Pe fondul tensiunilor deja existente între Europa și Statele Unite, legate de negocierile directe și exclusive Trump – Putin privind soarta Ucrainei, noi critici sunt formulate la adresa României de către voci de peste ocean, care vorbesc despre valori democratice „neîmpărtășite”.
La o conferință a conservatorilor, vicepreședintele american a abordat, din nou, subiectul alegerilor prezidențiale anulate din România, spunând că „nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul, și asta s-a întâmplat în România”. După cum notează The Guardian, J.D. Vance a adăugat „Să avem libertate de exprimare, nu doar în Statele Unite, ci peste tot în lumea occidentală, aceasta este calea către alianțe puternice”.
Pe de altă parte, șeful platformei de socializare X, fostă Twitter, Elon Musk – un apropiat al președintelui Trump – l-a etichetat pe președintele Curții Constituționale a României drept „tiran”, după decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, reține Reuters. „Tipul ăsta este un tiran, nu un judecător”, a scris Musk. „Curtea Constituțională a României a anulat alegerile din decembrie înaintea unui al doilea tur de scrutin, după ce documente de securitate desecretizate au arătat suspiciuni de ingerință rusă în favoarea criticului NATO de extremă dreapta, Călin Georgescu, acuzații negate de Moscova. Miercuri, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a denunțat ceea ce a spus că sunt amenințări lansate de Georgescu, care i-a avertizat pe judecătorii de la Curtea Constituțională că, dacă va fi ales, vor fi judecați pentru înaltă trădare”, amintește Reuters.
„Europa își organizează răspunsul la apropierea dintre Statele Unite și Rusia privind Ucraina”. Emmanuel Macron se va întâlni cu Donald Trump luni la Casa Albă, notează Le Point. „Europa refuză să fie spectator al propriului destin. Pe măsură ce relațiile dintre Kiev și Washington se tensionează periculos, europenii, sub conducerea lui Emmanuel Macron și a lui Antonio Costa, președintele Consiliului European, elaborează o strategie diplomatică ambițioasă. Președintele francez va zbura la Washington întărit de discuțiile pe care le-a purtat cu cei douăzeci și șapte și cu aliații canadieni, norvegieni și islandezi, care au apreciat să fie invitați la discuție. Este vorba de a avea o influență comună în viitoarele negocieri dintre Rusia și Statele Unite, protejând în același timp interesele ucrainene. După două întâlniri cruciale organizate de președintele francez, se conturează un plan. Prima și cea mai urgentă etapă este sprijinirea efortului de război ucrainean pentru ca Ucraina să fie puternică la masa negocierilor. Deci, furnizare de arme și bani. Trebuie trimise rapid mesaje pozitive președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care Donald Trump l-a numit ‘dictator neales’. Implicit, europenii resping ideea unor noi alegeri în Ucraina. Nu este momentul și ar face jocul lui Vladimir Putin, care este deja foarte priceput să se introducă în alegerile libere care au loc în toată Europa”.
Președintele ucrainean și emisarul SUA pentru războiul din Ucraina au avut o întâlnire la Kiev dar conferința comună de presă a celor doi a fost anulată. Potrivit BBC, decizia de a nu organiza conferința de presă a fost luată în contextul în care, cu puțin timp înainte, președintele american Donald Trump a dat vina pe Ucraina pentru război, l-a descris pe Zelenski drept un „dictator” fără susținere la urne și i-a cerut „să acționeze rapid”, „înainte de a-și pierde țara”.
Grupurile G7 și G20 se reunesc pe fondul tensiunilor globale tot mai accentuate și în contextul acumulării de semne de întrebare legate de modul în care va evolua situația geopolitică. SUA se opun numirii Rusiei „stat agresor” într-o declarație care ar urma să fie adoptată la o reuniune a grupului G7, organizată la împlinirea a trei ani de la invazia rusească în Ucraina, scrie Financial Times. Președintele american a sugerat că Rusia ar trebui să fie invitată înapoi în G7, „perturbând astfel o demonstrație de unitate care a marcat reuniunile grupului în anii care au urmat invaziei rusești”.
G20 „se adună în jurul mesei răsturnate de Trump”, comentează La Libre Belgique. „Pe un teritoriu necunoscut, confruntați cu răsturnările inițiate de Donald Trump, miniștrii de Externe din G20 se întrunesc de joi la Johannesburg, în absența sau aproape absența americanilor, care au decis să nu trimită un reprezentant de nivel înalt.
Prima țară de pe continent care prezidează G20, Africa de Sud trebuie să se lipsească de acest actor major la această primă repetiție pentru summit-ul din noiembrie. Şeful diplomației Statelor Unite, Marco Rubio, a refuzat să participe după ce a acuzat de antiamericanism Pretoria. După conferința de la München, marcată de diatriba antieuropeană a vicepreședintelui american, JD Vance, și apoi întâlnirea americano-rusă de la Riad pentru a discuta despre soarta Ucrainei în absența acesteia, această întâlnire de două zile de la Johannesburg va fi o nouă oportunitate de a evalua poziția fiecăruia în fața politicii de buldozer a administrației Trump”.
(Florin Matei/RADOR RADIO ROMÂNIA)