“Locul de drept al Ucrainei este în cadrul alianței”. Aducând precizările necesare, trebuie spus că această declarație aparține secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care, ieri (20 aprilie), a efectuat o vizită-surpriză în Ucraina.
După cum era de așteptat, presa internațională a comentat pe larg evenimentul și, potrivit cotidianului american The Washington Post, “la conferința de presă comună avută cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Stoltenberg a dat asigurări că aliații vor aloca Kievului noi fonduri și mai mult armament”. Același ziar precizează că “ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a mulțumit totodată Danemarcei și Olandei pentru hotărârea lor de a trimite în Ucraina 14 tancuri de tip Leopard 2”. Referindu-se la acelașI subiect, ziarul britanic Financial Times titrează că “Stoltenberg a promis că NATO se afla alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”. “Suntem alături de voi în lupta voastră eroică împotriva invadatorilor ruși și pentru apărarea țării voastre. NATO este alături de voi astăzi, mâine și atât timp câ va mai fi necesar“, a subliniat Stoltenberg, citat de același ziar.
După cum vedem, răsfoind ziarele occidentale, Ucraina se poate baza pe aliații vest-europeni. Dar presa moscovită vede altfel lucrurile. “Europa – șocată, ofensată și dezamăgită de ucraineni”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Ziarul înșiră și câteva motive: “Britanicii se plâng de fraude și furt – ucrainenii fac cumpărături la Harrods, dar nu consideră necesar să-și plătească facturile la utilități, cerând bani, bani și iar bani. La Viena, aproape toate parcările sunt pline de mașini scumpe – Mercedes, BMW, Rolls Royce – cu numere ucrainene”. Și tot în Pravda, citim: “Coridoarele de solidaritate inventate de UE pentru a finanța regimul de la Kiev au murit demult. Dacă nu există finanțare, nu va mai exista nici Ucraina”. Sau: “Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au refuzat deja să mai importe cereale ucrainene, iar România este următoarea”. La rândul său, Nezavisimaia Gazeta titrează: “Secretarul general al NATO susține o ofensivă ucraineană care încă nu a fost lansată”. Iar dacă Artemivsk nu ne spune nimic, trebuie precizat că acesta este numele rusesc al orașului ucrainean Bahmut, unde, după cum știm, luptele sunt grele. Un alt ziar moscovit, Izvestia, îl citează pe “Ian Gagin, consilier al șefului interimar al așa-zisei Republici Populare Donețk, care afirmă că militarii ucraineni suferă pierderi grele, iar grupuri mici de soldați fug din oraș sau se predau”. Același așa-zis oficial mai spune că “90% din teritoriul orașului a fost eliberat, dar nu a existat o retragere sistematică a trupelor ucrainene”.
În vestul Europei, Franța este cea care atrage atenția presei internaționale, bineînțeles, din cauza atât de contestatei legi a pensiilor. Să răsfoim câteva ziare. Titlurile unor articole din cotidianul Le Monde nu oferă prea mari clatrificări: “În Alsacia, președintele Emmanuel Macron a fost huiduit pe fondul zgomotului produs de bătăile în tingiri” sau: “O evaluare dificilă a impactului pe care îl au cele trei luni de mobilizare generală a angajaților”. “O dată în plus, Emmanuel Macron eșuează în tentativa de a convinge populația”, titrează cotidianul Le Figaro. Ziarul invocă rezultatele unui sondaj pe tema unei alocuțiuni televizate a lui Macron de acum câteva zile. Le Figaro amintește că “alocuțiunea de luni a lui Macron a fost urmărită de peste 15 milioane de francezi, dar, potrivit unui sondaj, 78% dintre ei au considerat-o ratată”. Apoi, ziarul Liberation, notează că, “referindu-se la legea pensiilor, președintele Macron ar fi spus: “Este o opțiune pe care mi-o asum în totalitate”. Dar asta nu înseamnă că președintele Macron ar fi mai puțin criticat. Iată câteva note din ziarul La Croix: “Emmanuel Macron pare să ignore faptul că diplomația necesită reținere, răbdare și ponderare”. Altminteri, potrivit ziarului italian La Stampa, “mesajul alsacienilor a fost cât se poate de clar: “Macron -demission!” (Macron- demisia!). Iar publicația satirică Le Canard enchaîné se întreabă: “Oare Macron a auzit furia francezilor? După Macron, nimeni nu pare a fi mai surd!”
Alexandru Danga – Agenția de presă RADOR