Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 1 mai

Revista presei internaționale – 1 mai

scris de Z.V.
164 Afisari

Țările G7 reunite în Italia au decis să elimine treptat centralele pe cărbune fără dispozitive de captare a carbonului, până în 2035, o etapă importantă către încetarea utilizării combustibililor fosili, informează presa internațională.

Reuniunea de la Torino a fost prima întâlnire politică majoră pe tema climei, de la COP28, desfășurată în decembrie anul trecut la Dubai, unde lumea s-a angajat să se îndepărteze treptat de cărbune, gaz și petrol, amintește France24, adăugând că Ottawa, Parisul, Berlinul și Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluării cu plastic, în timp ce Washingtonul și Tokyo sunt mai reticente. Împreună, țările G7 reprezintă 38% din economia globală și sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform cifrelor pe anul 2021 ale Institutului de Analiză Climatică, citat de France24. Totodată, miniștrii energiei din G7 au recunoscut că reducerea veniturilor din energie în Rusia este esențială pentru a sprijini Ucraina și s-au angajat să lucreze la tranziția de la importurile de gaze rusești, relatează Reuters.
În același timp, la conferința „20 de ani ai Republicii Cehe în UE”, de la Praga, pentru marcarea celei mai mari extinderi a UE din istoria blocului comunitar, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară este, după Statele Unite, principalul furnizor de arme către Kiev, pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse, a cerut susținerea Ucrainei ca „parte indivizibilă a Europei”, reține El Mundo. „Agresiunea Rusiei este un atac asupra tuturor lecțiilor pe care noi, în Germania și Europa, le-am învățat din două războaie mondiale”, a spus Steinmaier și a prezis că „Rusia va testa din nou și din nou” rezistența Europei, îndemnând, pe lângă „rezistență”, la acordarea unei mai mari atenții Balcanilor de Vest, citează ziarul spaniol. Între timp, Ucraina va primi avioane F-16 din Danemarca, în cursul acestei veri, transmite RBC, citând o declaraţie a ambasadorului danez la Kiev, Ole Egberg Mikkelsen. Chiar dacă nu există căi facile de a îngenunchea Rusia, vulnerabilitățile ei pot fi expuse, asigură Financial Times. Deși Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, analizează ziarul britanic și continuă: chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times.
În SUA, președintele american Joe Biden a purtat discuții telefonice cu liderii Egiptului și Qatarului, pe tema progresului către convenirea unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, o delegație a Hamas părăsind discuțiile purtate la Cairo, pentru a se consulta cu lideri de rang înalt din cadrul grupării, despre recentele propuneri, informează The New York Times. Washingtonul, Doha și Cairo au mediat de luni de zile pentru a obține un armistițiu în Gaza, amintește The Guardian. Următoarele câteva zile sunt vitale pentru salvarea ostaticilor, mai mult decât oricând altcândva, crede Haaretz, sperând că actualul avânt va duce la un acord.
În cadrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Arabia Saudită și Iordania, al treilea popas fiind în Israel, pentru a discuta modalităţi de asigurare a securității regionale și de stimulare a livrărilor de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, informează Associated Press. La Riyadh, Antony Blinken s-a întâlnit cu Prințul Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud, în marja reuniunii speciale a Forumului Economic Mondial, cei doi oficiali discutând despre relații și cooperare, precum și despre evoluțiile regionale și internaționale, în primul rând din Fâșia Gaza, notează Saudi Press Agency, iar Jordan Times menționează că, la Amman, secretarul american de stat s-a întâlnit cu Regele Abdullah al II-lea, având pe agenda discuțiilor eforturile de a se ajunge la o încetare a focului în Gaza și de eliberarea ostaticilor. De asemenea, Blinken este așteptat să reunească țările arabe și pe cele europene pentru a discuta despre modalitățile în care Europa ar putea ajuta la eforturile de reconstrucție în Gaza marcată de o dramă umanitară, subliniază The Times of Israel.
În cadrul unui turneu european, între 5 și 10 mai, pe fondul tensiunilor crescânde legate de comerțul cu Uniunea Europeană și al preocupărilor legate de sprijinul Beijingului pentru Rusia, președintele chinez Xi Jinping este așteptat în Franța pe 6 și 7 mai, pentru a sărbători 60 de ani de relații diplomatice între cele două țări, într-o vizită de stat în cadrul căreia președintele Emmanuel Macron îi va cere din nou să contribuie la o rezolvare a conflictului din Ucraina, relatează presa internațională. Discuțiile se vor concentra asupra crizelor internaționale, în primul rând războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, probleme comerciale, cooperare științifică, culturală și sportivă, a precizat Palatul Élysée, citat de Le Monde. Potrivit Parisului, Xi și Macron vor discuta, de asemenea, despre „acțiuni comune pentru a aborda provocările globale, în special urgența climatică, protecția biodiversității și situația financiară a celor mai vulnerabile țări”, adaugă ziarul francez. Vizitele în Franța, Serbia și Ungaria marchează primul turneu european al liderului chinez, de la pandemia de Covid-19, observă Bloomberg, subliniind că națiunile vizitate caută investiții din China, în ciuda numeroaselor anchete ale UE asupra politicii industriale a Beijingului și a avertismentelor oficialilor de la Washington cu privire la riscuri. În timp ce Serbia și Ungaria vor fi, probabil, răsplătite cu unele acorduri de investiții și alte acorduri, China ar putea spera în Franța la o repetare a proclamării de către Macron a autonomiei strategice, completează The Diplomat și atenționează că Xi Jinping îl va găzdui pe președintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce se va întoarce la Beijing. Deși China nu a confirmat încă oficial vizita, Putin a anunțat că aceasta va avea loc în luna mai. Așadar, conchide The Diplomat, gazdele lui Xi din Europa trebuie să fie conștiente de faptul că prietenia „fără limite” China – Rusia va fi afișată, din nou, la doar câteva săptămâni după propriile lor întâlniri cu liderul chinez.

(Cristina Zaharia, RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS