Acasa Revista Presei Revista presei. Întâlnire Sevil Shhaideh – Klaus Iohannis

Revista presei. Întâlnire Sevil Shhaideh – Klaus Iohannis

scris de Z.V.
252 Afisari

Reînceperea demersurilor pentru desemnarea viitorului premier, mesajul fostului președinte Traian Băsescu către Liviu Dragnea, în care îl sfătuiește să nominalizeze urgent un alt premier, anunțul Elenei Udrea potrivit căruia se retrage din viața politică, declarațiile șoferului român care l-a întâlnit pe teroristul Anis Amri în Franța, după atentatul din Berlin, accidentul de pe Autostrada Soarelui în care trei persoane, printre care și un copil de 13 ani, au fost rănite grav după ce o mașină s-a răstunat pe marginea drumului, starea de sănătate a omului de afaceri Dan Adamescu, dar și prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni sunt principalele subiecte ale zilei de 27 decembrie.

Sevil Shhaideh-iohannisPreședintele Iohannis reîncepe de mâine demersurile pentru desemnarea viitorului premier, aflăm din Capital. Klaus Iohannis urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu Sevil Shhaideh, persoana propusă de către PSD pentru postul de premier, iar în funcție de răspunsul președintelui, PSD va anunța sau nu membrii viitorului cabinet. Amânarea deciziei lui Iohannis a survenit în contextul în care au apărut speculații privind legăturile soțului lui Shhaideh cu guvernul sirian.

Ce proiecte de legi au propus foștii parlamentari în ultimele zile de mandat, citim în Gândul. Un fost deputat PSD, Ovidiu Cristian Iane, a depus după alegerile parlamentare un proiect de lege pentru îmblânzirea condițiilor de deținere, port și folosință a armelor folosite în scop sportiv, susținând că pretinsa creștere a incidentelor cu arme este o temă falsă și exagerată de mass-media.

Ce legi restante moștenește noul Parlament, informeazăAdevărul. Majorări salariale, eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, un cadru legislativ permisiv pentru fumători, conversia creditelor în franci evețieni, pensii speciale pentru alte categorii sunt cele mai importante legi care au rămas în aer în precedentul Parlament și care vor trebui soluționate definitiv de actualul Legislativ. Aleșii promit că reiau și marile proiecte eșuate: revizuirea Constituției, regionalizarea și descentralizarea. Precendentul Parlament a lăsat moștenire o serie de legi care au născut mari controverse în spațiul public. Unele proiecte au fost pasate dinspre Președinție spre Parlament, altele așteaptă să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Elena Udrea se retrage din politică, scrie Evenimentul Zilei. Elena Udrea a anunțat, într-o postare pe Facebook, că se retrage din viața politică. După 13 ani pe care spune că i-a dedicat politicii, Udrea spune că nu are niciun regret.

Traian Băsescu, un nou mesaj pentru Dragnea: ”Tu pricepi? Nu Sevil Shhaideh e problema!”, titrează Gândul. Fostul președinte Traian Băsescu a postat un nou mesaj dur pentru Liviu Dragnea, pe Facebook. ”Nu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh este marea problemă, ci soțul domniei sale. În locul Președintelui Iohannis te-aș chema oficial și urgent la Cotroceni și ți-aș solicita ferm o altă nominalizare care să îndepărteze orice risc și suspiciune”, scrie Băsescu.

Băsescu: Dacă Dragnea e sincer, trebuie să colaboreze cu președintele. Altfel, totul e o demagogie care vizează amânarea măsurilor propuse de PSD, citim în Curierul Național. Traian Băsescu i-a transmis lui Liviu Dragnea că, dacă într-adevăr își dorește instalarea Guvernului cât mai rapid, atunci trebuie să colaboreze cu președintele Klaus Iohannis. Altfel, tot discursul liderului PSD e doar o demagogie.

El Mundo: Românul Alexandru Gândea l-a ajutat, fără să știe, pe atacatorul din Berlin. De ce a ratat încasarea recompensei de 100.000 de euro, aflăm din România Liberă. Un român, Alexandru Gândea, l-a ajutat pe autorul atacului de la Berlin, tunisianul Anis Amri, fără să-și dea seama. Românul a fost întrebat de Anis Amri, cel acuzat că a comis atacul de la Piața de Crăciun din capitala Germaniei, cum ajunge la Lyon. Gândea i-a dat acestuia indicații, iar ulterior și-a dat seama despre cine este vorba și a alertat autoritățile franceze pentru că nu știa germana.

‘Spionul șef’ din dosarul Black Cube a stat 192 de zile în arest pentru fapte ‘insuficient probate’, informează Evenimentul Zilei. Tribunalul București i-a achitat pe soții Dragomir pentru acuzații grave aduse de procurorii DNA, condamnându-i doar la câte un an cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii. Arestat în dosarul Black Cube, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat joi, într-un alt dosar, de Tribunalul București la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii. Soția sa, Marinela Zoica Dragomir, a fost condamnată tot la un an de închisoare cu suspendare pentru aceeași infracțiune.

După ce a dispărut, arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță va fi discutată cu prioritate la Curtea Supremă, anunțăAdevărul. Curtea Supremă ar putea lua marți în discuție arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, care a încălcat termenii controlului judiciar într-unul dintre dosarele de corupție în care este cercetat. Fostul deputat este căutat de polițiști de o săptămână, dar este de negăsit.

Șapte zile de la dispariția lui Ghiță, cercetat în mai multe dosare penale. Bogdan Diaconu, prietenul său și liderul PRU, precizări: Dacă a plecat în lumea cea mare, a făcut-o doar pentru că se temea pentru viața sa, scrie România Liberă. Președintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, susține că nu știe unde se află fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat de autorități de săptămâna trecută, după ce a încălcat măsura controlului judiciar și nu s-a prezentat la DNA Ploiești când i s-a solicitat. Diaconu i-a luat apărarea lui Ghiță, susținând că ‘dacă a plecat în lumea cea mare’, această decizie s-a datorat faptului că se temea pentru viața lui.

Surse din Poliția Română susțin că Sebastian Ghiță nu a părăsit România. Dispariția lui Sebastian Ghiță continuă să nască controverse. Deși mulți îl dau ca și plecat din țară, oficiali din Poliția Română au declarat, pentru ‘Evenimentul zilei’ că nu sunt indicii potrivit cărora fostul deputat ar fi părăsit România.

Variantele anchetatorilor în cazul dispariției lui Sebastian Ghiță: Se ascunde în țară sau a trecut Prutul? Sebastian Ghiță a avut la dispoziție doar zece ore pentru a se face de negăsit pentru anchetatori, din momentul când a plecat de la recepția SRI (23.00), organizată lunea trecută, și până când polițiștii au constat dispariția sa de la vila din Ploiești (09.00), citim în Libertatea. Tocmai acest interval relativ scurt, dar mai ales faptul că planul a părut unul făcut în grabă, cauzat de pierderea imunității parlamentare, i-a făcut pe anchetatori să se concentreze mai mult pe două variante de fugă, susțin surse judiciare.

Răzbunarea ‘golanilor’ din Piața Universității. Chemarea minerilor la București pentru alungarea ‘golanilor’ ar putea avea consecințe pentru Ion Iliescu abia acum, scrie Adevărul. Fostul președinte, dar și alte personaje-cheie ale Mineriadei din 13-15 iunie 1990 sunt acuzați de crime împotriva umanității. Analiștii susțin că deși au trecut 26 de ani de la acele evenimente, pedepsirea vinovaților ar fi o reparație pentru victimele Mineriadei.

Acuzat în dosarul Mineriada. Cazimir Ionescu: ‘Am căzut ca musca-n lapte’, titrează Cotidianul. Unul dintre noii inculpați în dosarul „Mineriadei” este membru al Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității! Este vorba despre Cazimir Benedict Ionescu, căruia procurorii îi reproșează că a luat parte la organizarea atacului asupra manifestanților din Piața Universității, în vara lui 1990. Ionescu este acuzat că, în calitatea sa de vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, ar fi contribuit la organizarea și coordonarea Mineriadei. În urma evenimentelor de atunci, patru persoane au murit și alte peste 1200 au fost rănite. Cazimir Ionescu neagă acuzațiile, iar la jumătatea lunii ianuarie va merge la Parchetul Militar pentru a depune probe.

Sentință definitivă! 10 ani de închisoare pentru ucigașul de interlopi, citim în Evenimentul Zilei. Raul Zetocha a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru uciderea interlopului Mihai Dumbrovan. Decizia este definitivă. Raul Zetocha a fost reținut după aproape doi ani de la comiterea crimei, iar la jumătatea acestui an a fost trimis în judecată. El și-a mărturisit fapta pe o rețea de socializare și a invocat legitima apărare. Victima a fost Mihai Dumbrovan, un recidivist cunoscut și condamnat pentru comiterea mai multor tâlhării și jafuri armate comise în anul 1999.

Aproape o mie de tone de carne și alte produse alimentare, indisponibilizate în dosare de evaziune, informează Ziarul Financiar. Aproape o mie de tone de carne, legume, fructe și alte produse alimentare au fost indisponibilizate, în primele 11 luni ale anului, în urma unor acțiuni de verificare în dosare de evaziune fiscală, fiind recuperate 95 de milioane de lei din prejudicii și măsuri asiguratorii, anunță Poliția Română.

Peste 4 mii de pompieri au fost la datorie în weekend, anunțăJurnalul Național. Peste 4.000 de pompieri au fost la datorie, în Ajun și în prima zi a Crăciunului, când au avut loc 2.392 de intervenții, salvatorii fiind solicitați la 203 misiuni de stingere a incendiilor, 2.036 de cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, 17 misiuni de descarcerare, 20 pentru deblocare/ salvare, precum și alte 116 intervenții în sprijinul comunităților.

Infracțiuni și accidente rutiere mai puține în prima zi de Crăciun, comparativ cu anul trecut, scrie Adevărul. Numărul infracțiunilor în prima zi de Crăciun a fost cu 24% mai mic decât față de media anului trecut. Totodată, și numărul accidentelor rutiere a fost mai scăzut în această zi, potrivit Poliției Române. Peste 10.300 de polițiști au acționat, suplimentar față de dispozitivul zilnic, în toată țara, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum și pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite și pentru fluidizarea traficului și diminuarea riscului rutier, informază un comunicat al Poliției Române.

Circulația pe DN 1, dinspre Brașov spre Valea Prahovei, este deviată din cauza aglomerației, potrivit ziarului România Liberă. Traficul rutier pe DN1, dinspre Brașov spre Valea Prahovei, a fost deviat luni la amiază pe DN1A, Brașov — Săcele — Cheia — Ploiești, din cauza aglomerației de pe DN1, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Accident pe Autostrada Soarelui. Una dintre victime—un copil — a fost preluată de elicopterul SMURD, informează Adevărul. Trei persoane au fost rănite, printre care și un copil, după ce un autoturism s-a răsturnat pe câmp, pe Autostrada Soarelui, pe sensul spre București. Copilul, inconștient, a fost preluat de elicopterul SMURD.

O nouă taxă de la 1 ianuarie. Toți românii o vor suporta, aflăm din Evenimentul Zilei. De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, a anunțat ministru Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

800 de milioane de euro au fost investite în proiecte imobiliare emblemă pentru piața românească. Piața imobiliară din România a atras în ultimii zece ani investiții puternice, de sute de milioane de euro. Proiectele construite cu bani de la bănci, dar și cu surse proprii au devenit emblematice pentru piața locală.Economica.net vă prezintă care sunt aceastea.

Cum se fură banii publici? Trei metode concrete care arată de ce achizițiile publice rămân o problemă în România, citim înGândul. Anunțul de atribuire al unui contract se publică cu întârziere sau, de multe ori, deloc, autorități contractante care divizează un contract mai mare în mai multe contracte mici, negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare folosită în exces de autoritățile contractante. Sunt doar trei dintre exemplele pe care Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, le dă atunci când este întrebat cum se fură banii publici. Într-un interviu, acesta a explicat cum s-au risipit banii publici și ce se schimbă în procedurile de achiziții publice odată cu intrarea în vigoare a noului pachet legislativ.

Peste 1.000 de agenții de turism au rămas fără licență.Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a retras în acest an licența de funcționare unui număr de 1.080 de agenții, arată cele mai recente date ale autorității, consultate de Evenimentul Zilei. În majoritatea corârșitoare a cazurilor a fost o retragere din oficiu a licenței, iar în altele măsura a fost luată pentru funcționarea fără o poliță de asigurare valabilă sau pentru ‘nerespectarea legislației în vigoare’. Totodată, la cererea operatorului economic, au mai fost retrase licențele unui număr de 162 agenții, inclusiv puncte de lucru. Per total, aproape o treime dintre agențiile de turism au dispărut anul acesta.

Producătorii români de mobilier riscă să rateze încă un târg internațional. De teama birocrației, nicio companie organizatoare nu s-a înscris la licitație, scrie Ziarul Financiar. Prezența producătorilor de mobilier la târgul interanțional ‘Internationale Mobelmesse Cologne 2017’, planificată pentru luna ianuarie în Koln, Germania, este deja compormisă, în contextul în care nicio companie organizatoare de târguri nu s-a înscris la licitație. Companiile organizatoare de târguri se tem că Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri va întârzia în a-și îndeplini atribuțiile, cum s-a mai întâmplat în trecut, iar acestea nu vor mai avea suficient timp să își îndeplinească sarcinile, adică să colecteze exponate de la companiile participante, să le transporte la destinație, să construiască standul pe suprafața de 1.000 de metri pătrați alocată României etc.

SIF Oltenia: Se sistează temporar plata dividendelor prin casieria proprie, mandate poștale și ordine de plată, citim înBursa. „SIF Oltenia” SA informează că în perioada 23 decembrie 2016 — 12 ianuarie 2017, va sista temporar plata dividendelor prin casieria proprie, mandate poștale și ordine de plată, pentru acționarii care nu au intrat în posesia lor până la această dată, conform unui comunicat al societății.

Clorura aruncată pe șosea a afectat calea ferată pe Valea Prahovei, scrie România Liberă. Căile ferate au fost din nou blocate de Crăciun, chiar dacă vremea a fost mai blândă ca de obicei în această perioadă. Cea mai mică întârziere a garniturilor care veneau dinspre vestul țării era de aproximativ o oră, iar cea mai mare ajungea până la cinci ore.

Brazii nevânduți sunt scumpi și în a doua zi de Crăciun. Ce planuri au comercianții cu pomii care rămân, aflăm dinLibertatea. Zeci de brazi zac nevânduți prin piețele din Capitală. Nici măcar în a doua zi de Crăciun comercianții nu vor să lase din preț. Unii sunt convinși că nu vor ieși în pierdere pentru că și-au făcut planul să vândă ce le rămâne în Republica Moldova, unde Crăciunul se sărbătorește pe stil vechi.

Omul de afaceri Dan Adamescu, în stare foarte gravă în spital,informează Gândul. Omul de afaceri Dan Adamescu este în stare foarte gravă la un spital privat din Capitală, familia sa susține că acesta nu mai răspunde la tratament, fiind intubat, și acuză că nu este lăsată să stea alături de el ‘în ultimele clipe”, potrivit norei afaceristului, Adriana Constantinescu.

Traian Băsescu: Cazul lui Dan Adamescu se referă la prăbușirea deliberată a celei mai mari societăți de asigurare din România, titrează România Liberă. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că dosarul referitor la omul de afaceri Dan Adamescu „nu este cazul Dan Adamescu”. Cazul se referă la prăbușirea deliberată a celei mai mari societăți de asigurare din România, care se extinsese și în alte țări”, a declarat Traian Băsescu. Pe de altă parte, fostul șef de stat a subliniat că deținuții au dreptul la tratament medical corespunzător bolillor de care suferă.

Tombola RATB. 1.247 de abonați RATB s-au înscris la tragerea la sorți pentru un loc la teatru, circ sau cursuri de limbi străine, potrivit ziarului Puterea. Prima tragere la sorți va avea loc marți, 27 decembrie 2016, la sediul RATB, iar lista câștigătorilor va fi publicată în aceeași zi. Sunt luați în considerare dintre cei înscriși doar aceia care la momentul înscrierii aveau card nominal cu abonament lunar valabil.

Meteorologii se așteaptă la precipitații în aproape toată țara. Cum va fi vremea de Revelion, aflăm din România Liberă. Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi oscilante, între 7 grade și minus 15 grade, precipitații fiind prevăzute, în majoritatea regiunilor țării, în intervalul 27-28 decembrie și după 2 ianuarie.

Două tramvaie ale liniei 1 pictate cu graffiti circulă în Capitală, în cadrul proiectul „CoolTOURal București’, anunțăEvenimentul Zilei. Două tramvaie ale liniei 1 pictate cu graffiti circulă de luni în Capitală, în cadrul proiectul „CoolTOURal București’, care urmărește încurajarea bucureștenilor și turiștilor să folosească mijloacele de transport în comun, dar și descurajarea vandalizării tramvaielor, troleibuzelor și autobuzelor.

Simona Halep și-a setat prioritățile pentru 2017: „Asta e mult mai important pentru mine”, titrează Gazeta Sporturilor. Simona Halep (4 WTA) a vorbit despre obiectivul pe care și l-a setat pentru 2017. Jucătoarea română spune că obținerea unui titlu de Mare Șlem în anul care urmează primează în fața poziției din clasament.

Cum și-a pierdut FCSB cel mai important „sponsor”. Veniturile clubului au de suferit după ce Gigi Becali a pierdut dreptul de a mai folosi numele „Steaua”, scrie ProSport. Anul 2016 nu a fost unul excelent pentru FCSB. Dincolo de performanțele sportive foarte slabe, vicecampioana României a suferit și mai multe lovituri care i-au ciobit imaginea. Pierderea mărcii au dus la îndepărtarea suporterilor, care în trecut asigurau o importantă parte din veniturile anuale. FCSB, clubul care se laudă cu cei mai mulți suporteri din țară, a ajuns să joace cu mai puțini spectatori decât are Astra în tribune.

Becali așteaptă să se deschidă băncile și să transfere jucătorii doriți. Cât ar urma să achite pentru primii doi, sflăm dinGazeta Sporturilor. Gigi Becali a promis o campanie de achiziții de senzație pentru Steaua în această iarnă și e gata să-i ia pe Teixeira și Junior Morais de la Astra. Oficialii giurgiuvenilor sunt dispuși să-i lase pe cei doi la Steaua în schimbul a un milion de euro.

Anișoara Cușmir a realizat analiza atletismului românesc în 2016. La Rio, niciun atlet român nu a prins vreo finală. „Se vor afla la deplină maturitate sportivă la Tokyo 2020”, scrieProSport. „A fost un început de an foarte bun, cu Campionatele Mondiale de sală de la Portland, unde am obținut două medalii, una de argint prin Andrei Gag, la aruncarea greutății, și una de bronz prin ștafeta feminină 4×400 m. De asemenea, un loc 5 în proba de triplusalt, prin Andreea Panțuroiu. Dar să nu uităm să amintim aici și de Cupa Europei la aruncări, organizată în România, la Arad, unde am obținut medalii prin Andrei Gag și Alin Firfirică”, a declarat Anișoara Cușmir, antrenorul federal coordonator al Federației Române de Atletism, campioană olimpică la Los Angeles în 1984 și deținătoare a recordului mondial la săritura în lungime în mai multe rânduri.

Veste șocantă. Cântărețul George Michael a murit la 53 de ani de insuficiență cardiacă: ‘A murit în pace, acasă’. Muzica lui, sinteza perfectă a pop-ului britanic, umbrită de excesele din viața personală, citim în România Liberă. Cântărețul și compozitorul George Michael, care a avut numeroase hit-uri cu grupul Wham în anii 1980 și mai târziu ca artist solo, a murit la vârsta de 53 de ani, transmit luni agențiile internaționale de presă. Motivul ar fi fost insuficiența cardiacă. ” A murit în pace, acasă”, în Goring-on-Thames, Anglia, a declarat impresarul său. Poliția nu a raportat suspiciuni legate de moartea acestuia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS