Salariile parlamentarilor, scrisoarea deschisă în care vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin declarațiile referitoare la prezumția de nevinovăție pentru politicieni, precum și ședința de luni a coaliției de guvernare în care se va discuta despre legile justiției, dar și un avertisment al BNR privind îndatorarea populației sunt printre principalele subiecte ale zilei de 16 octombrie.
Mișcare de forță a lui Igor Dodon: Cum vrea să rusifice Basarabia. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are o nouă mișcare de forță prin care vrea să rusifice Basarabia. Acesta a anunțat că va bloca inițiativa unui grup de deputați cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba oficială a Republicii Moldova. El a declarat joi, 12 octombrie, că limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească și nu română, așa cum își doresc unii, potrivit Stiripesurse.ro.
Un nou hobby politic. Aplicarea urechistă a legilor. Judecătorii Curții Constituționale, prin unele decizii date în urma interpretărilor legilor după bunul plac, au creat un precedent destul de periculos. Fenomenul interpretării urechiste a legilor nu a rămas pe masa de deliberare a membrilor CCR, ci s-a extins, ca o pecingine, și spre Legislativ. Și asta, mai ales că majoritatea parlamentarilor sunt la primul mandat, deci nu au prea multă experiență legislativă, aspect care le vine mănușă aleșilor cu ștate vechi, cocoșați pe funcțiile decizionale, scrieCotidianul.
Parlamentul Star Trek: Afacerile în spațiu, noua grijă a deputaților. Un parlamentar din coaliția de guvernare vrea să le deschidă senatorilor și deputaților pofta pentru cosmos după ce a aflat, în orașul australian Adelaide, ultimele noutăți despre afacerile spațiale. În fiecare an, Federația Internațională de Astronautică organizează câte o întâlnire cu parlamentari, din 64 de țări de pe planetă, pasionați de spațiu. În România sunt patru deputați „cosmici’ care formează Subcomisia pentru Spațiu a Camerei Deputaților, înființată în 2009. Nu zboară în spațiu, ci au grijă de „armonizarea legislației naționale cu cea europeană în domeniul spațiului cosmic’ și asigură „reprezentarea Parlamentului României în grupul pentru spațiu al Parlamentului European, participarea la întâlniri și conferințe în domeniu’, potrivit obiectivelor oficiale ale Subcomisiei, transmite Evenimentul Zilei.
Tăriceanu și Dragnea nu au cele mai mari salarii din Parlament. Cine câștigă mai mult. Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, care este înalt funcționar public parlamentar, încasează, din septembrie, un salariu brut de 19.055 lei, mai mare cu 2.380 lei față de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care are o indemnizație brută de 16.675 lei. Situația este similară și în cazul Camerei Deputaților. De fapt, secretarii generali ai celor două Camere au salarii brute mai mari decât indemnizația brută a președintelui României (17.400 lei brut) sau decât indemnizațiile brute ale președinților celor două Camere (16.675 lei brut), relatează Gândul.
Cioloș: Există două Românii, folosite politic prin antagonizare, spunându-se că una e conservatoare și cealaltă progresistă, că una este retrogradă, că cealalată este TeFeL-istă, că una e religioasă, cealaltă seculară. Dacian Cioloș spune duminică, într-un mesaj pe Facebook, că o parte a societății românești, „oameni care nu o duc pe roze” se tem de schimbare, lucru speculat de politicieni iresponsabili „într-un cerc blestemat al fricii și subdezvoltăarii”. O altă parte a societății, scrie fostul premier, „așteaptă o schimbare fundamentală de abordare în guvernarea țării, o evoluție structurală a bunăstării generale, nu doar din punct de vedere economic, ci și moral”. „Aceste două Românii sunt folosite de cei care vor să ajungă la putere, prin antagonizare, spunându-se că una e de stânga, alta de dreapta, că una e conservatoare și cealaltă progresistă, că una este retrogradă, că cealalată este TeFeL-istă, că una e religioasă, cealaltă seculară, că una este națională, cealaltă mânată condamnabil de interese străine, sau alte etichetări simpliste care să justifice și să încadreze în pătrățele aceste tendințe”, acuză Cioloș, potrivit Hotnews.ro.
Scandal pe legile Justiției. Ce va decide coaliția. Liderii PSD și ALDE se pregătesc pentru o nouă țedință a coaliției la care trebuie să decidă soarta mai multor proiecte importante, printre care și Legile Justiției. Cel puțin trei legi importante vor fi stabilite luni la ședința de coaliție. Este vorba de pachetul de legi pe Justiție, de legea privind Parteneriatul Public Privat și de înființarea Fondului Suveran de Investiții, informează Jurnalul Național.
ALDE susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția. Vicepreședintele ALDE, Steluța Cătăniciu, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a încălcat Legea fundamentală prin declarațiile sale referitoare la prezumția de nevinovăție pentru politicieni. Într-o scrisoare deschisă trimisă șefului statului, vicepreședinte partidului, reclamă că declarațiile lui Iohannis referitoare la neaplicarea prezumției de nevinovăție în politică care se situează în afara democrației și a statului de drept, conform Rfi.ro.
Anchetă parlamentară pe dosarul deputatei PSD. Partidul lui Liviu Dragnea forțează regulamentul în favoarea Rovanei Plumb. Parlamentarii PSD speculează la maximum portițele din Regulament pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care DNA a cerut urmărirea penală. Deputații PSD vor să facă propria anchetă și cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb. Rovana Plumb, deputată PSD, este invitată, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru a fi audiată în dosarul ‘Belina’. Din momentul în care au primit solicitarea, pe 27 septembrie, deputații PSD s-au transformat în avocații colegei de partid, notează România Liberă.
Franța pregătește terenul pentru Statele Unite ale Europei: Zona euro trebuie să devină o țară măreață, așa ca SUA. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, susține că Uniunea Europeană trebuie să devină mai unită și mai ambițioasă, așa cum sunt Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că vede zona euro, în viitor, ca pe SUA, deci ca pe o republică federală. Afirmația vine în contextul în care UE iese dintr-o perioadă turbulentă de escaladare a naționalismului și de provocări la adresa unității sale, așa cum este Brexitul, scrieZiare.com.
Românul intervievat de Morgan Freeman pentru un documentar care va fi difuzat pe National Geographic: „L-a interesat cum am putut învăța ce este iubirea’. Celebrul actor american Morgan Freeman a realizat un interviu cu Izidor Ruckel (37 de ani), un tânăr român care a crescut în orfelinatele comuniste și a fost adoptat la vârsta de 11 ani de către o familie de cetățeni din SUA. Freeman, ajuns cunoscut în ultimii ani și datorită documentarelor pe care le prezintă la National Geographic, a găsit în Izidor subiectul potrivit pentru cel mai nou proiect al său, care va fi difuzat de prestigiosul canal de televiziune. Noua serie documentară este intitulată „The Story of Us’ („Povestea noastră’), potrivit Adevărul.
Ministrul de Externe al Ucrainei: „Nu închidem școli românești’. Ucraina l-a trimis pe șeful diplomației sale în două țări vecine, Ungaria și România, pentru a calma apele tulburate de noua lege a educației. Actul legislativ a declanșat un scandal diplomatic, iar președintele Klaus Iohannis și-a anulat recent o vizită la Kiev. Ministrul Pavlo Klimkin a dat asigurări, la București, că legea nu restricționează învățământul în limba maternă a minorităților și că nu vor exista profesori concediați sau școli închise, transmite Libertatea.
ASF, sesizată în legătură cu situația de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administrație. Gabriel Dumitrașcu, fost șef al Privatizării din Ministerul Economiei și unul dintre artizanii listării Electrica, a trimis Autorității pentru Supraveghere Financiară o sesizare referitoare la încălcarea legislației referitoare la presiunile politice pentru impunerea membrilor ALDE în Consiliul de Administrație al companiei Electrica. ‘În continuarea demersului de a impune respectarea legii și a drepturilor acționarilor mici la Electrica, astăzi am trimis o sesizare domnului Mircea Ursache — Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere — Sector Instrumente și Investiții Financiare’ a scris Dumitrașcu pe Facebook, potrivit Economica.net.
Cel mai dur avertisment de la BNR privind îndatorarea populației. Rata la bancă înghite jumătate din salariu pentru unu din trei oameni împrumutați în 2017. O treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la bancă pentru a-și cumpăra o locuință au un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseamnă că rata lunară le șterge mai mult de jumătate din câștigul lunar, potrivit Comitetului Național privind Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Este primul semnal de alarmă puternic în ceea ce privește „efectele negative importante’ pe care creșterea îndatorării populației la poate avea asupra sistemului financiar, dar și asupra economiei, iar întrebarea este dacă nu revine situația din 2007-2008, scrie Ziarul Financiar.
Halep, „arsă’: a pierdut aproape 1.000.000 de euro! Simona Halep are, în acest an, câștiguri brute de 3.738.338 de euro. Însă taxele plătite la fiecare turneu i-au tăiat suma la „doar’ 2.782.078 euro! La prima vedere, câștigurile unui jucător de tenis, mai ales a celor de top 10, par fabuloase. Și chiar sunt, însă și impozitele pe care trebuie să le plătească fac parte tot din aceeași categorie. Tocmai de aceea, sunt turnee la care jucătorii și jucătoarele nu prea lipsesc și turnee considerate mari la care lumea nu se prea înghesuie. E vorba de taxele pe care le percepe fiecare turneu pe premiile pe care le încaseză jucătorii, conform Fanatik.ro.
Poziție tranșantă a unui fost stelist în cazul Alibec: „Dacă eram eu la club nu s-ar fi ajuns aici”. Grave probleme în regulamentele FRF. Fostul internațional Marcel Pușcaș a vorbit despre gravele probleme de indisciplină pe care le are Denis Alibec, fotbalistul proaspăt exclus din lot de la FCSB. „În cazul Alibec, dacă aș fi fost conducător la clubulul unde el joacă, nu aș fi ajuns aici. Operam de la prima abatere. Dacă tot lași de la tine, riști să se amplifice problemele”, a declarat Pușcaș, informează Gazeta Sporturilor.