„Statele Unite avertizează Israelul că nu-i va mai furniza armament dacă ajutoarele destinate Gazei rămân blocate”. „’Putem distruge toți sioniștii’, este amenințarea unui general iranian la adresa Israelului, făcută la funeraliile unui general omorât odată cu liderul mișcării Hezbollah, Hassan Nasrallah”.
Acestea sunt titlurile unor articole apărute în ziarul israelian Ha’aretz, toate relevând gravitatea situației din Orientul Mijlociu. De altfel, presa internațională examinează atent criza din regiune, iar comentariile par să caute o eventuală soluție.
Continuăm cu câteva exemple: “Statele Unite condiționează sprijinul militar acordat Israelului de ajutoarele umanitare destinate Gazei”, titrează cotidianul israelian Yedioth Ahronoth. Pe marginea aceluiași subiect, un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, consideră că “Statele Unite amenință în acest fel Israelul”. Dar, pe această temă, să vedem și ce spune presa iraniană. “Pentru Israel vor veni zile grele”, titrează cotidianl iranian de limbă engleză Tehran Times, citându-l pe Mohsen Rezael, fost comandant al temutelor Forțe Revoluționare Islamice din Iran. “Mașina de război a mișcării Hezbollah este acum în funcțiune, iar sioniștii trebuie să se aștepte la zile grele”, a mai subliniat liderul iranian, citat de același ziar.
În Europa însă, mai aproape de România, războiul din Ucraina rămâne și el pe prima pagină a ziarelor. “Coreea de Nord trimite soldați pe frontul rusesc”, titrează cotidianul american The Washington Post, explicând însă și de ce: “Trimiterea unor soldați care să vină în ajutorul Rusiei în războiul ei din Ucraina i-ar putea aduce regimului lui Kim Jong Un atât de prețioasa valută forte, contribuind astfel și la întărirea relațiilor dintre cele două țări”. Dar, tot despre războiul din Ucraina, să vedem ce spune și presa rusă. Cotidianul moscovit Pravda îl citează pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, care ar fi pledat “pentru zdrobirea cisternelor rusești de petrol, dată fiind înmulțirea vaselor care transportă petrol rusesc la un preț peste limita stabilită prin sancțiuni”. Tot în privința combustibilului, nu aceasta este situația și în cazul rușilor de rând. Ziarul Izvestia afirmă că, “dorind să întărească Gazpromul, gigantul petrolier rusesc, camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a propus ca, în timp, prețul gazelor pentru populație să fie majorat cu încă 20%”.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, migranții sunt cei care au atras acum și atenția mai marilor organizației. “În decursul noului său mandat și în urma presiunilor exercitate de o serie de guverne, Comisia Europeană va veni cu noi măsuri, menite să înăsprească poziția UE pe tema migrației”, anunță agenția Reuters. “Solidaritatea este înlocuită printr-o pledoarie vizând întărirea controlului frontierelor”, comentează și portalul bruxellez Euractiv. Și asta deși, potrivit ziarului francez Le Figaro, “începând din luna ianuarie 2024, trecerea ilegală a frontierelor UE a scăzut cu 42%”. Cu toate astea, italianul La Stampa afirmă că, ieri (15 octombrie) “la biroul pentru imigranți din Torino, cozile erau fără sfârșit”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR