Desfășurată în urmă cu două zile, vizita în SUA a președintelui francez Emmanuel Macron continuă să fie comentată de presa internațională.
„Cum ar putea discuta Europa cu Trump?”, se întreabă cotidianul american The New York Times, după care continuă: „Macron a căutat să flateze și să opună delicat rezistență”. Un alt ziar american important, The Washington Post, comentează: „Președintele francez încearcă să păstreze relațiile americano-europene, deși s-ar putea ca, sub președinția lui Trump, Statele Unite să nu mai fie un partener de bază împotriva Rusiei”. Pe marginea aceluiași eveniment, cotidianul francez Le Monde titrează: „Întâlnirea dintre Donald Trump și Emmanuel Macron s-a dovedit un dialog al surzilor”. „După strângeri puternice de mâini, lupta de cocoși s-a prelungit până la conferința de presă”, notează și ziarul francez Le Figaro. Și tot în Franța, cotidianul Libération nu se arată nici el mai optimist, drept care notează: „În spatele surâsurilor de fațadă, între Statele Unite și Europa se ridică un zid”.
Dar să vedem și care ar fi părerea ziarelor rusești. „Rusia câștigă războiul cu Occidentul și va rezolva problema ucraineană în favoarea sa”, titrează încrezător cotidianul moscovit Pravda. Tot Pravda subliniază că, „la ONU, o rezoluție pe tema războiului din Ucraina a fost susținută de 10 dintre cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate, iar Rusia, China și Statele Unite s-au aflat pentru prima oară de aceeași parte a baricadei, astfel încât agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei a fost exclusă din document”. Iar din Izvestia, aflăm că, potrivit unor declarații ale lui Trump, „Rusia dispune de niște resurse față de care Statele Unite se arată interesate”, el făcând astfel referire la aceleași metale rare pe care le-ar dori și de la Ucraina.
Să ne întoarcem însă în Europa Occidentală, unde ecourile pe marginea recentelor alegeri din Germania încă nu s-au stins. Ziarul german Frankfurter Allgemeine notează că „președintele Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, trebuie să formeze un guvern stabil, care să-și respecte mai mult sau mai puțin promisiunile. Dar asta nu depinde numai de el”, subliniază cotidianul german. O noutate ar veni din partea revistei germane Stern, care afirmă că „Merz ar fi spus că partidul său, Uniunea Creștin-Democrată, va trebui să coopereze cu Stânga”, după care comentează: „Merz știa de ceva vreme că nu va putea evita asta. Dar, pur și simplu, nu a vrut s-o spună cu voce tare înaintea alegerilor federale”. Tot referitor la Germania, ziarul italian Corriere della Sera îl citează pe viitorul cancelar creștin-democrat Friedrich Merz, care ar fi spus: „Trebuie să devenim treptat independenți față de America”. Iar ziarul italian comentează: „Nu ne-am fi așteptat niciodată să auzim așa ceva din gura unui cancelar german”.
(Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA)