Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 15 martie 2021

Revista presei internaționale – 15 martie 2021

scris de Z.V.
147 Afisari

La un an de la declararea pandemiei, numărul cazurilor noi de infecţie cu coronavirus este în creştere în Europa, pe măsură ce al treilea val pandemic ia amploare, constată presa internațională. Dar acum experiența europeană diferă de cele din Regatul Unit și din SUA, care au derulat ample programe de vaccinare și văd cum incidența cazurilor lor scade, menționează revista Time.
Bruxelles-ul a comandat până acum cel puţin 1,4 miliarde de doze de vaccinuri, deja autorizate în UE, care ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru cele circa 450 de milioane de europeni, scrie La Libre Belgique, după ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a acuzat unele state membre ale UE, fără să le numească, de faptul că ar fi încheiat în secret contracte cu laboratoarele farmaceutice, criticând o repartiţie inegală a vaccinurilor anti-Covid între ţări. Totuși, în pofida întârzierii în distribuția vaccinurilor între cele 27 de state membre, Europa a devenit unul dintre principalii exportatori de antidoturi împotriva Covid-19, la nivel mondial, scrie El Periodico. De la 1 februarie, UE a trimis peste 34 de milioane de doze către 31 de țări, principalele beneficiare fiind Regatul Unit, Canada, Mexic, Japonia, Arabia Saudită, Hong Kong, Singapore, Statele Unite, Chile și Malaezia. În același timp, mai multe state au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca/Oxford, total sau parțial, titrează EUObserver, deși Agenția Europeană a Medicamentului a afirmat că acestea pot fi folosite în continuare, după cum consemnează Politico. Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările să continue să inoculeze cetățenii cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca/Oxford, în timp ce investighează rapoartele care spun că unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au fost vaccinate, notează Business Insider. Totodată, OMS a recomandat adăugarea vaccinului anti-Covid-19 de la Johnson & Johnson pe lista de utilizare de urgență, includere care permite achiziționarea și inocularea acestuia prin COVAX, inițiativa globală condusă de OMS pentru a asigura echitatea în vaccinare, adaugă El Imparcial.
Europa în general, dar mai ales cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, se pregătesc să își deschidă turismul, după un an de restricții și interdicții, arătând că lucrurile se schimbă în direcția bună, scrie Money-Tourismos din Grecia. Faimosul „paşaport verde” ar putea intra în vigoare până la vacanţa de vară, estimează Le Point, iar Courrier International notează că Bruxelles-ul va lansa, pe 17 martie, o propunere privind crearea pașaportului digital pentru călătorii. Totuși, scepticismul unora dintre țări și rezervele etice și științifice lasă să planeze multe dubii asupra viabilității unui asemenea instrument pentru relansarea turismului, adaugă Courrier International. În plan economic, mari îngrijorări financiare se prefigurează pentru Uniunea Eurpeană, opinează revista Time, subliniind că economia europeană s-a contractat cu 6,4% anul trecut, potrivit Eurostat. Viitorul depinde foarte mult de viteza și eficacitatea programelor de vaccinare, prognozele arătând că economia europeană nu-și va recăpăta nivelurile pre-criză mai devreme de 2022 sau chiar 2023, situându-se, probabil, cu un an în urma SUA, notează Time.
În ciuda „festivalului iubirii” transatlantice, UE ar dori o a treia cale în legăturile cu SUA și China, titrează Defence Aviation Post. UE speră să aibă suficientă independență față de Washington și de Beijing pentru a putea, de una singură, să aprofundeze legăturile cu țările din Indo-Pacific, precum India, Japonia și Australia, adaugă Reuters. Blocul comunitar speră să convină, luna viitoare, un plan care să implice o prezență de securitate mai mare și mai asertivă în Indo-Pacific și mai mult ajutor pentru dezvoltare, comerț și diplomație, o a treia cale între Washington și Beijing, scrie Reuters.
În același timp, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ales Asia pentru prima sa călătorie în străinătate, un turneu de o săptămână care îl va duce la Tokyo, Seul şi New Delhi, pentru a discuta cu aliaţii Statelor Unite despre mijloacele de întărire a cooperării militare în regiune, pentru a crea o „descurajare credibilă” faţă de China, scrie Le Figaro. Şefului Pentagonului i se va alătura, la Tokyo, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru discuţii cu omologii lor japonezi şi sud-coreeni, adaugă Le Figaro, subliniind că acest turneu în Asia al şefilor diplomaţiei şi apărării americane vine după un summit inedit al „Quad”, alianţa informală născută în anii 2000 pentru a contrabalansa creşterea puterii Chinei, și precede prima întâlnire, în Alaska, a echipei Biden cu şefii diplomaţiei chineze.

Cristina Zaharia, RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS