Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 12 martie

Revista presei internaționale – 12 martie

scris de Z.V.
108 Afisari

La mii de kilometri de Paris, unde președintele francez Emmanuel Macron a invitat liderii militari din UE și NATO, în orașul saudit Jeddah au avut loc negocieri ucraineano-americane, scrie presa internațională.

La întâlnirea din Arabia Saudită a reprezentanților americani și ucraineni, Kievul a fost de acord cu o înceatare a focului pentru 30 de zile, anunță The Washington Post. Mingea este în terenul Rusiei acum, a afirmat secretarul american de stat, Marco Rubio, citat de The Guardian. În context, SUA au anunțat reluarea asistenței militare către Ucraina și a schimbului de informații, adaugă revista Time. Alegerea orașului Jeddah pentru discuțiile SUA – Ucraina pare a fi un efort al administrației Trump de a demonstra că este un arbitru în conflictul ruso-ucrainean, crede The Wall Street Journal. Cândva controversată pe scena internațională din cauza acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului, monarhia petrolieră încearcă acum să scape de statutul de paria, redefinindu-se ca mediator cheie în conflictele internaționale, opinează NBC News. De câțiva ani, Arabia Saudită „are ideea de a se alătura alianței mai largi a economiilor emergente, cunoscută sub numele de BRICS, care include China, India, Africa de Sud și Brazilia, precum și Rusia, scrie Der Spiegel și adaugă că Riadul nu caută o confruntare cu Occidentul, dar, la fel ca Trump, urmează o strategie de a acorda prioritate țării.
Franța își întețește consultările cu partenerii europeni, pentru a încerca să definească garanțiile de securitate care vor fi oferite Ucrainei în cazul unei încetări a focului și pentru a consolida apărarea continentului, scrie France24. În context, președintele Emmanuel Macron i-a primit la Paris pe înalții reprezentanți militari din UE și NATO, potrivit Statului Major al armatei franceze, citat de France24. În plus, miercuri, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, se va întâlni cu omologii săi din grupul E5 – Franța, Germania, Regatul Unit, Italia și Polonia – precum și cu reprezentanți ai Uniunii Europene și ai NATO și, prin videoconferință, cu ministrul ucrainean al Apărării, discuțiile urmând a se concentra pe ajutorul acordat Kievului și pe reînarmarea necesară a Europei, precizează France24 și amintește că țările UE au dat undă verde unui plan de mobilizare de până la 800 de miliarde de euro, pe parcursul a patru ani, pentru a consolida apărarea continentului și a ajuta Ucraina. Între timp, la Bruxelles, la Consiliul ECOFIN al miniștrilor de finanțe ai UE, discuția a rămas deschisă pe problema resurselor, după declaraţiile comisarului pentru Economie, Valdis Dombrovskis, care a subliniat urgența, limitându-se la a anunța o propunere a executivului în scurt timp, reține Avvenire. „Va trebui să creștem cheltuielile pentru apărare, capacitățile de apărare, industria de apărare, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Evaluăm cu exactitate ce se poate face”, a precizat comisarul european, relatează ziarul italian. În plus, între 12 și 14 martie se desfășoară, în Canada, reuniunea miniștrilor de externe din G7, care se va concentra pe sprijinirea continuă pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, a situației din Orientul Mijlociu și a stabilității în regiunea Indo-Pacific, anunță Radio Canada.
În contextul invalidării, în România, a candidaturii ultranaționalistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai, Kremlinul a declarat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că „decizia reprezintă o încălcare a normelor democratice și orice alegeri desfășurate în lipsa acestui candidat ar fi ilegitime”, citează Politico. La periferia estică a Europei se duce o bătălie existențială pe tema înțelesului real al democrației, conchide Politico, în timp ce The Moscow Times atrage atenția asupra amprentelor Rusiei în alegerile din Europa de Est, invocând modelele de interferență electorală observate în Georgia, România și Republica Moldova, care evidențiază o realitate tulburătoare pentru Europa, și anume că strategiile de război hibrid ale Moscovei devin din ce în ce mai sofisticate și omniprezente.
În SUA, președintele Donald Trump a avertizat, la Fox News, că armele nucleare „monstruoase” reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa umanității și ar putea cu ușurință duce la „sfârșitul lumii”, deplângând înmulțirea focoaselor nucleare, în timp ce pledează pentru o reluare rapidă a tratativelor pe tema controlului armelor cu Rusia și China. Declarațiile survin după ce, recent, Trump avertizase că Rusia deține de departe cele mai multe focoase nuclare din lume, dar și că Beijingul, al cărui stoc se clasează pe locul al treilea, și-ar putea depăși poziția în zece ani, reține New York Post.
Exporturile de arme ale Statelor Unite către Europa s-au triplat, dat fiind ajutorul acordat Ucrainei și achiziționarea de arme de către țările europene, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unei analize a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, citată de Defense News. Livrările de arme americane către Europa au crescut cu 233% în perioada 2020-2024, față de perioada anterioară de cinci ani, potrivit recentului raport al think tank-ului suedez, completează publicația americană. SUA au acoperit 43% din exporturile globale de arme, iar Ucraina, Regatul Unit, Țările de Jos și Norvegia au fost printre cei mai mari zece destinatari de arme americane în cei cinci ani până în 2024. Franța a fost al doilea cel mai mare exportator în perioada 2020-2024, cu o cotă de 9,6% din livrările globale de arme, iar Rusia a ocupat locul al treilea la exporturile de arme între 2020-2024, India, China și Kazahstanul fiind cei mai mari clienți ai săi, menționeaază Defense News.
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice, într-un aparent protest față de exercițiului militar anual de mare amploare comun al Coreei de Sud și Statelor Unite, Freedom Shield, un exercițiu menit să consolideze capacitățile de pregătire ale aliaților, informează The Korea Herald. Cooperarea militară dintre Statele Unite și Coreea de Sud atrage în mod regulat condamnări din partea Phenianului, al cărui guvern consideră exercițiile militare comune ca pregătire pentru o invazie, relatează Le Figaro. Statele Unite au staționaţi zeci de mii de militari în Coreea de Sud, parțial pentru a proteja Seulul împotriva Phenianului, iar săptămâna trecută, Phenianul a denunțat „provocări politice și militare” ale Washingtonului, în urma vizitei portavionului american cu propulsie nucleară USS Carl Vinson în portul sud-coreean Busan, amintește Le Figaro./czaharia/cvanatoru

(Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult