Ultimele evoluții de pe frontul din Ucraina suscită în continuare emoții, reacții și analize. Wall Street Journal publică un editorial consacrat negocierilor de pace dintre Washigton și Moscova, constatând cu ironie amară că acestea nu au dus la niciun rezultat.
„Cel mai nou „niet” al lui Vladimir Putin a fost pronunțat duminică sub forma unei noi lovituri cu rachetă împotriva civililor din orașul ucrainean Sumî”, scrie editorialistul american, subliniind că „țintirea civililor constituie crimă de război, însă nu reprezintă vreo noutate pentru Kremlin”. Wall Street Journal reamintește că, întrebat de jurnaliști ce părere are despre sângerosul atac de Florii, Trump a declarat că este vorba despre o greșeală și a reiterat că acesta este „războiul lui Biden”, după care i-a făcut răspunzători pentru conflict pe Putin, Biden și Zelenski în egală măsură. Pe de altă parte, Moscova nu are decât de câștigat din ezitările americanilor: „Pacea pe care și-o dorește Putin pare mai degrabă a fi pacea mormântului – pentru ucraineni”, este concluzia editorialului din Wall Street Journal.
Săptămânalul Le Point reamintește că nu este prima dată când președintele american îl acuză pe omologul său ucrainean că este răspunzător pentru războiul împotriva Rusiei. „Președintele Zelenski și escrocul de Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă permiţând ca această tragedie să înceapă”, a repetat Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social. „Ce urmăreşte Trump cu Ucraina acuzându-l pe Zelenski de declanşarea războiului?” se întreabă retoric Le Point; dacă momentan nu există un răspuns, în mod clar există o îngrijorare legat de această atitudine.
Spre deosebire de editorialiștii citați, negociatorii lui Trump nu sunt nici pesimiști, nici îngrijorați. „Vladimir Putin este deschis către un acord de „pace permanentă” cu Ucraina”, a declarat reprezentantul special al Casei Albe, Steve Witkoff, într-un interviu pentru „Fox News” difuzat marți dimineață, după a treia sa întâlnire cu liderul de la Kremlin care a avut loc vineri la Sankt Petersburg și pe care a numit-o „utilă” și „stimulatoare”. „Cererea lui Putin este de a obține pacea permanentă. Așa că, dincolo de încetarea focului, am obținut un răspuns”, a spus Witkoff, recunoscând că „a durat ceva timp pentru a ajunge la acest punct”. „Nu este ușor să stabilești elementele cheie ale unui acord”, a afirmat la rândul său ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat cotidianului „Kommersant”. Lavrov recunoaște Washingtonului meritul că „a încercat să aprofundeze problema”, spre deosebire de Europa, pe care Moscova continuă să o arate cu degetul, acuzând-o de prelungirea războiului. Un măr al discordiei îl constituie și faptul că Berlinul este deschis pentru trimiterea de superrachete Taurus în Ucraina, ceea ce nu poate decât să enerveze Moscova, aflăm din Corriere della Sera. „Vedem poziții similare și în alte capitale europene, care, din păcate, nu ni se par a fi înclinate spre negocieri de pace, ci mai degrabă sunt înclinate să provoace în orice fel continuarea războiului”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de publicația italiană. „Moskovski Komsomoleț”, un cotidian foarte apropiat de Kremlin, publică un comentariu care rezumă și explică poziția rusă: „Dacă Taurus sunt folosite împotriva Rusiei, Germania riscă să treacă de la statutul de simplu donator la cel de parte în conflict. Acest lucru ar putea duce la o confruntare deschisă între Rusia și o țară NATO. Cu toate consecințele care ar putea apărea de aici”, amenință voalat publicația moscovită.
De la războiul din Ucraina la războiul taxelor: Donald Trump susține că a rezolvat problema inflației în SUA, în ciuda incertitudinilor recente de pe piețele financiare declanșate de politica sa tarifară globală, notează Euronews. „Dacă priviți cifrele, sunt incredibile. Bursa este în creștere”, se laudă Trump, care își arogă, de asemenea, anunțul gigantului tehnologic Nvidia, care a transmis că intenționează să construiască supercalculatoare pentru inteligența artificială în Statele Unite, ca rezultat al eficacității tarifelor impuse de noua administrație, după cum susține Casa Albă. Euronews precizează că declarațiile președintelui vin la sfârșitul unei săptămâni de volatilitate accentuată a pieței, timp în care Administrația Trump și-a retras temporar unele dintre cele mai dure tarife.
Donald Trump s-ar putea răzgândi din nou în privința taxelor vamale, de data aceasta asupra tarifului de 25% impus automobilelor, comentează la rândul său ANSA. Președintele american a sugerat scutirea temporară a producătorilor de automobile de la taxele vamale, pentru a le oferi timp să își adapteze lanțurile de aprovizionare. „Evaluez o soluție care să poată ajuta unii producători de automobile în acest sens”, a anunțat liderul de la Washington, explicând că aceștia au nevoie de timp pentru a transfera producția din Canada, Mexic și alte țări. După cum remarcă agenția italiană, Trump continuă să semene haos în războiul său comercial global, dezvăluind că va impune noi taxe vamale la semiconductori încă de săptămâna aceasta, deși, după cum a precizat, „va exista flexibilitate” cu unele companii din sector. Justificarea acestor noi măsuri? „Ele fac parte dintr-un plan de aducere a producției strategice înapoi în SUA, de la cipuri la medicamente, de la oțel la aluminiu și mașini, pentru a nu depinde de țări străine, în special de China”.
Pe masa negocierilor, UE joacă cartea achiziției de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, care este una dintre cererile lui Trump de reechilibrare a deficitului comercial. Este „o posibilitate” în contextul „situației actuale”, a reiterat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de agenția italiană. Păcat că, între timp, după cum transmite Reuters, unii directori generali ai marilor companii europene se gândesc deja să crească importul de gaze rusești, mai puțin costisitoare, chiar și de la Gazprom, cu condiția, desigur, a unei schimbări semnificative a situației din Ucraina.
(Ruxandra Lambru – Agenția de Presă RADOR)