Acasa Revista Presei Revista presei. În sistemul medical românesc, pacienții sunt scoși la vânzare

Revista presei. În sistemul medical românesc, pacienții sunt scoși la vânzare

scris de Z.V.
2 afisari

Calificarea României în Grupa Mondială a Fed Cup, ordonanța de urgență privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate de la infractori, precum și înființarea unui fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino, dar și inaugurarea noii Săli Mari a TNB, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute luni, 20 aprilie.

De ce nu vor mai fi tratați bolnavii romȃni ȋn spitalele europene (humanappeal.ie)

De ce nu vor mai fi tratați bolnavii romȃni ȋn spitalele europene (humanappeal.ie)

Într-un sistem subfinanțat de zeci de ani încoace, în care schimbările de norme sunt livrate pe bandă rulantă și pe care mii de tineri au decis să îl abandoneze în favoarea străinătății, pacienții sunt scoși la vânzare de cei care ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor, scrie Ziarul Financiar. În încercarea de a intra ‘pe piață’ a unora și dorința de a face un ban în plus a celorlalți,medicii de familie ajung să tranzacționeze listele cu pacienți. Grav este faptul că, uneori, nu se vinde întreaga afacere (un cabinet cu tot cu liste), ci doar CNP-uri, iar pacienții află că au fost predați altui medic abia când merg la consultație.

Jucătoarea de tenis Andreea Mitu, locul 104 WTA, a izbucnit în plâns, după ce a reușit, duminică, să o învingă pe sportiva canadiană Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, obținând un punct important pentru România, care conduce cu scorul de 2-1, întâlnirea de la Montreal, din Cupa Federației, scrie Pro Sport.

Jucătoarea Alexandra Dulgheru, locul 69 WTA, a învins-o, duminică, pe Francoise Abanda, 260 WTA, aducând României punctul victoriei în întâlnirea cu Canada, scor 3-1, și calificarea pentru prima dată din 1981 între cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume, în Grupa Mondială a Fed Cup, relatează Gândul.

România s-a calificat în Grupa Mondială a Fed Cup, după ce a reușit s-o învingă pe Canada cu scorul de 3-1, scrie Gazeta Sporturilor. După ziua de ieri scorul era 1-1, însă astăzi Andreea Mitu și Alexandra Dulgheru au adus punctele care ne-au asigurat calificarea. Ultima a învins-o pe Francoise Abanda, scor 3-6, 7-5, 6-2.

După ce a jignit românii din Diaspora, Tăriceanu a găsit un țap ispășitor: Băsescu e de vină, titrează Adevărul. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a stârnit reacții furioase printre cetățenii români aflați în străinătate, după ce i-a acuzat că și-ar vinde votul ‘pentru un mic și o bere’. O tânără româncă stabilită în Canada a răspuns jignirilor, iar mesajul său a făcut înconjurul Internetului. La rândul lui, Tăriceanu s-a declarat nedreptățit de ‘Traian Băsescu și colegii lui din PNL’.

Premierul Ponta a afirmat că l-a atenționat pe ministrul Justiției că cererea „unui procuror DNA” către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Șova, încalcă regulile de procedură și respectul între instituții, iar ministrul l-a asigurat că va vorbi cu procurorul general, transmite Gândul.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică la Antena 3 că, dacă justiția nu poate fi criticată, atunci nici Guvernul nici Parlamentul nu ar mai trebui criticate. Ponta a admis că el și președintele țării nu pot comenta activitatea justiției, dar că „cetățeni liberi din această țară” au voie să critice justiția, nu doar Parlamentul și Guvernul, relatează Cotidianul.

În loc să vină delegația FMI în România, s-au dus oficialii români la sediul instituției financiare. Principalele teme în cadrul discuțiilor sunt restanțele rămase după vizita din februarie, plus proiectul noului Cod Fiscal, scrie Adevărul. Motivul: avem, totuși, nevoie de girul FMI pentru reducerea taxelor.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a recuperat în primul trimestru al anului, de la agenții economici care au adus prejudicii statului, doar 6,57 milioane euro, în bunuri și numerar, ceea ce reprezintă 5,23% din totalul prejudiciilor, transmite Puterea. Datele vin de la Direcția Generală Antifraudă citate de copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Proaspăt aprobata ordonanță de urgență privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate de la infractori a fost deja contestată de societatea civilă, în scrisoarea prin care a sesizat Avocatul Poporului, aceasta susținând că OUG 7/15.04.2015 este neconstituțională, s-a emis fără consultare publică, nu justifică urgența și a ignorat cu desăvârșire existența unui alt proiect de lege, elaborat de Ministerul Justiției, care conține prevederi similare, informează Curierul Național.

UDMR, cea mai râvnită parteneră, titrează România Liberă. Liderii politici au luat cu asalt congresul UDMR, în speranța că își vor asigura sprijinul parlamentar al Uniunii, care cântărește greu în actuala situație din Legislativ. Congresul UDMR s-a desfășurat în weekend, la Cluj-Napoca, în contextul în care PNL pregătește o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta.

Mare interes, mare la cel de-al 12-lea Congres al UDMR desfășurat vineri și sâmbătă la Cluj-Napoca. Președintele reales, Kelemen Hunor, s-a bucurat de o asistență selectă, formată din premierul Victor Ponta, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, sau vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt. Dintre toți, însă, Hunor a manifestat o sensibilitate politică pentru liberali, a căror propunere de colaborare întinsă pe 10 ani a părut că-i gâdilă într-un mod plăcut auzul, notează Puterea.

Ca să nu se mai simtă discriminați și ca să se alinieze cu parlamentarii din alte state europene, aleșii din România încearcă să-și asigure o bătrânețe liniștită, cel puțin din punct de vedere financiar. Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost semnat de 255 de deputați și senatori, iar cel mai înstărit dintre aceștia are în conturi nici mai mult, nici mai puțin de 3 milioane de euro, scrie Gândul.

Construcția autostrăzii A1 Pitești-Sibiu, care ar conecta uzina Dacia direct la rețeaua europeană de autostrăzi, trebuie realizată cel târziu până în 2020, spune Nicolas Maure, directorul general și președintele Automobile Dacia, aceasta fiind foarte importantă pentru menținerea competitivității uzinei de la Mioveni. Dacă este după 2020, costurile vor fi în continuare mari, România nu va trimite mesajul corect către Renault deoarece toate proiectele de infrastructură derulate până acum au avut foarte mari întârzieri, scrie Ziarul Financiar.

Consiliul Concurenței va dezvolta cu fonduri europene un sistem IT de monitorizare și control al ajutoarelor de stat și al celor de minimis acordate din fonduri naționale și instrumente structurale, relatează România Liberă. Astfel, se va depista rapid orice încălcare a legislației din domeniu și se creează o bază de date interactivă, ce va cuprinde toți beneficiarii.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei Arhivelor Naționale pentru perioada 2015 — 2021, care prevede costuri totale de 913.241.000 lei, din care aproape 225.974.000 lei vor fi alocați pentru inițierea și promovarea unui proiect de lege al Arhivelor și crearea unui Consiliu Național al Arhivelor cu caracter interministerial pentru elaborarea politicilor arhivistice, transmite Curierul Național.

Pacienții cu tulburări psihice ar putea fi imobilizați sau izolați pentru protecția lor sau a altor persoane, fără a fi loviți sau vătămați și folosind un ton calm și neutru, informează Libertatea. Măsura nu trebuie însă să depășească patru ore, timp în care bolnavul va fi evaluat din 30 în 30 de minute.

Bolile rare consumă cele mai mari fonduri de la stat, dintre toate afecțiunile tratate în cadrul programelor naționale de sănătate, reiese dintr-o analiză Economica.net.

Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române, spune că va fi înființat un fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino, unitate medicală strategică de care România are nevoie mai ales în contextul apariției unor boli noi, precum Ebola, informează Adevărul.

Conducerea Institutului Geologic Român a fost dată afară printr-o decizie nemotivată, instituția fiind preluată într-un stil mafiot, ne-a declarat, vineri, fostul director științific Mircea Țicleanu. Domnia sa apreciază că schimbarea a fost total nejustificată, printr-un ordin al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), scrie ziarul Bursa.

Incapabilă să conceapă proiecte europene pentru dezvoltarea orașului, autoritatea municipală a început să facă lobby extern. Principalele dorințe ale Primăriei Capitalei sunt infrastructura rutieră și cea de transport metropolitan. După ce Departamentul de profil al PMB a emis numai soluții SF în legătură cu transportul public în Capitală și județul Ilfov, constatăm că nimic nu s-a concretizat într-unul sau mai multe proiecte europene, municipalitatea invocând permanent lipsa fondurilor, notează Puterea. Acum se vorbește despre o nouă structură: Asociația de Transport Metropolitan București.

Circa 80% din redevențele încasate, anul trecut, de statul român de la firmele ce exploatează resursele de subsol ale României provin din sectorul hidrocarburilor, scrie Economica.net. Petrom este principalul plătitor de redevențe din România având în vedere că are aproape toate concesiunile de țiței și își împarte producția de gaz cu Romgaz.

Contractul de livrare cărbune de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) către Ministerul Energiei din Serbia este în pericol să fie reziliat, transmite Curierul Național. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a recunoscut faptul că sunt probleme în privin­ța derulării contractului care prevede exportul a peste 1,2 milioane de tone de lignit în primele șase luni ale acestui an.

Aproximativ 200 de locuitori ai satului Cormeniș, comuna Lozna, județul Sălaj, trăiesc izolați de lume de câțiva ani, deoarece lucrările la podul peste râul Someș stagnează din 2007. Deși podul este aproape finalizat, materialele de construcție zac abandonate pe mal, iar locuitorii au două posibilități de a trece apa: fie ocolesc kilometri întregi până în comuna învecinată, unde există un pod, fie își riscă viața și trec Someșul pe o conductă de gaz. De altfel, scriu sătenii într-un memoriu adresat Puterea, această ultimă modalitate este folosită de elevi pentru a ajunge la școală.

Teatrul Național s-a redeschis după o investiție de peste 300 mil. lei, titrează Ziarul Financiar. La capătul unor alocări din buget de peste 300 de milioane de lei (peste 60 de milioane de euro) — cât jumătate din bugetul Ministerului Culturii într-un an — Teatrul Național I. L. Caragiale din București s-a redeschis oficial la finele săptămânii trecute, punând punct uneia dintre cele mai mari investiții pe care statul le-a făcut după revoluție într-o instituție de cultură.

România a cucerit primele medalii la Campionatul European de gimnastică de la Montepellier, aur prin Andreea Munteanu la bârnă și argint prin Marius Berbecar la paralele, relatează Pro Sport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult