Acasa Revista Presei Revista presei. Gorghiu: Demisii în lanț în caz de înfrângere în alegeri

Revista presei. Gorghiu: Demisii în lanț în caz de înfrângere în alegeri

scris de Z.V.
12 afisari

Amânarea votului în cazul Eugen Bejinariu, declarațiile făcute de premierul Dacian Cioloș într-un interviu, respingerea de către Curtea Supremă a cererii torționarului Alexandru Vișinescu de anulare a condamnării, concluziile unui raport al Corpului de Control al premierului referitor la cheltuielile unor ministere pentru produse software, precum și datele prezentate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în legătură cu medicii care au plecat în străinătate, dar și înfrângerea pe care a suferit-o echipa națională de handbal feminin a României în primul meci din Campionatul European EURO 2016 sunt principalele subiecte ale zilei de 6 decembrie.

Alina Gorghiu (Agerpres)

Alina Gorghiu (Agerpres)

Gorghiu: Demisii în lanț în caz de înfrângere în alegeri. Președinta PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, la Timișoara, că dacă în urma alegerilor din 11 decembrie nu se va realiza o majoritate parlamentară care să permită instalarea unui guvern condus de Dacian Cioloș, răspunderea nu va fi doar a sa, ci și a celor din Biroul Politic Național și a șefilor de filiale și a sugerat că va fi un motiv pentru ca toți cei responsabili vor demisiona, relatează Puterea. Alina Gorghiu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul PNL Timiș, că nimeni din partidul pe care-l conduce „nu fuge de demisie’, în cazul în care rezultatul după alegerile parlamentare nu este cel propus.

Chiul în masă în Parlament. Votul în cazul Bejinariu, amânat pentru a doua oară. Plenul Camerei Deputaților a amânat, pentru a doua oară, din lipsă de cvorum votul în cazul cererii DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a deputatului Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul „Microsoft”, potrivit Gândul. „Este deplorabil că suntem atât de puțini. Este ultima ședință a actualei legislaturi. Ar fi trebuit să dovedim responsabilitate, să venim la serviciu, să ne facem treaba de deputați pentru care am fost aleși. Din nefericire, iată, suntem doar 50-60”, a spus deputatul independent Remus Cernea, de la tribuna Camerei.

Ce așteaptă Gorghiu de la Cioloș: M-ar bucura să aud asta. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni seara că ar vrea să audă de la premierul Dacian Cioloș și un mesaj în care să spună că va vota PNL la alegerile din 11 decembrie, conformGândul. ”(Dacian Cioloș-n.r) a vorbit foarte frumos despre PNL. A avut un mesaj chiar săptămâna trecută un mesaj care i-a bucurat pe membri noștri de partid. Vă mai spun pentru că suntem între noi că m-ar bucura foarte tare să aud și un mesaj în care va spune că votează PNL. (…) Pe cale de consecință faptul că este în acest parteneriat asta înseamnă. (…) Nu cred că va avea o rezervă primul ministru să spună public cu cine votează și ce mesaj are pentru alegători”, a spus ea la Realitatea TV.

Dragnea: PSD va propune premier din partid și va fi un bărbat. Premierul pe care îl vor propune social-democrații în cazul în care vor forma majoritatea parlamentară după alegerile din 11 decembrie va fi membru de partid și va fi un bărbat, a afirmat luni seara președintele PSD, Liviu Dragnea, scrie Jurnalul Național. „Am văzut că sunt tot felul de scenarii, aflu și eu de la televizor ce premier o să propun”, a spus Dragnea, care a adăugat că a observat că sunt tot felul de variante de guvern din umbră, pe surse. „Mulți se și autopropun și dau ei anumite scenarii ca să fie și ei pe acolo. Formarea guvernului nu este un concurs de frumusețe”, a subliniat Dragnea.

Cioloș: Depolitizarea administrației publice trebuie asumată de o majoritate parlamentară. Primul-ministru Dacian Cioloș a spus, într-un interviu pentru Adevărul Live, că este imperativă o reformă în administrația publică, prin care aceasta să fie depolitizată astfel încât să asigure accesul la funcții de conducere funcționarilor „onești și profesioniști”, relatează Evenimentul Zilei. „E nevoie de această reformă a administrației. (…) E important pentru oamenii onești și profesioniști din administrație să știe că pot accede la o funcție de conducere dacă sunt competenți și că nu au nevoie, neapărat, totdeauna, de susținerea unui partid politic, sau că locul nu le este luat de cineva care vine din exterior, care nu are nicio cunoștință de administrație dar e pus acolo de un partid din alte motive decât pentru a conduce în mod performant administrația”, a declarat Dacian Cioloș.

Cioloș: Creșterea din 2017 trebuie susținută prin politici desprinse de amprenta populismului. Creșterea economică de peste 4% estimată pentru 2017 trebuie susținută prin politici de ocupare înțelepte și desprinse de amprenta populismului și interesului electoral imediat, a declarat luni premierul Dacian Cioloș, potrivit Capital. „Creșterea economică de peste 4% estimată pentru 2017 trebuie susținută prin politici de ocupare înțelepte, adaptate pieței, desprinse definitiv de amprenta populismului și interesului electoral imediat, care, din păcate, a favorizat atâția ani sărăcia în România”, a scris Cioloș, pe Facebook.

Victor Ponta: „Viitorul premier va fi propus de PSD și poate să fie Dragnea, Plumb sau Teodorovici”. Fostul premier Victor Ponta a afirmat ieri, la Tulcea, că viitorul premier va fi propus de PSD, cu susținerea ALDE și a PRU, dacă această formațiune va intra în Parlament, el avansând în acest sens și trei nume din rândurile social-democraților — Liviu Dragnea, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici, relatează Bursa. „Cred că va fi un prim-ministru propus de PSD, evident, susținut de ALDE, sunt convins că va fi susținut și de PRU, dacă intră în Parlament. Un membru PSD care a candidat, care a lucrat la programul de guvernare, adică poate să fie Liviu Dragnea, poate să fie Rovana Plumb, poate să fie Eugen Teodorovici”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferință de presă.

Cioloș după acuzațiile din ultima vreme: Eu nu-l cunosc pe acest domn Soros, în schimb, am văzut că Ponta și miniștrii săi s-au fotografiat cu el! Premierul Dacian Cioloș a declarat în cadrul unul interviu la Adevărul Live că nu îl cunoaște pe omul de afaceri George Soros, în ciuda acuzațiilor care i se aduc de către adversarii politici, că ar fi „omul lui Soros’ și că ar „fi vândut Bruxelles-ulul’, transmite Curierul Național. „Eu nu-l cunosc pe acest domn (George Soros — n.r.). Sigur, am auzit din presă de dânsul și am citit despre dânsul. Nu am avut de-a face niciodată cu dânsul, în schimb am văzut că și fostul premier Ponta și alți miniștri din Cabinetul Ponta s-au fotografiat cu domnul Soros, s-au întâlnit de mai multe ori”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș îl atacă pe Liviu Dragnea: În Teleorman nu se dezvoltă economia, oare de ce? Dacian Cioloș l-a atacat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, într-un interviu la Adevărul Live, scrie Q Magazine. Premierul a lansat întrebarea de ce nu se dezvoltă economia în Teleroman. Dacian Cioloș a afirmat că este mai confortabil pentru unii politicieni să stea în țară și să „se plângă că vin străinii să-ți cumpere țara’, precizând că în anii trecuți foști demnitari români veneau la Comisia Europeană „ca niște mielușei și când se întorceau acasă erau foc și pară împotriva Bruxelles-ului’.

Dacian Cioloș despre programul de guvernare: Nu vreau să arunc cu promisiuni. Premierul Dacian Cioloș a declarat luni, la Adevărul Live, că nu vrea să arunce cu promisiuni, cu atât mai mult cu cât un program de guvernare trebuie discutat și cu partidele care vor intra la guvernare, conform Puterea. „Am văzut în multe dintre campaniile electorale precedente, când partidele se angajau la foarte multe lucruri ? că o să modifice Constituția, că o să regionalizeze România, că vor modifica administrația ? și nu s-a făcut aproape nimic, probabil și datorită faptului că ambițiile au fost foarte mari, vizavi de ceea ce este posibil să fie făcut”, a afirmat Dacian Cioloș.

Cu șase zile înainte de alegeri, Gorghiu e optimistă: PNL ia peste 30% din vot direct. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că PNL va obține, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, un scor de peste 30% „evident din vot direct”, conform Gândul. „La ora 23:00 — 24:00 vă voi spune cu cine facem guvernarea”, a mai spus Gorghiu. Întrebată cum a scăzut PNL în sondaje de la 45% la 22-30%, Gorghiu a răspuns că „scorul PNL nu a fost niciodată de un scor de 40 și ceva”. „A fost un scor artificial, a fost un scor pe care l-a obținut Klaus Iohannis”, a completat Gorghiu.

Călin Popescu Tăriceanu invită liderii PNL la o dezbatere televizată asupra autenticelor valori ale liberalismului. Co-președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat, luni, pe liderii PNL la o dezbatere televizată ‘asupra autenticelor valori ale liberalismului astăzi’, potrivit Puterea. În opinia senatorului, evenimentul ar trebui să aibă loc până la alegerile parlamentare. ‘Lansez o provocare către PNL: să facem o dezbatere asupra autenticelor valori ale liberalismului astăzi și cum sunt ele reprezentate în România’, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Kelemen Hunor despre posibila intrare la guvernare: Nu ne-a căutat nimeni; discuțiile, după 11 decembrie. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni referitor la o posibilă intrare la guvernare, că reprezentanții Uniunii nu au fost solicitați pentru o discuție în acest sens și nici ei nu au inițiat o astfel de discuție, considerând că aceste aspecte trebuie analizate după aflarea rezultatelor alegerilor, conform Jurnalului Național. „Până la alegeri avem o singură preocupare, reprezentarea proporțională și prezentarea candidaților, prezentarea programului nostru politic. Nimeni nu ne-a căutat, nimeni nu a solicitat nicio discuție până la această oră, nici noi nu am solicitat nicio discuție și eu cred că toate aceste aspecte trebuie discutate după 11 decembrie, începând cu 12, 13 decembrie”, a declarat Kelemen Hunor.

Traian Băsescu: „Nu sunt perfect, dar sunt cel mai bun premier pentru România’. Președintele PMP, Traian Băsescu, va accepta să intre la guvernare alături de PNL, dacă va fi propus premier, notează Evenimentul Zilei. El și-a motivat opțiunea prin experiența acumulată cât timp a condus statul. Fostul președinte Traian Băsescu a spus din nou, ieri, că vrea să ajungă prim-ministrul României. Băsescu consideră că este cel mai îndreptățit pentru preluarea acestei funcții, deoarece experiența sa politică este de necontestat. „De câte ori le spun că sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea România, nu vedeți că nu reacționează nimeni?’, a declarat Traian Băsescu.

Corpul de Control al premierului: Patru ministere au plătit 100 milioane de lei pe produse software pe care nu le-au utilizat. Patru ministere au plătit 97,1 milioane lei, cu TVA, pentru produse și licențe software neutilizate, neimplementate, cu dificultăți în exploatare sau cu defecțiuni, în perioada ianuarie 2011 — 31 iulie 2016, iar UTI, Teamnet și Siveco se află pe lista celor mai mari contractori, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului, transmite Bursa. Cele patru ministere sunt Ministerul Dezvoltării Regionale (44,8 milioane lei cheltuiți pe produse neutilizate), Ministerul Finanțelor (23,75 milioane lei), Ministerul Comunicațiilor (17,3 milioane lei) și Ministerul Fondurilor Europene (11,36 milioane lei).

Liviu Dragnea susține că există posibilitatea ca un procuror „să bată la ușa Guvernului’, pentru a afla de ce nu au cheltuit banii pe investiții. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat, luni seara, Guvernul Cioloș că „stă cu sertarele pline cu bani’, însă susține că nu există suficiente fonduri pentru investiții, conform România Liberă. Totodată, el a afirmat că 19 din 38 de milarde de lei au rămas necheltuite. „În 2016 suntem în situația în care 19 miliarde de lei din 38 de miliarde, pe care îi are la dispoziție guvernul, nu se cheltuie pe investiții. Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvern. Suntem la deficit bugetar 0,4%, până la 2,5% mai este suficient”, a spus Liviu Dragnea.

Ministrul Maria Ligor: Există o dorință latentă a românilor de reîntoarcere în țară, dar proporția celor care doresc cu adevărat să revină este mică. Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, susține că, „în proporție foarte mare’, există o dorință „latentă’ a românilor din străinătate privind revenirea în țară, potrivit România Liberă. Cu toate acestea, ponderea celor care își doresc cu adevărat să se întoarcă acasă este mică. „Da, sondajele, studiile realizate indică o dorință latentă de reîntoarcere în proporție foarte mare, dar proporția celor care doresc efectiv să revină, care sunt hotărâți să facă pasul către reîntoarcere, este mică”, a afirmat Ligor, în cadrul acțiunii „De vorbă cu ministrul tău”, o inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

Kelemen Hunor, despre decizia șefului diplomației maghiare de a interzice personalului să participe la evenimentele de Ziua Națională: Nu trebuie să ne facem că nu înțelegem ceea ce s-a întâmplat cu noi. Important e dacă reușim să contruim un viitor. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că trecutul „care i-a așezat pe baricade diferite’ pe români și pe maghiari nu poate fi schimbat, însă ceea ce contează este viitorul, relatează România Liberă. Precizările sale vin în contextul în care, săptămâna trecută, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, le-a interzis diplomaților acestei țări să participe la Ziua Națională a României. „Nu comentez în nici un fel, fiindcă ceea ce a fost, a fost, a trecut și nu a spus un lucru nou. Istoria, de foarte multe ori, ne-a așezat pe baricade diferite și dacă vrem și dacă nu vrem, istoria secolului XX, multe evenimente din secolul XX pentru români și pentru maghiari înseamnă cu totul și cu totul altceva’, a declarat Kelemen Hunor.

Ligor: „Nu sunt mai mult de 18.000 de români înscriși la ambasade în întreaga lume”. Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a afirmat, ieri, că nu există mai mult de 18.000 de români înscriși la ambasadele și consulatele țării noastre din întreaga lume, din această cauză existând „situații dramatice” în care autorităților le-a fost greu să-și găsească proprii cetățeni, conform Bursa. „Din păcate, în acest moment la nivelul întregului glob nu sunt mai mult de 18.000 de cetățeni români înscriși la ambasade și consulate”, a spus Ligor, în cadrul acțiunii „De vorbă cu ministrul tău”, o inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

Ghiță anunță că PRU îi va face plângere penală președintelui pentru defrișările ilegale din România. Au fost prezentate documente care ar arăta legătura dintre Holzindustrie Schweighofer și Klaus Iohannis. Deputatul Sebastian Ghiță a organizat luni seara o conferință de presă în care a prezentat documente despre presupusa legătură dintre Klaus Iohannis și un reprezentant al controversatei firme austriece, Holzindustrie Schweighofer, implicată în mai multe scandaluri legate de tăierile ilegale de păduri, scrie Evenimentul Zilei. ‘Iată dovada, că tot vreți documente: ‘De la Holzindustrie Schweighofer către domnul Iohannis. Vă scriem despre modificarea legii privind Ocolul Silvic.’ Asta este situația și dacă nu ne hotărâm să ne alegem conducători deștepți și dedicați României, o să tot fim jefuiți. La fel cum am făcut în cazul ‘Cumințeniei pământului’, o să facem și în acest caz plârgeri penale, până când românii vor putea să-și cumpere doi metri cubi de lemne pentru a se încălzi iarna’, a declarat Sebastian Ghiță despre o scrisoare pe care Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-ar fi adresat-o șefului statului, prin intermediul „finului” Andreas Huber, consulul onorific al Austriei de la Sibiu, document ce are data de 2 martie 2015.

Bilanț IPP: 48% dintre actualii parlamentari candidează pentru un nou mandat. Aproape 50% dintre actualii parlamentari candidează pentru un nou mandat, partidul cu cea mai mică rată de schimbare la alegerile parlamentare fiind ALDE, se arată într-un bilanț al Institutului pentru Politici Publice (IPP), transmis, luni, presei, conform Economica.net. „48% din actualii parlamentari recandidează, 55% de la PSD, 47% de la PNL, 78% din parlamentarii ALDE și 60% dintre cei ai UDMR. Partidul cu cel mai mare număr de candidați în alegerile din acest an și care nu au mai fost în Parlament — PNL (o bună parte nefiind, însă, pe locuri eligibile), iar cel cu cea mai mică rată de schimbare în alegerile parlamentare 2016 este ALDE”, spune IPP.


Iohannis, către noul președinte austriac: Sunt convins că vom intensifica cooperarea noastră. Președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj de felicitare noului președinte federal al Austriei Alexander Van der Bellen în care își exprimă speranța că relațiile bilaterale politică și economică se vor „aprofunda și intensifica”, potrivit Ziarului Financiar. „România și Austria sunt legate printr-o îndelungată și apropiată relație de prietenie, care are ca fundament parteneriatul în cadrul Uniunii Europene și o strânsă cooperare economică. Plecând de la aceste premise, sunt convins că vom putea aprofunda și intensifica cooperarea noastră politică și economică”, se spune în mesajul prezidențial.

Cristiana Pașca Palmer va prelua funcția de secretar executiv al Convenției ONU. Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, va prelua funcția de secretar executiv al Convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Diversitatea Biologică, începând din luna martie 2017, potrivit site-ului oficial al forului mondial, transmite Capital. Cristiana Pașca Palmer a fost desemnată în această funcție de către secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, iar anunțul a fost făcut cu ocazia Zilei Naționale a României și în marja lucrărilor celei de-a 13-a Conferințe a Părților la Convenția ONU pentru Diversitate Biologică, care se desfășoară în perioada 1-17 decembrie în Cancun, Mexic.

Curtea Supremă a respins cererea torționarului Alexandru Vișinescu de anulare a condamnării la 20 de ani, pe motiv că faptele s-au prescris. Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a cerut instanței supreme să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanității, pe motiv că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacție în raport cu faptele sale, conform Adevărul. Curtea Supremă a respins solicitarea acestuia.

Managerul Spitalului „Sf. Maria”, Narcis Copcă, la DIICOT. Managerul Spitalului „Sf. Maria”, Narcis Copcă, s-a prezentat luni dimineața la sediul DIICOT, în legătură cu plângerea penală depusă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, scrieJurnalul Național. „Va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizații, care de fapt era chemată, atenție, să facă un audit neoficial la Spitalul ‘Sfânta Maria’, pentru a alege dintre două centre aflate în competiție și care doresc acreditarea de transplant pulmonar, în datele de 8 și 9”, a declarat Narcis Copcă, la intrarea în sediul DIICOT.

Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat pentru corupție. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru corupție. anunță Q Magazine. Decizia este definitivă. Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins apelurile formulate de Direcția Națională Anticorupție și de Cătălin Rădulescu și a menținut decizia din 30 martie prin care deputatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Vasile Blaga rămâne sub control judiciar. Senatorul Vasile Blaga rămâne sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, a decis luni Înalta Curte de Casație și Justiție, relatează Jurnalul Național. La primul termen al procesului desfășurat luni, judecătorii au constatat ca fiind legală și temeinică măsura controlului judiciar impusă lui Vasile Blaga de procurorii DNA. Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

Curtea Supremă a decis că procesul de corupție al fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu poate să înceapă și că probele au fost administrate corect. Un judecător de la instanța supremă a decis că procesul în care fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) Bogdan Olteanu este judecat pentru trafic de influență, după ce ar fi primit un milion de euro pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării poate să înceapă, că instanța a fost legal sesizată și că probele aflate la dosar au fost administrate legal, scrie Adevărul. Decizia nu este definitivă.

Descinderi DNA la Mitropolia Olteniei. La Mitropolia Olteniei au loc decinderi ale procurorilor DNA, transmite Cotidianul. Potrivit unor surse, aceștia ar verifica documente care vizează proiecte finanțate din fonduri europene.

Consiliul General CNATDCU va vota joi raportul comisiei în cazul Kovesi. Raportul comisiei în cazul Kovesi va fi votat joi de Consiliul General al CNATDCU, anunță Libertatea. Comisia de Științe Juridice se va pronunța cu referire la acuzația de plagiat în cazul procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei. „Joi, Consiliul General al CNATDCU se va întâlni, iar unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței este votul asupra raportului referitor la acuzația de plagiat în ceea ce o privește pe doamna Kovesi’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Rectorul lui Kovesi ar fi plagiat și el. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara care a verificat doctoratul șefei DNA Laura Codruța Kovesi, acuzat de plagiat, ar fi plagiat la rândul său, scrie Cotidianul.

Voiculescu: Peste 43.000 de specialiști în sănătate au cerut acte pentru a emigra, din 2007 până în prezent. Peste 43.000 de specialiști din sănătate au solicitat ministerului de resort, din 2007 până în prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, cu prilejul lansării Strategiei Naționale pentru Resurse Umane în Sănătate, potrivit Adevărul. ‘România se confruntă de câțiva ani buni cu o criză severă a resurselor umane în sănătate și știm că nivelul scăzut al veniturilor, condițiile proaste de muncă și lipsa echipamentelor, posibilitățile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în timp la această criză’, a afirmat Voiculescu.

Cei 43.000 de medici plecați la lucru în străinătate au costat statul român 3,5 mld. lei. Pregătirea celor 43.000 plecați la lucru în străintate din 2007 până în prezent a costat statul 3,5 miliarde de lei (770 mil. euro), în condițiile în care pregătirea unui medic costă — fără a lua în calcul rezidențiatul — 81.000 de lei, relatează Ziarul Financiar. „Un studiu efectuat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătății, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezi­dențiatul, care implică de ase­menea la rândul său sume foarte mari. Dacă facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei’, a spus ieri ministrul sănătății Vlad Voiculescu.

Managerii de spitale aleși după reguli care pun accent pe profesionalism. Managerii de spitale vor fi aleși după o procedură care va pune accent pe profesionalism și transparență, scrie Libertatea. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică noul ordin al ministrului Sănătății privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică în spitalele publice. Noua procedură de concurs pentru funcția de conducere a unui spital public din rețeaua proprie a Ministerului Sănătății va consta în susținerea publică a unui proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc și adaptată la problemele unității medicale unde se candidează.

BEI a a semnat cu Ministerul Sănătății acordul prin care oferă expertiză tehnică pentru construcția a trei spitale regionale. Banca Europeană de Investiții a semnat un acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sănătății (MS), în valoare de 1,5 milioane de euro, prin care-i furnizează MS asistență tehnică specializată necesară pentru pregătirea construcției a trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, informează reprezentanța din România a Comisiei Europene astăzi, 5 decembrie, potrivitEconomica.net. Construcția spitalelor regionale este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății, dar și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020.

Incendiu la Autogara Rahova. Mai multe autocare riscă să fie cuprinse de flăcări. Un autocar din incinta Autogării Rahova a fost cuprins de flăcări, iar, potrivit reprezentanților ISU București, focul riscă să se extindă și la celelalte autovehicule aflate în apropriere, conform Q Magazine. Pompierii au fost sesizați cu privire la incendiu, iar la momentul publicării știrii încearcă să ajungă la fața locului pentru a interveni.

Accident pe linia tramvaiului 41. O femeie a fost lovită de tramvai. O femeie a fost lovită, luni dimineața, de un tramvai, anunță Libertatea. Linia tramvaiului 41 a fost blocată timp de aproximativ o oră. Din primele informații reiese că femeia a fost acroșată de un tramvai care circula pe sensul spre Piața Presei, în timp ce traversa pe culoarea roșie a semaforului. Victima a fost preluată de o ambulanță, nu se știe deocamdată starea acesteia.

Un cetățean român a murit în inundațiile din orașul spaniol Estepona. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, luni, că una dintre cele două victime ale inundațiilor din Estepona are cetățenia română, autoritățile consulare fiind pregătite să acorde asistență familiei femeii decedate, conform Cotidianul. ‘În urma demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile locale competente, Consulatul General al României la Sevilla a primit confirmarea oficială a faptului că victima are cetățenie română’, informează Ministerul de Externe

Până la 40% din terenurile agricole din România sunt în proprietarea investitorilor străini. Un raport al institutului olandez de cercetare Transnational Institute (TNI) atrage atenția asupra faptului că până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări, cu consecințe dramatice asupra economiei naționale, potrivit Curierului Național. Potrivit autorilor raportului ‘Acapararea și concentrarea terenurilor’, una dintre caracteristicile acestui fenomen este ‘apariția unor mari holdinguri agroalimentare formate cu ajutorul capitalului internațional’.

Alertă înainte de sărbători: Carne cu E.coli, descoperită în trei județe și municipiul București. Alerta de E.coli chiar înainte de sărbători, anunță Curierul Național. Inspectorii sanitari au găsit bacteria periculoasă în carnea din comercializată în trei județe și municipiul București, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Astfel, în perioada 31 octombrie — 25 noiembrie au fost prelevate și analizate 166 probe, bacteria E.Coli fiind depistată în patru probe prelevate din pastă de mici, carcasă de oaie și hamburgeri.

Centura sudică de ocolire a Craiovei, inaugurată de Sorin Bușe, ministrul Transporturilor. Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cătălin Homor, au inaugurat, luni, centura sudică de ocolire a municipiului Craiova, deși lucrarea nu a fost recepționată, transmite Ziarul Financiar. Varianta de ocolire Craiova Sud face legătura între Craiova-Timișoara și Craiova-Pitești și are o lungime de 6,291 km. Conform CNAIR, aceasta se desprinde din DN 6—km 216+150 (Km 0 CS) trece prin partea de Sud-Vest a Craiovei până la DN65 km 9+360 și DC 87.

Românii de la oraș au un buget de peste 70 de euro pentru Moș Nicolae. Aproape toți românii care locuiesc în mediul urban (88,4%) intenționează să cumpere cadouri pentru cei dragi de Moș Nicolae, dulciurile și jucăriile fiind pe primul loc în preferințele lor, conform studiului unei companii de cercetare de piață, scrie Capital. Urmând trendul de anul trecut, intenția de a face surprize de Moș Nicolae este mai ridicată în orașele mici (93,8%) comparativ cu orașele mari (peste 100.000 locuitori), unde 88% dintre respondenți au de gând să ofere cadouri. Față de anul trecut, în cazul orașelor mari, care au peste 100.000 locuitori, procentul celor care intenționează să cumpere cadouri cu această ocazie este constant.

Unul din cinci români a acumulat anul trecut datorii în urma cheltuielilor de Crăciun — studiu. Unul din cinci români a acumulat anul trecut datorii în urma cheltuielilor de Crăciun, iar unul din doi se simte obligat să cheltuie bani pentru sărbători, reiese dintr-un studiu al ING remis, luni, presei, potrivitEconomia.net. În 2015, mai mult de unul din patru români a primit un cadou pe care nu l-a apreciat sau nu i-a plăcut.

Ce păcat! Cronica unui meci în care România nu a reușit să speculeze erorile Norvegiei, 21-23. Neagu a fost cea mai bună marcatoare a echipei lui Ambros Martin. România a debutat cu o înfrângere la Campionatul European de handbal feminin, scor 21-23 cu Norvegia, dar a avut atitudine și a arătat multă disponibilitate la efort, relatează ProSport. Miercuri urmează meciul cu Rusia. La nivel de suporteri, românii au fost aproape la fel de mulți ca și adversarii, chiar dacă turneul final se desfășoară mai aproape de granița cu Norvegia. În orice caz, au fost mult mai gălăgioși, iar ‘gălăgie’ au făcut și tricolorele în debutul partidei!

Gaz Metan a umilit-o pe Dinamo, 4-0! Llullaku și Axente au făcut instrucție cu „câinii” lui Andone. Gaz Metan Mediaș n-a avut probleme în fața lui Dinamo pe care a învins-o cu 4-0, după ce au deschis scorul dintr-un penalty inventat de centralul Alexandru Tudor, scrie Gazeta Sporturilor. Dinamoviștii au început mai bine ?i după 27 de minute puteau deschide scorul după lovitura de cap a lui Gnohere, însă Pleșca a fost la post și a reținut balonul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult