Acasa Revista Presei Revista presei internaţionale – 11 iunie

Revista presei internaţionale – 11 iunie

scris de Z.V.
94 Afisari

Primul turneu european al președintelui Statelor Unite se află în centrul atenției presei internaționale, care amintește programul dens al liderului de la Casa Albă și comentează semnificațiile acestui șir de întâlniri și participări la evenimente de anvergură.

„Prima vizită în străinătate a preşedintelui american trebuie să marcheze întoarcerea Statelor Unite după mandatul lui Donald Trump, a subliniat Joe Biden sosind în Regatul Unit pentru un turneu european care îl va duce de la summitul puterilor din G7 la o întâlnire cu Vladimit Putin la Geneva”, scrie La Libre Belgique. „Semn al importanţei acordate relaţiei cu aliatul britanic, Joe Biden îşi începe călătoria printr-o întâlnire cu prim-ministrul britanic la Carbis Bay, staţiune balneară din sud-vestul Angliei, care găzduieşte de vineri până duminică G7. Cei doi lideri trebuie să semneze o nouă ‘Cartă a Atlanticului’, concepută pe modelul Cartei semnate de Winston Churchill şi Franklin D. Roosevelt în urmă cu 80 de ani, pentru a reafirma valorile împărtăşite şi a ţine cont de noile provocări precum atacurile cibernetice sau criza climatică”. Despre programul ulterior al președintelui american scrie ziarul turcesc Akșam, care menționează și întâlnirea dintre Joe Biden și omologul turc, Recep Tayyip Erdoğan, în marja summitului NATO. „După Marea Britanie, pe 13 iunie Biden se va afla în capitala Belgiei, Bruxelles. El va participa la summit-ul NATO, care se va desfăşura pe 14 iunie, iar în marja summit-ului va avea o întâlnire tête-à-tête cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. Se aşteaptă ca în cadrul acestei întâlniri să fie discutate probleme privind relaţiile bilaterale. În data de 15 iunie, la Bruxelles, Biden va participa la summit-ul SUA-UE, iar apoi pe 16 iunie, la Geneva, Elveţia, se va întâlni cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”. „Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că în programul primei vizite în străinătate a preşedintelui SUA, Joe Biden, întâlnirea cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan este o prioritate, iar faptul că întâlnirea din 14 iunie se va desfăşura tête-à-tête va fi o oportunitate pentru diplomaţie”, mai arată Akșam. Această întâlnire ar putea fi o oportunitate pentru a repara încrederea turcilor în partenerii din NATO, având în vedere un studiu realizat de centrul Areda din Turcia, citat de portalul de știri Haberler, și care indică faptul că 84,6% dintre turci cred că NATO nu protejează interesele țării lor. Potrivit aceluiași studiu, 53,7% dintre respondenți susțin că Turcia ar trebui să părăsească NATO iar 70,4% spun că prezența bazelor NATO în Turcia este un pericol la adresa securității. Din presa rusă aflăm că președintele Vladimir Putin „va ajunge la Geneva în ziua întrevederii” cu omologul american, după cum anunță Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția TASS. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, cei doi președinți vor discuta despre stadiul actual al relațiilor Rusia – SUA și posibilitățile de dezvoltare, despre stabilitatea strategică și alte subiecte aflate pe agenda internațională, inclusiv cooperarea în combaterea pandemiei de coronavirus.
De altfel, liderii Uniunii Europene au solicitat joi o anchetă completă privind originile pandemiei COVID-19, identificată pentru prima dată în centrul Chinei, pe fondul criticilor aduse unei anchete inițiale efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, informează Reuters. Studiul OMS din ianuarie și februarie a fost „insuficient și neconcludent”, a declarat luna trecută misiunea SUA la ONU, în Geneva, solicitând să fie derulată o a doua anchetă transparentă şi bazată pe dovezi”. „Anchetatorii au nevoie de acces complet la tot ce este necesar pentru a găsi cu adevărat sursa acestei pandemii,” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Iar şeful Consiliului European, Charles Michel, a arătat că „Lumea are dreptul să ştie exact ce s-a întâmplat pentru a putea învăţa lecţiile”. În paralel, Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinurile împotriva COVID-19, notează Rai News. „Într-o rezoluție adoptată cu 355 de voturi pentru, 263 împotrivă și 71 de abțineri, Parlamentul European solicită o derogare temporară de la Acordul TRIPS al Organizației Mondiale a Comerțului privind brevetele, cu obiectivul de a îmbunătăți accesul global la produsele medicale legate de COVID-19 la prețuri accesibile și pentru a combate constrângerile de producție la nivel mondial și deficitele în aprovizionare”.
Parlamentul European se pregăteşte totodată să dea în judecată Comisia pentru lipsă de acţiune privind statul de drept, arată La Libre Belgique. Legislativul comunitar a început pregătirile pentru o eventuală procedură judiciară contra Comisiei, pe care o acuză de lipsă de acţiune pe noul mecanism care condiţionează fondurile europene de respectarea statului de drept, conceput pentru a proteja aceste fonduri de posibile deturnări de către guvernele din UE. Confruntată cu blocarea bugetului european 2021-2027 şi a planului de redresare post-coronavirus de către Ungaria şi Polonia, care se simţeau vizate în mod deosebit de acest nou mecanism, Comisia a acceptat să nu-şi publice liniile directoare privind mecanismul decât după o decizie a Curţii de Justiţie a UE, mai arată La Libre Belgique./fmatei/avladucu

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult