Departe de a se fi încheiat, războiul Rusiei din Ucraina a fost întrucâtva pus în penumbră de niște incidente cel puțin la fel de sângeroase. Este vorba despre atacul declanșat în urmă cu două zile de fundamentaliștii din Mișcarea Hamas asupra unor teritorii din Israel.
Pe marginea acestor incidente, presa internațională încearcă să ilustreze cât mai detaliat situația, iar ziarele israeliene par cele mai avizate în acest sens. Iată titlurile unor articole din Ha’aretz, un ziar israelian destul de echilibrat “Jihadul Islamic revendică resposabilitatea unor infiltrări pe teritoriul Israelului dinspre frontiera cu Libanul”. Sau: “Un purtător de cuvânt al armatei israeliene anunță că o serie de elicoptere israeliene au bombardat teritoriul libanez”. Sau: “Israelul trebuie să zdrobească Mișcarea Hamas. Dar ce va urma după aceea?” Apoi, o interesantă referire la premierul Netanyahu: “Israelul nu poate fi gestionat de un delincvent pus sub acuzare”. Un alt ziar israelian, The Times of Israel, anunță: “Mișcarea Hezbollah amenință să riposteze ca urmare a incidentelor transfrontaliere din Liban”. Și tot în The Times of Israel, două ipoteze interesante: “Un oficial din serviciile egiptene de informații afirmă că Israelul a ignorat o serie de avertismente care anunțau că va urma ceva grav”. Sau: “Hamas a dus ani de zile o campanie prin care să păcălească Israelul”. În același timp, ziarul israelian cu cel mai mare tiraj, Yedioth Ahronoth, pomenește “un mare baraj de rachete asupra Ierusalimului și în jurul Bethlehemului”, afirmând că “atacul ar fi fost revendicat de Jihadul Islamic”.
Ziarele americane relevă alte fațete ale incidentelor din Israel. Cotidianul The New York Times titrează: “Israelul ordonă totalul asediu al Fâșiei Gaza”. Sau: “Hamas deține cel puțin 150 de ostatici, iar soarta lor nu este cunoscută”. Anunțând și el asediul Fâșiei Gaza, un alt ziar american, The Washington Post, adaugă că, “printre victimele atacurilor palestiniene se numără și 9 cetățeni americani”, iar “Hamas pretinde că a atacat cinci orașe israeliene, inclusiv Tel Avivul și Ierusalimul”.
În Europa, ziarul francez Le Monde ridică alte probleme: “În urma atacurilor Hamas, semne de întrebare vizând implicarea Iranului”. Sau: “Apropierea dintre Israel și Arabia Saudită, pusă la încercare de război”. Pe marginea aceluiași subiect, un alt ziar francez, Le Figaro, se arată pesimist și titrează: “În Orientul Mijlociu, un punct fără întoarcere”.
Presa rusă ridică însă alte semne de întrebare, și nu lipsite de interes. Iată, de exemplu, titlul unui articol din Pravda. “În Ucraina s-ar fi cerut pacea cu Rusia din cauza războiului din Israel. Va face oare Kievul concesii?” “Palestina dă vina pe SUA”, titrează cotidianul Izvestia, după care continuă: “Palestina vede rădăcina problemei în reticența SUA de a da curs rezoluțiilor ONU care stabilesc încheierea conflictului bazată pe coexistența a două state”, după cum afirmă ambasadorul palestinian în Rusia, citat de ziar. Fără să ocolească evenimentele din Israel, un alt ziar moscovit, Kommersant, constată că “războiul din Ucraina a ajuns la ziua 593”, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi declarat că “Rusia va căuta să facă iarna cât mai dureroasă pentru Ucraina”. În același ziar, foarte intereantă pare însă o declarație a fostului președinte și premier rus, Dmitri Medvedev, postată în contul său de pe Telegram: “NATO a terminat jocul cu furnizarea de arme occidentale Ucrainei, iar acum ele sunt folosite în conflictul dintre Israel și Palestina”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)