Acasa Revista Presei Revista presei. Guvernul înființează ‘Comisia de tăiat hârtii’

Revista presei. Guvernul înființează ‘Comisia de tăiat hârtii’

scris de Z.V.
22 afisari

Klaus Iohannis a semnat eliberarea lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general; președintele Iohannis participă la Conferința pentru Securitate de la Munchen; Guvernul, ajutor financiar pentru refugiați; Guvernul a suspendat articolul privind reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice; măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din Colectiv, aprobate de Guvern; Băsescu, despre o posibilă înțelegere UNPR – Mișcarea Populară: este exclus, minciună stalinistă; cum a fost trimis Gabriel Oprea în brațele Justiției de partenerii săi; DNA face angajări: are 15 posturi libere de șefi și 24 de procurori; primarul orașului Brăila, Aurel Simionescu, reținut de DNA; dezbaterile PE privind migrația și viitorul spațiului Schengen; câte cazuri noi de cancer sunt diagnosticate anual în România; accident cumplit de circulație pe podul Băneasa, soldat cu cinci răniți, între care doi copii; precum și Ford face restructurări la fabricile din Europa, dar și Energia Târgu Jiu, calificare cu înfrângere în ultimul meci din grupa S a FIBA Europe Cup sunt principalele subiecte ale zilei.

comisie taiat hartiiGuvernul înființează ‘Comisia de tăiat hârtii’. Guvernul vrea debirocratizarea administrației prin înființarea unor așa-zise „comisii de tăiat hârtii”, la nivelul ministerelor, Executivul dorind eliminarea unor documente, autorizații și avize, din relația cetățenilor cu autoritățile, informează Cotidianul. ‘Comisia de tăiat hârtii este un nume generic, nu este o comisie ca atare. În urma ședinței trecute de Guvern, un prim pas în această strategie de debirocratizare, pentru că despre asta vorbim — despre o strategie de debirocratizare care va avea mai mulți pași, mai multe elemente consistente care încearcă să simplifice procesul birocratic care caracterizează administrația românească — s-au stabilit comisii la nivelul ministerelor, care vor trebui în perioada imediat următoare să facă o evaluare a avizelor care pot fi eliminate rapid și fără să afecteze procesul decizional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Klaus Iohannis a semnat eliberarea lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general. Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul privind eliberarea lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, informează Administrația Prezidențială, potrivit Evenimentului Zilei. Tiberiu Nițu a demisionat ieri din funcția de procuror general al României.

Președintele Iohannis participă la Conferința pentru Securitate de la Munchen. Lovitură de imagine pentru președintele Klaus Iohannis. A fost invitat la Conferința de Securitate care se desfășoară la Munchen, în Germania,  în perioada 12-14 februarie, anunță Jurnalul Național. La a 52-ediție a conferinței organizatorii au anunțat prezența a 24 de șefi de stat și de guverne. Presedinția României anunță o vizită oficială în Germania a lui Klaus Iohannis  în acea perioadă, menționând că merge cu trenul până la Munchen.

Guvernul, ajutor financiar pentru refugiați. Guvernul a alocat 550.000 lei pentru acordarea unor ajutoare umanitare de urgență în baza Planului pentru pentru Răspuns Umanitar în Siria și Planului regional pentru refugiați și reziliență, ambele programe sub coordonarea ONU. „România se alătură statelor donatoare care participă la Conferința la nivel înalt în privința refugiaților ce se va desfășura la Londra în 4 februarie. În acest sens, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se alocă suplimentar bugetului Ministerului Afacerilor Externe suma de 550.000 de lei pentru acordarea ajutorului umanitar de urgență pentru refugiați. Ajutorul umanitar va fi acordat pentru programele coordonate la nivelul Organizației Națiunilor Unite, respectiv Planul pentru pentru Răspuns Umanitar în Siria și Planul regional pentru refugiați și reziliență, instrumente instituționale, de cooperare inter-agenții ONU, instituite ca urmare a amplificării crizei refugiaților”, precizează Guvernul într-un comunicat remis ziarului Cotidianul.

Guvernul a SUSPENDAT articolul privind reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.Guvernul a decis, miercuri, să suspende până la 1 septembrie aplicarea articolului care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice, relatează România Liberă. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, marți seară, pentru România liberă, că miercuri va propune Guvernului abrogarea legii care le permite condamnaților să-și reducă pedepsele cu închisoarea dacă scriu cărți.

Datornicii scapă de executorii judecătorești. Doar instanța va dispune încuvințarea executării silite. Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă, potrivit căreia executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești, informează România Liberă. „Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil. Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea 138/2014”, se arată într-un comunicat al Executivului.

55,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru: Programul ‘Fiecare Copil în Grădiniță’. Guvernul a emis o hotărâre pentru finanțarea de la bugetul de stat a programului ‘Fiecare Copil în Grădiniță’, relatează ziarul Puterea. Este vorba de tichetele sociale pentru încurajarea copiilor să urmeze grădinița, iar suma totală este de 55,5 milioane lei. Banii sunt repartizați județelor în funcție de numărul de copii înscriși la grădinițe și declarați eligibili pentru program. Proiectul se află în dezbatere publică.

Măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din Colectiv, aprobate de Guvern. Guvernul a aprobat miercuri, prin două HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grijă de răniții din Colectiv și extinderea ajutoarelor de urgență pentru familiile persoanelor care au decedat în incendiu. Acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG) aprobată miercuri în ședința de Guvern, arată Adevărul.

Legea dării în plată: Băncile vor plăti și datoriile la întreținere și factura de utilități restantă a clientului. Potrivit Economica.net, săptămâna viitoare, miercuri, asupra proiectului legii dării în plată se va face raportul de către cele două camere reunite ale Senatului, cea de buget-finanțe și cea juridică, după care legea va fi votată în plenul Senatului și va pleca spre Camera Deputaților. Ultimele noutăți sunt explicate de directorul direcției juridice Raiffeisen Bank, Daniel Nicolaescu.

Deputații au adoptat un proiect de lege care lovește dur asistentele implicate în cazul Colectiv. Vești proaste pentru asistentele de la Maternitatea Bucur, care au ajuns primele la locul tragediei de la clubul Colectiv. Respectivele cadre medicale nu pot primi bonusurile promise de guvernanți, pentru că se consideră că nu au făcut ore suplimentare, conform Evenimentului Zilei.

Modificări pentru asociațiile de proprietari. Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege prin care asociațiile de proprietari vor fi obligate să afișeze care este modalitatea prin care se calculează cheltuielile de întreținere pentru apartamente. Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, fiind adoptat cu 276 de voturi pentru și doar doua împotrivă, scrie ziarul Puterea.

Ziua bărbatului e lege. Ca să nu se simtă discriminați, bărbații vor avea și ei o zi a lor decretată prin lege. Asta a decis, ieri, Camera Deputaților, care a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului. Proiectul are ca scop eliminarea discriminării între femei și bărbați, scrie Jurnalul Național.

Băsescu, despre o posibilă înțelegere UNPR — Mișcarea Populară: Este exclus, minciună stalinistă. Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, a declarat miercuri că este exclusă o înțelegere politică între UNPR și partidul pe care îl conduce, precizând că zvonurile din spațiul public în acest sens sunt „minciuni staliniste”, scrie Evenimentul Zilei.

Băsescu, despre acuzațiile Adrianei Săftoiu: Niciodată n-am ascultat vreo casetă cu înregistrări. E o prostie. Fostul președinte Traian Băsescu a respins, mircuri seară, acuzațiile lansate de fosta sa consilieră, Adriana Săftoiu, într-un articol publicat pe Adevărul.ro, în care susține că fostul șef de stat a ascultat înregistrările unor convorbiri dintre ea și un lider PD. ‘Niciodată n-am ascultat vreo casetă cu înregistrări. Asta e o prostie’, a declarat Traian Băsescu într-un interviu acordat unei televiziuni, transmite Adevărul.

Surse: Liviu Dragnea nu a cedat șantajului lui Oprea. PSD nu va lua UNPR pe liste la parlamentare. Protocolul de colaborare între PSD și UNPR va fi semnat în forma inițială prezentată de PSD, care nu prevede un acord pentru alegerile parlamentare, au precizat surse de la vârful PSD pentru Adevărul. ‘Vom semna mâine, la ora 11.00. Fără acord pentru parlamentare. Este vorba despre protocolul care a apărut azi în presă. Neschimbat”, au declarat surse de la vârful PSD, pentru Adevărul.

Candidatul PNL la Primăria Constanței. Profesorul universitar dr.Vergil Chițac, contraamiral de flotilă în rezervă și fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, a fost desemnat drept candidat la funcția de primar al Constanței de către organizația municipală a PNL, informează ziarul Puterea. Consiliul Local de Coordonare al Organizației municipale Constanța a PNL a votat miercuri, desemnarea profesorului Vergil Chițac, drept candidat la funcția de primar al Municipiului Constanța, la scurt după înscrierea sa în partid.

Cum a fost trimis Gabriel Oprea în brațele Justiției de partenerii săi. Fostul vicepremier Gabriel Oprea a rămas fără imunitate parlamentară, o majoritate confortabilă, din care a făcut parte și PSD, fiind de acord cu solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a liderului UNPR, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul coloanelor oficiale. În ciuda problemelor penale și de imagine, Gabriel Oprea continuă să facă jocurile politice în Parlament. Senatorii au decis în număr covârșitor să se pronunțe în favoarea ridicării imunității lui Gabriel Oprea, fiind înregistrate 102 voturi ‘pentru’ și 30 ‘împotrivă’, potrivit Adevărul. Cu toate că votul a fost secret, numărul de voturi înregistrate ‘împotrivă’ a arătat că oamenii care l-au susținut până la capăt pe Oprea au fost cei din partidul său, la care s-au adăugat alți câțiva parlamentari ai ALDE.

ANI: Un polițist din Călărași nu poate justifica 153.000 de euro.Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 557.318 lei (153.336 de euro), între averea dobândită și veniturile realizate de Marian Bordeaș, fost șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, relateazăEvenimentul Zilei.

Avocatul Poporului îi cercetează pe preoții BOR care nu au permis îngroparea morților de alte confesiuni în cimitire.Avocatul Poporului cercetează cazul unor preoți ortodocși care au refuzat să permită îngroparea a două persoane, una adventistă și una baptistă, în cimitire, relatează România Liberă.

DNA face angajări: Are 15 posturi libere de șefi și 24 de procurori, titrează Jurnalul Național. CSM a publicat lista posturilor libere din parchete și instanțe. La marile parchete, cel mai mic grad de ocupare este la Direcția Națională Anticorupție (DNA), cu 80 la sută la procurori cu funcție de conducere și procurori funcții de execuție.

DNA, sesizată de Corpul de Control al premierului, după controlul la ANRP. Corpul de Control al premierului a sesizat DNA privind modul în care comisia pentru despăgubiri din cadrul ANRP a stabilit drepturi presupus a fi supraevaluate în favoarea unor persoane, conform România Liberă.

Primarul orașului Brăila, Aurel Simionescu, reținut de DNA. Prejudiciul este uriaș. Primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu, audiat la Direcția Națională Anticorupție Galați într-un dosar de fraudă cu fonduri europene în care prejudiciul este peste zece milioane de euro, a fost reținut miercuri seară, anunță DNA, citat de Gândul.

Frații Mararu, condamnați la ani grei de închisoare pentru că au angajat asasinul din cazul atentatului din Vitan, au fost plasați în arest la domiciliu. Frații Anton-Bogdan și Nicolae-Răzvan Mararu, condamnați în aprilie 2015 la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, în legătură cu atentatul din cartierul bucureștean Vitan, au fost plasați în arest la domiciliu de judecătorii Curții de Apel București. Decizia este definitivă, scrieAdevărul.

Directorul de Autostrăzi din CNADNR și un consilier al directorului general interimar au demisionat. Directorul de Implementare Proiecte Autostrăzi și Drumuri Expres din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Raul Mag, și-a depus miercuri demisia, anunță Jurnalul Național. Raul Mag va lucra în continuare la CNADNR.

Dezbaterile PE privind migrația și viitorul spațiului Schengen: UE trebuie să-și depășească temerile și divizările pentru a salva spațiul Schengen. Uniunea Europeana trebuie să treacă peste temeri și diviziuni „paralizante” pentru a putea  gestiona cu eficienta fluxurile de migrație și refugiați, a fost cererea multora dintre deputații participanți la dezbaterile ce au avut loc în prezența reprezentanților președinției olandeze și Comisiei Europene, informează Curierul Național. Protejarea eficace a granițelor externe ale UE, au subliniat ei, este importantă pentru a păstra zona de libera circulație Schengen. Unii deputați au  mers până la a cere „toleranță zero” față de atacurile rasiste și violențele împotriva migranților. Au fost de asemenea evocate necesitatea respectării  condițiilor în care migranții pot fi retrimiși în țara de origine, precum și chestiunea importantă a finanțării sprijinului destinat refugiaților aflați in Turcia.

ONU: Negocierile de la Geneva asupra Siriei, amânate până la 25 februarie. Emisarul ONU, Staffan de Mistura (foto), a declarat, miercuri, că negocierile de pace de la Geneva asupra Siriei au fost suspendate până la 25 februarie, transmite Curierul Național.

Obama: atacurile asupra islamului sunt un atac asupra tuturor credințelor. Președintele Barack Obama, care a vizitat miercuri o moschee din Statele Unite, a declarat că atacurile asupra islamului sunt un atac asupra tuturor credințelor, pentru a contracara retorica lui Donald Trump și a altor candidați republicani la președinție care i-au înstrăinat pe musulmani, notează România Liberă.

Alegeri SUA 2016. Donald Trump îl acuză de fraudă electorală pe Ted Cruz și vrea repetarea scrutinului intern în Iowa.Magnatul Donald Trump îl acuză de fraudă electorală pe adversarul său republican Ted Cruz, câștigătorul scrutinului intern din Iowa, sugerând că ar fi necesar un nou vot în acest stat, informează Adevărul.


Câte cazuri noi de cancer sunt diagnosticate anual în România. Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală, a declarat miercuri coordonatorul Centrului de prevenire și control al cancerului de la Institutul „prof. dr. Ion Chiricu?ă” din Cluj-Napoca, Florian Nicula, conformCotidianul.

Fumătorii, sub asediu. Noile măsuri UE împotriva fabricanților de țigări, aplicabile din luna mai. 20 mai este data stabilită de Ministerul Sănătății pentru transpunerea Directivei europene antitutun în legislația românească, anunțăAdevărul. Concret, de la sfârșitul lunii mai toate pachetele de țigări vor avea aceeași formă (standardizată). În plus, directiva europeană interzice folosirea aromelor în țigarete, care facilitează fumatul prin mascarea aromelor aspre de tutun. Vor fi interzise pachetele de țigări care imită forma rujului, destinate fetelor și femeilor tinere, în timp ce avertismentele de sănătate obligatorii vor fi poziționate pe marginea superioară a ambelor părți ale pachetelor de țigări și tutun de rulat. Totodată, producătorii vor fi obligați să menționeze ingredientele pe care le folosesc, dar și să respecte limitele stabilite de autoritățile sanitare din România. Referitor la țigările electronice, acestea vor fi și ele mai bine controlate, producătorii fiind obligați să precizeze câtă nicotină conțin. Oficialii europeni vor să interzică și țigările slim, cele cu aromă de mentă sau de fructe.

Accident cumplit de circulație pe podul Băneasa, soldat cu cinci răniți, între care doi copii. Un accident grav de circulație a avut loc pe podul Băneasa, din Capitală. Cinci oameni, între care doi copii, au fost răniți după coliziunea mai multor mașini, a transmis Poliția Rutieră. Accidentul a avut loc miercuri seara, pe Drumul Național 1, iar în colizune au fost implicate mai multe mașini, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Laura Snae, potrivit Evenimentul Zilei.

Avertizare METEO: Se întoarce iarna. De joi dimineață până vineri, la ora 08.00, va fi în vigoare o avertizare meteo de ploi, lapoviță și ninsori, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest interval, vor fi ploi, lapoviță și ninsori, mai întâi în vestul, nordul și centrul țării, apoi în restul teritoriului, potrivit România Liberă.

Una din cele mai mari bănci din România ia în calcul renunțarea la creditele pentru ‘Prima casă’. Decizia Raiffeisen Bank de a majora avansul la credite imobiliare a fost luată din cauza impactului estimat al aplicării legii dării în plată asupra riscului băncii, iar dacă lucrurile nu se clarifică, banca renunță și la „Prima Casă”, a declarat președintele băncii, Steven van Groningen, scrie Gândul.

Anunțul ASF despre City Insurance. Ce trebuie să facă până la 31 martie. City Insurance s-a angajat să ia până la 31 martie o serie de măsuri privind îndeplinirea condițiilor de lichiditate și solvabilitate impuse de legislație, astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară așteaptă acest termen pentru o decizie privind compania, potrivit Gândul.

Ford face restructurări la fabricile din Europa. ‘Nu ne așteptăm ca aceste programe să afecteze uzina din Craiova’.Constructorul auto intenționează să elimine sute de locuri de muncă din Europa în cadrul unui proces de restructurare care vizează mai multe fabrici de mașini. Decizia vine după ce americanii au hotărât la începutul anului să închidă și toate operațiunile din Japonia și Indonezia. Ce se întâmplă cu cei 2.700 de salariați ai uzinei Ford din Craiova? ‘Nu ne așteptăm ca aceste programe să afecteze uzina noastră din Craiova. Anunțul face parte dintr-un plan mai amplu al Ford de a construi o afacere solidă și profitabilă la nivel european’, au spus pentru Ziarul Financiar reprezentanții Ford România.

Energia Târgu Jiu, calificare cu înfrângere în ultimul meci din grupa S a FIBA Europe Cup. Energia Târgu Jiu a încheiat cu o înfrângere pe teren propriu, evoluția din grupa S a FIBA Europe Cup, scor 86-101 împotriva echipei lituaniene Pieno Zvaigzdes, informează ProSport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult