Acasa Revista Presei Revista presei. Guvernul vrea să cumpere avion prezidențial

Revista presei. Guvernul vrea să cumpere avion prezidențial

scris de Z.V.
15 afisari

Noile informații în cazul morții patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, reacțiile politicienilor în legătură cu acest subiect, audierea la DNA și punerea sub urmărire penală de către procurori a fostului președinte al CNAS Vasile Ciurchea într-un dosar cu un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, lansarea în dezbatere publică a normelor de aplicare ale Legii privind indemnizațiile pentru mame, precum și depunerea la Senat a unei inițiative cetățenești de modificare a Constituției care prevede că definiția căsătoriei este uniunea liber consfințită dintre un bărbat și o femeie, dar și calificarea Irinei Begu și a Simonei Halep în turul al doilea la Roland Garros sunt principalele subiecte ale zilei de 24 mai.

Air Force One de România. Scandal în Senat. Ce zice MApN

Air Force One de România.

Guvernul vrea să cumpere avion prezidențial. Premierul Dacian Cioloș a înființat o comisie pentru cumpărarea în acest an a unui avion destinat zborurilor speciale, precum vizitele externe, ale Președintelui și ale Premierului României, anunță Evenimentul Zilei. Președinții celor două camere ale Parlamentului ar putea să beneficieze și ei de serviciile avionului special. Decizia prim-ministrului privind înființarea acestei Comisii a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra lui Condrea. Comisia parlamentară de control asupra activității SRI a declanșat un control suplimentar privind un posibil filaj în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a anunțat, luni, președintele acestui for, Georgian Pop, potrivit Capital. „În contextul noilor evenimente produse de tragicul eveniment de aseară, am avut o întâlnire cu colegii la comisie ca urmare a solicitării făcute publice de către doi colegi din comisie, aseară, dl. vicepreședinte Popa și dl. Sebastian Ghiță. (…) Scopul acestei discuții și obiectivul comisiei în acest caz este să declanșăm și am declanșat un nou control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra dl Condrea”, a precizat Georgian Pop.

Documentele Hexi Pharma nu vor fi desecretizate. Președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma, că dacă se ia o astfel de decizie s-ar putea ca, peste un timp, să se ceară desecretizare și pentru cazuri de terorism sau spionaj, relatează Puterea. „Întotdeauna când se vorbește despre o desecretizare, lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai amplă și trebuie văzut pe termen scurt, mediu și lung”, a spus Pop, întrebat în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma.

Ponta: Condrea nu va mai putea da declarații la Parchet să spună cine l-a sprijinit. Fostul premier Victor Ponta a declarat luni că are o singură certitudine în legătură cu accidentul patronului Hexi Pharma și anume că Dan Condrea nu va mai putea da declarații la Parchet să spună cine l-a sprijinit în activitatea sa timp de 10 ani, scrie Cotidianul. „Eu nu știu pe cine a filat SRI aseară sau nu. În baza a ce știu ca fost procuror, am înțeles de la procurorul general că astăzi urma să fie chemat la Parchet domnul Condrea și reținut, așa încât, dacă tot chemi pe cineva mâine să-l reții, bănuiesc că te ocupi să nu fugă din țară, că primul impuls nu este să te repezi cu mașina într-un pom, ci, eventual, să fugi din țară. Ceea ce spun eu e o simplă supoziție, nu am nicio altă dată în plus, nici în sensul că a fost sau nu a fost”, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre faptul că directorul SRI a informat comisia parlamentară de resort că serviciul nu l-a filat pe patronul Hexi Pharma.

Alina Gorghiu, despre cazul Condrea: Cuplul sudat în prietenie și afaceri Ghiță-Ponta încearcă să extragă profit politic. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că autoritățile au obligația să investigheze accidentul în care a murit patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, potrivit Puterea. Aceasta a ținut să precizeze că Victor Ponta și Sebastian Ghiță încearcă să extragă profit politic din acest eveniment. „Nu este deloc plăcut să vezi că se întâmplă genul acesta de incidente, accidente, însă opinia mea ca lider politic este că este o anchetă în derulare, aștept, ca de fiecare dată, indiferent dacă numele celui se află implicat în cauză este Condrea sau altul, aștept să văd concluziile anchetei”, precizat Alina Gorghiu într-o conferință de presă.

Tăriceanu atacă la CCR ordonanța privind modificarea Codurilor. Călin Popescu-Tăriceanu vrea să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Codul penal și Codul de procedură penală, conformCotidianul. „Vorbind despre ordonanța de urgență pentru modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, am văzut, din păcate, în spațiul public puține voci, opinii care să ia atitudine împotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie să subliniez faptul că, din experiența mea de prim-ministru și de parlamentar, nu putem să gândim că o astfel de procedură va fi utilizată de actualul Guvern”, a spus președintele Senatului, la Palatul Parlamentului.

Dragnea: Decizia Guvernului de a modifica prin OUG Codul penal — proastă; aștept explicații. Decizia Guvernului de modificare a Codului penal prin ordonanță de urgență este una proastă, consideră președintele PSD, Liviu Dragnea, scrieJurnalul Național. „Decizia Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul penal este o decizie proastă. S-a spus de-a lungul timpului, pe bună dreptate, că nu sunt benefice, corecte inițiativele de a schimba codurile penale fără o dezbatere largă și într-un mod transparent. Am fost foarte surprins când am aflat de adoptarea acestei OUG”, a declarat Dragnea, la sediul Alianței PSD+UNPR sector 5.

Tăriceanu și Ponta depun o inițiativă privind asigurarea unui proces echitabil. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și fostul premier Victor Ponta vor iniția și depune la Parlament o inițiativă legislativă care să transpună Directiva europeană care se referă la asigurarea condițiilor unui proces echitabil, scrie România Liberă. „Guvernul a hotărât să modifice Codul penal și Codul de procedură penală nu numai pe articolele pe care CCR le-a declarat neconstiuționale. Am auzit voci în spațiul public care au spus că este foarte bine, pentru că Parlamentul tărăgăna această chestiune”, a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Decizia în cazul Corlățean, amânată din nou. Biroul Permanent al Senatului a amânat luni, din nou, o decizie privind solicitarea DNA de urmărire penală a fostului ministru de externe, sentorul Titus Corlățean, din cauza lipsei de cvorum, transmite Gândul. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că, personal, a insistat pentru demararea procedurilor parlamentare și convocarea BP, astfel încât să nu existe speculații. El a spus însă că este perioadă de campanie electorală, ceea ce ar explica lipsa de cvorum.

Senat: Coaliția pentru familie vrea să modifice definiția căsătoriei din Constituție printr-o inițiativă cetățenească. Coaliția pentru familie a depus, luni, la Senat, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției, care prevede că definiția căsătoriei este uniunea liber consfințită dintre un bărbat și o femeie, relatează Evenimentul Zilei. Pentru susținerea acestei inițiative, cei de la Coaliția pentru familie au depus și trei milioane de semnături strânse în toată țara, listele fiind aduse cu un camion la Parlament. „Asistăm cu toții la o premieră istorică, națională și europeană — trei milioane de cetățeni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48 alineatul 1, care vizează definirea căsătoriei ca uniune dintre bărbat și femeie”, a declarat, cu această ocazie, președintele comitetului de inițiativă constituțională al Coaliției pentru familie, Mihai Gheorghiu.

Guvernul Cioloș, în pericol. Avertismentul PSD. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Drobeta Turnu Severin că după alegerile din 5 iunie își va repoziționa decizia în ceea ce privește sprijinul acordat Guvernului condus de Dacian Cioloș, transmite România Liberă. „Acesta se va mai bucura de susținerea noastră doar până când va depăși linia roșie. Se pare că este foarte aproape de ea și noi trebuie să intervenim”, a declarat, pentru Agerpres, Liviu Dragnea.

Ponta, întrebat dacă vrea șefia Camerei: „Nu, dar în viață nu faci numai ce-ți dorești!” Fostul premier Victor Ponta, deputat PSD, a precizat luni că nu a mai discutat în ultima vreme cu președintele partidului, Liviu Dragnea, despre preluarea șefiei Camerei Deputaților și că nu își dorește această funcție, adăugând însă că „în viață nu faci numai ce-ți dorești”, conformEvenimentului Zilei. Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă a mai discutat cu Liviu Dragnea despre susținerea sa pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, Ponta a răspuns: „Nu”.

Cioloș: A venit vremea ca medicii care țin la meserie să nu mai stea pe margine așteptând. Premierul Dacian Cioloș i-a îndemnat luni pe medicii care ”țin la meseria lor, la demnitatea lor, la pacienți, să nu mai stea pe margine așteptând doar ca alții sau cei de sus să facă ceva”, relatează Ziarul Financiar. ”Accept această provocare a chirurgului Nicolae Fluieraș dar aștept și implicarea tuturor oamenilor onești care vor ca sistemul să se vindece!”, a scris șeful Executivului pe Facebook.

Corina Crețu: CE este preocupată de întârzierile României în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătății. Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, a declarat cu ocazia unei dezbateri pe tema dezvoltării a trei spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași că întârzierile pe care România le are în ceea ce privește accesarea fondurilor europene în domeniul sănătății reprezintă o mare preocupare pentru Comisia Europeană, conform Curierului Național. „Întâlnirea de astăzi pe tema sănătății a fost una extrem de utilă. A fost important faptul că toate părțile implicate în această discuție au fost de acord în legătură cu urgența deblocării situației privind spitalele regionale”, a precizat Corina Crețu, potrivit unui comunicat de presă.

Iohannis a semnat decretele pentru acreditarea noilor ambasadori în Republica Moldova, Estonia și Italia. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru acreditarea noilor ambasadori ai României în Republica Moldova, Estonia și Italia, informează Curierul Național. Astfel, Daniela Mihaela Cămărășan este noul ambasador în Estonia, Daniel Ioniță în Republica Moldova și George Gabriel Bologan în Italia și Malta.

Iohannis a semnat reînvestirea lui Marius Iacob și Călin Nistor în funcțiile de procuror-șef adjunct al DNA. Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de reînvestire a lui Marius Iacob și a lui Călin Nistor în funcțiile de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, pentru o perioadă de trei ani, anunță Adevărul. Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind reînvestirea în funcția de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a lui Marius Constatin Iacob, pe o perioadă de 3 ani, la data de 23 iulie 2016 și decretul privind reînvestirea în funcția de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a lui Călin Nistor pe o perioadă de 3 ani, la data de 24 mai 2016.

Cioloș: Sper să îi convingem pe cei de la Ford să investească nu doar în producție, ci și în cercetare. Premierul Dacian Cioloș speră să convingă conducerea companiei Ford să investească în România nu numai în producție, ci și în cercetare și dezvoltare, transmite Economica.net. Premierul s-a întâlnit luni, la Centrul de cercetare-inovare al Ford Motor Company, cu 20 de români angajați ai companiei americane, de care s-a declarat foarte mândru și cărora le-a transmis că îi așteaptă și în România.

Ipocrizie liberală: Sava nu renunță la sprijinul lui Piedone. Gorghiu: Îl susținem în continuare. Candidatul PNL la Primăria Sectorului 4, Răzvan Sava, continuă să-și facă campanie electorală ajutat de fostul edil Cristian Popescu Piedone, în ciuda nemulțumirilor exprimate public de liderii PNL, care au garantat că cei doi nu vor mai fi văzuți împreună, relatează Adevărul. Canddiatul PNL la Primăria Sectorului 4, Răsvan Sava, și fostul edil Cristian Popescu Piedone au fost împreună, în weekend, în Orășelul Copiilor, unde s-au distrat pe cinste, lăsându-se pictați pe față în personaje din desene animate.

Kaplan: Amenințarea cea mai mare pentru România — o Rusie slabă, nu una puternică. Analistul de politică externă Robert Kaplan consideră că pentru România amenințarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă, precizând că acest lucru ar însemna „agresiune și haos”, potrivit Economica.net. „Viitorul Rusiei nu arată bine (…) dacă slăbirea economică continuă, iar Putin se va confrunta cu din ce în ce mai multe provocări pe plan intern. Amenințarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos”, a declarat luni Kaplan, la Ateneul Român, în cadrul unei conferințe.

Dan Condrea, identificat la IML. Partenera de viața a patronului Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc, care a venit luni la sediul Serviciului de Medicină Legală Ilfov, a recunoscut cadavrul ca fiind al lui Dan Condrea, au declarat surse din cadrul Serviciului Medical Ilfov, conform Gândul. Partenera de viață a patronului Hexi Pharma a ajuns, luni, la sediul Serviciului de Medicină Legală Ilfov pentru procedurile privind identificarea cadavrului, însoțită de alți doi apropiați.

Augustin Lazăr: Dan Condrea urma să fie audiat și se puteau lua anumite măsuri preventive. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, în această dimineață, că nu sunt indicii că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, ar fi fost filat, deoarece nu era necesară o astfel de măsură, potrivit Bursa. „Cu privire la procedeele tehnice de supraveghere, se știe foarte bine că ele nu sunt publice și faptul că un anumit procedeu tehnic a fost pus în aplicare la un anumit moment dat este făcut public de procurorul de caz atunci când apreciază el, respectiv cam la sfârșitul soluționării dosarului pentru a nu se impieta asupra mersului anchetei”, a declarat Augustin Lazăr, potrivit unor surse din presă.

Cazul Condrea. Vor fi verificate calculatoarele. Anchetatorii vor efectua percheziții informatice și vor audia martori în dosarul privind decesul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, au declarat surse judiciare, conform Q Magazine. De asemenea, în dosar se va face o constatare genetică și se va realiza o expertiză tehnică a mașinii implicate în accident.

Ce sms-uri a trimis Cătălin Cherecheș în ziua reținerii. Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheș a corespondat prin mesaje în ziua flagrantului cu o persoană de încredere, căreia i-a transmis că are „o problemă cu DNA” și i-a cerut ca, orice se întâmplă, să continue campania, se arată în rechizitoriul prin care Cherecheș a fost trimis în judecată, scrie Q Magazine. Conform documentului, în timpul întocmirii procesului verbal de prindere în flagrant, Cherecheș i-a trimis un SMS unei anumite persoane, atrăgându-i atenția asupra declarațiilor făcute în fața procurorilor de către o altă persoană cu privire la o sumă de bani pe care i-ar fi dat-o celei dintâi.

Parchetul General a preluat cazul decesului lui Dan Condrea. Parchetul General a anunțat ieri că a dispus preluarea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, a cauzei privind accidentul rutier produs la data de 22 mai 2016, în urma căruia Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, a decedat, anunță Curierul Național. Dosarul a fost înregistrat, inițial, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Vasile Ciurchea, fost președintele al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, audiat la DNA. Vasile Ciurchea, fost președintele al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a ajuns luni dimineața la sediul DNA, pentru a da declarații într-un dosar penal în care sunt investigate fapte de corupție privind achiziții în sistemul sanitar, au declarat surse judiciare, scrie Ziarul Financiar. Surse judiciare au declarat că este vorba despre un nou dosar în care sunt investigate fapte de corupție în legătură cu achiziții publice în sistemul sanitar, Vasile Ciurchea, fost președintele al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), fiind unul dintre cei vizati în anchetă.

DNA: Vasile Ciurchea, urmărit penal pentru abuz în serviciu într-un dosar cu un prejudiciu de peste 16 milioane euro. Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Vasile Ciurchea este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu alături de alte persoane din conducerea CNAS, într-un dosar în care s-a reținut un prejudiciu de peste 16 milioane de euro, transmite Jurnalul Național. Vasile Ciurchea, președinte CNAS la data faptelor, respectiv februarie 2007 — ianuarie 2009, este anchetat, alături de Simion Valeriu — vicepreședinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea — director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat — director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor și Ovidiu Muntean — director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

DNA, grup de lucru pentru corupția din Sănătate. Direcția Națională Anticorupție va organiza un grup de lucru pentru a discuta cazuri legate de corupția din sistem, anunță Q Magazine. Din grupul de lucru vor face parte specialiști anticorupție din nouă state, pentru a afla exact cum au rezolvat anumite probleme legate de corupția din sistem. Scopul prezentului grup de lucru este de a oferi un cadru profesional de dialog în care se discută exemple de studii de caz și de bune practici în lupta împotriva corupției în sectorul medical, din perspectiva practicienilor anticorupție, luând în considerare diferitele competențe pe care aceste organizații le au fie în domeniul prevenirii, stabilirii de politici anticorupție, fie al investigării faptelor de corupție’, se arată într-un comunicat de presă.

Kovesi: Nu vom rezolva corupția din sănătate doar arestând. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni, referitor la problemele din sistemul sanitar, că situația corupției din sănătate nu va fi rezolvată doar arestând și că ar trebui să se ia măsuri de prevenire, relateazăGândul. „E ingrijorătoare lipsa unor strategii de prevenire și lipsa modificării unor proceduri care au dus la comiterea unor astfel de fapte. Chiar săptămâna trecută DNA a prins în flagrant un manager de spital care în octombrie 2014 a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție și nu și-a pierdut funcția”, a declarat luni procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Kovesi: În corupția din sănătate sunt implicate și companii străine. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme și companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu, scrie Jurnalul Național. ”Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă”, a spus Kovesi, la dezbaterea „Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere normele de aplicare ale Legii privind indemnizațiile pentru mame. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență Guvernului privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției, conformBursa. Potrivit ministerului, documentul asigură, în principal, aplicarea unitară la nivelul întregii țări a legislației în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016, actul normativ care a modificat, anul acesta, în aprilie, programul de acordare a concediului și indemnizația pentru creșterea copiilor.

Decizia ISU, după concertul trupei Carla’s Dreams din Piatra Neamț. Reprezentanților mall-urilor și primăriilor trebuie să anunțe evenimentele la care urmează să participe peste 200 de persoane în spații închise, avertizează ISU Sibiu în urma incidentelor de la Piatra Neamț, unde 9 persoane care asistau la un concert au avut nevoie de asistență medicală, relateazăLibertatea. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a transmis, luni, o avertizare primăriilor și reprezentanților mall-urilor din județ să anunțe evenimentele la care preconizează că vor avea mai mult de 200 de persoane într-un spațiu închis.

Managerul complexului din Piatra Neamț unde a avut loc concertul Carla s Dreams, amendat. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a amendat cu 15.000 de lei managerul complexului comercial din Piatra Neamț, unde a avut loc concertul Carla’s Dreams, informează Puterea. Andrei Grancea, purtător de cuvânt al ISU Neamț, a declarat că s-au dat două amenzi, în cumul de 15.000 de lei, pentru managerul complexului comercial din Piatra Neamț.

Examen la matematică pentru elevii de clasa a VI-a. Evaluările Naționale de la nivelul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a au început luni cu proba de limbă și comunicare, susținută de elevii de clasa a VI-a, anunță Libertatea. Aceștia din urmă vor susține marți examenul de matematică și științe. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, elevii de clasa a II-a vor susține, în perioada 6-10 iunie, proba de scriere și citire în limba română și cea de matematică.

Turiștii pot ajunge cu mașina, pe asfalt, până la 850 de metri de poarta cetății Sarmizegetusa. Turiștii care doresc să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia pot ajunge până la un kilometru de zidurile fostei capitale a Daciei cu mașina, pe un drum asfaltat, informează România Liberă. Drumul, deja marcat, a fost inaugurat oficial luni după-amiază în prezența autorităților locale. Drumul pleacă din localitatea Costești și străbate un traseu în lungime de 19 kilometri, până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate.

De ziua lor, copiii se vor deghiza în cavaleri și domnițe la Castelul Bran. Copiii care ajung de ziua lor la Castelul Bran sunt așteptați într-o atmosferă medievală, recreată pentru a putea experimenta câteva episoade din viața cavalerilor și a domnițelor de odinioară, notează Libertatea. De 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, prichindeii se vor putea juca cu săbii de lemn, vor purta coifuri, se vor apăra cu scuturi asemănătoare cu cele folosite pe vremuri în bătălii adevărate, vor putea trage cu arcul la țintă și se vor întrece în mersul printre scuturi, legați la ochi, anunță instituția, printr-un comunicat de presă.

Marian Godină a ajuns cel mai citit subiect pe Wall Street Journal. „Un polițist onest și pagina sa de Facebook iau prin surprindere România”. La fel ca mulți alți polițiști din jurul lumii, Marian Godină a primit un telefon de la un șef furios, notează Ziarul Financiar. Voia să îl vadă imediat. În urmă cu câțiva ani, polițistul Godină, un ofițer de trafic într-un oraș de 250.000 de oameni din munții Transilvaniei, a tras pe dreapta un șofer beat, care a ales să recunoască fapta într-un mod inedit și cu un limbaj „colorat”.

Ministrul Finanțelor susține că nu este necesară eliminarea impozitării în cazul dării în plată. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a susținut, astăzi, că nu este necesară modificarea legii dării în plată, astfel încât să fie eliminată impozitarea transferului de proprietate, transmite Bursa. „Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieșit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament și nu vedem de ce să venim acum să o modificăm”, a spus Dragu, prezentă, astăzi, la conferința de lansare a raportului pentru 2015 al Consiliului Concurenței.

Pușcaș (ANAP): Legile privind achizițiile publice au fost publicate luni în MO. Normele vor fi aprobate pe 31 mai. Legile privind achizițiile publice au fost publicate luni în Monitorul Oficial, intră în vigoare în trei zile, iar normele de aplicare vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern în ședința din 31 mai, a anunțat luni președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș, scrie Capital. „De astăzi avem cele patru legi ale achizițiilor publice în Monitorul Oficial. Astfel, are transpuse directivele europene în domeniu. Legile intră în vigoare la trei zile de la publicare. (…) Odată cu cele patru legi, ANAP a repornit un proces de transformare a legislației secundare”, a explicat Pușcaș în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurenței.

Primele concluzii ale Consiliului Concurenței: Medicii prescriu în continuare prea multe medicamente scumpe. Analiza pe care Consiliul Concurenței o face pe piața farma a relevat faptul că în continuare pacienții sunt nevoiți să plătească mult mai mult pe medicamente pentru că medicii le prescriu așa numitele produse inovative, nicidecum variantele lor mai ieftine, relatează Cotidianul. „Ce am văzut noi în cadrul acestei analize este că în continuare se prescriu surprinzător de mult medicamentele mai scumpe, așa-numite medicamente inovative, și nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. În general, eforturile suplimentare le suportă pacientul, deci cine pierde din acest lucru este mai degrabă pacientul”, a declarat șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

În 2015, Consiliul Concurenței a finalizat 21 de investigații. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a afirmat ieri, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul trecut al instituției pe care o conduce, că în 2015 au fost finalizate 21 de investigații în domenii precum energie electrică, carburanți și telecomunicații, conform Curierului Național. „Amenzile aplicate au fost de aproximativ 54 de milioane de euro, în creștere cu 30% față de anul 2014. În același timp, am inițiat investigații asupra formelor grave de fapte anticoncurențiale, 62% dintre noile proceduri declanșate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziție dominantă”, a declarat Chirițoiu.

Dragu, MFP: „Noua schemă de ajutor de stat, pe care o analizăm, vizează proiectele de peste 2 milioane de euro”. Noua schemă de ajutor de stat la care lucrează Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vizează proiecte care pornesc de la două milioane de euro, sumă semnificativ mai mică decât plafonul din vechea schemă, de 10 milioane de euro, susține ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, potrivit Capital. „Ministerul Finanțelor are această schemă mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, împreună cu ministerul Economiei, avem în vedere o nouă schemă care să vizeze și business-urile ceva mai reduse, o schemă care să înceapă de la două milioane de euro”, a explicat luni Anca Dragu, în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurenței.

Metrorex cumpără 13 trenuri noi de metrou pentru Magistrala Drumul Taberei. Metrorex vrea să cumpere 13 trenuri noi de metrou pentru dotarea Magistralei 5, după ce o licitație anterioară pentru achiziția a 51 de garnituri a fost suspendată, în urma unei anchete DNA, anunță Economica.net. „Bugetul de investiții pentru 2016 al Metrorex include achiziția și punerea în funcțiune a 13 trenuri noi de metrou pentru dotarea Magistralei 5, Secțiunea Râul Doamnei — Eroilor inclusiv stația, galeria de legătură și depoul Valea Ialomiței”, a declarat pentru Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Corina Șuteu și noul interimar al Operei Naționale București, Beatrice Rancea, se vor întâlni cu balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg. Ministrul Culturii a declarat luni că se va întâlni cu balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg, alături de noul interimar al Operei Naționale București, care va fi numit săptămâna aceasta, transmite Adevărul. Corina Șuteu spune că opțiunea sa pentru conducerea interimară a ONB rămâne regizoarea Beatrice Rancea. Noul interimar al Operei Naționale București (ONB) va fi numit săptămâna aceasta, a declarat Corina Șuteu, adăugând că opțiunea sa rămâne neclintită.

Ioan Andone, prezentat oficial la Dinamo: „Suporterii merită o echipă campioană. Voi face tot ce depinde de mine pentru asta!” Primii trei jucători care au primit oferte concrete. Ioan Andone a fost prezentat oficial la Dinamo, conform ProSport. Andone revine în „Ștefan cel Mare” pentru a treia oară și are obiective importante: câștigarea campionatului și promovarea a cel puțin șase tineri jucători. Andone a dezvăluit care sunt și primii trei jucători pe care vrea neapărat să-i aibă în lot: Bicfalvi și Puljic au primit oferte de prelungire a înțelegerilor, iar Elhamed este dorit din nou la Dinamo.

Irina Begu și Simona Halep merg în turul doi la Roland Garros. Dulgheru, eliminată. Cîrstea și Niculescu vor juca marți. Simona Halep și Irina Begu s-au calificat în turul doi de la Roland Garros, relatează Gazeta Sportului. Alexandra Dulgheru a fost învinsă de Yannina Wickmayer (54 WTA), scor 1-6, 3-6, și Sorana Cîrstea cu Monica Niculescu vor juca marți. Simona Halep, numărul 6 WTA, n-a avut nicio problemă în primul tur de la Roland Garros și a trecut de Nao Hibino, locul 71 WTA, scor 6-2, 6-0. Halep va juca în turul doi împotriva lui Zarina Diyas (90 WTA).

Adversarii românilor în probele de dublu și dublu mixt de la Roland Garros! Halep face echipă cu Tecău. Perechea de dublu mixt formată din Simona Halep și Horia Tecău va juca împotriva echipei Yung-Jan Chan/Max Mirnyi (Taiwan/Belarus), în primul tur al turneului de Mare Șlem de la Roland Garros, scrie ProSport. În competițiile de dublu vor mai juca Florin Mergea, Ioana-Raluca Olaru, Irina Begu și Monica Niculescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult