Poziția procurorilor în legătură cu propunerile de modificare a legilor Justiției, reacția Ambasadei SUA la aceste propuneri, precum și o serie de declarații ale premierului Mihai Tudose, dar și posibilitatea ca Gheorghe Hagi să fie numit antrenor ale echipei naționale de fotbal a României sunt printre principalele subiecte ale zilei de 30 august.
George Maior ridică tonul la Liviu Dragnea: „Îi recomand să asigure resursele”. Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat marți că îi recomandă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să asigure resursele guvernamentale necesare ambasadelor țării noastre pentru realizarea obiectivului de atragere de investiții străine, subliniind că este nevoie de un cadru fiscal stabil și un mediu debirocratizat, lipsit de suspiciuni în privința corupției. „Îi recomand și eu domnului Dragnea să asigure resursele din punct de vedere al guvernării pentru ambasade pentru a realiza acest lucru. Ambasadele fac acest lucru cu resurse foarte limitate și reușesc totuși lucruri destul de utile. De altfel, e un mesaj foarte bun pe care l-a avut: diplomația economică și ideea de a atrage investiții străine în România”, a declarat Maior la Digi24, în legătură cu afirmația lui Liviu Dragnea privitoare la activitatea ambasadorilor străini la București în promovarea intereselor economice ale țărilor lor, transmite Stiripesurse.ro.
Ambasada SUA, îngrijorată din cauza legilor justiției. Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar, precizează ambasada SUA la București, care îi îndeamnă pe toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale. Ambasada SUA arată că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România se bazează pe angajamentul față de valorile democratice, buna guvernare și consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creșterea securității și prosperității comune, informează Cotidianul.
„Mortul’ lui Dragnea s-a întors. Liderul PSD este vizat de un nou denunț legat de compania Tel Drum. Romică Părpălea sau „mortul’ lui Dragnea, așa cum este poreclit teleormăneanul în presa din România, a revenit în prim-plan. Părpălea a declarat că a depus în data de 20 iulie un denunț de 10 pagini despre privatizarea Tel Drum, companie despre care presa a scris că ar fi deținută din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. „În data de 20.07.2017 am făcut plângere penală împotriva lui Dragnea Nicolae Liviu pentru privatizarea Tel Drum și legăturile acestuia cu toate firmele fiului sau. Oare plângerea mea să aibă legătură cu perchezițiile care au urmat?”, a spus Părpelea, conform Evenimentului Zilei.
Cele trei variante ale Guvernului pentru banii din Pilonul II. Tudose: Săptămâna viitoare luăm o decizie. Guvernul va lua o decizie în privința Pilonului II de pensii săptămâna viitoare, în acest moment fiind pe masa executivului trei variante de lucru, a anunțat, joi seară, premierul Mihai Tudose. „Sunt trei variante: să lăsăm lucrurile așa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de administratorii privați ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat. Varianta a doua: să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I. Varianta a treia: opțional. Se fac calcule. Săptămâna viitoare vom avea simulările conmplete și vom lua o decizie’, a declarat premierul, la RTV, potrivit Gândul.
Tudose: Vom încerca să retragem dosarul Roșia Montană de la UNESCO, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere. Acolo sunt zăcămintele noastre. Premierul Mihai Tudose a declarat marți că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană și a acuzat Guvernul Cioloș că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcăminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural, transmite Hotnews.ro.
A. Lazăr: Procurorii nu și-au însușit propunerile Ministerului Justiției, ele afectează independența domeniului. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai procurorilor din țară, că aceștia nu și-au însușit propunerile de modificare a legilor justiției prezentate de ministerul pentru că afectează independența justiței. La rândul său, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus că parte din propunerile ministrului Justiției de modificare a legilor justiției nu sunt „foarte bine venite”, dar că procurorii DIICOT își vor formula o opinie clară după ce vor vedea forma scrisă a acestor modificări. „Diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă”, a spus Horodniceanu, informează Rfi.ro.
Super-pensionarii din Parlamentul României. Cine sunt senatorii și deputații care își cumulează salariul cu pensia. Mai mulți senatori și deputați cumulează indemnizația de parlamentar cu pensia. Ei vor avea ultimul cuvânt dacă Guvernul va propune Legislativului interzicerea cumulului dintre salariu și pensie. Cumulul dintre indemnizația de parlamentar și pensie este permis de legislația în vigoare, votată tot de Legislativ. Parlamentarii pot beneficia atât de pensii pe bază de contribuții, cât și de pensii speciale, în funcție de domeniul de activitate, scrie România Liberă.
Tudose continua atacul la bănci: Terente era copil pe lângă voi. Am refuzat să-mi pun leafa pe card. Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, marți, că a avut o experiență neplăcută cu băncile și că refuză ca salariul să-i fie pus pe card pentru ca banca să nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmând că „nu-l merită”. Întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: „Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită”, conform Ziare.com.
Logo pentru Centenarul Marii Uniri — o „Horă’ banală. Pavel Șușară: „Este o idioțenie’. Logo-ul câștigător, Hora, ales drept identitate vizuală a Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a Războiului pentru Întregirea Neamului, este criticat atât de specialiști în artă, cât și de publicitari. Luni, a fost anunțat, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, logoul câștigător care va reprezenta Centenarul Marii Uniri de la 1918 și Războiul pentru Întregirea Neamului. Intitulat „Hora’, acesta a fost propus de agenția FCB București și votat de public într-un procent de 27%, scrie Adevărul.
Exodul profesioniștilor. Și preoții pleacă la slujit afară. Specialiștii români sunt la mare căutare în străinătate, medicii fiind principalul exemplu de angajați cu înaltă specializare care aleg salariile mai ofertante din vestul Europei în detrimentul celor găsite în țară. Modelul medicilor a fost urmat, însă, și de alte profesii. Astăzi, primul preot catolic român va sosi la muncă în Irlanda, după un lung proces de „vânătoare de capete’ efectuat de episcopiile din această țară care se confruntă cu un deficit de personal. În general, însă, specialiștii români sfârșesc prin a munci sub capacitățile lor, dar pe mai mulți bani ca în țară, notează Jurnalul Național.
Bursa tristă a muncilor grele. De unde iei muncitori cu ziua în București. De unde iei muncitori cu ziua în București? E șase dimineața și afară plouă parcă în ciuda lor, cei care stau aici încă dinainte ca ziua să își deschidă ochii. „Zilierii’ s-au așezat zgribuliți la geamurile unui sucursale de bancă și fumează în așteptarea patronilor de-o zi care să vină să-i angajeze. Sunt muncitorii care, fie soare fierbinte, fie ploaie, fie vânt sau ninsoare, ‘semnează condica’ zi de zi, în zona Pieței Unirii din București, relatează Libertatea.
Avocatul Dancu, noul consul al României la New York, vrea să facă ceva ce n-a văzut America! ‘Blocăm Broadway-ul și construim Piața România’. Noul consul al României la New York, fostul avocat Cătălin Dancu, a declarat că are în plan două proiecte importante, după ce în luna septembrie își va prelua mandatul diplomatic în SUA. Astfel, anul viitor, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, dorește organizarea unui eveniment de amploare al comunității românilor din SUA, pe Broadway, celebrul bulevard, care ar putea fi blocat, pe modelul paradei tradiționale a comunității irlandeze. În plus, noul consul vrea să reușească construirea unei Piețe ‘România’ în New York, înconjurată de stejari și de statuile unor personalități emblematice pentru țara noastră, precum Constantin Brâncuși și George Enescu, potrivitLibertatea.
Apa, pe cale să se scumpească. Guvernul crește taxele și pune timbru pe sticla de apă, devenită astfel lux sau viciu. Un poiect de lege aflat în dezbatere publică țintește apele minerale, pe care le va reglementa separat de legea minelor, sub care erau cuprinse până acum. Viitoarea lege crește taxele de prospecțiune și exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafața de exploatare va fi mărită cu 67%. În plus, producătorii vor fi obligați să se reautorizeze, după reguli noi, în termene pe care le acuză că sunt prea scurte pentru a se putea conforma, iar sticlele de apă vor trebui timbrate, precum țigările și alcoolul, informeazăEconomica.net.
În pofida creșterii salariilor, numărul de emigranți nu scade. Ce se mai poate face să ținem românii în România? Salariile cresc, dar oamenii tot pleacă. Profesorul Dumitru Sandu: „Românii nu mai vor doar locuri de muncă, ci vor locuri de muncă bine plătite’. Aproape 210.000 de români au plecat în străinătate anul trecut, numărul acestora fiind în ușoară creștere (cu circa 15.000 de persoane) prin comparație cu anul 2015, arată datele Institutului Național de Statistică. Numărul emigranților de anul trecut este la cel mai ridicat nivel din 2009 încoace, conform Ziarului Financiar.
Burleanu, undă verde pentru discuțiile cu Hagi! „Puțină răbdare’. Răzvan Burleanu a vorbit despre înlocuirea lui Christoph Daum de la echipa națională. Rămasă doar cu șanse teoretice de a se mai califica la Campionatul Mondial din Rusia, echia României va avea, cu siguranță, un nou selecționer în următoarele preliminarii. Asta deși germanul de pe banca tricolorilor susține sus și tare că garantează calificarea la Campionatul European din 2020, atunci când și Bucureștiul va găzdui câteva partide, scrie Fanatik.ro.
Cât vor câștiga lunar jucătorii Stelei. Ce bonusuri de victorie are echipa lui Lăcătuș. Fotbaliștii de la CSA Steaua și-au primit copiile de contracte după ultimul meci amical disputat înainte de startul sezonului din Liga 4, câștigat cu 9-0 în fața formației Unirea Izvoarele. Toți jucătorii au semnat pentru o perioadă de doi ani, cu opțiune de prelungire automată pentru alte două sezoane, iar salariile lunare sunt de aproximativ 1.500 de lei. Steliștii au inclusiv bonusuri de victorie, în valoare de 200 de lei, transmite Gazeta Sporturilor.