Răsfoind ziarele străine, Abu Dhabi este punctul geografic care ne atrage atenția, iar motivele ar fi două. Un motiv ne-ar viza direct într-o oarecare măsură, fiind vorba despre Emma Răducanu, o vedetă britanică a tenisului, dar de origine româno-chineză.
Mai multe ziare britanice anunță că Emma Răducanu a fost testată și că testul a fost pozitiv în privința infestării cu virusul covid. Ziarul britanic The Telegraph afirmă că, „în urma testului pozitiv, jucătoarea în vârstă de 19 ani prezintă simptome relativ ușoare, dar s-a autoizolat pentru o perioadă de 10 zile”. Un alt ziar britanic, Daily Express, informează că „Emma Răducanu plecase deja la Abu Dhabi, unde urma să participe la Campionatul de Tenis de la Mubadala, programat să înceapă joi, și unde ar fi jucat cu campioana olimpică Belinda Bencic”.
Dar Abu Dhabi a fost mai ales scena unui eveniment politic important. Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit, luni, cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prinț moștenitor și lider de facto al Emiratelor Arabe Unite. Cotidianul israelian Haaretz subliniază că „este prima vizită oficială a unui premier israelian în această țară, evenimentul fiind deja considerat de oficialii israelieni drept un succes răsunător”. „Este esența însăși a păcii și a unei noi realități în regiune”, ar fi declarat premierul Bennett, citat de un alt ziar israelian, Yedioth Ahronoth. Urmărind și el evenimentul, cotidianul egiptean Al-Ahram scrie că „premierul Bennett s-a întâlnit și cu miniștrii tehnologiei și culturii din emirate, făcând următoarea declarație: ‚Israelul, la fel ca emiratele arabe, este un important centru comercial, iar cooperarea dintre noi va oferi niște șanse fără precedent, și nu doar nouă, ci și altor țări’. Și, potrivit ziarului american The Wall Street Journal, premierul israelian ar fi subliniat că „acesta este doar începutul”.
Mai la est, În Indonezia, curiozitatea presei internaționale este stârnită de un alt eveniment. Ieri, secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit la Jakarta, unde, astăzi (marți), va rosti un discurs legat de stratregia președintelui Joe Biden destinată zonei Asia-Pacific. Dar evenimentul nu ar fi poate la fel de urmărit, dacă el nu ar coincide și cu vizita pe care, exact în aceeași perioadă, o efectuează la Jakarta și Nikolai Patrușev, consilierul pentru securitate națională al președintelui rus Vladimir Putin. „În Indonezia, Blinken concurează cu un oficial rus”, titrează cotidianul american Las Vegas Sun. Urmărind și ea evenimentele, agenția americană Associated Press menționează totuși că „Ministerul indonezian de Externe a minimalizat această coincidență, subliniind într-o declarație că, pur și simplu, s-a întâmplat ca sosirea celor doi oficiali în Indonezia să coincidă”.
În Europa, dincolo de criza provocată de tensiunile dintre Rusia și Ucraina, atenția presei internaționale se oprește și asupra altor tensiuni, cum ar fi, de exemplu, conflictul Ungariei și Poloniei cu Uniunea Europeană pe tema situației statului de drept din cele două țări. În acest context, după cum era de așteptat, vizita în Ungaria a președintelui Franței, Emmanuel Macron, a atras atenția presei străine. Iată și câteva comentarii din presa ambelor țări, dar și din presa germană. “Eurofilul președinte francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, afișând o bună înțelegere. Cei doi lideri s-au recunoscut drept adversari politici, dar și ca perteneri europeni”, comentează cotidianul francez Le Monde. „Orban, un adversar care ar putea fi util”, crede ziarul francez Liberation. „La Budapesta, o întâlnire Macron – Orban sub semnul unor compromisuri utile”, notează și ziarul La Croix. „Există un acord cu președintele francez vizând întărirea Europei”, titrează ziarul budapestan Magyar Hirlap, citândul pe premierul Viktor Orban. Dar ziarul german Frankfurter Allgemeine observă ironic că, „în plină campanie electorală, președintele Macron și premierul Orban și-au descoperit brusc niște asemănări”.
Alexandru Danga, RADOR