Situațiile de urgență create de ninsorile abundente și viscol, reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom, precum și modificarea Legii educației naționale prin OUG, dar și recordul național stabilit de CVM Tomis Constanța, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute marți, 30 decembrie.
Autoritățile au comis, iarăși, gafe mortale în lupta cu nămeții. Din nou, Armata și Jandarmeria au fost chemate în ajutor. Două tinere au murit ieri în ambulanțe, din cauza crasului dezinteres al celor de la CNADNR și al autorităților județene, care nu au avut utilaje de intervenție pe șoselele troienite. De două zile se anunțase că va fi cod roșu de ninsori, viscol și ger. Șeful CNADNR nu a reușit să aducă în țară mașinile de deszăpezire pe care s-au cheltuit 35 de milioane de euro. Despre acest lucru, Evenimentul Zilei a atras atenția și în urmă cu o lună.
Trei județe au fost luni sub cod roșu de viscol și ninsoare. Două dintre ele, Buzău și Vrancea țin capul de listă al județelor în care s-au îndreptat, în 2014, cele mai mari sume de bani pentru întreținerea drumurilor în timpul iernii. Contractele au fost câștigate, ca și în anii trecuți, în cea mai mare parte, de companii cu legături de partid. În al treilea, la Brăila, un astfel de contract nu există încă. Va fi însă semnat marți, în condiții de urgență, informează Gândul.
Asocierea firmelor Chirulli Andrea Impresa Individuale, un PFA din Italia ce are doar o sucursală într-un sat din Dâmbovița, și Shelter Construct, deținută de Alin Ionescu, reținut în prezent pentru evaziune fiscală, a fost desemnată de conducerea CNADNR să deszăpezească autostrada A2. România Liberă a identificat și alte cauze pentru care drumurile au fost închise după ninsoarea de ieri.
Autoritățile au instituit cod roșu de viscol și ninsoare și au închis ieri toate drumurile în trei județe: Buzău, Brăila și Vrancea. Conform datelor meteorologilor, ieri, la ora 14.00, stratul de zăpadă în Brăila era de 6 centimetri, în Buzău, de 9 centimetri, iar în Focșani, de 21 de centimetri, relatează Libertatea.
Președintele Klaus Iohannis, a promulgat, luni, legea bugetului de stat pe anul 2015 și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, în urma deciziei Curții Constituționale a României de a respinge sesizarea de neconstituționalitate, transmite Ziarul Financiar.
Ponta scapă de plagiat prin ordonanță de urgență, titreazăAdevărul. Victor Ponta va putea renunța la titlul de doctor fără ca temeiul legal să fie faptul că și-a plagiat lucrarea de doctorat. Premierul a adoptat o ordonanță de urgență care permite renunțarea, de bună voie și fără motivație, la titlurile științifice.
La două săptămâni după ce premierul Ponta a spus că vrea să renunțe la titlul de doctor, mașinăria guvernamentală s-a pus în mișcare spre a-i împlini acestuia dorința: Legea Educației Naționale a fost modificată, din nou, prin ordonanță de urgență, scrie România Liberă.
Cadrele didactice care și-au susținut doctoratul după 2010 nu primesc sporul de 15% la leafă, de care beneficiază colegii lor care l-au obținut înainte de această dată. Sindicaliștii spun că se vor adresa CEDO, transmite Evenimentul Zilei.
Lectorii și asistenții universitari, fără titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioadă nedeterminată în universități până la 30 septembrie 2015, sfârșitul actualului an universitar, nu doar până la 9 februarie 2015 cum prevede legislația actuală, notează Gândul.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va introduce o nouă procedură de verificare a firmelor care cer înregistrarea codului de TVA care va avea trei filtre de selecție. În primă fază, vor fi analizate datele companiei cu o aplicație informatică. Dacă apar suspiciuni, va avea loc un interviu la Fisc și, în ultimă instanță, va fi făcut un control la sediul societății, a declarat, pentru Capital, șeful instituției, Gelu Ștefan Diaconu.
Ministerul Sănătății și-a fixat obiectivele pentru următorii ani, scrie Curierul Național. Mai multă atenție acordată prevenției, așa cum fac statele occidentale, și reducerea numărului de cazuri de spitalizare continuă sunt doar două dintre măsurile prin care se încearcă resuscitarea sistemului medical.
Guvernul anticipează noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia și crește cantitățile de păcură, titrează Ziarul Financiar. CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcționa doar cu păcură își vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantități mai mari.
La doar o săptămână de la depunerea jurământului,președintele Klaus Iohannis a făcut și prima schimbare în domeniul apărării și securității naționale: l-a înlocuit pe șeful Statului Major, Ștefan Dănilă, cu ‘generalul deșertului’ Nicolae Ciucă, fost combatant în Irak și Afganistan, relatează Adevărul.
Siveco România va furniza un sistem informatic pentru eficientizarea activității interne a Secretariatului General al Guvernului (SGG), prin optimizarea cooperării cu instituțiile administrației publice cu care SGG interacționează, contractul ridicându-se la 16,8 milioane de lei (TVA inclusă). Oferta Siveco România a fost depusă în asociere cu Expert One Research SRL București, informează Puterea.
Loteria Română nu va mai prelungi contractul cu firma Intralot (Grecia), care expiră la finele acestui an, dar va negocia contracte cu o parte din subcontractorii Intralot și va asigura funcționarea sistemului prin specialiști proprii, a declarat ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, citat de Gândul.
Una dintre propunerile discutate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget într-un document de lucru a cărui existență a fost contestată la momentul publicării sale, a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută și urmează să fie implementată, scrie Ziarul Financiar.
Reducerea numărului de miniștri a adus modificări și decorului sălii unde se țin ședințele de Guvern. Masa unde stau șefii ministerelor a fost tăiată, după noile nevoi ale Executivului, relatează Economica.net.
Compania Națională Poșta Română (CNPR) va avea, începând cu 1 ianuarie 2015, echipamente de monitorizare GPS pe toată flota auto, se arată într-un comunicat de presă citat de ziarul Puterea. Aproape 800 de mașini vor fi echipate cu astfel de module, în urma unei investiții de aproximativ 400.000 de euro. Până în acest moment, doar 150 de autovehicule ale companiei au fost dotate cu sistem GPS, în perioada 2010 — 2011.
Mai mulți șoferi ai RATB și lideri de sindicat și o parte din angajații Regiei au acceptat să povestească, pentru Evenimentul Zilei, cum dispare combustibilul care ar trebui folosit ca să transporte călătorii cu mijloacele de transport în comun.
Șoferii profesioniști care operează și în afara țării și, mai ales, taximetriștii bucureșteni sunt cele mai păguboase categorii de clienți pentru firmele de asigurare, arată informațiile obținute de Economica.net de la mai multe firme de asigurare active pe zona RCA.
Managerii companiilor estimează pentru perioada decembrie 2014 — februarie 2015 stagnarea activității în comerț și servicii, scădere moderată în industrie și declin accentuat în construcții, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS, scrie Puterea.
Piața de artă din România, sub rezultatele din anii precedenți, titrează Adevărul. Piața de artă rămâne „o alternativă investițională chiar dacă rezultatele spectaculoase din 2011 și 2012 s-au estompat”, spun reprezentanții principalelor case de licitații autohtone, care afirmă că au existat „fluctuații din cauza instabilității politico-economice atât pe plan intern, cât și extern”.
CVM Tomis Constanța, campioana en-titre a României la volei masculin, a stabilit un nou record pentru sportul românesc: 15 victorii din tot atâtea meciuri disputate în sezonul 2014-2015. Performanța tomitanilor este subliniată chiar de site-ul oficial al Confederației Europene de Volei (CEV), scrie Pro Sport.
Guvernul a aprobat în ședința de luni desființarea stadionului ‘Ion Oblemenco” pentru amenajarea pe locul aceluiași amplasament a unui complex sportiv care va include o nouă arenă de fotbal, informează Libertatea.
Adrian Cruciat, timișoreanul ajuns la București cu mai bine de zece ani în urmă, special pentru a lucra cu Marius Comănescu, a vorbit pentru Pro Sport, la finalul unui antrenament de la Centrul Național de Tenis despre cariera care îl ține într-un regim similar cu cel de sportiv profesionist.