Acasa Revista Presei Revista presei. IMM-urile primesc 50.000 de lei pentru promovare

Revista presei. IMM-urile primesc 50.000 de lei pentru promovare

scris de Z.V.
25 afisari

Audierea directorului SRI, Eduard Hellvig, în Comisia de control al SRI, declarațiile șefului acestei comisii, Adrian Țuțuianu, după audierea conducerii Serviciului Român de Informații, avizul negativ al CSM în cazul proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale, precum și dorința președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a nu mai coopera în cadrul MCV, dar și susținerea în continuare a ipotezei „mâini criminale”, de către patronii Bamboo, localul mistuit de flăcări vinerea trecută, deși autoritățile nu dețin probe în acest sens, sunt principalele subiecte ale zilei de 26 ianuarie.

afaceri romania coruptieIMM-urile primesc 50.000 de lei pentru promovare în străinătate. Antreprenorii pot accesa în 2017 o finanțare nerembursabilă din partea statului, în valoare de 50.000 de lei, destinată promovării afacerii în străinătate, a decis miercuri Guvernul, potrivit ziarului Evenimentul Zilei. Banii pot fi folosiți de IMM-uri pentru următoarele tipuri de activități: participări cu stand propriu la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate; participări la misiuni economice în străinătate; crearea identității vizuale (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității și a produselor, în limba română și cel puțin într-o limbă de circulație internațională. Întreprinderile mici și mijlocii mai pot să folosească fondurile nerambursabile pentru cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe, dar și pentru documentare de piață.

SRI confirmă vacanțele lui Coldea cu Ghiță. Șeful comisiei de control: ‘Ghiță participa la întâlnirile SRI ca persoană care avea informații de interes pentru securitatea națională’. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a adus în fața Comisiei de control al SRI, unde a stat aproximativ șapte ore, documente justificative care arată că sunt reale informațiile apărute în spațiul public privind vacanțele fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea alături de Sebastian Ghiță, în Seychelles, Italia sau Franța, dar și ale generalului Elena Istode cu familia fostului deputat PSD Cristian Rizea, informează Gândul. Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Țuțuianu, a arătat că membrii comisiei au ajuns la aceeași concluzie ca și SRI, că nu s-a încălcat legea sau normele interne ale SRI, dar ‘avem o problemă deontologică’.

Ce le-a adus Hellvig parlamentarilor din comisia SRI. Eduard Hellvig a adus la audierea din Comisia SRI patru valize de documente clasificate. Directorul Serviciului de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat de comisia de control al SRI din Parlament în contextul scandalului Coldea-Ghiță. Înainte de a intra la Comisia de Control al SRI, Eduard Hellvig a precizat că este ‘absolut convins că vom lămuri toate problemele care au fost în dezbatere publică’, potrivit ziarului Puterea. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranța unui nou început în relația dintre Serviciul Român de Informații și Parlament și a precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziția comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică. Totodată, el a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce privește modificarea legislației penale.


Hellvig, după audierile din Parlament: ‘SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică și Justiție’. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, după audierile Comisiei de control al SRI, că instituția pe care o conduce nu are ofițeri acoperiți în politică și justiție și că în mandatul său serviciul nu se va implica în jocurile politice, scrie Adevărul.

Cu cât va fi mai mic bugetul SRI. Președintele Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri seară că bugetul pe anul 2017 al Serviciului va fi cu aproximativ 10% mai mic decât cel de anul trecut, aflăm din Cotidianul. ‘Cifra pe care o avem azi, comunicată de Ministerul de Finanțe, a fost revizuită zilele acestea, bugetul SRI va fi undeva cu 9,4% — 10% mai mic decât bugetul în execuție al anului precedent. Evident că solicitările Serviciului au fost mai mari, cu argumente pe care le-ați auzit: bani pentru activități operative, bani pentru pensii, bani pentru salarii. Am convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcționare’, a spus Țuțuianu.

Comisia SRI nu a reușit să afle care sunt acuzațiile lui Ghiță. Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI, a confirmat, după audierea de șapte ore a conducerii serviciului, că fostul prim-adjunct al instituției, generalul Florian Coldea, a fost în vacanțe alături de fostul deputat Sebastian Ghiță, potrivit ziarului Adevărul. Cu toate acestea, nu s-a putut determina natura legală a acuzațiilor lui Ghiță, elementele prezentate de acesta, cum ar fi vacanțele petrecute împreună, fiind mai degrabă o problemă de deontologie.

Hellvig: Au existat protocoale de colaborare cu organe de aplicare a legii; ofițerii SRI au oferit asistență tehnică de specialitate. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, că au existat protocoale de colaborare cu organele de aplicare a legii, dar ofițerii SRI au oferit doar asistență tehnică de specialitate, în baza și în limitele legii, consemnează Jurnalul Național. „Au existat, în urma hotărârilor pe care decidenții le-au luat, protocoale de colaborare cu organe de aplicare a legii. Vă pot spune că ofițerii SRI au oferit, în cadrul acestor protocoale, asistență tehnică de specialitate și nu au desfășurat activități de cercetare penală. Cu alte cuvinte, punerea în aplicare a mandatelor a însemnat prestare de servicii de supraveghere operativă, tehnică în aceste dosare, în baza și în limitele mandatelor. Iar în prezent colaborarea cu organele de aplicare a legii, colaborarea se face în concordanță cu decizia CCR din martie 2016”, a afirmat Eduard Hellvig, după audierile în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI.

Victor Ponta ar putea fi chemat la audieri la Comisia parlamentară SRI, pe tema autostrăzii Comarnic — Brașov. Fostul premier Victor Ponta ar putea fi chemat să fie audiat la Comisia parlamentară SRI, pe tema proiectului de construire a autostrăzii Comarnic-Brașov, a anunțat miercuri președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, conform ziarului România liberă. Pe același subiect ar putea fi audiat și fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul-locotenent (r) Florian Coldea, a precizat Adrian Țuțuianu. Audierile se vor desfășura după ce Comisia parlamentară a primit un foarte mare volum de informații, inclusiv prin audierea de miercuri, în cadrul Comisiei, a directorului SRI, Eduard Hellvig.

România nu scapă de MCV: ‘Ridicarea depinde de stabilitate’. Comisia Europeană a prezentat cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), notează Libertatea. Țara noastră nu a scăpat însă de monitorizare, însă raportul arată că tendința pozitivă a României de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar a continuat și în acest an. ‘Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil’, consideră președintele Klaus Iohannis.

Tăriceanu: ‘Nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV’. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că va discuta cu președintele Camerei Deputaților pe acest subiect și cu premierul Grindeanu și ‘o să îl rugăm și pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare și care, practic, stabilește un tratament discriminatoriu pentru România’, informeazăEvenimentul Zilei.

CSM, aviz negativ pentru ordonanțele lui Iordache, titreazăCotidianul. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat miercuri aviz negativ proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că procedura adoptării proiectelor menționate pe calea unei ordonanțe de urgență a Guvernului nu întrunește cerințele constituționale ale art.115 alin. (4) din Constituția României și nici pe cele ale art.73 alin.3 lit. i din legea fundamentală, în ceea ce privește proiectul pentru grațierea unor pedepse. Constituția României prevede, în cuprinsul art.115 alin. (4), că ‘Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora’.

„Ordonanța pentru grațiere și amnistie, îngrijorătoare”. România a fost deja criticată pentru utilizarea abuzivă a mecanismului ordonanțelor de urgență, iar recentele jocuri politice n-o să-i îmbunătățească imaginea pe scena europeană, scrie Bursa. Intenția Guvernului să promoveze, prin ordonanță de urgență, legea amnistiei și a grațierii este îngrijorătoare, a declarat Willy Fautre, director și cofondator „Human Rights Without Frontiers” (HRWF). „Ar fi fost motive să ne temem că legea amnistiei și a grațierii ar putea fi adoptate în spatele ușilor închise, dacă președinte Iohannis nu s-ar fi grăbit să participe la ședința de cabinet a prim-ministrului, pentru a-și exprima opoziția împotriva unei astfel de inițiative fără o discuție publică transparentă”.

Gabriel Liviu Ispas a fost reinstalat ca secretar de stat în Ministerul Educației la cinci luni de la demisie. Premierul Sorin Grindeanu a semnat deciziile de numire a trei secretari de stat, printre ei aflându-se și Gabriel Liviu Ispas, care a demisionat pe 1 septembrie 2016 din postul de secretar de stat la Minsterul Educației pentru ca acum să se reîntoarcă pe postul pe care l-a deținut până acum cinci luni, citim în Adevarul. Gabriel Liviu Ispas este conferențiar la Universitatea Titu Maiorescu din București și a ocupat în ultimii ani diverse posturi în Ministerul Educației Naționale: consilier al ministrului (2012-2013), secretar general adjunct (2013-2015), membru în ARACIS (2015) și secretar de stat (2015-2016).

România, printre fruntașii corupților europeni. Raportul Transparency International privind indicele de percepție a corupției arată că țara noastră ocupă locul 24-25, la egalitate cu Ungaria, aflăm din Curierul Național. Mai ‘cinstiți’ decât noi sunt italienii, grecii și bulgarii, cu un indice de 47 (Italia), 44 (Grecia) și 41 (Bulgaria), față de 48, cât a obținut România. TI recomandă accelerarea calendarului de aplicare a măsurilor de prevenire a corupției, renunțarea la abordarea formalistă a prevenirii corupției și responsabilizarea factorilor de decizie.

Statul virează cu 24% mai mulți bani la Sănătate ca să acopere golul lăsat în buget de pensionarii pe care i-a scutit de la plata contribuției. În proiectul de buget al CNAS se estimează că subvențiile acordate pentru plata contribuțiilor la sănătate ale persoanelor scutite de la plata acestei taxe vor crește cu 24% față de cele din 2016, apreciază Economica.net. În continuare, angajatorii și salariații virează grosul banilor la Fond.

Patronii de la Bamboo marșează pe varianta ‘mâini criminale’. Conducerea clubului Bamboo din Capitală susține în continuare că incendiul care a mistuit vinerea trecută localul a fost pus intenționat, poate chiar de către concurență, cu toate că anchetatorii nu au dovezi în acest sens, potrivit ziaruluiAdevărul. Însă reprezentanții clubului au mărturisit că camerele de supraveghere ar fi ars în întregime, așadar ceea ce susțin ei va fi foarte greu de dovedit. Paguba cu care au rămas aceștia este semnificativă, se ridică la peste 6 milioane de euro, a arătat patronul Joshua Castellano.

Incendiu puternic la un magazin din București. Un incendiu a izbucnit miercuri seara, în jurul orei 21:00, la un magazin din zona Calea Moșilor, la intersecția cu strada Mihai Eminescu, anunță Puterea. Cauza principală ar fi un scurtcircuit. Din cauza incendiului, unii locatari ai blocului la parterul căruia se afla magazinul au declarat că fumul le-a intrat în casă. La fața locului s-au aflat trei mașini de pompieri, iar traficul dinspre Obor, până la intersecția dintre Calea Moșilor cu Mihai Eminescu, a fost blocat. Au fost prezente un echipaj SMURD și o echipă de descarcerare.

Cum dezinformează Dragnea pe tema morții lui Adamescu, titrează Puterea. „Adamescu (Dumnezeu să-l ierte) a decedat într-o clinică privată, nu în penitenciar. Cât de naiv să fii să crezi că lui Dragnea chiar îi pasă de altceva sau altcineva decât de procesul lui care are termen de judecată pe 31 ianuarie?”, a scris miercuri actorul, cântărețul și bloggerul Tudor Chirilă într-o postare pe pagina sa de Facebook. Reacția lui Chirilă vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, marți, că Ministerul Justiției ar trebui să prezinte o situație cu numărul persoanelor care au murit în penitenciarele românești și a argumentat că ‘azi-noapte, un om a murit în penitenciar”, referindu-se la omul de afaceri Dan Adamescu.

Rata mortalității în penitenciare, de trei ori mai mică decât cea din România, în general. Rata mortalității în penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți, în timp ce rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori, atrage atenția un fost șef al Administrației Penitenciarelor, actualmente șeful sindicaliștilor din sistem, informează Adevărul. Florin Dumitrașcu arată că informația este preluată din statistica UE care mai precizează că 40,7% dintre români au WC-ul în curte, în timp ce 100% dintre deținuți au acces permanent la grupuri sanitare.

Managerul Centrului de Boli Psihice Măciuca a fost demis, după apariția în presă a unor imagini cu pacienți legați de pat. Avocatul Poporului s-a autosesizat. Corpul de control al ministrului Muncii va efectua o anchetă. Ministrul Muncii, Lia — Olguța Vasilescu, a dispus Corpului de Control și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) o anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, în urma situației semnalate în presă, potrivit ziarului România liberă. Managerul Centrului de boli psihice Măciuca a fost demis, după ce în presă au apărut imagini cu pacienți legați de pat.

Ce soartă vor avea spitalele administrate de Primăria București. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu managerii și directorii medicali ai celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Municipiului București, că toate aceste unități sanitare vor intra într-un amplu proces de renovare și igienizare, citim în Evenimentul Zilei. „Am făcut o serie de vizite neanunțate în toate cele 19 spitale și știu că sunt și lucruri foarte bune care s-au realizat, se vede ca munciți enorm, dar sunt și lucruri care pot merge mai bine.”

Două persoane au murit într-un grav accident care a avut loc la Constanța. Șeful bazei militare Fetești urmează să fie operat la picioare. O altă persoană este internată în stare gravă. Comandantul Bazei aeriene 86 Fetești ‘Gheorghe Mociorniță’, generalul Cătălin Băhneanu, a fost rănit într-un accident produs pe DN22 C, între localitatea Ștefan cel Mare și municipiul Constanța. În accident au murit Alexandra Zamfir și Emilian Remy Ovezea. În același accident a mai fost rănit plutonierul-major Dan Nica, potrivit unui comunicat al MAPN remis redacțieiRomânia liberă. La locul accidentului a ajuns și un echipaj de descarcerare pentru a scoate victimele prinse între fiarele contorsionate ale mașinilor. În accident au fost implicate două autoturisme și un autotren. Din cauza evenimentului rutier, circulația pe DN 22C Murfatlar-Cernavodă a fost oprită pe ambele sensuri, în zona localității Ștefan cel Mare.

Sindicalistul Bogdan Hossu, despre fondurile pentru premierea bugetarilor: Sumele alocate vor fi prorogate pentru începutul anului viitor. Președintele Confederației Sindicale ‘Cartel Alfa’, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că acordarea de fonduri pentru premierea angajaților din sectorul bugetar va fi amânată pentru începutul anului viitor, acestea urmând să fie prevăzute în noua Lege de salarizare unitară, care se speră să intre în vigoare de la 1 iulie 2017, citează România liberă. Potrivit liderului sindical, cheltuielile din învățământ sunt mutate la nivelul administrațiilor locale.

Acum 27 de ani, Nicolae Ceaușescu a pozat ca un manechin!Până la Revoluție, românii au crezut că președintele lor, Nicolae Ceaușescu, este născut în ziua de 26 ianuarie. La două zile după sărbătorirea Unirii de la 1859, țara se transforma într-un imens spectacol de ovații, temenele, cântece patriotice și de petrecere, ne amintește Evenimentul Zilei. Secretarii de partid și propagandiștii își intrau, an de an, în roluri și Ziua de naștere a Tovarășului devenea ca o gogoașă umflată, grandioasă prin excese. Dacă ar fi trăit, azi ‘Nea Nicu’ ar fi împlinit 99 de ani. După căderea dictaturii, jurnaliștii au descoperit că în registrul de la Primăria din Scornicești, acolo unde se născuse Nicolae Ceaușescu, era trecută la data nașterii ziua de 23 ianuarie. Nimeni nu a putut explica de ce Ceaușescu a ales să-și falsifice ziua de naștere. Puțini își mai amintesc că, în rândul celor zece copii ai lui Andruța și Alexandrina din Scornicești, doi băieți purtau numele de Nicolae. Beat fiind, tata Andruța a mai declarat la Primărie încă un Nicolae. Din biografia lui Nicolae Ceaușescu se poate reține că în 1950, la numai 32 de ani, devine general-maior și ministru al Forțelor Armate.

Companie aeriană anunță noi locuri de muncă și începe procesul de recrutare. Compania aeriană Ryanair intenționează să angajeze 100 de persoane pentru echipaje de bord, în perioada următoare, proces ce va include și România. Recrutarea se va desfășura la nivel european și se va realiza prin intermediul firmei Crewlink, scrie Capital. Pentru România, compania low-cost va organiza sesiuni de recrutare pe 27 ianuarie, 15 și 17 februarie, dar și pe 3 și 14 martie, în București, Cluj și Timișoara. În toamna anului trecut, reprezentanții companiei au declarat că ținta este să transporte mai mult de 1,9 milioane de pasageri în România anul acesta, în creștere cu peste 30%, raportat la 2016.

Străinii își măresc pensia cu imobiliare românești. Pentru noi e ilegal, titrează Capital. Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din lume, care administrează active de două ori și jumătate cât PIB-ul României, au plasat în ultima perioadă sute de milioane de euro în proprietăți românești, asta în timp ce banii de pensii ai românilor ajung în titluri de stat și depozite bancare, deoarece investițiile imobiliare sunt interzise la nivel local.

Rușii de la Gazprom au început să sape după petrol în România, anunță Economica.net. Compania canadiană East West Petroleum a anunțat că a primit informări de la partenerul NIS, subsidiară a Gazprom, privind începerea operațiunilor de foraj în perimetrele concesionate în vestul României.

Execuție minunată a mijlocașului român în Westerlo — Anderlecht. Chipciu a completat seara perfectă cu o pasă decisivă. Nicolae Stanciu a recidivat pentru Anderlecht: mijlocașul român a înscris din nou pentru belgieni, în meciul jucat în deplasare, cu Westerlo, la trei zile după ce înscrisese în poarta lui Saint Truiden, iar golul de miercuri e unul la fel de frumos, aflăm din ProSport. Alexandru Chipciu a reușit o pasă de gol în meciul în care echipa lui Rene Weiler a câștigat cu 4-2.

Pe cine vrea să aducă Pițurcă investitor la Steaua Armatei: „De șapte ani îmi spunea asta”, titrează Gazeta Sporturilor. Adrian Mititelu a dezvăluit miercuri seară că Victor Pițurcă intenționează să-l direcționeze pe Mihai Rotaru, finanțatorul lui CSU Craiova, către viitoarea echipă a Armatei. „Pițurcă îmi spunea de șapte ani că generalii vor să ia echipa lui Gigi Becali.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult