Acasa Revista Presei Revista presei. Gabriel Oprea a plecat din țară

Revista presei. Gabriel Oprea a plecat din țară

scris de Z.V.
1 afisari

Manifestările organizate în București în țară cu ocazia Zilei Naționale a României, mesajele transmite de politicieni cu această ocazie, Ziua Porților Deschise la Guvern, reținerea unui membru al unei organizații naționalist-extremiste ungare ce intenționa să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, precum și declarațiile făcute de premierul Dacian Cioloș într-un interviu, dar și protestul care a avut loc marți seara în Piața Universității din Capitală sunt principalele subiecte ale zilei de 2 decembrie.

Pentru ce a votat Gabi OpreaGabriel Oprea a plecat din țară de Ziua României. Unde petrece liderul UNPR. Fostul vicepremier pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea, a decis să plece în străinătate de Ziua Națională a României, notează România Liberă. Gabriel Oprea a plecat cu familia în Dubai, în dimineața zilei de 1 Decembrie. Senatorul UNPR Gabriel Oprea, general cu patru stele, fost vicepremier, fost ministru de Interne și patriot declarat, a lipsit, astfel, de la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a României.

Parada militară din Piața Constituției s-a încheiat. Zeci de aeronave au survolat cerul Capitalei. Parada militară de Ziua Națională a României, care a avut loc pentru al doilea an consecutiv în Piața Constituției și la care au luat parte peste 10.000 de persoane, s-a încheiat cu defilarea militarilor Detașamentului 30 Gardă, pe durata ceremoniilor deasupra Capitalei survolând zeci de aeronave, scrie Ziarul Financiar. Parada militară de Ziua Națională a României a început la ora 11.00, în prezența a peste 10.000 de oameni care au umplut Piața Constituției, dar și bulevardele adiacente. Pe durata a peste o oră, au defilat peste 2.600 de militari, care au venit cu 360 de mijloace tehnice — de la vehicule de luptă și până la mașini ale pompierilor și ambulanțe.

Ziua Națională în țară. La Cluj, lipsesc focurile de artificii. La Alba Iulia, s-a cerut unirea Basarabiei cu țara. În Timișoara, aproximativ 3.000 de oameni au participat la ceremonialul de Ziua Națională care s-a desfășurat la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central, scrie România Liberă. ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a punctat într-o declarație pentru presă atât prinosul celor care au trasat cu sânge harta României, cât și importanța pe care a avut-o biserica în pregătirea actului Marii Uniri de la 1918. „Aș vrea ca toți românii să conștientizăm că așa cum fiecare dintre noi avem o zi de naștere și o prăznuim, astăzi prăznuim ziua renașterii României. Pentru că la 1 Decembrie 1918 este prima dată, după multe secole, când românii au venit cu toții acasă și fiecare dintre ei și-a putut pune capul pe pieptul acestei dulci patrii, România”, a declarat Mitropolitul Ioan Selejan al Banatului.

Alarmă falsă la parada militară. Un bărbat înarmat ar fi încercat să ajungă lângă președintele Iohannis. Parada militară de Ziua Națională a fost marcată de un incident neplăcut, notează Libertatea. Un bărbat a sunat la 112 și a spus că a văzut un alt individ, cu un pistol, îndreptându-se spre zona în care se aflau președintele Iohannis și premierul Dacian Cioloș. Potrivit postului TV Digi 24, o persoană aflată în mulțimea din Piața Universității a sunat la 112, anunțând autoritățile că un bărbat înarmat se află lângă președinetele Iohannis.

Cioloș: „Ceea ce vom clădi în acest an, vrem să construim în mod durabil”. Premierul Dacian Cioloș a declarat marți, la finalul paradei de 1 Decembrie din Piața Constituției, că Guvernul pe care îl conduce își dorește să construiască ceva durabil, să nu facă schimbări doar de dragul schimbărilor, adăugând că este nevoie și de timp pentru ca aceste schimbări să se vadă, conform Capital. „Eu sunt conștient de misiunea dificilă pe care o are Guvernul actual, mai ales după o perioadă de tensiuni, într-o perioadă în care așteptările românilor sunt foarte mari, mai ales de la autoritățile publice, și vreau să transmit românilor că am înțeles acest mesaj. Avem nevoie doar de timp, n-o să stăm ascunși, o să comunicăm, dar vrem ca ceea ce vom clădi în acest an, vrem să construim în mod durabil, să nu facem schimbări doar de dragul schimbărilor, să facem astfel ca instituțiile statului, cel puțin cele care se află în subordinea Guvernului, să evolueze pentru un serviciu mai eficient pentru cetățeni”, a spus Cioloș.

Ce l-a impresionat cel mai mult pe Dacian Cioloș la parada de 1 Decembrie. Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, la Palatul Victoria, că la parada militară de 1 Decembrie l-a impresionat cel mai mult momentul când a fost invitat la o fotografie cu veteranii de război, răniții, văduvele și copiii celor care și-au pierdut viața la datorie, scrie România Liberă. „La defilare, momentul cel mai impresionant a fost după defilare, când m-au invitat la o fotografie veteranii de război, răniții, văduvele și copiii celor care au plecat dintre noi”, a spus Cioloș

Traian Băsescu, mândru nevoie mare de nepoata lui. A venit la parada militară cu Sofia Anais. Traian Băsescu e cel mai mândru bunic, notează Libertatea. Fostul președinte al României a venit la parada organizată de Ziua Națională cu fetița Elenei Băsescu, Sofia Anais. Fostul președinte al României nu putea lipsi de la parada militară de Ziua Națională, așa că a privit totul din tribuna oficială. Nu a venit singur, ci împreună cu nepoțica lui Sofia Anais, fetița Elenei Băsescu. Traian Băsescu nu a scăpat-o din ochi pe micuță și se asigura în permanență că aceasta nu are nevoie de nimic.

Traian Băsescu, de Ziua Națională: „Eu aș fi vrut România unită”. Plus: „Nu mă duc la ședința solemnă de la Senat, e un bâlci”. Fostul președinte Traian Băsescu a fost la parada militară din Piața Constituției cu nepoțica sa, Sofia Anais, scrieEvenimentul Zilei. Când a plecat, Băsescu a fost oprit de jurnaliști pentru a comenta faptul că președintele Klaus Iohannis nu l-a salutat. „Nici eu nu salutam pe nimeni, mă duceam la locul meu. Ăsta e protocolulul. Te duci direct la locul tău, că altfel nu poți pe unii să îi saluți și pe alții nu”, a spus Traian Băsescu. Cât despre parada militară, fostului președinte i s-a părut „plăcută, e fără grijă”, din postura din simplu participant.

Klaus Iohannis, mesaj de 1 Decembrie: Democrația este, astăzi, un bun național. Cred că e momentul să redescoperim mândria națională. La mulți ani, români! Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României în care face apel la redescoperirea mândriei naționale, relatează Curierul Național. „1 Decembrie nu e doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul de a ne conecta mai puternic la prezent, la locul avut în Europa și lumea, de a fi conștienți de noi înșine. România se definește azi mai activ și cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care și-au făcut loc războiul și amenințarea teroristă”, a declarat Iohannis.

Tăriceanu: Astăzi îi omagiem pe cei care au desăvârșit Marea Unire din 1918. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis un mesaj de 1 Decembrie, pe pagina sa de Facebook, în care afirmă că prin celebrarea Zilei Naționale, românii își îndeplinesc datoria de a cinsti memoria celor care, prin curajul de care au dat dovadă, dar și prin viziunea și loialitatea față de idealul național au desăvârșit Marea Unire din 1918, transmite Q Magazine. ”Astăzi, poporul român aniversează 97 de ani de la Marea Unire din 1918. Este o zi cu importanță deosebită pentru toți românii, un prilej pentru a celebra împlinirea idealurilor de independență, suveranitate și unitate națională, care au animat generații întregi de români și care au stat la baza înfăptuirii României Mari”, a scris Tăriceanu.

Dragnea: La mulți ani, România! La mulți ani românilor de pretutindeni! Liviu Dragnea, președintele PSD, a transmis un mesaj de Ziua Națională a României pe pagina sa de Facebook, relatează Cotidianul. „La 1 decembrie 1918, românii s-au adunat într-o singură țară. Au făcut-o arătând o voință și un curaj cum rar s-au văzut. Unirea teritoriilor românești a fost făcută cu sacrificii de sânge în Marele Război și cu efortul unei elite politice excepționale. Azi, cînd sărbătorim 97 de ani de la înființarea României moderne, nu avem dreptul să-i uităm nici pe martiri și nici pe ctitori. Trebuie să onorăm acea generație întemeietoare și să învățăm de la ea. Marea Unire e actul de naștere al României de azi”, scrie Liviu Dragnea.

Alina Gorghiu, scrisoare de Ziua Națională a României. Cu ocazia Zilei Naționale a României, Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a transmis o scrisoare românilor, scrie Cotidianul. „Aniversarea zilei de 1 Decembrie trebuie să ne oprească pentru o clipă de la mizele prezentului și să ne îndrepte atenția spre simboluri, istorie și valori. Sărbătorim 1 Decembrie ? Ziua Națională a României și nu putem să nu ne reamintim ce a însemnat proiectul național de-a lungul istoriei de 140 de ani a PNL. În toate guvernările sale, precum și în toate acțiunile sale politice, Partidul Național Liberal a avut două preocupări majore: Proiectul național, realizarea idealurilor de independență și unitate naționale ale românilor și Proiectul de modernizare a României, în sensul transformării într-un stat de tip occidental, democratic și prosper”, declară Gorghiu.

Mesajul lui Victor Ponta de Ziua Națională: Keep calm and love România. Fostul premier Victor Ponta a transmis o urare scurtă de Ziua Națională, el postând o fotografie pe pagina sa de Facebook cu mesajul: „Keep calm and love România”, relateazăPuterea. Victor Ponta a mai scris în descrierea pozei: „La mulți ani!”

Dâncu: În anul 2016 se va încerca repornirea motoarelor României. Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, marți, la manifestările de Ziua Națională din Alba Iulia, că noul Guvern își dorește un proiect care ține de pornirea dezvoltării sociale și economice a României și care, alături de proiectul Unirii, să poată să unească Româniile, care deja sunt mai multe în lume, scrieRomânia Liberă. El a spus că în anul 2016 se va încerca repornirea „motoarelor” țării. „Eu vin des la Alba Iulia, de data asta nu am venit ca persoană fizică, să spunem așa, ci am venit din partea Guvernului să transmit un mesaj de la premierul Dacian Cioloș. Cred că este un an important pentru România anul care vine, un an în care încercăm să repornim motoarele României”, a spus Dâncu.

Gafă a Administrației Prezidențiale la omagiul Eroilor din Parcul Carol. Gafă a Administrației Prezidențiale la evenimentele la care a fost adus un omagiu la monumetul din parcul Carol, notează Curierul Național. Pentru că președintele Klaus Iohannis nu a ajuns la eveniment la ora stabilită, președinția a trimis în locul acestuia o coroană de flori. Doar că la cinci ore după, șeful statul a mers la monumentul ostașului român din Parcul Carol cu un buchet de flori.

Mesajul ambasadorului SUA către români: M-ați impresionat prin implicarea în comunitate. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, afirmă, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Naționale, că a fost impresionat în perioada de când a venit în țara noastră de „implicarea în comunitate și angajamentul față de prosperitate, educație și securitate” al românilor, conformJurnalului Național. „Dragi prieteni români, în aceste luni de când sunt în România m-ați copleșit cu amabilitate și prietenie și m-ați impresionat prin implicarea în comunitate și angajamentul față de prosperitate, educație și securitate”, spune ambasadorul SUA în mesajul postat marți pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice americane.

Cioloș anunță modificări la lega achizițiilor publice. Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că își dorește ca procedurile de achiziții publice să fie derulate mai transparent, el adăugând că în România există în acest sens și „obiceiul” de a adăuga în legislație prevederi pe lângă cele obligatorii din punct de vedere european, conform Q Magazine. „Am vrea ca achizițiile publice să fie mult mai simple, mai clare și mai transparente. Legislația națională se aliniază la o directivă europeană care prevede niște principii legate de achizițiile publice și am constatat că noi avem obiceiul să mai tot adăugăm la ceea ce e obligatoriu din punct de vedere european, pentru că vorbim de fonduri europene”, a spus Cioloș, într-o emisiune la Europa FM.

Cioloș: Sper să-mi duc mandatul la capăt. Nu intenționez să intru în politică pentru a rămâne premier. Premierul Dacian Cioloș a spus, marți, că speră că își va putea duce mandatul până la capăt, dacă Parlamentul îl va susține în continuare, și că, „așa cum arată lucrurile acum”, nu vrea să intre într-un partid în 2016 pentru a-și continua mandatul de prim-ministru, scrieAdevărul. Întrebat, la Europa FM, cât timp crede că va rămâne prim-ministru, Cioloș a spus că este vorba despre un an. „Până la sfârșitul lui 2016. Eu sper să pot să-mi duc mandatul până la capăt, dar voi fi prim-ministru atât timp cât Parlamentul, care a investit acest Guvern, va considera că Guvernul poate să rămână”, a spus prim-ministrul.

Membri ai Academiei Române, Agenției Spațiale Române și Radio France Internationale România, decorați de președintele Iohannis. Președintele Klaus Iohannis a decorat marți, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulți membri ai Academiei Române, dar și Agenția Spațială Română și Radio France Internationale România cu ocazia Zilei Naționale a României, transmite Jurnalul Național. „Nu am vrut să treacă această sărbătoare națională fără să onorez și să pun în valoare meritul personal și instituțional la consolidarea și la propășirea societății românești contemporane. Sunt bucuros, ca președinte, să pot decora reprezentanții de seamă a trei domenii fundamentale pentru viața României de astăzi și de mâine: cercetarea științifică, inovarea și jurnalismul de calitate”, a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a înaintat în grad mai mulți ofițeri MApN, MAI și SPP. Președintele Klaus Iohannis a înaintat în grad și a acordat diverse grade, marți, cu ocazia Zilei Naționale mai multor ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Protecție și Pază, anunță Bursa. „Ca semn al aprecierii pentru rezultatele remarcabile și profesionalismul de care dați dovadă în îndeplinirea misiunilor încredințate, cu ocazia zilei de 1 Decembrie — Ziua Națională a României, am hotărât să dau curs propunerilor Ministrului Apărării Naționale, ale Ministrului Afacerilor Interne și ale Directorului Serviciului de Protecție și Pază de a înainta în următorul grad generali și chestori de poliție în activitate și de a acorda gradul de general de brigadă și chestor de poliție unor colonei, comandori sau comisari șef de poliție”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, către militarii aflați în misiuni: Sunteți ambasadori ai României, națiunea este mândră de voi. Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operații, transmițându-le acestora că sunt „ambasadori ai spiritului românesc”, iar România este mândră de ei, pentru profesionalismul și dedicația lor, scrie Evenimentul Zilei. „Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a României, dumneavoastră, militarilor aflați în teatrele de operații din Afganistan și Balcanii de Vest. Dumneavoastră promovați cu onoare imaginea Armatei României, profesioniste, capabile să-și asume misiunile care îi revin atât în interiorul granițelor naționale, cât și în afara lor”, le-a spus Klaus Iohannis militarilor români din teatrele de operațiuni.

Kelemen Hunor, despre ungurul acuzat de plănuirea unui act terorist. Președintele UDMR Kelemen Hunor a condamnat, într-un comunicat de presă, „intenția actului de violență care, conform informațiilor apărute în presă, urma să fie pus în practică de către președintele filialei din Târgu Secuiesc a „Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate” pe 1 decembrie, sub forma unui atentat, scrie Cotidianul. Președintele UDMR a punctat că organizația pe care o conduce se delimitează ferm de manifestările extremiste și pledează pentru conviețuire pașnică, respect reciproc și toleranță.

Cioloș: Ne gândim la reforma administrației pentru a elimina pe cât posibil sursele corupției. Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că Guvernul dorește o reformă a administrației prin transparentizarea acesteia, astfel încât sursele corupției să fie eliminate pe cât posibil, relatează Economica.net. „Ne gândim la reforma administrației, la transparență pentru a elimina pe cât posibil sursele de corupție, dar este important dacă nu mai vrem să fie corupție și să nu fie corupți să nu fie nici oameni care să corupă, care să vrea să-și rezolve problema mai repede dând ceva cuiva pentru că altfel nu putem schimba lucrurile în societate dacă nu ne schimbăm cu toții. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi”, a spus șeful Guvernului, care a fost gazdă pentru aproape o oră la Ziua porților deschise de la Guvern.

Numele surpriză anunțat de Dragnea, din partea PSD, pentru Primăria Capitalei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că senatorul și vicepreședintele partidului Gabriela Firea poate fi „o variantă foarte bună” pentru Primăria Generală a Capitalei, însă social-democrații nu au luat, până în acest moment, o decizie, conform Gândul. Prezent într-o emisiune la postul România TV, Liviu Dragnea a fost întrebat dacă Gabriela Firea este propunerea PSD pentru o candidatură la Primăria Capitalei, liderul social-democrat răspunzând că „încă nu”. „Dar Gabi Firea poate fi o variantă foarte bună”, a completat președintele PSD.

Președintele Iohannis, despre primul an de mandat: „A fost un an dificil, cu multe provocări”. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un interviu acordat revistei Polis, că primul an de mandat a fost unul dificil, cu numeroase provocări, punctând schimbarea climatului politic, potrivit Evenimentului Zilei. „A fost un an dificil, cu multe provocări, cu o dinamică destul de complicată și în plan intern și în plan extern. Prima promisiune pe care am făcut-o în campanie a fost un alt fel de a face politică: fără scandal, cu seriozitate și respect. Cred că din acest punct de vedere întregul climat politic a început să se schimbe”, a spus Iohannis.

Cioloș: Cred că ar trebui să tragem Ministerul de Finanțe înspre performanța ANAF-ului și nu invers. Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că este nevoie de o colaborare mai strânsă între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul de Finanțe, afirmând că trebuie „să tragem Ministerul de Finanțe înspre performanța ANAF-ului și nu invers”, transmiteEconomica.net. „Chiar dacă ea e acum în subordinea primului ministru, din câte știu, eu am simțit deja nevoia să existe o colaborare mai strânsă și comunicare mai strânsă între ANAF și Ministerul de Finanțe. Sigur, e important ca ANAF să aibă autonomia de care are nevoie pentru a putea lucra eficient, dar nu se poate rupe sau izola de Ministerul de Finanțe, pentru că există o legătură strânsă”, a precizat Cioloș, într-o emisiune la Europa FM.

Petre Roman, implicat într-un accident rutier. Fostul premier al României, Petre Roman, a fost implict într-un accident rutier, care s-a petrecut pe DN1, în zona localității Cornu, județul Prahova, anunță Libertatea. Petre Roman a plecat într-o scurtă vacanță la munte, însă pe drum a suferit un ușor accident. Drumul era foarte aglomerat, iar fostul premier Roman a plecat prea energic de pe loc din coloană și a intrat în mașina din fața sa.

Ziua Porților Deschise la Guvern. Ce au făcut oamenii care au stat pe scaunul lui Cioloș. Guvernul și-a deschis porțile marți, iar aproximativ 4.000 de oameni au mers să vadă unde li se decide soarta, cei mai mulți luându-i locul premierului Dacian Cioloș în sala de ședințe, unde au făcut poze pe fotoliul acestuia, scrieGândul. Alții însă au plecat dezamăgiți de aglomerația creată în sălile deschise. De la ora 11.00, când Palatul Victoria și-a deschis porțile pentru vizitatori, oamenii au ținut să vadă Sala Muntenia, unde se țin ședințele de guvern și unde, spun ei, „li se decide soarta”. La scurt timp după ce accesul în Palatul Victoria a fost permis, sediul Guvernului s-a umpult de oameni, cei mai mulți fiind interesați să se așeze pe fotoliul premierului Dacian Cioloș.

Militarii români din Irak și Afganistan, mesaje emoționante de Ziua Națională. Militarii români din Irak și Afganistan le-au transmis românilor mesaje emoționante de Ziua Națională, notează Puterea. „Mândria de a reprezenta România oriunde datoria ne cheamă!”, a fost mesajul militarilor români din Irak potrivit un mesaj publicat de Ministerul Apărării, pe pagina oficială de Facebook. Și soldații Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Afganistan au transmis tuturor românilor „La mulți ani!”

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. Un atentat terorist a fost dejucat la Covasna, informează reprezentanții Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), relateazăAdevărul. Potrivit procurorilor, o bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reținut un bărbat, membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Prefectul din Covasna se aștepta la o tentativă cu bombă: acțiunile extremiste din județ „au fost multe în ultimii ani”. Prefectul de Covasna spune că semnale privind acțiunile extremiste din județ „au fost multe în ultimii ani” și că era „o chestiune de timp” până la o „tentativă cu bombă” precum cea de la Târgu Secuiesc, el susținând că și puncte de vedere ale unor lideri politici au încurajat „astfel de atitudini”, potrivit Gândul. „Nu vreau să fiu cinic, dar semnale din această zonă au fost foarte multe în ultimii ani și s-a spus, inclusiv de către reprezentanții societății civile, faptul că până la urmă va fi o chestiune de timp până când se va ajunge și la o astfel de tentativă cu bombă. Este momentul să luăm toate măsurile neceare”, a declarat, marți, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Incidente la protestul din Piața Universității. Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar traficul din zonă a fost parțial blocat. Câteva sute de persoane au ieșit în stradă în Piața Universității, de 1 Decembrie, la un marș de solidaritate față de victimele din Colectiv, transmite Adevărul. Un grup a provocat incidente și a forțat, în două rânduri, cordonul de jandarmi, unul dintre protestatari fiind rănit ușor, iar altul căzând după ce forțele de ordine au încerat să îl imobilizeze.

Laura Codruța Kovesi: „Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale; trebuie să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice”. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a arătat marți, într-un interviu la Europa FM, că problema corupției se rezolvă și cu prevenție și a dat exemplu necesitatea modificării regulilor de atribuire a contractelor publice, scrieBursa. Kovesi a spus: „În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislația, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilitățile”.

Kovesi: Există corupție și în DNA. Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, recunoaște faptul că procurorii și polițiștii judiciari din cadrul instituției pe care o conduce nu sunt imuni la ispite, potrivit Q Magazine. Kovesi afirmă însă că oamenii din subordinea lor nu ezită să-și „execute” și colegii dacă aceștia sunt suspectați de corupție. Invitată la Europa FM, Laura Codruța Kovesi a fost întrebată de un ascultător dacă există posibilitatea ca unii oameni din cadrul DNA să fie corupți.

MApN: A fost activat Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est al NATO. Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est (HQ MND-SE) al NATO de la București a fost activat marți, de Ziua Națională a României, anunță Curierul Național. La aveniment au luat parte și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. După desfășurarea ceremoniei de activare, un detașament al HQ MND-SE a defilat în cadrul Paradei Militare Naționale din Piața Constituției.

Pentagon: Marți sosesc echipamente militare americane în România. Pentagonul a anunțat luni că aproximativ 70 de piese de echipament militar american urmează să sosească în România din Germania marți, în timp ce Statele Unite își sporesc sprijinul acordat aliaților europeni, transmite Economica.net. În plus față de acest lot de echipament militar, alte echipamente vor sosi în Bulgaria și Lituania spre sfârșitul lunii decembrie, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului Jeff Davis. Secretarul american al apărării Ash Carter a anunțat, în timpul unei vizite în Estonia la începutul acestui an, că SUA vor staționa temporar suficiente vehicule și echipamente asociate în Europa Centrala și de Est pentru a susține o brigadă de blindate.

Acțiune promptă a pompierilor în zonele afectate de inundații. Peste 600 de pompieri, jandarmi și polițiști au intervenit în localități din județele Giurgiu, Olt, Teleorman și Vâlcea afectate de inundații, a anunțat, marți, Ministerul Afacerilor Interne, precizând că nu au fost persoane evacuate sau aflate în situatii de pericol și nici zone izolate, conform Puterea. Echipajele de intervenție i-au ajutat pe oameni să îndepărteze apa din curți și din grădini, dar și să curețe aluviunile de pe unele drumuri comunale, arată Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Studiu: 70% din românii din Diaspora ar vrea să vină acasă, dar corupția și nivelul de trai scăzut îi împiedică. Mulți dintre românii din diasporă și-ar dori să se întoarcă acasă, dar corupția, mentalitatea și nivelul scăzut de trai din țară reprezintă principalele bariere care îi împiedică să facă acest lucru, reiese dintr-un studiu prezentat, marți, la Alba Iulia, în cadrul unei întâlniri Re>patriot, prima conferință derulată prin acest proiect desfășurată în România, informează Jurnalul Național. Potrivit studiului, motivul principal al emigrării l-au constituit condițiile materiale, românii fiind atrași de nivelul ridicat de trai din țările în care au migrat, dar dorul de acasă i-ar face să se întoarcă, a afirmat Felix Tătaru, Fondator GMP Grup, care a prezentat câteva dintre concluziile unui studiu despre emigranții români comandat de Romanian Business Leaders (RBL) și realizat de Open-I Research.

Valea Oltului este complet blocată de trei ore de alunecări de teren. Poliția continuă să lase mașinile să intre pe un drum blocat. Circulația este paralizată. Circulația pe Valea Oltului între Brezoi și Călimănești este complet blocată din cauza căderilor de pietre alunecărilor de teren, și cu toate acestea Poliția Rutieră continuă să lase mașinile să intre pe Valea Oltului dinspre Tălmaciu, în loc să le redirecționeze către Făgărăș, respectiv Brașov, scrie Ziarul Financiar. Potrivit Centrului InfoTrafic al Inspectoratului General al Poliției Rutiere, circulația pe DN7 este blocată pe ambele sensuri începând cu ora 14.30 între Călimănești și Brezoi.

MDRAP: Delta Dunării se va dezvolta după o strategie integrată. Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării și fundamentarea Investiției Teritoriale Integrate (ITI) care va fi implementată în Delta Dunării în perioada 2014-2020 a fost definitivată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), transmite Curierul Național. În valoare de 13,1 milioane de lei, proiectul derulat în perioada 2013-2015 de MDRAP a beneficiat de finanțare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2007-2013.

Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în PIB. În condițiile în care în 2014 a alocat doar 0,38% din Produsul Intern Brut pentru cercetare și dezvoltare (R&D), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în PIB, mult sub media europeană care este de 2,03% din PIB, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat), conform Bursa. În 2014, statele membre UE au cheltuit în comun 283 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare.

Cum vede premierul Dacian Cioloș rezolvarea problemelor de infrastructură. Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, privitor la realizarea unei autostrăzi pe ruta Târgu-Mureș — Iași, că un astfel de proiect există în master planul de transport, potrivit Capital. La autostrada Pitești-Sibiu există probleme în ceea ce privește obținerea acordului de mediu. „Există un astfel de proiect care, din câte știu, în master plan e chiar pe locul doi din punct de vedere al priorității și o să lansăm studiile de fezabilitate, adică o să lansăm ceea ce e prevăzut în acel master plan. Chiar vrem să le punem în aplicare și să le luăm la rând, așa cum sunt acolo. (…) Eu cred că în maximum o săptămână — zece zile o să venim cu un plan mai detaliat legat concret de ce se poate face”, precizat Cioloș, într-o emisiune la Europa FM.

Cioloș: „Vrem să folosim în 2016 facilitățile noului Cod Fiscal pentru a încuraja investițiile”. Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, că este important ca România să aibă câteva elemente minime de stabilitate în ceea ce privește economia, pentru a încuraja antreprenoriatul și investițiile, el adăugând că guvernul actual vrea să folosească măsurile din noul Cod Fiscal pentru a stimula investițiile, transmite Capital. El a menționat este nevoie de coerență în politica economică și vrea ca în anul 2016 să fie folosite cât mai bine deciziile Codului Fiscal, astfel încât oamenii să fie încurajați să investească.

„Pase” cu Steaua. „Dică rămâne antrenorul Stelei, el răspunde de rezultate!” Anunțul făcut de Dumitriu Dumitriu după plecarea lui Rădoi. Tehnicianul Dumitru Dumitriu a declarat, marți, că Mirel Rădoi nu a mai dorit să continue la Steaua, subliniind că nimeni nu l-a dat afară, și a precizat că responsabilitatea pentru rezultatele echipei va aparține lui Nicolae Dică, scrie ProSport. Anunțul lui Dumitriu vine după ce, luni, Becali anunțase că sarcina pregătirii echipei îi va reveni lui Dumitru Dumitriu.

Halep: „La mulți ani, România!” Sandra Izbașa, „mândră că e româncă”. Mesajele celor două campioane pentru români. Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 2 mondial, a postat un mesaj pe Facebook, în care a transmis un „gând bun românilor de pretutindeni”, cu ocazia Zilei Naționale a României, conform ProSport. „La mulți ani, România! Un gând bun românilor de pretutindeni!”, a scris Halep într-un mesaj în care a alăturat și o imagine cu drapelul României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult