Acasa Revista Presei Revista presei internaționale, 24 august 2021

Revista presei internaționale, 24 august 2021

scris de Z.V.
80 Afisari
După cum era de așteptat, presa internațională se concentrează pe evoluția situației din Afganistan și pe mobilizarea comunității internaționale în încercarea de a găsi o soluție umanitară și politică pentru această țară.

Revista presei

Un summit extraordinar G7 pentru Afganistan va fi organizat marți online, sub coordonarea Marii Britanii, scrie HUFFINGTON POST. „Este fundamental ca întreaga comunitate internațională să colaboreze pentru a garanta evacuări sigure, pentru a preveni o criză umanitară și pentru a sprijini poporul afgan să păstreze realizările din ultimii 20 de ani”, a declarat premierul Boris Johnson.

În paralel, continuă demersurile diplomatice pentru un summit G20 extraordinar despre Afganistan. Inițiativa este promovată de președinția italiană a Uniunii Europene. După cum aflăm din Corriere della Sera, premierul Mario Draghi va spune clar aliaților, în primul rând Casei Albe, că nu există posibilitatea de a influența viața unei țări care este în pragul unui război civil fără implicarea unor puteri precum China, India și Rusia, implicare posibilă doar în cadrul instituțional al unei reuniuni extraordinare G20 la care lucrează Roma și care ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii septembrie. Prin urmare, în viziunea Italiei, G7 poate pune bazele unui prim nucleu de consens care va trebui să se extindă și spre alte contexte geopolitice, de la Moscova la Beijing, și care are în vedere în primul rând nerecunoașterea regimului talibanilor ca entitate de stat și, în al doilea rând, înghețarea tuturor fondurilor de ajutor internațional dacă nu sunt recunoscute unele condiții de bază ale drepturilor omului, subliniază Corriere della Sera.
Afganistanul se va confrunta cu o „catastrofă absolută”, cu foamete larg răspândită, oameni fără adăpost și colaps economic, cu excepția cazului în care s-ar conveni un efort umanitar urgent în urma retragerii SUA din această țară. Alerta a fost lansată de Mary-Ellen McGroarty, directorul național pentru Afganistan în cadrul Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite, care a declarat pentru publicația britanică „Observer” că o acțiune rapidă și coordonată este esențială. „Dacă vom întârzia pentru următoarele șase sau șapte săptămâni, va începe să devină prea târziu. Oamenii nu au nimic. Trebuie să aducem mâncarea acum și să o ducem în comunitățile din provincii, înainte ca drumurile să fie blocate de zăpadă”, a explicat oficialul ONU, vorbind de la Kabul.
Situația securității din țară se agravează, avertizează și Wall Street Journal. ”În zorii zilei de luni, militarii afgani, americani și germani au fost implicați într-un schimb de focuri care s-a soldat cu moartea unui soldat afgan și cu alți trei răniți. Talibanii au condamnat haosul de pe aeroport, dând vina pe militarii SUA și pe partenerii lor. Pe de altă parte, talibanii se confruntă cu o incipientă mișcare de rezistență, care a apărut în ultimele zile și, în acest context, în jumătatea de nord a țării s-au înregistrat în cursul nopții mai multe ciocniri”.
”Biden se confruntă cu primul său eșec” este titlul editorialului din  Le Monde, care explică ce i se reproșează președintelui american în privința retragerii din Afganistan. ”Executarea operațiunii a fost marcată de erori grave, pentru care Joe Biden și echipa sa trebuie să răspundă acum. Prima eroare a fost stabilirea calendarului, care a pornit de la o dată fixă (31 august) și nu de la o serie de condiții care trebuie îndeplinite în teren. A doua eroare a fost decizia de a evacua armata înaintea civililor, care s-a dovedit catastrofală atunci când Kabulul a căzut și care a forțat Pentagonul să trimită 6.000 de soldați pentru a securiza aeroportul. Tot greu de înțeles a fost și lipsa consultărilor cu aliații europeni, care sunt totuși implicați pe teren. Nu în ultimul rând, au existat erori în evaluarea vitezei de avansare a talibanilor”, se arată în editorialul principalului cotidian francez, care se încheie astfel: ”În acest moment, prioritatea o reprezintă organizarea evacuării din Afganistan în condiții (mai) demne de prima putere mondială”.
„Istoria îmi va da dreptate cu privire la Afganistan”, se apără președintele Statelor Unite, respingând criticile privind retragerea trupelor americane din Afganistan. „Evacuarea a mii de persoane de la Kabul va fi grea și dureroasă, indiferent de momentul ales. Ar fi fost așa chiar dacă am fi început acum o lună sau peste o lună”, citim în publicația Euronews.
În fine, THE TELEGRAPH titrează: ”Scandal în UE pe tema relocării refugiaților afgani”. ”Uniunea Europeană nu va fi de acord cu un program lărgit vizând relocarea refugiaților afgani, a avertizat președintele organizației pe fondul unor lupte intestine vizând gestionarea valului de refugiați care fug de teama haosului din Afganistan, survenit după cucerirea țării de către talibani, în cursul acestei luni. Janez Jansa, premierul Sloveniei și actualul deținător al președinției rotative a Uniunii Europene, a transmis următorul mesaj: „UE nu va deschide pentru Afganistan niciunul dintre coridoarele europene destinate migranților”.
La rândul său, David Sassoli, președintele Parlamentului European, a replicat: „Nu președintele sloven este cel care trebuie să spună care este poziția UE în privința crizei umanitare din Afganistan”. Anterior, Sassoli ceruse ca refugiații să fie repartizați în mod egal în organizație. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit bani din partea Bruxelles-ului țărilor care preiau refugiați, dar austriacul Sebastian Kurz a subliniat că, atâta vreme cât va fi cancelar, Viena „nu va accepta de bună voie mai mulți oameni”, mai precizează The Telegraph.
Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS