Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 10 noiembrie

Revista presei internaționale – 10 noiembrie

scris de Z.V.
60 Afisari

Probabil, pentru scurt timp, un eveniment din Statele Unite ocupă prima pagină a ziarelor străine, lăsând cumva în umbră războiul din Ucraina: este vorba despre alegerile pentru cele două camere ale Congresului Statelor Unite, care au loc la jumătatea mandatului prezidențial de patru ani.

Aproape unanim, ziarele americane notează rezultatele sub așteptări ale republicanilor, având în vedere că, potrivit sondajelor, ei ar fi urmat să aibă câștig de cauză. “S-ar putea ca, pentru un timp, să nu cunoaștem rezultatele finale, întrucât cursa electorală din Georgia pare să se îndrepte spre un al doilea tur de scrutin, care ar urma să aibă loc în decembrie”, estimează cotidianul american The New York Times. Și dacă, potrivit ziarului american USA Today, “republicanii și-ar fi adjudecat postul de guvernator al Georgiei în persoana republicanului Brian Kemp, în schimb, candidatul democrat de culoare, Raphael Warnock, are șanse să îl învingă pe contracandidatul republican, Herschel Walker, în alegerile pentru Senat”. ”Una dintre cele mai mari victorii semnalate în cursul nopții a parvenit din Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a fost reales cu un procent pe care republicanii nu l-au mai înregistrat acolo de zeci de ani, deși fostul președinte, Donald Trump, s-a simțit lezat, mai ales de eventuala candidatură a lui DeSantis la alegerile prezidențiale”, subliniază un alt ziar american, The Washington Post.

Dar cum se văd din Europa alegerile din Statele Unite? “În privința Congresului, o incertitudine prelungită”, titrează cotidianul francez Le Monde, care adaugă: “O proastă surpriză pentru republicani”. “O noapte proastă pentru Trump, iar pentru Biden, o mie de vieți“, notează și ziarul italian Corriere della Sera, referindu-se la slabele performanțe ale republicanilor americani. Iar ziarul german Frankfurter Allgemeine este categoric, drept care titrează: “Trump a distrus alegerile republicanilo”, deși același ziar estimează că “fostul președinte ar putea, totuși, câștiga alegerile prezidențiale din 2024”. Cotidianul spaniol El Pais observă că “ Biden rezistă”, estimând că așa-zisul “tsunami trumpist încă nu a venit”. Ziarul consideră că “rezultatele relevă o țară divizată, dar sunt și semne care demonstrează respingerea pozițiilor extremiste, ceea ce dă speranțe că democraația a trecut testul la care a fost supusă”. Altminteri, în publicația americană The Hill, un parlamentar din Kiev afirmă că, “pentru Ucraina,  rezultatele preliminare ale alegerilor americane sunt foarte bune”.

Așadar, să revenim asupra războiului din Ucraina, care, după cum era de așteptat, nu a fost în niciun caz neglijat de presa străină. “Amenințările nucleare ale lui Putin s-ar putea referi la un eventual atac electromagnetic, ceea ce”, în opinia ziarlui britanic Financial Times, “ar însemna condamnarea la moarte a sistemelor informatice din Ucraina”. Ieri (miercuri, 9 nov.), “ministrul rus al apărării a ordonat retragerea trupelor rusești din Herson”, titrează cotidianul frnacez Le Figaro. Ziarul subliniază că, “potrivit declarațiilor ministrului apărării, Serghei Șoigu, decizia nu a fost deloc ușoară. Manevrele de retragere vor trebui să înceapă foarte rapid”, a mai spus el, citat de același ziar. În presa rusă, evenimentele din Ucraina arată însă altfel. “Forțele armate ale Ucrainei au pierdut 9500 de oameni”, ar fi declarat același ministru Șoigu, citat de ziarul moscovit Pravda. Iar “un motiv al retragerii ar fi faptul că”, cităm, “Hersonul și împrejurimile sale nu pot fi aprovizioate, iar viața oamenilor e permanent în pericol”. În sfârșit, o surpriză ar veni din partea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus e Externe, care, potrivit ziarului rusesc Kommersant, ar fi declarat: “Țin să repet, disponibilitatea Rusiei pentru negocieri rămâne neschimbată. Nu am renunțat niciodată la ele și suntem gata să le purtăm, desigur, ținând cont de situația actuală”. Dar cotidianul polonez Rzeczpospolita se arată neîncrezător, drept care, în privința retragerii din Herson, se întreabă: “Herson – o evadare a rușilor sau o capcană întinsă ucrainenilor?”

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS