La Bruxelles, miniștrii de externe din UE s-au reunit pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu, având pe agendă discuții cu ministrul israelian de externe, Yisrael Katz, cu cel egiptean, Sameh Shoukry, cu cel iordanian, Ayman Safadi, și cu cel saudit, Faisal bin Farhan Al-Saud, înainte de a-și încheia demersurile diplomatice cu o întâlnire separată cu șeful diplomației palestiniene, Riyad al-Maliki, scrie EUObserver.
În context, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că este hotărât să urmărească o soluție cu două state în Orientul Mijlociu, la o zi după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reafirmat o linie dură împotriva oricărui stat palestinian, pe motiv că reprezintă „un pericol existențial” pentru Israel, consemnează The Guardian. Problema viitorului Fâșiei Gaza a plasat Israelul în opoziție cu SUA și cu aliații săi arabi din Golf, care încearcă să medieze încetarea luptelor în teritoriul asediat, observă The Seattle Times. Dată fiind intensificarea tensiunilor regionale, miniștrii au discutat și despre o misiune navală a UE planificată pentru a contribui la asigurarea securității traficului maritim în Marea Roșie, o rută comercială importantă, Belgia angajându-se să trimită o fregată, Germania și Italia fiind și ele dispuse să participe, notează Associated Press și subliniază că, de luni de zile, rebelii Houthi din Yemen au atacat nave în Marea Roșie și Golful Aden, susținând că sunt legate de Israel sau că se îndreaptă către porturile israeliene.
Tot la Bruxelles, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, citat de EUObserver, a avertizat că Rusia ar putea lansa atacuri împotriva națiunilor baltice și a altor state de pe flancul estic, dacă nu este oprită în Ucraina. Atenționarea vine după ce, recent, la Riga, statele baltice au semnat un acord pentru a crea o linie comună de apărare în vederea consolidării graniței de est a NATO, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, subliniază Euronews. Miniștrii apărării din Letonia, Lituania și Estonia cred că o linie defensivă antimobilitate le va întări semnificativ granițele, descurajând și blocând orice potențială agresiune militară, explică Euronews. De asemenea, miniștrii apărării din cele trei state baltice au semnat și un acord privind co-dezvoltarea sistemelor de artilerie cu rachete de mare mobilitate HIMARS, completează The Baltic Times.
La Kiev, liderii Poloniei și Ucrainei s-au angajat să pună capăt spinoaselor dispute politice care au îngreunat alianța lor atât de importantă pe timp de război și să-și impulsioneze cooperarea în domeniul apărării, notează US News & World Report. Cu ocazia primei sale vizite în Ucraina în calitate de prim-ministru, polonezul Donald Tusk i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski un mesaj de prietenie și a spus că părțile “au ajuns la o înțelegere” în privința protestelor organizate de camionagiii polonezi, reține publicația americană și amintește că Varșovia a devenit un aliat de primă importanță pentru Kiev în privința sprijinului financiar și militar împotriva Rusiei, dar, în ultimele luni, relațiile s-au deteriorat din momentul în care o serie de blocade de la frontieră au afectat economia Ucrainei. Zelenski a adăugat că a discutat cu Tusk despre oportunitățile pentru viitoarea producție comună de arme, precum și despre garanțiile de securitate pentru Kiev, anunțate de țările G7, și despre un posibil acord între Ucraina și Polonia pe această temă, adaugă The First News. Potrivit lui Zelenski, discuțiile au atins și subiecte de cooperare energetică și extinderea infrastructurii legăturilor energetice între cele două țări. „Nu este nimic mai important atât pentru națiuni, cât și pentru Europa în ansamblu, citează agenția PAP, decât să profite la maximum de potențialul energetic, astfel încât să poată opera infrastructura energetică potrivită”. O nouă preocupare pe câmpul de luptă ucrainean este cea legată de faptul că Rusia începe să desfășoare arme nord-coreene, agravând problemele Ucrainei, titrează The New York Times, dar Bloomberg opinează că sistemul de apărare antirachetă Patriot ar trebui să poată intercepta rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune nord-coreene, având în vedere eficiența sa împotriva rachetelor rusești Iskander.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a început un turneu de o săptămână pe coasta de vest a Africii, cu o escală rapidă în Cabo Verde, înainte de a se îndrepta către Coasta de Fildeș, apoi Nigeria și Angola, în scopul menținerii influenței Statelor Unite pe un continent în care concurența Beijingului și Moscovei este puternică, în timp ce instabilitatea din Sahel este mai îngrijorătoare ca oricând, comentează Courrier International. Aceasta este prima vizită a oficialului american în Africa subsahariană în zece luni, într-un moment în care războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas domină știrile internaționale, în timp ce Rusia și-a dezvoltat influența în mai multe țări din Africa francofonă, în ultimii ani, în special cu prezența grupului paramilitar Wagner în Republica Centrafricană și Mali și cu relațiile privilegiate cu Burkina Faso, analizează Courrier International. În cadrul acestei vizite, Blinken dorește să ajute țările, pe toate fronturile, să-și consolideze societățile și să lupte împotriva extinderii amenințării teroriste din Sahel, și să le încurajeze să facă din securitatea civililor în timpul operațiunilor militare și promovarea drepturilor omului și a dezvoltării comunitare o prioritate, adaugă publicația franceză. Primul popas, Cabo Verde, este un partener al Statelor Unite, care i-au donat aproximativ 150 de milioane de dolari, prin două programe, inclusiv pentru extinderea portului din capitala Praia, îmbunătățirea drumurilor și a sistemului de distribuție a apei potabile, notează Africa News.
La Lima, în Peru, a avut loc cea de-a XXIV-a Reuniune Extraordinară a Consiliului Andin al Miniștrilor Afacerilor Externe, împreună cu miniștrii responsabili cu securitatea fiecărei țări, anunță Le Figaro. Reuniunea de urgență dedicată Ecuadorului, ţară subminată ca niciodată de violența legată de traficul de droguri, a adus la discuții reprezentanții țărilor membre ale Comunității Andine, foarte îngrijorate de această situaţie, explică Le Figaro. Columbia, Peru, Bolivia și Ecuador au convenit să desfășoare operațiuni polițienești și militare coordonate împotriva crimei organizate în zonele lor de frontieră, relatează 20 Minutos. În plus, cele patru țări vor promova crearea unui mecanism andin de informații strategice, care să permită coordonarea între entitățile de guvernare, pentru a dezvolta schimburi de informații privind amenințările și riscurile comune, cum ar fi crima organizată transnațională, detaliază ziarul spaniol.