Acasa Revista Presei Revista presei internaționale, 17 februarie 2025

Revista presei internaționale, 17 februarie 2025

scris de Z.V.
110 Afisari

Viitorul negocierilor de pace pentru Ucraina și incertitudinile legate de disponibilitatea Statelor Unite de a se implica în continuare în proiectul de securitate NATO și european se află în centrul atenției presei internaționale.
„Anunțul președintelui Trump pe tema unor negocieri de pace cu Rusia i-a oferit liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ceea ce el ceruse de multă vreme: tratative directe cu SUA pe tema Ucrainei”, notează The Wall Street Journal. „Moscova căutase de multă vreme să elimine Ucraina și aliații săi din Europa din asemenea tratative, calificând guvernul de la Kiev drept ilegal. Moscova a dat de înțeles că Washingtonul este vinovat de prelungirea războiului și că numai el poate conveni împreună cu Rusia încetarea acestuia. Dar dacă ar fi să ținem cont de poziția declarată a lui Putin pe tema Ucrainei, convorbirile promise de Trump ar urma să fie lungi și chiar prelungite – Rusia acceptând o încetare a focului numai dacă Statele Unite își retrag sprijinul acordat Ucrainei și doar în cazul în care capacitatea Kievului de a-și apăra teritoriul va fi limitată. Întrucât forțele Rusiei înaintează pe câmpul de luptă, iar populația din Ucraina pledează tot mai mult pentru o încetare a luptelor, analiștii sunt de părere că Putin dorește să prelungească lucrurile și să negocieze dur cu SUA până când va obține ceea ce dorește”.
„După trădarea lui Trump, europenii pregătesc un summit de urgență la Paris”, titrează Courrier International din Franța. „Tot mai îngrijorați de posibilitatea ca Statele Unite și Rusia să excludă continentul european de la discuțiile privind un plan de pace pentru Ucraina, liderii europeni plănuiesc să se întâlnească luni într-un summit de urgență”. „Trădarea Ucrainei de către Donald Trump l-a încurajat pe Vladimir Putin și a tras preșul de sub picioarele aliaților NATO”, notează The Guardian. „Întâlnirea, care va avea loc luni, ar urma să abordeze eforturile americane de a-i exclude pe liderii europeni din discuțiile de pace, ce poziție ar trebui să ia Europa cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și cum i se pot oferi Ucrainei garanții de securitate, fie prin NATO, fie prin intermediul unei forțe europene”. Potrivit cotidianului britanic, „rapiditatea cu care Macron a încercat să-i unească pe liderii europeni în jurul unui răspuns comun arată amploarea anxietății în Europa în fața eforturilor americane care vizează atât controlarea procesului, cât și excluderea guvernelor europene din orice negociere”.
Statele Unite au trimis țărilor europene un set de întrebări pentru a afla disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei garanții de securitate, notează Reuters.
Întrebările se referă la tipurile de garanții de securitate care pot fi oferite Ucrainei, la factorii de descurajare pentru Rusia, la dimensiunea unei forțe de pace europene care ar putea fi desfășurată în Ucraina, la posibilele acțiuni care ar trebui întreprinse de SUA și de aliați în cazul în care Rusia ar ataca această forță și la sprijinul material pe care țările ar fi dispuse să îl ofere Ucrainei.
Situația din Orientul Mijlociu este urmărită în continuare de presa internațională. Liberation din Franța scrie că „premierul Netanyahu amenință că va deschide porțile iadului dacă nu sunt eliberați toți ostaticii”. „Armistițiul dintre Israel și Hamas pare foarte fragil. În cadrul unui briefing de presă după o întâlnire cu șeful diplomației americane la Ierusalim, duminică, Benjamin Netanyahu a folosit vocabularul lui Donald Trump pentru a face presiuni asupra Hamas: ‘Avem o strategie comună cu Statele Unite, ale cărei detalii nu le putem dezvălui publicului, inclusiv despre cum vom deschide porțile iadului dacă ostaticii noștri nu sunt eliberați cu toții, fără nicio excepție’. La rândul său, secretarul de stat american Marco Rubio a fost la fel de inflexibil: ‘Hamas nu poate continua să fie o forță militară sau guvernamentală’. „Washingtonul a spus că este deschis propunerilor din partea țărilor arabe cu privire la Gaza, dar subliniază că în prezent, singurul plan este cel al lui Trump. Acesta a propus ca Statele Unite să preia controlul asupra teritoriului palestinian pentru a face din acesta o ‘Coastă de Azur a Orientului Mijlociu’, urmând ca locuitorii Gazei să fie trimiși în Iordania și Egipt. Ambele țări se opun categoric acestei idei”.
„Uniunea Europeană intenționează să blocheze importurile anumitor bunuri alimentare produse la standarde diferite, într-un efort de a-și proteja fermierii, preluând practicile comerciale ale președintelui american Donald Trump”, relatează Financial Times. „Comisia Europeană va decide săptămâna viitoare să exploreze limite mai stricte pentru importuri”, a precizat ziarul, citând o serie de responsabili europeni. „Printre primele ținte s-ar putea număra produsele americane, cum ar fi soia cultivată cu pesticide pe care agricultorii din UE nu au voie să le folosească”.(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS