru meciul cu Franța: „Am un singur semn de întrebare” — Cum arată echipa națională, transmite Gazeta Sporturilor. Selecționerul Anghel Iordănescu și-a structurat în mare parte primul 11 pentru meciul de debut cu Franța, de mâine. Gazeta Sporturilor a aflat și care e echipa pe care „Generalul” o va trimite în teren.

S-a stabilit primul meci arbitrat de brigada lui Ovidiu Hațegan la EURO. Arădeanul deschide grupa campioanei mondiale, potrivit ProSport. Brigada condusă de Ovidiu Hațegan a aflat primul meci pe care-l va conduce la EURO 2016. Aflat în premieră pe lista arbitrilor care oficiază la un turneu final, „centralul” din Arad a fost delegat la meciul dintre Polonia și Irlanda de Nord, din Grupa C. Partida va deschide grupa din care mai fac parte Germania și Ucraina și se va juca duminică, de la ora 19:00, la Nisa.

„Stejarii” au câștigat meciul cu Namibia din debutul Nations Cup, anunță Gazeta Sporturilor. Naționala de rugby a României a învins reprezentativa Namibiei în primul meci de la Nations Cup, scor 20-8, pe Stadionul „Arcul de Triumf”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult