Acasa Revista Presei Revista presei. Dragnea cu Grindeanu, foarte buni prieteni

Revista presei. Dragnea cu Grindeanu, foarte buni prieteni

scris de Z.V.
20 afisari

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, afirmațiile făcute de premierul Sorin Grindeanu la Bruxelles, anunțul ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, referitor la sporurile pentru bugetari, decesul omului de afaceri Vasile Turcu, decizia instanței privind contopirea pedepselor în cazul fostului ministru Relu Fenechiu, precum și scumpirea gazelor de la 1 aprilie, dar și rănirea a trei muncitori români în Italia în urma prăbușirii unui pod peste o autostradă sunt principalele subiecte ale zilei de 10 martie.

Dragnea: Eu cu Grindeanu suntem foarte buni prieteni. Dacă nu îndeplinește programul de guvernare, nu vom mai fi. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, joi, la România TV, relația sa cu premierul Sorin Grindeanu, afirmând că este „foarte bun prieten” cu el, dar acest lucru se va schimba dacă șeful Executivului nu va respecta programul de guvernare, și a precizat că nu se referă la schimbarea lui din funcție, scrieAdevărul. „Cred că toată energia, și toată pricperea, și a dumnealui, și a membrilor Guvernului, trebuie să se reverse către programul de guvernare, dar nu am de unde să știu ce se va întâmpla. Mă interesează mai mult sau mai puțin. Suntem foarte buni prieteni acum, vom fi foarte buni prieteni atâta timp cât — o să mă uit, ca orice cetățean, la cum se îndeplinește programul de guvernare”, a spus Dragnea.

Iohannis: Noi dorim o Uniune Europeană unită și puternică. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România dorește o Uniune Europeană unită și puternică, punctând că aceasta este poziția care va fi prezentată atât de el, cât și de toți ceilalți participanți la dezbaterea și la procesul diplomatic cu privire la viitorul UE, conform Capital. „Poziția noastră este bine cunoscută. Am avut această poziție de la început. Am reiterat-o de fiecare dată când a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, și am spus acest lucru foarte clar și ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27. Din acest considerent nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze, sau Europa cu două viteze, sau Europa cercurilor concentrice”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Sorin Grindeanu: „Este necesară relansarea proiectului european în jurul ideii de unitate”. Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Bruxelles, o serie de discuții cu Frederica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, cu Serghei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, cu Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice, cu Gianni Pittella, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, precum și alți lideri europeni, între care Alexis Tsipras, prim-ministru al Republicii Elene, și Antonio Costa, premierul Portugaliei, scrie Bursa. În cadrul discuțiilor, șeful Executivului a susținut necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, precizează un comunicat de presă publicat pe site-ul Guvernului.

Grindeanu: Am avut cu Hollande o discuție despre situația la zi din România. Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi, la Bruxelles, că s-a întâlnit cu președintele Franței, Francois Hollande, cu care a avut o discuție legată „și de situația la zi a ceea ce este în România”, conform Economica.net. „Sunt lucruri ce țin de discuții care poate, de multe ori, sunt mai mult informale. (…) A fost o discuție legată și de situația la zi a ceea ce este în România. Am prezentat situația noastră, am apreciat sprijinul pe care Franța ni-l acordă și ni l-a acordat în toți acești ani și ne dorim întărirea parteneriatului pe care l-am avut și îl avem cu Franța”, a afirmat premierul.

Șeful social-democraților, Liviu Dragnea: PSD nu este în pericol de scindare, dar asta nu înseamnă că cineva sau mai mulți n-ar dori lucrul ăsta. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că partidul pe care îl conduce nu este în pericol de scindare, exprimându-și speranța că și ALDE va rămâne unit, pentru buna funcționare a coaliției de guvernare, potrivit România Liberă. „Asta nu înseamnă că cineva sau mai mulți n-ar dori lucrul ăsta. Probabil poate să fie o dorință politică legitimă a unor partide. Nu știu dacă sunt și instituții implicate aici, dar, dincolo de exterior, cel mai greu este de gestionat puterea pe care o câștigi prin vot, printr-un vot legitim PSD nu este în pericol de scindare, categoric nu”, a afirmat liderul PSD.

Cum răspunde Liviu Dragnea la acuzațiile lui Victor Ponta. Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că nu știe cu ce l-a supărat pe Victor Ponta, dar a explicat că au vorbit și că în perioada următoare vor avea o întâlnire pentru a lămuri lucrurile, scrie Puterea. „Habar n-am cu ce l-am supărat pe Victor Ponta. Ca și consultare, eu mă consult cu cei care sunt și cred că o consultare mai largă decât am făcut eu în partid, adică deciziile s-au luat în Comitetul Executiv al PSD, acolo unde nu vorbesc eu și se iau deciziile, sunt discuții grele”, a mărturisit Dragnea la RTV.

Liviu Dragnea: Nu vreau schimbarea lui Mugur Isărescu, dimpotrivă, îl susțin. Liviu Dragnea a declarat joi seara, la România TV, că a văzut în ultima vreme „atacurile împotriva BNR” care „afectează cursul de schimb” și a negat că își dorește schimbarea guvernatorului Mugur Isărescu, afirmând că îl susține pe acesta, așa cum a făcut-o și „altă dată”, potrivitCurierului Național. „Am văzut atac pe Mugur Isărescu, nu mi se pare în regulă”, în condițiile în care „o șubrezire a BNR pentru mine nu e bună”.

Dacian Cioloș, la RFI: Luăm în calcul un proiect politic, o mișcare politică sau un partid, din care vor face parte mai mulți membri ai fostului Guvern. Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat, joi dimineața, într-un interviu acordat RFI, că organizația nonguvernamentală pe care o va lansa alături de alți membri din fostul Executiv va avea „obiective politice”, conformRomânia Liberă. Dacian Cioloș susține că organizația dorește să coopteze mai mulți membri ai fostului Executiv pe care l-a condus, cu care să colaboreze pentru implementarea unor proiecte pe care le-a început când era la guvernare. „E o organizație neguvernamentală cu obiective politice, în măsura în care politică înseamnă să fi preocupat de viața cetății, de ceea ce se întâmplă în societate”, a spus Dacian Cioloș.

Grindeanu: Hotărârea de Guvern a lui Cioloș privind achiziționarea corvetelor va fi abrogată și emisă una legală. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la Antena 3, că Executivul va abroga Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloș în luna noiembrie privind achiziția corvetelor multirol, care vor fi construite la Galați, pe motiv că este ilegală, nefiind discutată în Parlament, urmând a fi emis un nou act după consultarea Legislativului, transmite Adevărul. „E cât se poate de simplă (abordarea — n.r.), cea legală. Vom abroga hotărârea de Guvern dată în decembrie, pentru că nu a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandm care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament”, a spus premierul.

Ministrul de Finanțe Ioana Petrescu, din Guvernul Ponta, atacă Executivul Grindeanu: S-a dat start la marea evaziune?Ioana Petrescu, un fost ministru de Finanțe din cabinetul lui Victor Ponta, a postat pe blogul său un text în care atacă Executivul lui Sorin Grindeanu, și se întreabă dacă „s-a dat stat la marea evaziune”, potrivit România Liberă. În analiza scrisă de Ioana Petrescu, aceasta spune că „după doar două luni, bugetul gâfâie”, dar acest lucru s-ar fi petrecut nu din cauza că „ANAF-ul nu-și face treaba, ci pentru că veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc”.

Cum vrea PNL să regândească sistemul de salarizare în învățământ. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris pe pagina sa de Facebook despre propunerile partidului pentru „regândirea sistemului de salarizare în învățământ”, relatează Evenimentul Zilei. „Creșterile salariale din educație trebuie făcute pentru creșterea performanței. Salariul unui cadru didactic trebuie să fie decent, să-l motiveze să intre și să rămână în învățământ, să reflecte pregătirea și performanța sa!”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Pedepse mai mari pentru falsificarea alimentelor, medicamentelor și a mărcilor. Deputatul PSD Iulian Iancu a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului penal care prevede majorarea pedepselor cu închisoare pentru mai multe fapte, între care neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, zădărnicia combaterii bolilor, falsificarea sau substituirea de alimente, precum și comercializarea de produse alterate, relateazăCotidianul. Potrivit inițiativei, art. 349 din Codul penal va avea următorul cuprins: „Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care va avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani sau cu amendă”.

Viceprimarul Clujului a demisionat. Vezi care a fost motivul deciziei. Funcția de viceprimar a municipiului Cluj-Napoca a rămas vacantă, după ce Horvath Anna a decis să demisioneze. Aflată în concediu fără plată după ce a fost plasată de către DNA sub control judiciar pentru trafic de influență, aceasta a demisionat din funcție, dar a declarat că va continua să lupte în justiție pentru a-și găsi dreptatea, informează Puterea. „S-au împlinit 5 luni de când sunt sub control judiciar și s-a instituit interdicția de a-mi exercita funcția de viceprimar. În aceste cinci luni am fost în concediu fără plată, nu am avut niciun venit. Sunt o persoană activă, iar interdicția care mi se impune și care nu are nicio limită juridică în timp mă conduce la decizia de a nu putea continua, astfel că în prima ședință a Consiliului Local Cluj-Napoca îmi voi înainta demisia din funcția de viceprimar”, a spus joi, într-o conferință de presă, fostul de acum viceprimar.

Ion Caramitru, Emeric Ienei și Cristian Țopescu, decorați de Iohannis cu „Steaua României” în grad de Cavaler. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, joi, decretul de decorare cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler a actorului și regizorului Ion Caramitru, Emeric-Alexandru Ienei și Cristian-George Țopescu, transmite Q Magazine. „Astfel, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului și filmului, pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea constantă a imaginii țării noastre în lume, Președintele României a conferit Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler maestrului Ion Horia Leonida Caramitru (Ion Caramitru)”, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Ambasadorul decorat de Iohannis. Președintele Klaus Iohannis l-a decorat joi pe ambasadorul Republicii Italiene la București, Diego Brasioli, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, anunță Cotidianul. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele i-a conferit ambasadorului italian această distincție în semn de „înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la susținerea și promovarea relațiilor economice și politice dintre Republica Italiană ?i România, pentru respectul și prietenia arătate constant față de țara noastră”.

Pedepsele lui Relu Fenechiu au fost contopite. Câți ani de închisoare mai are de ispășit fostul ministru al Transporturilor. Pedepsele lui Relu Fenechiu au fost contopite, în urma deciziei luate joi de Tribunalul Vaslui. Astfel, fostul ministru al Transpoturilor va ispăși, în total, cinci ani și șase luni de închisoare, din care a executat deja o parte, potrivit Libertatea. Tribunalul Vaslui a admis joi cererea lui Relu Fenechiu de contopire a pedepselor primite în dosarele „Transormatorul” și „Siveco”. În dosarul „Transformatorul”, fostul ministru a fost condamnat la c ani de închisoare, iar în dosarul „Siveco”, a primit 3 ani și 10 luni. În urma contopirii, a rezultat o pedeapsă de cinci ani și șase luni, din care fostul ministru a executat trei ani și o lună.

Vasile Turcu a murit. Fostul acționar al FC Dinamo Vasile Turcu a decedat în noaptea de miercuri spre joi, informează Q Magazine. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, omul de afaceri a murit în jurul orei 02.00. Și Poliția Capitalei a confirmat decesul. Miercuri, 1 martie, Poliția Capitalei a fost sesizată cu privire la faptul că omul de afaceri Vasile Turcu ar fi încercat să se sinucidă.

Medicul Șerban Brădișteanu poate rămâne fără 4 milioane de euro din avere, pe care nu îi poate justifica. Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București a constatat că medicul Șerban Brădișteanu nu își poate justifica aproximativ 4 milioane de euro din avere și a sesizat instanța pentru a dispune dacă banii îi vor fi confiscați, conform Gândul. Demersul vine după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat, în 2008, această instanță, cerând confiscarea sumelor de bani pe care medicul acuzat de favorizarea lui Adrian Năstase, în cazul încarcerării sale, dar și de corupție, nu a putut să îi justifice. Medicul Șerban Brădișteanu, șeful secției de chirurgie cardiacă de la Spitalul de Urgență Floreasca, nu poate justifica 3.595.333 de euro și 414.000 de dolari din averea sa, bani care i-ar putea fi confiscați, dacă instanța admite propunerea Comisiei de verificare a averilor de la Curtea de Apel București, care a fost sesizată cu aproape 9 ani în urmă de ANI în acest sens.

Bercea Mondial a fost condamnat definitiv pentru șantajarea lui Mircea Băsescu. Florin Anghel, fiul interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 9 ani, 3 luni și 20 de zile închisoare pentru șantajarea lui Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, transmite Jurnalul Național. În același dosar, Marius Constantin (ginerele lui Bercea) a fost condamnat la 3 ani și 310 zile închisoare cu executare, fiindu-i revocată eliberarea condiționată; Izaura Anghel (fiica lui Bercea) a primit 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare cu suspendare, sub supraveghere, ea fiind obligată să presteze 90 de zile muncă în folosul comunității; Ion Grinică Anghel (fiul lui Bercea) a primit o măsură educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 6 luni.

Românul care a comis jaful secolului în Paris a fost trimis în judecată. Primele imagini din timpul furtului. Românul care a comis jaful secolului în Paris a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, potrivit Libertatea. George Ploscaru este acuzat că a furat dintr-un magazin din Paris al mărcii „De Grisogono” bijuterii în valoare de peste 5 milioane de euro. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe românul care a comis jaful secolului în Paris. George Ploscaru este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Încă un torționar trimis în judecată. Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați, acuzat de tratamente neomenoase care ar fi dus la moartea a 102 deținuți. Torționarul Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați în perioada 1959 — 1961, a fost trimis, joi, în judecată de către procurorii Parchetului instanței supreme pentru tratamente neomenoase care ar fi dus la moartea a 102 de persoane încarcerate, dintre care 90 de deținuți politici, informează Libertatea. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București.

Percheziții la firmele aparținând nepoților și finilor lui Gigi Becali. Prejudiciu de 5 milioane de euro. Polițiștii efectuează, joi dimineață, 38 de percheziții la sediile unor firme din domeniul agricol, al construcțiilor și al comerțului, ai căror reprezentanți sunt bănuiți de evaziune fiscală și spălare a banilor, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, urmând să fie puse în aplicare 47 de mandate de aducere, conform Jurnalului Național. Respectivele firme aparțin nepoților și finilor lui Gigi Becali.

DNA a atacat cu contestație în anulare decizia prin care a fost desființată la Curtea de Apel Alba o condamnare pentru abuz în serviciu. Decizia Curții de Apel Alba Iulia prin care a fost anulată condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, a fost atacată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu contestație în anulare, transmiteAdevărul. Contestația în anulare, depusă de DNA, în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, se va judeca în 28 martie 2017, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan.

Tragedie! Un pod s-a prăbuști subit! Primul bilanț: doi morți și doi răniți români. Tragedie pentru o familie care se deplasa cu mașina, notează Evenimentul Zilei. Un pod de pe o autostradă din Italia s-a prăbușit subit peste un sot și soție care mergeau cu autovehiculul. Cei doi răniți din accident sunt români cu vîrsta de 46, respectiv 65 de ani și făceau parte din echipa care efectua lucrări pe porțiunea respectivă.

Sindicatele din învățămînt au ajuns la un ACORD cu ministrul Olguța Vasilescu. „Nu e nicio problemă”. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, continuă discuțiile cu sindicaliștii pe proiectul Legii salarizării unitare, astăzi venind la negocieri sindicatele din educație, anunță Evenimentul Zilei. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că s-a stabilit ca lucrările și discuțiile în privința acestei legi să continue pe parcursul săptămînii care vine. La discuții vor participa grupuri separate pentru învățământul preuniversitar și cel universitar.

Când ar putea avea loc referendumul pentru redefinirea căsătoriei cerut de Coaliția pentru Familie. Președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a declarat că referendumul pe tema definirii căsătoriei în Constituție ca uniune între bărbat și femeie ar putea fi organizat la sfârșitul lunii mai, iar o propunere în acest sens va fi făcută partidelor politice, transmite Gândul. „Trebuie să acordăm o atenție deosebită subiectului cu privire la referendumul pe tema definirii căsătoriei în Constituție, pentru că va avea efecte în viața noastră și a copiilor noștri. Trebuie să ne dăm votul în ziua în care referendumul va fi convocat. Cred că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Vom veni cu o propunere către partidele politice de a accepta organizarea referendumului în ultima decadă a lunii mai”, a declarat, miercuri seara, Mihai Gheorghiu, la Timișoara.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog: Pregătim o nouă lege a sănătății până la sfârșitul anului. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, joi, că urmează să schimbe legea sănătății, dar momentan nu se știe în ce fel, în schimb, legea vaccinării va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ o lună. În continuare, există probleme cu achiziționarea vaccinului contra hepatitei B, scrie Ziarul Financiar. „Pregătim o nouă lege a sănătății până la sfârșitul acestui an. Ne dorim o lege cât se poate de clară și fără norme de aplicare, concepută ca un Codex de legi ale sănătății și nu o lege care să grupeze toate problemele din sănătate”, a declarat, joi, Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Prima instituție din România care intră în topul mondial al universităților de Arte și științe umaniste. Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a intrat în acest an în Top 500 universități ale lumii prin prisma domeniului general Arte și Științe Umaniste, fiind prima instituție de învățământ superior din România care accede în acest clasament, informează Gândul. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de UBB Cluj-Napoca, universitatea apare în clasamentul internațional al universităților — QS World University Rankings. „În 8 martie a fost făcut public clasamentul internațional al universităților — QS World University Rankings — pe domenii generale și specifice. Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca este în anul 2017 prima universitate din România în domeniul general Arte și Științe Umaniste, intrând în Top 500 la nivel internațional, ocupând poziția 401-450 din 500 de universități clasificate și 959 cuantificate’, se arată în comunicat.

Incendiu puternic lângă o benzinărie din Focșani. Un incendiu a izbucnit la o pensiune din Focșani (județul Vrancea) în apropierea căreia se află mai multe blocuri de locuințe, dar și o benzinărie, anunță Puterea. Două blocuri au fost evacuate, iar pompierii s-au deplasat de urgență la fața locului. Focul s-a extins și la acoperișul unui bloc din imediata apropiere, arzând jumătate din mansardă. De asemenea, autoturismele parcate în zonă au fost ridicate de o mașină de tractare. Traficul a fost închis în zonă!

Accident în lanț în Capitală. Șapte mașini, printre care o ambulanță, implicate. Un accident în lanț în care au fost implicate șapte mașini a avut loc în Capitală, joi dimineața, după ce un taximetrist nu ar fi acordat prioritate unei ambulanțe care transporta un pacient, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, trei persoane fiind rănite ușor, relatează Ziarul Financiar. Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, accidentul a avut loc pe Calea Floreasca, după ce un taximetrist care avea în mașină un pasager a ieșit de pe o stradă fără să acorde prioritate unei ambulanțe care transporta un pacient și avea semnalele acustice și luminoase în funcțiune. În urma impactului, ambulanța a ricoșat în alte cinci mașini.

Ministrul Muncii: „Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană”. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat joi, după întâlnirea cu sindicatele din educație, că deocamdată nu există o concluzie în urma negocierilor, pentru că s-a stabilit să continue discuțiile și săptămâna viitoare, scrie Bursa. Lia Olguța Vasilescu a spus că trebuie ca, în final, toate sumele să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană și că va fi o distribuție corectă a sporurilor, nu ca până acum, când șefi luau sporuri foarte mari față de restul angajaților.

De la 1 aprilie dispare prețul reglementat la gaze. Scumpiri de 5%. Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejați pe parcusul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, prezent la o dezbatere pe teme energetice, potrivit Capital. „De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 din 2016, care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale”, a spus Havrileț.

Ministrul Economiei a discutat cu reprezentanții FMI despre Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, s-a întâlnit, astăzi, la Ministerul Economiei, cu o delegație FMI, condusă de Reza Baqir, pentru a discuta despre prioritățile Ministerului Economiei, Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții și principiile implementării guvernanței corporative, precizează un comunicat de presă remis Redacției, transmite Bursa. Ministrul Mihai Tudose a afirmat: „Astăzi, la Bruxelles, Prim-ministrul începe discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a stabili de la bun început un cadru comun de lucru și ne dorim, de asemenea, o colaborare concretă cu FMI, pentru a ne putea inspira din experiența dumneavoastră în structurarea Fondului. FSDI, proiect pilon, va acționa ca un instrument prin care vor fi finanțate programe de investiții în domenii precum infrastructura, energie, agricultură, sănătate și în orice alte sectoare competitive”.

Sevil Shhaideh: Impozitul pe venit va constitui, de anul viitor, sursă de finanțare a bugetului local. Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat joi, la Galați, că de anul viitor impozitul pe venit va constitui sursă de finanțare a bugetului local, iar statul va asigura cote defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale numai dacă nu se va realiza un anumit prag, relatează Curierul Național. Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că i-a informat pe primarii din județ că de anul viitor impozitul pe venit va constitui sursă de finanțare a bugetului local.

ANAF trebuie să colecteze la buget, în acest an, cu peste 6% mai mult decât în 2016. Ministerul Finanțelor a prognozat, în 2017, o creștere a încasărilor bugetare cu 6,5% față de cele din 2016. Creșterea nivelului veniturilor bugetare se bazează pe estimările de creștere economică și pe prognozele de creștere a Produsului Intern Brut, comunicate de Comisia Națională de Prognoză, scrie Ziarul Financiar. Nivelul total al încasărilor bugetare comunicat de către Ministerul Finanțelor Publice pentru acest an ( 212,5 miliarde de.lei) este superior cu 6,5% realizărilor din anul 2016 (199,5 miliarde de lei), creșterea nivelului veniturilor bugetare bazându-se atât pe estimările de creștere economică (cu 5,2% față de anul precedent) cât și pe prognozele de creștere a Produsului Intern Brut — cu 7,5% față de anul precedent, comunicate de către Comisia Națională de Prognoză, se arată într-un comunicat de presă al ANAF.

Combinatul Oltchim va fi vândut pe bucăți, fără obligația ca investitorii să preia și salariații. Adunarea Creditorilor de la Oltchim SA a hotărât pe 6 martie 2017 modificarea planului de reorganizare a societății, anunță Curierul Național. Modificarea se referă exclusiv la metoda de privatizare a combinatului, urmând să fie vândut pe pachete de active funcționale, se arată într-un document transmis joi către BVB. De asemenea, nu va exista nicio obligație de transfer a salariaților Oltchim către cumpărători. Datoriile societății rămân în sarcina acesteia.

Havrileț: ANRE va retrage licența de furnizare a energiei pentru alte trei-patru companii. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va retrage licența de furnizare a electricității pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață în luna ianuarie, a declarat, joi, președintele instituției, Niculae Havrileț, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, conform Capital. În ianuarie, prețul energiei a crescut încontinuu pe piața spot și a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului. ANRE a demarat o investigație asupra cauzelor care au dus la această situație, în condițiile în care mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.

Ministrul Finanțelor, despre retragerea SRI din ANAF. Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat joi, la Galați, într-o conferință de presă, că, dacă ar fi să facă un comentariu scurt despre retragerea cadrelor SRI detașate la ANAF, s-ar rezuma doar la „fiecare cu meseria lui”, transmite Cotidianul. Ștefan a explicat, apoi, în detaliu, prezența lucrătorilor SRI în cadrul ANAF.

Ministerul Turismului lansează Explore RO, o aplicație pentru turiști străini. Ministerul Turismului (MT) lansează o aplicație în limba engleză pentru turiștii străini care doresc să descopere România, informează Economica.net. Aplicația este un ghid turistic al României, în varianta electronică, se arată într-un comunicat de presă al MT. Aplicația Explore RO, disponibilă în limba engleză, este destinată turiștilor din întreaga lume, care iubesc să călătorească, chiar și virtual. Cu această aplicație utilizatorii pot descoperi România și resursele ei: natură, tradiții, cultură, istorie, educație, arte.

Motivele pentru care Brico Depot România încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer. Brico Depot România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, informează compania, printr-un comunicat remis joi, conform Q Magazine. „Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de proveniență 100% sigură, permițând clienților noștri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute și competente, cum ar fi FSC (Forest Stewardship Council — n. r.) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification — n. r.)”, a declarat Christian Mazauric, CEO Brico Depot România.

Autostradă deblocată: Umbărescu poate relua lucrările pe lotul 4 Lugoj-Deva, mai puțin în zona cu lilieci. Ministerul Transporturilor (MT) a emis joi, 9 martie, o Autorizație de Construire pentru lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva, exceptând zona de la kilometrul 97, unde trebui relocată mai întâi peștera cu lilieci, relatează Economica.net. Compania lui Dorinel Umbrărescu poate relua astfel lucrările pe șantierul deschis încă din 2011. Prin AC emisă joi, Ministerul autorizează și lucrările efectuate deja fără Autorizație de Construire. Conform datelor de pe site-ul Companiei de Drumuri, stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot este de 48,30%.

Simona Halep, sinceră înainte de Indian Wells: ‘Sunt dependentă de acest sport. Viața e foarte tristă când nu am competiții’. Ce spune românca despre subiectul „wild-card-uri pentru Șarapova”. Simona Halep (locul 4 WTA) a revenit în circuit după o pauză de aproape o lună și participă în perioada 08-19 martie la turneul de categorie Premier de la Indian Wells, dotat cu premii în valoare de 6,993,450 milioane de dolari, scrieProSport. Înaintea startului competiției, cea mai bună jucătoare a României a vorbit despre accidentarea suferită, despre cum se simte, dar și despre situația wild-cardurilor primite de Maria Șarapova, subiect care a stârnit diferite opinii în rândul jucătorilor de tenis.

Patricia Țig, eliminată de la Indian Wells după o luptă de peste două ore. Când joacă celelalte românce. Patricia Țig (22 ani, 99 WTA) a fost învinsă în primul tur al turneului Premier Mandatory de la Indian Wells de către columbiana Mariana Duque Marino (27 ani, 112 WTA), conform Gazetei Sporturilor. Românca a fost învinsă în trei seturi, scor 4-6, 6-0, 4-6, la capătul unui meci care a durat două ore și 12 minute.

România a urcat o poziție în clasamentul FIFA! Cum arata topul la vârf și cum stau adversarele din preliminariile CM 2018. Echipa națională de fotbal a României se află pe locul 39 în clasamentul mondial FIFA/Coca-Cola, în urcare cu o poziție față de luna februarie, potrivit noii ierarhii dată publicității joi, informează ProSport. România are 703 puncte și a urcat o poziție în clasamentul FIFA, de pe 40 pe 39. În fruntea clasamentului mondial întocmit de FIFA se află Argentina și-a păstrat locul în fruntea ierarhiei (1644 de puncte), urmată de de Brazilia (1534 de puncte) și de Germania (1443 de puncte). Urmează Chile (1389 de puncte) și Belgia (1379 de puncte).

Reacția oficială a FRF cu privire la reabilitarea stadionului Dinamo. De ce e proiectul pus în pericol. Federația Română de Fotbal a precizat, prin intermediul unui comunicat, că stadionul Dinamo riscă să fie exclus din programul de reabilitare din cadrul proiectului 2020, dacă situația nu va fi clarificată până la data de 31 martie, transmite ProSport. Arena lui Dinamo ar fi trebuit să intre într-un proces de modernizare în vederea organizării Campionatului European din 2020 alături de stadioanele din Giulești, Ghencea și Arcul cu Triumf, dar acest lucru nu se poate realiza deocamdată din pricina unor divergențe de ordin juridic.

Stanciu punctează decisiv în Europa League! Reușita a venit după pasa lui Chipciu. Nicolae Stanciu (23) a marcat unicul gol al lui Anderlecht în minutul 29 al partidei pe care echipa sa a disputat-o pe terenul lui APOEL Nicosia, într-un meci contând pentru optimile de finală ale Europa League, terminat 1-0, scrieGazeta Sporturilor. Cel mai scump transfer din istoria campionatului belgian a marcat cu un șut superb de la marginea careului, în urma unei pase venite de la Chipciu, care a avut o incursiune perfectă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult