Europa accelerează achiziționarea de vaccinuri, astfel încât guvernele să poată îndeplini obiectivul de imunizare a populației în vară, informează presa internațională.
Nedorind să întâmpine din nou întreruperi în livrări, Comisia Europeană crește numărul de doze achiziționate și se pregătește să autorizeze un nou vaccin, în următoarele săptămâni, scrie El Diario. În prezent, Malta este aproape de imunizarea completă a 4% din populație, urmată de Danemarca cu 2,96%, România cu 2,50% și Spania cu 2, 32%, în pozițiile de conducere ale blocului comunitar, adaugă El Diario. La Vatican, angajaţii care refuză să fie vaccinaţi contra Covid-19 riscă sancţiuni care merg până la concediere, potrivit unui decret dat publicităţii de micul stat din Cetatea Eternă, anunță La Libre Belgique, amintind că Vaticanul a început în ianuarie o campanie de vaccinare gratuită, Papa Francisc fiind deja vaccinat. În același timp, într-un interviu exclusiv pentru Financial Times, preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că Europa şi SUA ar trebui să aprobe de urgență alocarea a 5% din rezervele lor de vaccin anti-Covid ţărilor în curs de dezvoltare. Macron a adăugat pentru ziarul britanic că unele naţiuni africane fie vor fi nevoite să achiziționeze vaccinuri occidentale la un cost de peste 20 de ori mai mare decât cel plătit de UE, fie vor apela la China sau Rusia pentru livrările necesare. În ceea ce privește vaccinul rusesc, Politico opinează că acesta dă Moscovei oportunitatea să se inoculeze în politica europeană, după ce Ungaria a decis utilizarea serului Sputnik V fără ca acesta să fi fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar Slovacia și Croația își declară interesul pentru acest vaccin, fiind în discuții cu Rusia pentru posibile contracte. SUA și China concurează în materie de vaccinuri și în recuperarea post-pandemică în Europa, titrează Beijing News. Un apel de cooperare al Beijingului către țările europene a venit chiar în momentul în care Washingtonul își întărește eforturile de revitalizare a alianțelor de bază și de revenire la multilateralism, subliniază Beijing News.
La summit-ul virtual al NATO, marcat de participarea în premieră a noului secretar american al Apărării, Lloyd Austian, SUA și-au reafirmat angajamentul față de aliații și partenerii din NATO, informează CNN. Austin a subliniat că NATO trebuie să își protejeze lanțurile de aprovizionare și tehnologiile de concurenții strategici, sugerând astfel că se amplifică îngrijorările legate de China și Rusia, completează CNN. NATO își începe procesul de modernizare după sosirea lui Joe Biden, titrează La Razon, iar Stars and Stripes reține că șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la partajarea cheltuielilor de apărare, pentru finanțarea în comun a grupurilor de luptă aflate în așteptare în țările membre care se învecinează cu Rusia, a operațiunilor de poliție aeriană, a desfășurării navelor de război cu îndatoriri maritime permanente sau pentru exerciții militare. Rusia, în caz de necesitate, va lua măsuri suplimentare cu caracter politico-militar și tehnico-militar cu scopul asigurării securităţii sale, a declarat, la rândul său, Aleksandr Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe, comentând elaborarea noii concepţii strategice a NATO, care vizează descurajarea Rusiei și a Chinei, scrie Tass. În același timp, Rusia a interceptat trei avioane ale armatei franceze deasupra Mării Negre, teatru al competiţiei dintre Moscova și NATO, notează Le Point. Marea Neagră, ale cărei rute de scăpare sunt doar Bosforul, la vest, deținut de turci, și strâmtoarea Kerci, la nord, este o răscruce de drumuri geopolitice în care se intersectează influența Rusiei cu cea a Alianței Atlantice, comentează ziarul francez, menționând că această interceptare nu este o premieră, deoarece avioanele de vânătoare ruseşti se apropie în mod regulat de avioane occidentale care zboară în jurul Rusiei, în Marea Neagră, în Marea Baltică sau chiar în Pacific, de regulă fără incidente.
Europa recrutează astronauți și astronaute, anunță Tribune de Geneve. Pentru prima dată după 11 ani, Agenția Spațială Europeană, ESA, caută din nou candidați pentru zboruri în spațiu, notează zirul elvețian. Pe măsură ce ESA intră într-o nouă eră de explorare spațială, astronauții selectați se vor învârti într-o zi în jurul Lunii, a declarat Didier Schmitt, șeful grupului de explorare umană și robotică, citat de Tribune de Geneve. Zirul elvețian precizează că NASA va construi acolo „Gateway” din 2025, o stație spațială foarte mică, plasată pe orbită și, întrucât Europa face parte din program, visul ESA este să vadă într-o zi un astronaut european pășind pe Lună.
Până atunci, într-o realizare istorică, după un voiaj de peste șase luni spre planeta Marte, misiunea NASA Mars 2020, cu roverul Perseverance, se pregătește să inițieze o nouă dimensiune a explorării Planetei Roșii, notează Spaceflight Now. Misiunea va studia habitatul marțian, va testa o tehnologie pentru producerea de oxigen și va colecta mostre de sol spre a fi analizate, în căutarea de semne ale unei vieți microbiene trecute.
Cristina Zaharia, RADOR