Acasa Revista Presei Revista presei. Dragnea îl cheamă la raport pe Cioloș

Revista presei. Dragnea îl cheamă la raport pe Cioloș

scris de Z.V.
444 Afisari

Demisia secretarului de stat în Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș, solicitarea prin care președintele PSD, Liviu Dragnea, îi cere premierului Dacian Cioloș să prezinte în Parlament un raport în legătură cu situația economică a țării, avizul dat de președintele Klaus Iohannis în privința cererii de urmărire penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Petre Toba, decizia Distrigaz Sud Rețele prin care a fost pusă poprire pe toate conturile bancare ale ELCEN, precum și intenția Guvernului de a pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind RCA, dar și anunțul referitor la aderarea Transnistriei la Federația Rusă sunt principalele subiecte ale zilei de 9 septembrie.

liviu dragneaDragnea îl cheamă la raport pe Cioloș „de urgență’. Răspunsul premierului. Președintele PSD, Liviu Dragnea, îi cere prim-ministrului Dacian Cioloș, prin intermediul unei scrisori deschise, prezentarea „de urgență” în Parlament a unui raport privind „situația economică reală a țării”, declarându-se îngrijorat de „semnalele alarmante” privind intențiile Guvernului, relateazăGândul. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a confirmat că Dacian Cioloș va merge în Parlament pentru a prezenta un raport privind starea economică, susținând că cererea PSD este „o bună inițiativă’.

După controversele de la Finanțe, secretarul de stat Gabriel Biriș și-a dat demisia: „Ministrul Finanțelor a știut de proiectul de modificare a Codului Fiscal’. Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, și-a dat joi demisia din Guvern, în urma controverselor iscate pe marginea proiectului de ordonanță de urgență referitor la modificarea Codului Fiscal care a apărut în presă zilele trecute, scrie Gândul. Premierul Dacian Cioloș i-a acceptat demisia. Biriș susține că ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a știut despre modificările din Codul Fiscal. „Dacă proiectul nu ar fi fost asumat, nu aș fi fost secretar de stat’, aspus Briș, care consideră că ministrul Finanțelor, despre care a admis că ar fi putut să nu citească proiectul „la virgulă’, și-a nuanțat poziția din cauza presiunii publice.

Cioloș a acceptat demisia lui Biriș. ”A avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, a depășit acest mandat”. Secretarul de stat de la Finanțe Gabriel Biriș și-a dat demisia joi dimineață, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului Fiscal, premierul Dacian Cioloș acceptând-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, transmite Capital. ”În această dimineață a ajuns la premierul Dacian Cioloș demisia domnului Biriș din funcția de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie”, a spus Iolu.

Republica Moldova se poate destrăma. Liderul de la Tiraspol a semnat decretul de aderare a Transnistriei la Rusia. Președintele auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Evgheni Șevciuc, a semnat un decret ce presupune constituirea unei ‘comisii speciale de stat’ și cere guvernului ca până la 1 noiembrie să-i prezinte „planul privind ajustarea legislației RMN la legislația federală a Federației Ruse și termenul de realizare a acestuia”, potrivit Evenimentului Zilei. Decretul semnat de liderul de la Tiraspol solicită punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, cel la care majoritatea absolută a locuitorilor din regiune a votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei la Federația Rusă.

România afirmă că declarațiile de la Tiraspol privind unirea cu Rusia reprezintă o provocare. Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Pușcalău Dobrovolschi, a precizat, joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că acest gest face parte dintr-o „retorică provocatoare”, în contextul asa-ziselor alegeri prezidențiale organizate de regimul de la Tiraspol, conform România Liberă. Din acest motiv, România trebuie să aibă o „atitudine reținută”. „Apreciem că declarațiile la care faceți referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii așa-ziselor ‘alegeri prezidențiale’ programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reținută și o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, precizează Mădălina Dobrovolschi.

PRU strânge semnături pentru răsturnarea Guvernului: „Ponta va semna”. Președintele Partidului România Unită (PRU), deputatul Bogdan Diaconu, a anunțat că luni va începe demersurile, prin strângerea de semnături, pentru inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, transmiteEvenimentul Zilei. „Îi invit pe domnii președinți Dragnea și Tăriceanu să lase orgoliile politice de o parte, să nu mai mimeze Opoziția, să demonstreze că sunt de partea românilor și să încurajeze parlamentarii PSD și ALDE să susțină moțiunea de cenzură a PRU”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, Bogdan Diaconu.

Protest la DNA pentru Victor Ponta: Fostul premier își roagă fanii să nu iasă în stradă. Fostul premier Victor Ponta spune că dorința fanilor săi de a protesta în fața sediului DNA este „total greșită”, conform Evenimentului Zilei. „Desi cred ca pot fi intentii bune, o asemenea initiativa este total gresita — ma opun ferm acestei idei si ii rog pe toti cei care sunt cu adevarat alaturi de mine (ca si toti cei care mai cred intr-o societate democratica) sa NU protesteze in fata DNA, nu ar ajuta la nimic si ar da un semnal total gresit”, a scris Ponta pe Facebook.

Săftoiu: Listele PNL pe București vor respecta algoritmul de 52% pentru PNL, 48% PDL, așa cum s-a stabilit la fuziune. Prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, a declarat, joi, că listele de candidați pe București la alegerile parlamentare vor ține cont de algoritmul stabilit în momentul fuziunii, și anume 52% candidați din partea liberalilor și 48% din partea fostului PDL, conform Adevărul. Săftoiu a precizat că decizia privind acest procent de prezență pe listele la parlamentare a fost stabilit în momentul fuziunii celor două partide.

Guvernul a aprobat Strategia privind formarea profesională pentru administrația publică. Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Strategia privind formarea profesională pentru administrația publică 2016-2020, informează Executivul prin intermediul unui comunicat de presă, informează Bursa. Potrivit sursei citate, obiectivul strategiei este ca până la finalul anului 2020 România să beneficieze de un sistem de formare pentru administrația publică coerent, integrat în sistemul național de educație și formare profesională.

Iohannis: Bolile cele mai frecvente, care pun în pericol sănătatea, „sunt de fapt prevenibile”. Prezent la conferința „2035 — Prima generație fără tutun a României”, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța prevenției ca responsabilitate față de tinerii și copiii României, scrie Cotidianul. „Prevenția trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor de sănătate în România”, a spus Iohannis, care a precizat că bolile cele mai frecvente, care pun în pericol sănătatea, în prezent, „sunt de fapt prevenibile”.

Ministrul Sănătății: apel la Camera Deputaților, „Relaxarea legii antifumat nu are cum să producă efecte pozitive”. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut un apel către Camera Deputaților să nu permită o „relaxare” a legii antifumat, deoarece această măsură „nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice”, potrivit Bursa. „Pe lângă măsuri restrictive, societatea noastră trebuie să aducă și sprijin, deci trebuie să facem ceva concret. Pentru că am amintit măsuri restrictive și pentru că am spus că trebuie să facem ceva concret, mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătății, să fac un apel către Camera Deputaților, care este camera decizională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spații publice”, a afirmat ministrul.

Reacția lui Cioloș după fotografia în care a fost surprins în avion la clasa Economic: „Nu sunt confortabil”. Premierul Dacian Cioloș a scris, pe Facebook, că fotografia în care apare călătorind spre Germania la clasa Economy nu face parte dintr-o campanie de PR, afirmând că a zburat de multe ori la această categorie și că nu se simte comod să discute atât de mult despre acest subiect, întrucât pentru el nu este nimic ieșit din comun, conform Gândul. „Nici eu nu sunt confortabil cu toată discuția asta cu clasa Economy. Eu folosesc clasa Economy încă de când lucram la Comisia Europeană”, a scris Cioloș într-un comentariu postat pe Facebook la un articol al revistei Vice.

Proiecte comune România-Franța, adoptate de Guvern. Guvernul a adoptat, în perspectiva vizitei în România a președintelui Franței, François Hollande, trei documente care stabilesc măsuri pentru organizarea Sezonului Cultural România-Franța 2018, dar și colaborarea în domeniul educației și mediului, potrivit Ziarului Financiar. Sezonul cultural România-Franța, desfășurat în perioada 1 decembrie 2018-30 iunie 2019, va marca Centenarul creării României moderne. Acest program va include evenimente culturale, științifice și educaționale, organizate în colaborare cu autorități și instituții din Franța.

Klaus Iohannis a trimis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Petre Tobă. Președintele Klaus Iohannis a trimis joi ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Petre Tobă, anunță Jurnalul Național. „Președintele Klaus Iohannis a transmis joi ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 — septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a corupției, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Deciziei Curții Constituționale nr. 270/2008”, a informat Administrația Prezidențială.

Israelianul Ron Weiner, implicat în dosarul Black Cube, scapă de arestul la domiciliu. Curtea de Apel București a decis joi înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru suspectul Ron Weiner, informeză România Liberă. Ron Weiner este unul dintre israelienii de la firma Black Cube implicat în dosarul de hărțuire a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Decizia este definitivă.

Sebastian Ghiță a contestat controlul judiciar în dosarul în care este cercetat alături de Victor Ponta. Deputatul Sebastian Ghiță a contestat, joi, la instanța supremă, măsura controlului judiciar luată împotriva sa de procurorii DNA, în dosarul de corupție în care este cercetat alături de fostul premier Victor Ponta, precizând că nu va renunța să vorbească despre acuzațiile de spălare de bani care i se aduc, transmite Adevărul. Deputatul Sebastian Ghiță a susținut că i se îngrădesc două drepturi fundamentale și că nu va renunța să vorbească despre acuzațiile pe care i le aduc anchetatorii.

Șeful Poliției Mizil, arestat. Cerea favoruri sexuale tinerelor exploatate de proxeneții pe care îi favoriza. Marius Rotaru, șeful Poliției Mizil, județul Prahova, a fost arestat preventiv în această după-amiază, potrivit Libertatea. Marius Rotaru, șeful Poliției Mizil, județul Prahova, a fost reținut joi dimineață de procurorii DIICOT Ploiești. Rotaru este acuzat de abuz în serivciu și de favorizarea infractorului.

Cristina Tarcea, votată de CSM în funcția de președinte ICCJ. Cristina Tarcea a fost votată în unanimitate de CSM în funcția de președinte ICCJ, conform Libertatea. Documentele vor ajunge la președintele Klaus Iohannis, care va decide numirea acestea în fruntea instanței supreme. Cristina Tarcea, singurul candidat pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), a susținut joi interviul la Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Polițiștii și jandarmii nu vor mai răspunde penal când vor trage în infractori. Uzul de armă va cunoaște o schimbare radicală după ce Parlamentul României a adoptat legea care stabilește ca forțele de ordine să fie scutite de răspundere penală atunci când vor trage focuri de armă în infractori, noteazăAdevărul. Marți a fost adoptat un proiect de modificare și completare a legii care determină regimul armelor de foc și al munițiilor, fiind înlăturat caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și siguranței naționale în cazul uzului de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de lege.

Ministrul Sănătății: În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbușite. Un număr de 42.000 de oameni mor anual în România din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbușite, a declarat joi ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la conferința „2035 — Prima generație fără tutun a României”, organizată la Palatul Cotroceni, potrivit Ziarului Financiar. „Am locuit mult timp la Viena și am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbușite”, a spus ministrul.

Ministerul pentru Consultare Publică: 1.300 de asociații și fundații au primit statut de utilitate publică, fără criterii minimale de selecție. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a prezentat joi, în cadrul Ședinței de Guvern, situația statistică și principalele concluzii rezultând din evaluarea aplicării cadrului legal privitor la Situația asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică, relatează Curierul Național. Deși cadrul legal în vigoare prevede acordarea statutului în urma unei proceduri, în România există numai 133 de organizații ce au obținut statutul în urma unui proces de evaluare.

Teste pentru toți dezinfectanții din spitale. Toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene, anunță Puterea. Producătorii și distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerințe, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Ministerul a adoptat o serie de măsuri stricte de autorizare și verificare a produselor biocide, printre care teste de eficacitate în laboratoare acreditate și noi măsuri de avizare a produselor la intrarea pe piață.

Stimulente fiscale consistente pentru activități de cercetare-dezvoltare. Cercetătorii care desfășoară activități în zona cercetării aplicative și/sau dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu luna august, de măsuri fiscale stimulative, mai precis de scutire de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare desfășurate în România, informează Curierul Național. În baza unui ordin comun de ministru au fost stabilite criteriile, condițiile, procedura de calcul a scutirii și documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activităților de cercetare-dezvoltare prevăzute de Ordonanța de Urgență OUG 32/2016.

Au fost adoptate noi măsuri pentru asigurarea îngrijirii bolnavilor de leucemie. Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne a fost introdus de Guvern în Programul național de oncologie, iar pacienții cu leucemii acute vor beneficia de diagnosticare și de monitorizare a bolii minime reziduale, informează Executivul prin intermediul unui comunicat de presă, potrivit Bursa. „Subprogramul derulat în cadrul Programului național de oncologie, respectiv ‘Subprogramul de diagnostic generic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing și neuroblastom) la copii și adulți’ a fost introdus, printr-o Hotărâre adoptată astăzi de Guvern”, se arată în comunicatul citat.

Administrația Națională a Penitenciarelor propune ca norma de hrană pentru deținuți să crească de la 3,76 lei la 5 lei pe zi. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) cere ca norma de hrană pentru deținuți să crească de la 3,76 lei, cât e în prezent, la 5 lei, propunerea fiind în analiză la Ministerul Justiției, modificările urmând să fie făcute prin ordin de ministru, scrieCapital. „Da, am făcut o astfel de analiză și pe bugetul actual, alocând sume de pe alt articol bugetar, există această posibilitate să îmbunătățim hrana deținuților prin creșterea valorii financiare. Am propus un ordin de ministru, doar prin ordin de ministru se poate face acest lucru, este la minister și în funcție de detaliile tehnice va fi probabil aprobat cât se poate de repede. Cu siguranța, dacă bugetul statului va permite, vor mai fi creșteri spre îmbunătățirea acestei direcții”, a declarat Marius Vulpe, directorul interimar al ANP.

ANP: Supraaglomerarea este principala problemă a sistemului penitenciar. Supraaglomerarea a rămas principala problemă a sistemului penitenciar din România, a afirmat joi directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, conform Jurnalului Național. „Așa cum știm cu toții, cifrele o spun și recunoaștem, nimeni nu ascunde, supraaglomerarea este principala problemă a sistemului penitenciar, și nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna”, a spus Vulpe la o dezbatere cu privire la situația sistemului penitenciar.

Avocatul Poporului, sesizare privind gărzile medicilor. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Sănătății (MS) clarificarea situației cu care se confruntă medicii în privința modului de plată a gărzilor, scrie Puterea. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită MS să ia măsurile legale pentru clarificarea situației cu care se confruntă medicii în privința modului de plată a gărzilor”, informează un comunicat transmis presei.

420 de militari din Afganistan, repatriați. Cei 420 de militari din Batalionul 2 Infanterie Protecția Forței ‘Călugăreni’ sunt repatriați astăzi din Afganistan, după ce au participat, timp de șase luni, la peste 2.300 de misiuni în provincia Kandahar, anunțăCurierul Național. Potrivit MapN, în cadrul misiunii NATO Resolute Support, militarii au parcurs circa 65.

Situație foarte ciudată la Focșani: Unui tânăr i-a explodat telefonul în față și i-a dizlocat mandibula.Acesta s-a prăbușit cu tavanul unei săli de cinematograf. SRI și DIICOT anchetează cazul. O explozie a izbucnit, joi, la prânz, într-un mall din Focșani, cauzând rănirea unui bărbat de 31 de ani, relateazăRomânia Liberă. Trei echipe de intervenție au intervenit, iar bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vrancea. El are un traumatism facial, însă este „conștient și cooperant’.

E-coli, descoperită în carne de mici, vită, oaie și lapte. Controalele făcute de inspectorii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) la mai mulți agenți economici din țară au dus la descoperirea bacteriei Escherichia Coli (E.Coli) în 14 probe din carne de oaie, vită, pastă de mici sau lapte puse la vânzare în restaurante, magazine, abatoare sau ferme din țară, arată oficialii ANSVSA, informează Puterea. Controalele ANSVSA s-au desfășurat în perioada 8 august — 2 septembrie și au vizat determinarea prezenței Escherichia Coli în produsele alimentare scoase la vânzare de agenții economici.

Circulația rutieră pe podul de la Agigea se închide. Circulația rutieră pe podul de la Agigea va fi închisă total pentru toate categoriile de vehicule, în perioada 12 septembrie — 30 noiembrie 2016, pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a hobanelor, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, potrivit Libertatea. Circulația autovehiculelor va fi deviată pe următoarea rută ocolitoare: Nod rutier A4 (intersecție cu DN 39), Agigea ? A4 (intrare port Constanța Sud) ? Podul Nou (Apolodor) peste Canalul Dunăre Marea Neagră ? Bretea acces la DN 39 (Eforie Nord?Agigea) ? DN 38 (Agigea Negru Vodă) și retur.

ELCEN: Distrigaz Sud Rețele a pus poprire pe toate conturile bancare ale ELCEN. Electrocentrale București a anunțat, marți, că toate conturile bancare i-au fost blocate de executorul judecătoresc mandatat de către șeful Distrigaz Sud Rețele, Dan Pantilie, și că existul riscul ca, din 10 septembrie, producția de energie electrică și termică să fie oprită, anunță Ziarul Financiar. „Distrigaz Sud Rețele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societății Electrocentrale București SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziția executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Rețele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă și asupra terților popriți, clienți ai ELCEN, printre care și RADET București”, a transmis instituția prin intermediul unui comunicat de presă.

Distrigaz acceptă ridicarea popririi asupra conturilor ELCEN dacă este achitată imediat o tranșă de 5,8 milioane lei. Distrigaz Sud Rețele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale București SA cu condiția de a fi achitată de îndată o primă tranșă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi, au declarat reprezentanții Distrigaz Sud Rețele, conform Capital. „Distrigaz Sud Rețele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale București SA, notificând în acest sens ELCEN în cursul zilei de astăzi (joi — n.r.), cu condiția de a fi achitată de îndată o primă tranșă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi”, subliniază sursa citată.

Biriș: Este important ca ideile bune din proiectul de modificare a Codului Fiscal să fie folosite. Prevederile cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal trebuie aplicate, dacă nu acum, în viitor, pentru că duc la simplificarea și eficientizarea sistemului de taxare și vor ajuta la normalizarea pieței muncii, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, potrivit Jurnalului Național. „Poate că acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări mai de substanță. Asta e o variantă de lucru”, a explicat Biriș, la Digi24.

Biriș nu se lasă: „Îl voi susține cu tărie”. Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș afirmă, referindu-se la controversatul proiect care aducea modificări Codului Fiscal, că îl va susține „cu tărie” chiar dacă, momentan, el trebuie „parcat”, scrie Cotidianul. Potrivit acestuia, acest proiect a însemnat „un efort colectiv remarcabil” în Ministerul de Finanțe. „Astăzi îmi aduce aminte de un discurs pe care l-am ținut în urmă cu fix 3 ani, de la o tribună politică, aceea a unui partid cu care speram să putem aduce un suflu nou în politica românească. Atunci vorbeam de măsuri de reformă a fiscalității pe baza unor principii în care cred cu tărie”, a scris Biriș pe Facebook după ce și-a dat demisia.

Oamenii de afaceri susțin modificarea legii în privința CAS, sindicatele spun că se reduce protecția angajaților. Coaliția pentru Dezvoltarea României, o organizație care reprezintă interesul mediului de afaceri, a anunțat ieri că susține demersurile privind modernizarea, simplificarea și debirocratizarea sistemului fiscal românesc și că vrea să analizeze proiectul de modificare a Codului fiscal aflat în discuții la Finanțe, potrivit Ziarului Financiar. Dacă această organizație susține că propunerile anunțate „constituie o bună bază de pornire a unui dialog real cu privire la simplificarea regimului contribuțiilor sociale’, sindicatele critică această măsură.

Achim Irimescu: Banii alocați de Uniunea Europeană României, dar neabsorbiți de noi, vor fi dați către refugiați. „Banii alocați de Uniunea Europeană României, dar neabsorbiți de noi, câteva sute de milioane de euro în acest an, vor fi dați către refugiați, într-adevăr’, a declarat joi, ministrul Agriculturii Achim Irimescu, relatează Q Magazine. La începutul exercițiului de finanțare 2014 — 2020, fermierii români au lansat o proiecție a banilor pe care au capacitatea să îi absoarbă, însă la lansarea efectivă a programului de dezvoltare, PNDR, în care Ministerul Agriculturii este Autoritate de Management (AM), s-a constat că nu pot să acceseze toți acei bani. Diferența dintre suma cerută și aceea absorbită efectiv, câteva sute de milioane de euro, va merge pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale refugiaților.

Guvernul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță privind RCA. Patronatele transportatorilor fac pregătiri febrile pentru megaprotest. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, joi, că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind polița de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, urmând ca Guvernul să se coordoneze și cu Parlamentul, transmite Adevărul. Între timp, patronatele transportatorilor fac pregătiri intense pentru megaprotestul din 15 septembrie.

CNADNR construiește autostrăzi ilegale. Corpul de control al Ministerului Transporturilor: Putem pierde bani europeni. Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a descoperit că 21 de drumuri și tronsoane de autostradă în construcție n-au autorizație de siguranță rutieră, iar avizele pe care le au nu sunt bune, anunță Economica.net. Auditurile de siguranță rutieră au fost contractate și executate în temeiul Specializării (nu atestării) profesionale, conferite de Certificatul de absolvire obținut în anul 2004, printr-un program Phare, eliberat de către Universitatea Bauhaus din Weimar, Germania și nicidecum în baza atestatului de auditor de siguranță rutieră eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”, lansat în consultare publică. „30 milioane de euro pentru românii din diaspora care vor să deschidă o afacere în țară”. Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, anunță lansarea spre consultare publică a Ghidului Programului „Diaspora Start-Up”, conform Cotidianul. Finanțarea, în valoare de 30 milioane euro, este realizată prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din diaspora și a celor recent reîntorși în țară.

Guvernul a aprobat ajutoare de stat de 900 milioane lei pentru IMM-urile din România începând din 2017. Întreprinderile mici și mijlocii vor fi sprijinite să-și dezvolte investițiile printr-o nouă schemă multianuală de ajutor de stat, în valoare totală de 900 de milioane de lei, informează un comunicat al Executivului, potrivitEconomica.net. Guvernul a adoptat joi un memorandum în acest sens, la propunerea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Potrivit sursei citate, sprijinul financiar se acordă sub forma unor granturi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente investițiilor inițiale, în scopul realizării unor obiective.

Creșterea medie a salariilor în mediul privat ar putea fi de 3,8% anul viitor — studiu PwC. Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 3,7% în 2016, nivel ușor mai scăzut decât majorarea de 3,9% planificată inițial de companii, iar anul viitor ar putea crește cu 3,8%, arată datele studiului salarial și de beneficii PayWell România realizat de PwC, relateazăEconomica.net. Cele mai mari creșteri salariale medii au fost acordate în sectorul de retail (4,3%) și al bunurilor de larg consum (5,8%), în vreme ce creșteri sub media pieței au fost înregistrate în sectorul bancar (2,6%).

Unde au călătorit românii în vara anului 2016 și cât au plătit pentru vacanța lor. Vara aceasta, cei mai mulți români care au ales să-și petreacă zilele de concediu în străinătate au optat pentru sejururi în Grecia (Creta, Zakynthos, Santorini, Corfu) sau în Tenerife, scrie Q Magazine. Destinațiile preferate pentru city break au rămas marile orașe europene, printre care se numără Paris, Barcelona și Veneția.

Bucureștiul, sărbătorit la împlinirea a 557 de ani. Cu ocazia Zilelor Bucureștiului, Primăria Municipiului București organizează o serie de evenimente dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei, în trei zone de interes ale orașului: Piață Constituției, Parcul Cișmigiu și Parcul Herăstrău, se arată într-un comunicat al Municipalității, conform Q Magazine. În perioada 16-18 septembrie, bucureștenii sunt invitați să ia parte la concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade, plimbări cu trăsuri și teatru pentru copii.

Lotul feminin de gimnastică va avea un nou antrenor!Federația Română de Gimnastică l-a desemnat pe Nicolae Forminte drept antrenorul lotului olimpic feminin de gimnastică, potrivit Gazetei Sporturilor. Forminte va pregăti gimnastele junioare și senioare la Deva, însă Larisa Iordache, Anamaria Ocolișan și Cătălina Ponor și-au exprimat dorința de a rămâne să se antreneze în capitală și își vor desfășura pregătirea la București.

Jocurile Paralimpice. Judoka Alex Bologa, medalie de bronz cu străluciri de întuneric. România are deja o medalie la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, anunță ProSport. Clujeanul Alex Bologa, care va împlini 21 de ani în luna noiembrie, a cucerit joi medalia de bronz în concursul de judo, la categoria 60 de kilograme, după ce l-a învins prin ippon în meciul decisiv pe uruguaianul Henry Borges. Alexandru Bologa este nevăzător și practică judoul de șase ani, fiind antrenat de Geanina Andreica și Tamas Gergely.

Experiment reușit. Rezervele Stelei câștigă la Botoșani, scor 2-0, și echipa lui Reghecampf merge în semifinalele Cupei Ligii. Debut perfect pentru Jakolis. Steaua a învins la Botoșani, scor 2-0, și rămâne neînvinsă în Cupa Ligii, competiție pe care a câștigat-o în ultimii doi ani și în care s-a calificat deja în faza semifinalelor, notează ProSport. În Moldova, pe un teren pe care a mai învins o dată în acest sezon, 2-0 în campionat, Reghecampf și-a permis să experimenteze. Stăncioiu a intrat în poartă în premieră, Moke a fost introdus în centrul apărării, Jakolis a jucat în linia ofensivă, iar Dennis Man a debutat în tricoul vicecampioanei la puțin timp de la transferul de la UTA.

Serena a învins-o cu greu pe Halep și merge în semifinale la US Open. Simona a făcut un meci bun, dar serviciul lui Williams a fost fantastic: „A trebuit să schimb jocul”. Serena Williams s-a calificat în semifinalele turneului de la US Open după ce a învins-o pe Simona Halep, scor 6-2, 4-6, 6-3, transmiteGazeta Sporturilor. Jucătoarea din SUA va juca în penultimul act împotriva Karolinei Pliskova, care a trecut de Ana Konjuh, scor 6-2, 6-2. Jucătoarea din SUA a speriat-o pe Halep încă din start, când a reu?it 3 a?i în primul game. Apoi a urmat break-ul Serenei și încă un game al liderului mondial. Simona a făcut și ea un re-break, dar Williams profită că Halep a ratat câteva ocazii bune de a restabili egalitatea și se distanțează.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS