Acasa Revista Presei Revista presei. Dragnea îl ceartă pe Daniel Constantin

Revista presei. Dragnea îl ceartă pe Daniel Constantin

scris de Z.V.
12 afisari

Anunțul potrivit căruia președintele Klaus Iohannis se va întâlni miercuri cu premierul Sorin Grindeanu pentru a discuta despre planurile Guvernului în legătură cu bugetul de stat, întrevederea ambasadorului României în SUA, George Cristian Maior, cu congresmenul republican Devin Nunes, convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, atenționarea cod portocaliu de ger emisă de ANM, demiterea managerului Spitalului Colentina, dar și anunțul potrivit căruia toate cursurile din București, cu excepția celor din învățământul superior, vor începe luni, 16 ianuarie, din cauza condițiilor meteo, precum și Premiile The Best acordate de FIFA sunt principalele subiecte ale zilei de 10 ianuarie.

dragnea constantinDragnea îl ceartă pe Daniel Constantin: Să vorbească despre problemele de la Ministerul Mediului. Asta are ca temă, titrează Gândul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis, luni, vicepremierului Daniel Constantin, să nu mai arunce în spațiul public informații fără acordul coaliției de guvernare, referindu-se la declarația privind posibilitatea introducerii, începând din 2018, a unui impozit diferențiat pentru anumite categorii de venituri. „Domnul Daniel Constantin ar trebui să vorbească despre problemele de la Ministerul Mediului. Asta are ca temă în Guvern”, a ținut să sublinieze Dragnea.

Iohannis îl cheamă pe Grindeanu la Cotroceni. ‘Există îngrijorări privind bugetul pe 2017’, scrie Gândul. Președintele Klaus Iohannis l-a invitat, miercuri, la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu pentru a-i explica ce cuprinde bugetul pentru 2017. Șeful statului i-a cerut lui Grindeanu să vină însoțit de ministrul de finanțe, Viorel Ștefan. Iohannis a transmis că se declară ‘foarte îngrijorat” de măsurile pe care actualul Cabinet are sarcina să le implementeze și că dorește să afle ‘direct” de la premier, într-o ‘întâlnire clarificatoare”, ce planuri are Executivul în ceea ce privește bugetul pe anul în curs.

Guvernul a luat măsuri cu un impact de 5 miliarde de lei, citim în Evenimentul Zilei. Salariul minim s-a majorat la 1.450 de lei, iar punctul pe pensie a crescut cu 9%. Efortul bugetar prin Ordonanța de Urgență adoptată vineri de Guvernul Grindeanu este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se așteaptă venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea în vigoare a măsurilor, însă cheltuielile bugetare vor crește cu 5,5 miliarde de lei. În textul OUG nu se fac precizări pentru anii viitori. Guvernul a mai decis creșterea cu 20% a salariilor din administrația locală și majorarea cu 50% a salariilor actorilor. Studenții vor beneficia de gratuitate la transportul pe tren, iar bursele de studiu cresc la 201 lei, pe lună. ‘Sunt chestiuni extrem de importante pe care noi le-am avut prevăzute în programul de guvernare, program care a fost votat de majoritatea românilor. Oamenii se uită cu încredere și speranță către noi,’ a fost mesajul premierului Sorin Grindeanu.

Ce impact au principalele cinci măsuri fiscale luate de guvernul Grindeanu la începutul anului, aflăm din Ziarul Financiar. Ordonanța de urgență nr. 3/2017 din 6 ianuarie pentru modificarea și completarea legii. 227/2015 privind Codul fiscal aduce un număr de 33 de modificări Codului fiscal. Impactul cel mai important: decizia de scutire de impozit pe profit în cazul firmelor din cercetare, majorarea la 500.000 de euro a plafonului prin care o companie este impozitată ca microîntreprindere, introducerea deductibilității în cazul abonamentelor de sănătate suportate de salariați, abrogarea plafonului 5 x salariul mediu ca sumă maximă la care se calculează contribuțiile de pensii și sănătate pentru persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și păstrarea plafonului pentru persoanele care desfășoară activități independente sau realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Daniel Dăianu critică programul fiscal al PSD, bazat pe pomeni sociale: Trebuie să bagi cărbuni în economie, adică să faci investiții, titrează România Liberă. Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a explicat riscurile la care este expusă economia României dacă măsurile fiscale anunțate de PSD nu sunt însoțite de soluții pentru dezvoltare. Daniel Dăianu a spus că o creștere economică trebuie bazată pe investiții de calitate: „Nu trebuie să ne jucăm cu echilibrele macroeconomice și noi chiar dacă supărăm pe unii, noi de la Banca Națională spunem că prociclicitatea, adică stimularea creșterii economice când economia crește este însoțită de pericole. Trebuie să bagi cărbuni în economie, dar acești cărbuni trebuie să aibă în vedere suflul economiei, adică să faci investiții și investiții de calitate”.

Întâlnire importantă pentru România. Ambasadorul George Maior a avut o întrevedere cu Devin Nunes, presedintele Comitetului pentru Intelligence din Congresul SUA, relatează Evenimentul Zilei. Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut, luni, o întrevedere cu congresmenul republican Devin Nunes, președintele Comitetului pentru Intelligence din cadrul Camerei Reprezentanților a Congresului SUA și membru în Comitetul executiv al Echipei de Tranziție a președintelui-ales Donald Trump. Ambasada României la Washington transmite că, în cadrul întâlnirii, ambasadorul României a subliniat excelenta relație dintre România și Statele Unite, interesul pentru consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu viitoarea Administrație Trump și cel de-al 115-lea Congres, precum și rolul fundamental al țării noastre în asigurarea stabilității și securității regionale, inclusiv prin creșterea alocărilor bugetare pentru apărare.

Parlamentarii vor ancheta rectificările bugetare pozitive ale Guvernului Cioloș, informează Bursa. Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului vor face o anchetă asupra procedurii și veridicității datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloș, a anunțat, aseară, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Saga găurii de 10 miliarde din buget: PSD fredonează refrenul ‘greaua moștenire tehnocrată’, citim în Adevărul. Președintele PSD Liviu Dragnea acuză dispariția a zece miliarde de lei din buget, motiv pentru care vrea să ancheteze Guvernul Cioloș. Miniștrii de resort, în frunte cu fostul premier Dacian Cioloș, arată că PSD încearcă să pună în cârca tehnocraților promisiunile făcute în campania electorală care nu pot fi respectate.

Cioloș, către Dragnea: Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, titrează Jurnalul Național. Fostul premier Dacian Cioloș îi transmite președintelui social-democraților, Liviu Dragnea, că bugetul țării „nu este un sac fără fund” și „nu poate fi administrat haiducește”, susținând că PSD își acoperă „nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă”.

Cum demontează Anca Dragu presupusa ‘gaură’ de 10 miliarde de lei din buget, aflăm din Evenimentul Zilei. Orice ‘gaură’ în buget ar presupune venituri mai mici și, implicit, o creștere a deficitului bugetar, ori, în realitate, 2016 se va încheia cu un deficit mai mic chiar decât ținta estimată, a declarat pentru Evenimentul Zilei fostul ministru al Finanțelor, Anca Dragu, care demontează, astfel, declarațiile făcute de Liviu Dragnea.

PSD insistă, prin vocea lui Ponta: Cioloș, Dragu și Ghinea să răspundă pentru gaura din Buget, scrie ziarul Puterea. Fostul premier Victor Ponta, acum deputat PSD, susține, într-o postare pe Facebook, că există o „gaură mare în buget”, iar pentru acest lucru îi găsește vinovați pe ex-prim-ministrul Dacian Cioloș și pe foștii miniștrii Anca Dragu și Cristian Ghinea. „Tot anul 2016 și eu și Gelu Diaconu (fostul șef ANAF) am atras atenția, cu cifre și date concrete, că există o gaură din ce în ce mai mare în bugetul țării! Se pare că am avut dreptate! Cauzele principale ? trădarea gigantică de la Fondurile Europene (când România nu a mai luat niciun ban ca să rămână disponibili pentru alte cheltuieli ale Comisiei Europene); decapitarea conducerii și aducerea la șefia ANAF a unor oameni controlați de multinaționale; paralizarea tuturor investițiilor publice centrale și locale ‘de frica DNA’! Sigur că trebuie să răspundă Cioloș, Dragu, Ghinea, etc! Dar să nu uităm cine, cum și de ce a adus la putere acest Guvern ? Klaus Iohannis!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Basescu: ‘Pretutindenarul” Dragnea dă vina pe greaua moștenire pentru că nu poate acoperi promisiunile electorale mincinoase. Traian Băsescu a susținut că Liviu Dragnea a ajuns să dea vina pe tehnocrați pentru că a constatat că nu are suficienți bani la buget să acopere promisiunile mincinoase și nerealiste din campanie. Totodată, liderul PMP a mai scris că noul Guvern va introduce noi taxe și impozite în încercarea disperată de a acoperi cât de cât pomenile pe care vrea să le facă, relateazăCurierul Național.

Liviu Dragnea patentează o nouă instituție: Parlamentul-fantomă. Ce efecte atrage sesiunea extraordinară, citim înAdevărul. PSD a convocat o sesiune extraordinară pe toată durata vacanței parlamentare. Miza? Guvernul va putea emite ordonanțe de urgență, în timp ce aleșii își vor vedea în continuare de concedii. La această situație constituțională, dar profund imorală, a pus umărul și PNL. Conducerea Camerei Deputaților, dominată de majoritatea PSD, a decis, luni, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru următoarele trei săptămâni, o perioadă ce acoperă, practic, întreaga vacanță parlamentară. Nu, nu e vorba despre o măsură care le-ar scurta aleșilor concediul de iarnă. Practic, Parlamentul va lucra doar pe hârtie în următoarele trei săptămâni, aleșii vor sta acasă, însă în această perioadă Guvernul va putea emite ordonanțe de urgențe.

„Urgențele” legislative pentru care Dragnea i-a chemat pe parlamentari din vacanță. Dan: „Nu e decât un pretext pentru ca Guvernul să poată da ordonanțe de urgență”, scrie Gândul. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că a convocat Camera Deputaților în sesiune extraordinară pe toată perioada vacanței parlamentare, respectiv până la sfârșitul lunii ianuarie, urmând ca, „pe langă proiectele de lege care sunt pe agenda comisiilor de specialitate, să mai fie dezbateri în comisii și aduse eventual, în plen trei OUG, cele două prin care se reglementează procedura de achiziție a Cumințeniei Pământului și cea prin care s-au mărit nejustificat de mult salariile demnitarilor”. În replică, președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților reprezintă doar un pretext pentru ca Guvernul să poată emite OUG, astfel încât să se ”treacă” peste legea de abilitare, contestată de opoziție la Curtea Constituțională.

Dragnea despre Cumințenia Pământului: Dacă ar fi fost căutate, ar fi fost găsite documentele care atestă că este în proprietatea statului, citim în Jurnalul Național. Cele două ordonanțe referitoare la achiziționarea operei „Cumințenia pământului” vor merge la comisiile de specialitate, unde li se vor face rapoarte, pentru a vedea dacă au fost respectate prevederile legale, a declarat luni președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. „Cele două ordonanțe vor avea rapoarte în comisii și vor ajunge în plen. O să așteptăm rapoartele comisiilor să vedem, acolo trebuie o analiză serioasă, să vedem care totuși au fost procedurile de achiziție, au fost respectate prevederile legale, cum s-au făcut negocierile, adică sunt niște întrebări care au fost ridicate în ultimele luni și la care trebuie să dăm răspuns. În funcție de aceste rapoarte, plenul va hotărî”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Laszlo Tokes, ATAC la UDMR: „Trebuie să aleagă: ori FIDESZ-ul ori comuniștii noștri”, titrează Evenimentul Zilei. Europarlamentarul Tokes Laszlo, președintele CNMT, a salutat, luni, ideea liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia ar fi nevoie de un „contract social” cu majoritatea românească, însă nu s-a abținut să critice partidul. „Salut proiectul domnului Kelemen Hunor în care spune că am avea nevoie de un contract social cu majoritatea românească. Aceasta a fost chiar și propunerea mea personală în anii 1990 când am propus ținerea unei mese rotunde româno-maghiare de reprezentare largă prin care să ne înțelegem, majoritatea cu minoritatea, privind viața socială și politică, situația minorităților, respectiv a minorității maghiare”, a declarat luni, în conferință de presă, Tokes.

Ministrul Educației s-a înțeles cu Iohannis. Ce se întâmplă cu directorii de școli, afăm din ziarul Puterea. Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a spune că a discutat cu consilierul de stat Ligia Deca, șeful Departamentului Educație din Administrația Prezidențială, problema legată de ocuparea prin derogare a posturilor de directori de unități de învățământ preuniversitar, lucrurile clarificându-se. „Am primit și de la Președinție, am discutat, s-a clarificat. Nu se înțelesese ce se întâmplă. Toată lumea a crezut că anulăm concursul, că punem pe posturi pe cei care au fost înainte. Niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire. Prin numire temporar doar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numește temporar până la revenire”, a declarat ministrul Educației, Pavel Năstase.

Procurorul general, despre MCV: Nu magistrații trebuie monitorizați, ci politicienii, scrie Gândul. Procurorul general al României, Augustin Lazăr a declarat, referitor la posibilitatea ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), că, din punctul său de vedere, nu magistrații sunt cei care au în acest moment nevoie de monitorizare, ci politicienii, care ar putea încerca ‘să-și pună în practică agenda proprie”. În plus, acesta a precizat că nu este de acord cu o lege a amnistiei și grațierii, pentru că România are nevoie să se ocupe în continuare de combaterea infracționalității, iar un astfel de demers nu ar susține lupta anticorupție.

Cătălin Predoiu: „Ridicarea MCV n-ar trebui să se numere printre prioritățile noului Guvern”, citim în Evenimentul Zilei. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, susține că ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) nu ar trebui să se numere printre prioritățile noului Guvern. ‘Cred că ridicarea MCV n-ar trebui să se numere printre prioritățile noului Guvern. Florin Iordache vrea să Ťridiceť MCV? Cu ce să-l Ťridiceť? Cu amnistia și grațierea? Sau cu ‘hăcuirea ‘ legilor și a politicilor penale? Întâi să citească obiectivele MCV. În MCV scrie despre justiție independentă și eficientă, combatrerea corupției, achiziții publice corecte etc…’

Ministrul Iordache nu exclude o amnistie: Când ai spațiu insuficient, ori construiești o casă, ori dai afară, scrie Gândul. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat luni, după discuțiile avute cu șefii de parchete și cu directorul ANP, că în ceea ce privește supraaglomerarea din penitenciare sunt două soluții, precizând că „atunci când ai spațiu insuficient, ori construiești o casă, ori dai pe cineva afară”.

Directorul Penitenciarelor: 140 de deținuți de la Rahova și Jilava vor ieși la deszăpezire în Capitală; o lege a amnistiei ar ajuta sistemul penitenciar, notează Adevărul. Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat, luni, după întâlnirea cu ministrul Justiției, Florin Iordache, că 140 de deținuți de la Rahova și Jilava vor ieși la deszăpezire în Capitală. Șeful ANP a spus că a discutat cu ministrul despre probleme de buget, precum și despre supraaglomerarea închisorilor, menționând că o lege a amnistiei ar ajuta sistemul penitenciar.

Șeful DIICOT, despre întâlnirea cu ministrul Justiției: Solicitările sunt de dezvoltare instituțională. Vom avea un serviciu nou, titrează Gândul. Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat că solicitările instituției la întâlnirea cu ministrul Justiției sunt, în principiu, de dezvoltare instituțională, precizând că dosarul Black Cube este ‘în lucru”.

Șeful procurorilor din toată țara nu consideră necesară grațierea sau amnistia, citim în Evenimentul Zilei. Procurorul șef al României, Augustin Lazăr, a declarat astăzi, la sediul Ministerului Justiției, că nu este necesară nicio lege a grațierii și amnistiei. ‘Nu este necesară nicio lege a grațierii și amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea. Noi avem niște priorități de a combate corupția, de a recupera bunurile care au fost însușite de infractori și alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării penale și pentru care procurorii sunt plătiți.’, a declarat Augustin Lazăr, după discuția avută cu ministrul Justiției.

Curtea supremă judecă marți contestația lui Sebastian Ghiță la măsura arestării preventive în lipsă, informează Adevărul. Completul de cinci judecători al instanței supreme va judeca, marți, contestația lui Sebastian Ghiță la măsura arestării preventive în lipsă, decizia în acest caz urmând să fie definitivă. Inițial, instanța anunțase că va judeca în 16 ianuarie această contestație. Avocații lui Sebastian Ghiță au contestat la Completul de Cinci Judecători al Înaltei Curți de Casați și Justiție (ICCJ) decizia de înlocuire a controlului judiciat pe cauțiune cu arestarea preventivă în lipsă, dispusă de un complet de trei judecători al instanței supreme. Termenul fixat de ICCJ pentru analizarea contestației a fost, inițial, 16 ianuarie, dar a fost preschimbat pentru marți, 10 ianuarie.

Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: ‘Nu intru în dialog cu un inculpat fugar’, titrează Gândul. După trei săptămâni de la dispariția lui Sebastian Ghiță și difuzarea unor atacuri ale fostului deputat la adresa șefei DNA, în prima ieșire publică, Laura Codruța Kovesi susține că nu vrea să intre în dialog cu ‘un inculpat fugar’. Cât privește fuga acestuia, șefa DNA arată către Ministerul de Interne care l-a pierdut de sub filaj ar trebui să răspundă cum a reușit acest lucru. Ulterior, DNA a transmis, printr-un comunicat de presă, că Laura Codruța Kovesi a sesizat din nou Inspecția Judiciară cu privire la acuzațiile aduse de Ghiță, arătând că acesta ‘a avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat, justiția fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democrație’.

Kovesi a sesizat CSM cu privire la declarațiile lui Ghiță: ‘Sistemul judiciar este supus unui proces fără precedent de destabilizare și decredibilizare’, scrie Adevărul. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la declarațiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, inculpat în două dosare de corupție, în prezent dat în urmărire internațională în vederea arestării preventive. Fostul parlamentar a făcut mai multe afimații în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul Romania Tv în perioada 28 decembrie 2016 — 5 ianuarie 2017 și preluate și de alte instituții media.

Laura Codruța Kovesi spune că DNA ceruse supravegherea lui Sebastian Ghiță, astfel că Ministerul de Interne trebuie să dea explicații pentru dispariția lui, informează România Liberă. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că Direcția Națională Anticorupție îi aplicase lui Ghiță, simultan cu măsura controlului judiciar, și interdicția de a părăsi țara, astfel că Poliția Română trebuia să-l fileze. Din acest motiv, Ministerul de Interne este instituția care trebuie să dea explicații despre modul cum a dispărut fostul deputat Ghiță, a subliniat Laura Kovesi.

Parchetul General cercetează toate informațiile prezentate de Ghiță în înregistrări, dar și cum a reușit să fugă, anunțăGândul. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis deschiderea un dosar penal care vizează toate afirmațiile făcute de Sebastian Ghiță în cadrul înregistrărilor difuzate în ultimele săptămâni. Procurorii vizează în cercetările lor posibile fapte de abuz în serviciu, comise de autorități asupra unor inculpați sau condamnați penal. De asemenea, procurorii verifică și cum a fugit Sebastian Ghiță și cum a transmis înregistrările video la postul tv pe care îl controlează. Ministerul Public a precizat, prin intermediul aceluiași comunicat de presă, și un prim rezultat care a reieșit din această anchetă: Nicolae Popa, fostul șef al FNI, a fost adus în România din Indonezia cu avionul de Poliția Română, toate costurile fiind suportate de această instituție.

Parchetul General infirmă una dintre ‘dezvăluirile’ lui Sebastian Ghiță: ‘Costurile transportului lui Nicolae Popa, achitate de Poliția Română’, citim în Adevărul. Parchetul General a arătat că aducerea în țară a lui Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție. Procurorii infirmă una din declarațiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, cercetat în două dosare de corupție și urmărit general. Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță. ‘Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție’, a anunțat Parchetul General. Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept, mai spun procurorii.

Cod portocaliu de ger în aproape toată țara, informeazăAdevărul. Administrația Națională de Meteorologia a emis luni dimineață cod portocaliu de ger în toată țara cu excepția zonelor Crișana și Banat, unde va fi cod galben. Avertizarea este valabilă de luni, 9 ianuarie, până marti, 10 ianuarie. În Capitală, deținuții vor ajuta la deszăpezirea străzilor laterale și a trotuarelor.

Cinci români au murit în ultimele zile din cauza gerului, afăm din Q Magazine. Gerul polar care s-a abătut asupra României a făcut deja victime. Cinci români au murit până acum din cauza frigului extrem. Și în Italia, un român fără adăpost a fost găsit mort. Autoritățile fac apel către cetățeni, în special către cei cu probleme de sănătate, să evite să iasă din casă și să stea în frig. De asemenea, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să nu plece la drum, decât dacă este neapărată nevoie și dacă au mașinile echipate de iarnă.

Consumul de gaze și curent, aproape de un nou record, citim în ziarul Puterea. Gerul năpraznic care a pus și va pune în continuare stăpânire pe România a condus aproape spre un nou record de consum al energiei electrice și al gazelor naturale. Anul trecut, pe 19 decembrie, a fost înregistrat cel mai mare consum din anul 2001 până în prezent, iar luni, 9 ianuarie, din cauza temperaturilor foarte scăzute resimțite în țara noastră, ne apropiem de acest maximum istoric, de 9.700 de MW. În momentul de față există un consum de 9.200 de MW pe oră, conform Dispeceratului Energetic Național.

Circulația pe A2 și A4, redeschisă, informează Gândul. Autostrada A2 (București — Constanța), precum și Autostrada A4 (Constanța — Ovidiu) au fost redeschise în dimineața zilei de luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor (MT). ‘Pe aceste drumuri, operațiunile de deszăpezire au fost finalizate, iar tratamentele cu materiale antiderapante la partea carosabilă au fost administrate. Pe aceste drumuri, traficul se desfășoară controlat, în coloană, sub supravegherea Poliției Rutiere’, precizează MT.

Singura navă spărgător de gheață din România începe să acționeze pe canalul Sulina. Remorcherul „Perseus”, singura navă din România cu clasă de gheață, și-a început luni misiunea în județul Tulcea, urmând să spargă un pod de gheață apărut pe canalul Sulina, informează România Liberă. Directorul general al Administrației Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) Galați, Dorian Dumitru, a declarat că remorcherul a ajuns la Tulcea în noaptea de duminică spre luni, atunci când a și patrulat pe Dunăre, în cotul Tulcea, pentru a fluidiza sloiurile.

CFR: 40 de trenuri anulate luni din cauza ninsorilor și a viscolului, anunță Gândul. 40 de trenuri au fost anulate, luni dimineață, din cauza ninsorilor și a viscolului, din cele 1.300 de trenuri ale CFR Călători care circulă zilnic în România, a anunțat compania.

Traficul feroviar este oprit în județul Brăila. Una dintre liniile de cale ferată s-a fisurat din cauza temperaturilor scăzute, aflăm din România Liberă. Centrul Infotrafic a anunțat că traficul feroviar este oprit, luni seară, pe Magistrala 702, în județul Brăila, unde o linie de cale ferată s-a fisurat din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă.

Deținuții și jandarmii, scoși la deszăpezire în București, anunță Q Magazine. Deținuții și jandarmii vor ajuta la deszăpezirea Capitalei. Primarul general nu este mulțumit de felul în care s-a făcut deszăpezirea în București. A spus că e mai bine ca în anii trecuți, dar nu suficient. Primarul general al Capitalei a spus că este vorba despre o soluție de avarie luată de Comandamentul de iarnă care este în desfășurare luni dimineață la Primărie. A fost cerut ajutorul Ministerului Justiției, Ministerului de Interne și al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Școlile din Capitală și din județul Ilfov rămân închise toată săptămâna, informează Adevărul. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a decis ca școlile să rămână închise toată săptămâna, din cauza gerului. Este vorba de grădinițe, școli și licee. ‘M-am consultat cu domnul ministru al Educației, cu inspectorul școlar general, cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinți și concluzia este una foarte clară. Având în vedere condițiile meteo vitrege, școala ar putea să înceapă vineri în Capitală, ceea ce ar fi neplăcut, pentru că e zi de final de săptămână, așa că am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie’, a anunțat, luni seară, Gabriela Firea.

Gabriela Firea l-a demis pe managerului Spitalului Colentina, anunță Curierul Național. Primarul General, Gabriela Firea, a anunțat că l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, pentru că nu a respectat contractul de management, în sensul că, pe timpul viscolului, nu a asigurat pacieților condiții decente.

Explicațiile managerului interimar pentru frigul din Spitalul Colentina. Directorul medical al Spitalului Colentina, Dana Ionescu, asigură de luni interimatul la conducerea unității sanitare, după ce managerul Bogdan Andreescu a fost demis de Gabriela Firea. Dana Ionescu a spus că doar câteva saloane nu au fost încălzite, iar cauza a fost o avarie a RADET. ?i că nici în acele saloane nu a fost o situație foarte gravă, pentru că au funcționat instalațiile de aer condiționat, scrie Jurnalul Național.

Peste 3200 de apeluri la Ambulanța București, în ultimele patru zile. 88 de fracturi, luxații și entorse, informeazăRomânia Liberă. 3.246 de persoane au cerut ajutor la Serviciul de Ambulanță București — Ilfov, în ultimele patru zile, de când a început gerul, a anunțat luni managerul SABIF, dr. Alis Grasu. 23 de femei au fost transportate la secții de obstetrică-ginecologie din București pentru a naște iar 88 de persoane au solicitat ambulanța în urma unor fracturi, luxații sau entorse. Alis Grasu a precizat că, în această perioadă, Serviciul de Ambulanță a lucrat în medie cu 53 de echipaje de urgență, 20 de echipaje de consultații și mașini de transport.

Lucrările de reabilitare la Secția ATI a Spitalului de Arși s-au făcut fără decontaminarea pereților, în care s-ar regăsi în continuare bacterii, scrie Adevărul. Lucrările la Secția ATI a Spitalului de Arși din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secția ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecție a pereților.

Primăria Sectorului 1 se apără, după dezvăluirile lui Tolontan: Totul a fost făcut la cererea și cu avizul autorităților medicale, citim în România Liberă. După ce Cătălin Tolontan a dezvăluit că lucrările de reabilitare a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri au fost făcute degeaba din cauza bacteriilor, Primăria Sectorului 1 a transmis un comunicat în care a susținut că lucrările au fost făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale. Primăria Sectorului 1 precizează, luni, că toate lucrările de la Spitalul de Arsuri au fost făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale. În același comunicat, Primăria anunță că, la finalizarea lucrărilor, va fi trimisă o notificare către Direcția de Sănătatea Publică a Municipiului București, prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare.

Vlad Voiculescu despre reabilitatea Spitalului de Arși: Concentrarea domnului primar Tudorache pare însă să fi fost mai degrabă pe campania electorală, scrie Jurnalul Național. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că, potrivit corespondenței dintre instituția pe care a condus-o și Primăria Sectorului 1, la Secția de terapie intensivă a Spitalul de Arsuri ar fi trebuit să aibă loc igienizarea întregului spațiu, astfel încât să se obțină garanții majore pentru prevenția infecțiilor nosocomiale. „Între Ministerul Sănătății și Primăria Sectorului 1 București au avut loc întâlniri și o corespondență relevantă. Astfel, conform adresei nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, înregistrată la Ministerul Sănătății cu nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu: 1. decopertarea pereților și a pardoselii și curățarea tavanelor; 2. igienizarea întregului spațiu astfel încât să se obțină garanții majore pentru desfășurarea unui act medical de calitate și pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale”, a scris Vlad Voiculescu, luni, pe o rețea de socializare.

Anunțul oficial al MApN despre recrutarea obligatorie. Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari a intrat în vigoare la 01 ianuarie 2017, normele de aplicare a legii urmând să fie emise în termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Naționale (MApN) va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari, conform ziarului Jurnalul Național. MApN anunță că în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu și că voluntarii rezerviști urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază.

Vești bune pentru studenți! Vor circula gratuit cu trenul, informează ziarul Puterea. Studenții se vor bucura, de la 1 februarie, de gratuitate la călătoriile cu trenul, a anunțat ministrul Educației, Pavel Năstase. Noul Guvern a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență conform căreia toți studenții care urmează o formă de învățământ superior la zi vor călători gratuit cu trenul. Este vorba de toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Confederația Sindicală Meridian cere verificarea legalității solicitării înscrierii Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO, scrie Adevărul. Confederația Sindicală Națională Meridian a anunțat, luni, că a solicitat autorităților să verifice legalitatea deciziei de a expedia dosarul ‘Peisajul Cultural Minier Roșia Montană’ privind înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. ‘Prim-ministrului Sorin Grindeanu și ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, le solicităm să dispună de urgență verificarea legalității deciziei de a expedia, în pripă, fără respectarea procedurilor de control democratic, precum și fără o evaluare completă a impactului economic și social, a dosarului ‘Peisajul Cultural Minier Roșia Montană’ pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO și verificarea modului în care s-a realizat dosarul expediat la UNESCO și modul în care comunitatea locală din Roșia Montană a fost implicată sau a susținut acest demers’, se arată într-un comunicat al Meridian,

Vești proaste. Carburanții se vor scumpi iar, anunță Jurnalul Național. Benzina ?i motorina s-au ieftinit în noaptea dintre ani cu 49, respectiv 50 de bani, ca urmare a eliminării suprataxei de 7 cenți pe litru și a reducerii TVA de la 20 la 19%. Însă estimările BNR bazate pe conjunctura internațională arată că scăderea prețurilor la carburanți nu va dura prea mult.

Steaua mai pregătește un supertransfer în această iarnă! Aduce un internațional român. Becali a recunoscut în direct la TV, scrie Gazeta Sporturilor. Gigi Becali a anunțat și numele fundașului dreapta pe care îl dorește la Steaua pentru a rezolva o mare problemă a roș-albaștrilor. Este vorba despre Alexandru Mățel, fundaș dreapta de 27 de ani care nu mai este dorit la Dinamo Zagreb. În cazul în care nu îi reușește acest transfer, patronul Stelei are și un plan B.

Din nou Ronaldo! Starul Portugaliei și al Realului, cel mai bun jucător din 2016 în viziunea FIFA: „Îmi pare rău că cei de la Barcelona nu sunt aici!” Starul care n-a prins echipa anului, citim în ProSport. FIFA a desemnat superlativele anului recent încheiat în fotbal, în cadrul galei „The Best FIFA Football Awards 2016”, prima organizată după ce forul internațional a rupt parteneriatul cu France Football prin care cele două instituții au decernat „Balonul de Aur” în ultimii șase ani.

Vedetele Barcelonei au refuzat prezența la Gala FIFA pentru a evita să-l vadă pe Ronaldo încoronat. Cum au motivat absența, aflăm din Gazeta Sporturilor. Lionel Messi, Andres Iniesta, Luis Suarez și Gerard Pique, toți patru membrii ai echipei FC Barcelona nu au participat la gala FIFA „The Best”, organizată la Zurich. Șefii echipei catalane anunțaseră că jucătorii nu vor fi prezenți la această gală deoarece miercuri vor întâlni Athletic Bilbao în manșa secundă din optimile de finală ale Cupei Spaniei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult