Acasa Revista Presei Revista presei. Dragnea și Trump au luat masa împreună

Revista presei. Dragnea și Trump au luat masa împreună

scris de Z.V.
12 afisari

Protestele față de proiectele de ordonanțe de urgență privind modificarea Codului penal și grațierea unor pedepse, reacțiile care cer amenajarea de pușcării pe locul fostelor unități militare și nu grațierea, negarea de către Laura Codruța Kovesi a oricăror aranjamente privind dosare penale, precum și benzina și motorina din România, care au devenit cele mai ieftine din Europa, dar și protocolul încheiat de Viorel Păunescu cu Armata, care-l încurcă acum pe Gigi Becali, sunt principalele subiecte ale zilei de 20 ianuarie.

liviu dragnea donald trumpDragnea și Trump au luat masa împreună. Președintele PSD, Liviu Dragnea, se află în SUA, unde participă, alături de premierul Sorin Grindeanu, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Acesta a anunțat joi seară, pe pagina sa de Facebook, că a luat parte la o cină în format restrâns alături de președintele ales al SUA, Donald Trump, notează Q Magazine. Premierul Sorin Grindeanu a distribuit postarea lui Dragnea cu următorul text: ‘Aseară, la Washington DC, față în față cu președintele Donald Trump, alături de președintele Liviu Dragnea. Primele întâlniri cu noii membri ai echipei de la Casa Albă, dintre care îl amintesc aici doar pe Rudolph Giuliani’.

Ziua a doua de proteste față de grațiere: sute de români au ieșit în stradă în Iași, Timișoara și Brașov. Peste 1.000 de persoane s-a adunat, joi seară, în centrul Timișoarei, pentru a protesta față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale, transmite Gândul. Acțiunea a fost anunțată pe Facebook, iar în jurul orei 18.00, din Timișoara s-au adunat peste 1.000 de persoane. O petiție pentru statul de drept a fost citită în fața Operei, în care organizatorii au solicitat să nu fie instituite amnistia și grațierea, ci să fie realizate mai multe închisori. Peste 150 de persoane s-au adunat joi seară, în fața Prefecturii Brașov, unde au protestat față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale. Protestatarii au ieșit în stradă în jurul orei 18.00 și au scandat lozinci împotriva guvernanților, precum ‘DNA să vină să vă ia!’, ‘Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta!’, ‘La pușcărie, fără amnistie!’ sau ‘Parlament penal, hai la tribunal!’. Oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și chiar dacă mercurul din termometre a coborât până la—10 grade Celsius, ieșenii au plecat în marș din Piața Unirii pe bulevardul Ștefan cel Mare, iar pe drum au scandat „ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Procurorul general, despre grațiere: Cei care au inițiat acest montaj au subestimat IQ-ul românilor și al presei de investigații. Augustin Lazăr, procurorul general al României, a criticat dur ordonanțele de urgență pentru grațiere și modificarea Codului Penal. Magistratul a acuzat interese oculte aflate în spatele acestor ordonanțe, care vor scăpa de pedepse primari, parlamentari, consilieri locali și județeni, scrie Adevărul. La rândul său, șefa DNA afirmă că ordonanțele pot deschide calea unor ilegalități. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avertizat că prejudiciul minim de 200.000 de lei stabilit în cazul abuzului în serviciu, așa cum apare în proiectul de modificare a Codului penal și de procedura penală, inițiat de Ministerul Justiției, poate deschide calea unor noi ilegalități în achizițiile publice.


Soluția Parchetului General: Pușcării noi în fostele unități militare, nu grațiere! Parchetul General propune ca soluție pentru supraaglomerarea din penitenciare transferul unor unități militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) la Ministerul Justiției și transformarea lor în închisori. Propunerea vine ca urmare a controverselor care au urmat proiectelor de ordonanțe privind Justiția, informează Puterea. „Ministerul Public avertizează asupra consecințelor adoptării proiectelor de ordonanță privind modificarea Codului penal, Codului de procedura penală și grațierea unor pedepse. Propune, ca soluție la problema supraaglomerării penitenciarelor, transferul unor unități militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) la Ministerul Justiției, în vederea amenajării ca locuri de detenție”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), condus de procurorul-șef Augustin Lazăr.


ANP: Grațierea nu rezolvă nici jumătate din excedentul de pușcăriași din închisori. Argumentele Guvernului în favoarea grațierii nu și-au găsit un aliat în statisticile Administrației Naționale a Penitenciarelor: doar circa 3.500 de deținuți s-ar încadra pentru grațiere, în timp ce pentru a elimina supraaglomerarea din pușcării ar fi nevoie de peste 8.500 de locuri, citim în Adevărul. În schimb, mult mai multe persoane care acum sunt judecate nu ar mai ajunge în spatele gratiilor dacă cele două proiecte de modificare a legii ar intra în vigoare.

‘Prețul’ legii grațierii. Construcția de pușcării noi pentru cei 2.000 de deținuți eliberați ar costa 0,1% din bugetul țării, timp de cinci ani. Între 2.300 și 2.500 de persoane ar urma să fie eliberate, dacă Guvernul adoptă o lege a grațierii, a apreciat recent ministrul Justiției, Florin Iordache. Totuși, problema supraaglomerării pușcăriilor românești, pentru care am putea fi taxați cu 80 de milioane de euro de CEDO, nu ar fi rezolvată de grațiere, ci doar de noi locuri de detenție, conform Economica.net. Două pușcării în care să încapă 2.000 de deținuți, care ar rezolva situația de acum, folosită de Guvern pentru a justifica grațierea condamnaților, ar costa 300 de milioane de euro. Calculul aparține chiar autorităților și, eșalonat, ar însemna o cheltuială de circa 0,1% din bugetul României, timp de cinci ani, perioadă în care s-ar construi pușcăriile.

Vicepreședintele ALDE, atitudine revoltătoare la adresa oamenilor care au participat la protestele împotriva Legii grațierii: ‘Manifestație nazistă, niște cretini. Animalelor, mi-e scârba!’, titrează România liberă. Vicepreședintele ALDE Cătălin Beciu a calificat persoanele care au participat, miercuri seara, la protestele împotriva proiectului grațierii drept ‘animale care îi provoacă scârbă’. Într-o serie de mesaje postate pe pagina sa de Facebook, el a descris protestul ca fiind ‘o manifestație nazistă’ și a lansat numeroase injurii la adresa celor care l-au criticat pentru atitudinea sa. ‘Ieri a avut loc prima manifestație nazistă, din ultimii șaptezeci de ani, în România. Au ieșit niște cretini care vor tortură în locul privării de libertate și lagăre de exterminare în locul închisorii. Mai vor și încălcarea Constituției, care garantează dreptul la demnitate și la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toți ăia care ați fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aș ieși împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituția, care vă garantează dreptul la viață… Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd naziști’.

Șase ONG-uri cer retragerea ordonanțelor Iordache. Șase organizatii neguvernamentale pun la îndoială buna-credință a ministrului Justiției, Florin Iordache, în ce privește demersurile sale cuprinse în cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, solicitând stoparea lor, aflăm din Gândul. ExpertForum, Institutul pentru Politici Publice, Funky Citizens, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House-Romania și Grupul pentru Dialog Social consideră ‘inacceptabil’ ca astfel de legi ‘să fie elaborate în secret și promovate pe agenda Guvernului fără o consultare reală’. Poziții similare au anunțat și APADOR-CH sau Centrul pentru Resurse Juridice.

Kovesi neagă orice aranjamente privind dosare penale. Ce spune despre întâlnirile cu Traian Băsescu. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a respins, joi, acuzațiile lansate de fostul deputat Sebastian Ghiță referitoare la ‘aranjarea’ unor dosare penale, despre care ar fi avut cunoștință și fostul președinte Traian Băsescu, anunță Puterea. „Nu a existat niciodată niciun fel de întâlnire cu judecători, cu ofițeri de informații sau cu președintele României în care să aranjăm sau să discutăm cum să aranjăm dosare. Nu a existat niciun fel de întâlnire și nu poate să existe niciun fel de înregistrare a unor asemenea discuții, pentru că (…) niciodată nu am aranjat dosare, niciodată nu am discutat despre aranjarea dosarelor cu nimeni, nici cu președintele României, nici cu ofițeri de informații (…). Deci, nu există asemenea discuții. Discuțiile cu președintele României întotdeauna au fost discuții instituționale, pe chestiuni instituționale”, a declarat Kovesi.

Cosmin Marinescu, consilier prezidential: în 2017 Guvernul Grindeanu poate avea soarta Guvernului Cioloș din 2016. Veniturile bugetare sunt estimate nerealist. Scenariul estimării nerealiste a veniturilor bugetare, pe tema căruia este anchetat acum Guvernul Cioloș în Parlament, se poate repeta în 2017 cu Executivul condus de Sorin Grindeanu, atrage atenția consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, scrie România liberă.
El a precizat că, de această dată, implicațiile „ar putea fi și mai însemnate”, din cauza estimărilor „optimiste” ale Executivului privind veniturile și creșterea economică, iar „cu sau fără anchetă” deznodământul ar putea fi și mai evident.

Președinția vede o creștere economică spre 4,5%, Guvernul — 5,2%. În primul rând, este vorba de impactul bugetar al măsurilor adoptate în 2017, imediat dupa instalarea Guvernului. Calculele efectuate în cadrul Administrației Prezidențiale arată un impact bugetar brut de 8,44 miliarde lei. Acest efort bugetar este suplimentar în raport de deficitul de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern. Mult mai importantă este, însă, fundamentarea macroeconomică a construcției bugetare, conform prognozelor economice pentru 2017, citim în Bursa. Prognozele actualului guvern vizează o creștere economică de 5,2% pentru 2017. În evaluările consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, această prognoză pare lipsită de realism. De exemplu, în noiembrie 2016, prognoza de creștere economică pentru 2017 era de 4,3%, care include și efectul impulsului fiscal din aplicarea Codului fiscal (reducerea TVA la 19%, eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei la carburanți).

Dragnea: Am transmis președintelui Trump dorința noastră de a duce parteneriatul dintre România și SUA la un alt nivel. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că a participat, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de președintele ales al SUA, Donald Trump, căruia i-a transmis dorința de a duce parteneriatul strategic dintre România și SUA la un alt nivel, potrivit publicațieiJurnalul Național. ‘I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România și SUA la un alt nivel’.

De ce au votat românii cu Trump. Vineri, va fi învestit în funcție cel de-al 45-lea președinte al SUA. ‘Inauguration Day’ este unul dintre ritualurile cele mai importante și mai simbolice ale democrației americane. Diferitele etape de învestitură au variat, potrivit epocilor. Astăzi, ceremonia foarte ritualizată, a cărei origine este în 1789, se articulează în jurul a cinci momente-cheie. Americani de origine română își motivează opțiunea la ultimele alegeri prezidențiale, consemnează România liberă.

Avalanșa din Italia, în care sunt prinși trei cetățeni români, luată în glumă de autorități: ‘Persoana care a dat alarma a fost crezută foarte greu’. Haosul creat de avalanșa din Italia, în care au fost prinși, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, trei români — o mamă și copiii ei — a fost peste puterea de înțelegere a autorităților din Italia, scrie Adevărul. Autorităților din Peninsulă nu le-a venit să creadă că un hotel cu trei etaje a fost înghițit de zăpadă. De altfel, au luat în glumă, în primă fază, apelul unui salvator.

Tribunalul Timiș a emis mandate de arestare pe numele polițiștilor de frontieră reținuți, miercuri, de DNA pentru fapte de corupție. Vameșii cereau mită pentru trecerea unor TIR-uri cu țigări de contrabanda și anvelope uzate, citim înRomânia liberă. Tribunalul Timiș a emis, joi seară, un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile și 17 mandate de arest la domiciliu pe numele polițiștilor de frontieră arădeni inculpați pentru luare de mită, ei fiind reținuți anterior de procurorii DNA Timișoara, a declarat Călin Roman, purtător de cuvânt al Tribunalului Timiș. Solicitarea mandatelor de arest preventiv a fost formulată de DNA Timișoara.

Colegiul Psihologilor din România solicită abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilități. Colegiul Psihologilor din România contestă prevederile Ordinului privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea și intervenția integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilități în grad de handicap, a orientării școlare și profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum și în vederea abilitării și reabilitării copiilor cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale și solicită abrogarea acestui act normativ, anunțăRomânia liberă. Ordinul menționat anulează dreptul psihologilor de a obține un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile psihologilor prestate beneficiarilor, fără să fie reglementată o modalitate de decontare a serviciilor psihologice furnizate. Efectul imediat este întârzierea obținerii avizului psihologic necesar pentru încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilități, iar pe termen lung blocarea sistemului de evaluare psihologică și majorarea nejustificată a cheltuielilor necesare furnizării serviciilor.

De la 1 februarie, CASMB își mută sediul în cartierul Băneasa. Potrivit unui comunicat de presă, preluat de Adevărul, noua clădire a CASMB se află pe Șos. București-Ploiești nr. 7, sector 1, din cartierul Băneasa (stația RATB Pod Băneasa), iar spațiile amenajate pentru a acorda servicii asiguraților se vor afla la parter, etajele 1 și 2. Asigurații pot ajunge la noul sediu folosind mijloacele de transport în comun ale RATB: 131, 205, 261, 3304 ,335, 783, 449.

Cele noi 10 roviniete pentru șoferi intră în vigoare din această noapte. CNAIR spune că sistemul ar putea funcționa cu întreruperi. Dacă rovinietele pentru autoturisme și microbuzele de marfă rămân neschimbate, oficialii guvernamentali pregătesc șoferilor modificarea unor taxe privind circulația camioanelor și noi roviniete pentru autocare, informează Capital. Ministerul Transporturilor a pregătit o lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, document ce a fost publicat în Monitorul Oficial în noiembrie 2016.

Ministrul Muncii: ‘Toate categoriile de pensionari vor beneficia de majorări’. Ordonanțele și legile adoptate anul acesta majorează pensiile, în condițiile în care deficitul pe fondul de pensii este, deja, de 4 miliarde de lei, consemneazăEvenimentul Zilei. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține, însă, că sunt bani pentru toate aceste măsuri, dar și pentru respectarea celorlalte promisiuni electorale. Potrivit Ordonanței 2/2017, articolul 2, de la 1 martie anul curent, nivelul pensiei sociale minime garantate va fi de 520 de lei, față de 400 de lei, cât este în acest moment.

Benzina și motorina din România au devenit cele mai ieftine din Europa. Eliminarea supraaccizei de 7 centi pe litru și a ‘taxei pe stâlp’ de la 1 ianuarie 2017 a scăzut prețul mediu al benzinei și motorinei vândute în România cu 50 de bani pe litru și a făcut din țara noastră cea mai ieftină din UE, din punctul de vedere al prețului carburanților. Datele apar în ultimul Oil Bulletin publicat de Comisia Europeană, care centralizează datele privind prețul carburanților în toate cele 28 de țări ale UE, anunțăCotidianul. Astfel, în prezent, motorina românească costă 1,046 euro pe litru, iar benzina, 1,049 euro pe litru, cele mai mici prețuri din Europa, alături de Luxemburg și Bulgaria.

Furturile sărăciei. Anual, mii de români fură mâncare, băutură și cosmetice de pe rafturile supermagazinelor. Polițiștii bucureșteni de la judiciar au contabilizat în anul care tocmai s-a încheiat nu mai puțin de 4.600 de asemenea jafuri, aflăm din Libertatea. Fara excepție, hoții mărunți — care spun ca sunt morți de foame — au vizat doar mâncare, băutură și ceva produse cosmetice. Marfă ușor de ascuns pe sub haine, ușor de băgat prin buzunare sau de trecut cu ea, în sacoșe căptușite cu staniol, prin porțile electronice ale magazinelor.

Codul Rutier se schimbă din nou. De sâmbătă, mașinile parcate ilegal vor fi ridicate. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat printr-un act normativ adoptat de Guvernul Cioloș, care va intra în vigoare sămbătă, 21 ianuarie. Printre altele, noul act normativ va introduce noi prevederi referitoare la parcare și la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, informează Economica.net. HG nr. 965/2016, care intră în vigoare sâmbătă, introduce noi reguli referitoare în special la posibilitatea ridicării mașinilor parcate neregulamentar. Astfel, potrivit noului act normativ în regulamentul de aplicare a Codului Rutier, La capitolul VII secțiunea a 2-a, după articolul 203 se introduce un nou paragraf, paragraful 4 ‘Ridicarea vehiculelor”. Aici se precizează că Poliția Rutieră poate dispune ridicarea vehiculului care staționează neregulamentar pe partea carosabilă.

Ziua libera de 23 ianuarie împarte România în tabere. După ce Guvernul a decis să dea liber bugetarilor și luni, 23 ianuarie, pe lângă marți, 24, când este zi liberă stabilită prin lege, cei care lucrează la privat spun că nu au cu cine să lase copiii acasă, iar alții se bucură că pot pleca din nou într-o minivacanță, potrivit ziarului Libertatea. Nu doar bugetarii au o zi liberă, luni. Și elevii vor sta acasă, din nou, la începutul săptămânii viitoare, dupa vacanța de iarnă care s-a prelungit la trei săptămâni, din cauza viscolului.

15,2 mil. euro, amenzile date de Concurență în 2016. Cea mai mare amendă, de aproape 5 mil. euro, a fost aplicată față de 7 companii de pe piețele serviciilor de pilotaj și remorcaj de manevră a navelor maritime pentru înțelegeri anticoncurențiale și abuz de poziție dominantă, informează Curierul Național. Societatea Ariston Thermo România SRL și 15 distribuitori au fost amendați cu 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru fixarea prețurilor de revânzare.

Ce se va întâmpla cu asigurările RCA din aprilie. Consiliul Concurenței se așteaptă ca piața de asigurări din țara noastră să intre în normal, din luna aprilie, adică piața să funcționeze cu prețuri rezonabile, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției. ‘Vom urmări ce se va întâmpla, pentru că dacă vedem o explozie a prețurilor când se termină această perioadă de plafonare, evident că ne vom pune semne de întrebare’, a declarat Bogdan Chirițoiu, scrie în Capital. El a amintit că, anul trecut, Consiliul Concurenței a plafonat tarifele RCA, aceasta fiind prima dată în 20 de ani când prețurile pe o piață teoretic liberă au fost plafonate.

‘Finanțarea investiției pentru termocentrala de la Iernut din Planul Național de Investiții — aprobată’. Ministerul Energiei a anunțat Romgaz cu privire la aprobarea Cererii de finanțare pentru investiția ‘Ciclu combinat cu turbine pe gaz’, depusă în vederea atragerii de fonduri pentru investiții finanțate din Planul Național de Investiții, citim în Bursa. Dosarul Cererii de finanțare a fost depus în contextul încheierii contractului (…) de achiziție publică nr.13384/31 octombrie 2016, având ca obiect executarea proiectului la cheie ‘Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze’.

Raluca Olaru a câștigat la dublu în fața campioanei olimpice de la Rio! Echipele Begu/Arruabarrena și Cîrstea/Witthoeft, învinse în două seturi. Raluca Olaru merge alături de ucraineanca Olga Savchuk în turul doi de la Australian Open, după o victorie importantă reușită joi dimineață: 6-2, 6-4 cu Monica Puig/Naomi Osaka (Puerto Rico/Japonia), informeazăProSport. Olaru e singura jucătoare din România rămasă în cursă la dublu, perechile Irina Begu/Lara Arruabarrena (România/Spania) și Sorana Cîrstea/Carina Witthoeft (România/Germania) fiind învinse de Louisa Chirico/Elise Mertens (SUA/Belgia), respectiv Anastasia Pavliuchenkova/Timea Babos (Rusia/Ungaria).

Cum l-a încurcat Viorel pe Gigi. GSP dezvăluie în premieră protocolul fragil dintre MApN și AFC Steaua. Ziarul Gazeta Sporturilor publică documentul prin care Ministerul Apărării Naționale i-a oferit lui Viorel Păunescu întregul Complex Sportiv Steaua, cu titlu gratuit, pe o perioadă de 20 de ani, ministrul Apărării și șeful Marelui Stat Major semnând decizia în martie 1999. În 1998, asociația nonprofit condusă de Păunescu primea gratuit de la Armată marca, baza și echipa. CSA păstra totuși dreptul de a anula unilateral înțelegerea. Lucru întâmplat după ce Becali a devenit acționar majoritar în Ghencea.

Actele lui Becali. Protocolul invocat acum de patronul FCSB a fost semnat în 1999 între Armata și AFC Steaua și anulat de Cabinetul Adrian Năstase prin HG 128/2003. Gigi Becali se apără, în bătălia pe care o duce în media pentru brandul Steaua, cu un document anulat de Guvernul României încă de acum 14 ani, informează ProSport. Este vorba de Protocolul încheiat pe 7 noiembrie 1999 în baza Hotărârii de Guvern nr. 66/1999, în baza căruia echipa de fotbal și numeroase alte facilități erau concesionate de Armată, pe o perioadă de 20 de ani, către societatea non-profit AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu. Acest protocol a fost anulat însă încă din 10 februarie 2003, printr-o altă Hotărâre de Guvern (128/2003), de cabinetul Adrian Năstase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult