Acasa Revista Presei Revista presei internaționale, 24 martie 2025

Revista presei internaționale, 24 martie 2025

scris de Z.V.
114 Afisari

Negocierile ”dificile”, cum le numește Les Echos, pentru o încetare a focului în Ucraina ocupă prima pagină a presei internaționale.

Revista presei

”Statele Unite poartă discuții separate cu Rusia și Ucraina în Arabia Saudită pentru a stabili detaliile unei posibile încetări limitate a focului, în ceea ce ar putea fi un pas crucial către o încheiere completă a ostilităților”, scrie The New York Times, amintind că Rusia și Ucraina au convenit săptămâna trecută să înceteze temporar atacurile asupra infrastructurii energetice, dar încă nu s-a decis cum și când se va implementa acest armistițiu parțial, în timp ce atacurile persistă de ambele părți. Statele Unite se arată optimiste, însă Kievul și Moscova mai puțin, constată Deutsche Welle, detaliind că președintele ucrainean a făcut apel ca aliații să pună o nouă presiune asupra Rusiei să pună capăt războiului. Rusia, în schimb, a minimalizat așteptările privind o soluționare rapidă a războiului din Ucraina, spunând că discuțiile abia încep și că urmează „negocieri dificile”. ”Trump insistă pentru încetarea focului în Ucraina până la Paște”, titrează The Telegraph, remarcând că speranțele Washingtonului vin în ciuda ultimului val de lovituri mortale cu drone lansate asupra civililor de către Moscova. Președintele american este convins că ”nimeni, în afară de el, nu-l poate opri pe Putin” și că ”este singura persoană din lume care poate pune punct războiului din Ucraina”, constată Politico. Optimist se arată și emisarul special al SUA, Steve Witkoff, care duminică a declarat pentru Fox News că ”simte că Putin vrea pace”. Witkoff a vorbit despre un posibil prim armistițiu în Marea Neagră. „Cred că luni, în Arabia Saudită, veţi vedea progrese reale, în special în ceea ce priveşte o încetare a focului în Marea Neagră între navele celor două ţări. De acolo, în mod natural, se poate ajunge la o încetare completă a focului pe front”, a declarat emisarul american, citat de Reuters. Totuși, în timp ce ”SUA speră la un acord de pace în Ucraina, Putin pare să nu se grăbească”, observă Bloomberg. The Moscow Times consideră că Moscova” joacă pentru a câștiga timp. Prin începerea discuțiilor dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită, Moscova va depune eforturi pentru a întârzia pacea și pentru a-și asigura cât mai multe teritorii – mizând pe faptul că Washingtonul nu va fi preocupat de locul în care se va stabili granița în final”, remarcă The Moscow Times.
În Turcia, continuă protestele după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Zeci de mii de oameni au sfidat dispozițiile autorităților de a interzice adunările și au ieșit din nou în stradă duminică, pentru a cincea zi consecutiv, în unele dintre cele mai mari proteste izbucnite în ultimii zece ani în Turcia, după cum notează BBC. Duminică, Imamoglu a fost suspendat din funcția de primar și a fost menținut în arest prin dispoziția unei instanțe judecătorești, sub acuzația de corupție și terorism, ceea ce va duce la și mai multe proteste, scrie Al Monitor. În timp ce majoritatea publicațiilor îl prezintă pe Imamoglu drept principalul adversar al actualului președinte, fiind omul care ”i-a contestat în mod deschis puterea lui Erdogan”, după cum scrie Deutsche Welle, alte publicații, merg mai departe avertizând că ”Turcia se îndreaptă spre o autocrație totală”, după cum titrează Politico, opinând, într-un alt articol că ”Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înlătura opoziția democratică”. Ideea este împărtășită și de The Economist care titrează, la rândul său, ”Președintele Erdogan își închide adversarul și pune în pericol democrația din Turcia”. Despre o ”derivă autoritară” a lui Erdogan vorbește și publicația spaniolă Cadena Ser, care notează și că ”poziția strategică a Turciei o face să fie un aliat incomod pentru Occident”.
În Canada, noul premier Mark Carney a anunțat alegeri anticipate pentru data de 28 aprilie, notează Euronews, detaliind că liberalul Mark Carney și oponentul său conservator și-au început campania electorală duminică, pe fundalul unui război comercial și al amenințărilor de anexare a Canadei lansate de președintele american Donald Trump. Euronews mai notează că ”liberalii aflați la guvernare păreau să se îndrepte spre o înfrângere istorică în alegerile din acest an”, dar ”atacurile aproape zilnice ale președintelui american asupra suveranității Canadei i-au înfuriat pe canadieni și au dus la o creștere a naționalismului în țară, fapt care a consolidat poziţia liberalilor”. Acum conservatorii aflați în opoziție nu vor mai putea aduce în discuție scăderea în popularitate a fostului premier liberal Justin Trudeau, ci ”voturile se vor concentra asupra candidatului care va demonstra că are caracteristicile necesare pentru a-l înfrunta pe Trump”, conchide Euronews. (Carolina Ciulu)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult