Acasa Revista Presei Revista presei internaționale, 27 august 2021

Revista presei internaționale, 27 august 2021

scris de Z.V.
70 Afisari

În Afganistan. evenimentele se precipită, iar evacuările par să se desfășoare tot mai mult sub deviza ‘scapă cine poate‘. De altfel, relatările presei internaționale ilustrează clar fenomenul.

Statele Unite și aliații lor îi sfătuiesc pe afgani să părăsească aeroportul din Kabul, existând pericolul unui atac al militanților Statului Islamic. Potrivit cotidianului The Guardian, “premierul britanic Boris Johnson a dat de înțeles că misiunea britanică de evacuare din Kabul se apropie de sfârșit, iar majoritatea afganilor amenințați în mod real de pericol au fost deja evacuați”. Un alt ziar britanic, The Telegraph, pomenește și el despre eventualitatea unui atac lansat de teroriștii Statului Islamic, numai că, de această dată, este menționată “o anume ramură a acestora, cunoscută sub numele de ISIS -K”. Același ziar precizează că   “este vorba despre un grup desprins de ISIS, care, începând din anul 2014, s-a stabilit în provincia Khorasan, de aici provenind și litera K din numele facțiunii”. Cotidianul mai amintește că, “în perioada 2015 – 2017, acești militanți au lansat aproximativ 250 de atacuri asupra forțelor americane, pakistaneze și afgane. În plus, Națiunile Unite estimează că ISIS-K ar putea număra între 500 și 1200 de luptători, dar alte surse afirmă că, în anii viitori, numărul lor ar putea ajunge chiar la 10000”.

Și totuși, pe aeroportul din Kabul s-a inregistrat un atentat cu bombă, pare-se, sinucigaș. Ziarul italian Corriere della Sera confirmă această știre, precizând însă că “atentatul s-a soldat cu răniți, dar nu și cu morți”. Același cotidian informează că, în privința evacuărilor, “o serie de țări, precum Canada, Belgia, Danemarca și Polonia, au decis să le pună capăt imediat, iar Franța a anunțat că va face același lucru începând de astăzi (vineri)”.

Dar chiar dacă acum Afganistanul este cel ajuns pe prima pagină a ziarelor străine, asta nu înseamnă că pandemia noului coronavirus este neglijată. Iată și câteva informații recente pe această temă. Potrivit ziarului Le Monde, „premierul francez Jeac Castex a anunțat că chiriașii azilurilor de bătrâni din Franța vor putea primi a treia doză de vaccin anti-Covid începând cu data de 13 septembrie”. Potrivit aceluiași ziar, „Castex a subliniat că o eventuală intrare în instituții pe baza unui permis sanitar nu este de actualitate”. Grecia ia în schimb alte măsuri. Cotidianul elen Kathimerini afirmă că, „ieri (joi), Ministerul Sănătății a anunțat că, în speranța relansării vaccinărilor, lansează un program-pilot de vaccinare prin instalarea unor centre mobile în piețe din fața bisericilor din toată țara”. Același ziar precizează că „noua campanie de vaccinare va începe chiar de duminică”.

În Spania, experții se arată pesimiști. Ziarul spaniol El Mundo notează că, în opina experților, „coronavirusul va deveni endemic, astfel încât, în unele regiuni, el va supraviețui. În plus, același ziar anunță că riscul unei miocardite este mai mare în rândul persoanelor nevaccinate decât în cel al vaccinaților, mai ales în rîndul celor vaccinați cu Pfizer”.

În sfîrșit, viața politică este și ea ilustrată divers în paginile ziarelor, iar alegerile din Germania, programate luna viitoare, lansează tot felul de păreri. „Facebook se gândește chiar să formeze o comisie electorală ad-hoc”, după cum relevă cotidianul american The New York Times. Ceea ce, în opinia aceluiași ziar, „ar face ca portalul să se transforme într-un centru de consultanță”. Ziarul german Frankfurter Allgemeine afirmă că, potrivit sondajelor, „cel puțin la Berlin și la Mecklenburg, candidații social-democrați se află în frunte”. Iar ziarul austriac Die Presse vorbește despre „un rămas bun mai amar al Angelei Merkel” și subliniază  că „fiasco-ul legat de Afganistan este mult discutat în Bundestag, iar cancelarul a renunțat să-și mai ceară scuze în numele guvernului”. Iar concluzia cotidianului elvețian Le Matin este următoarea: „Reputată ca fiind stabilă și previzibilă, Germania se îndreaptă spre un viitor absolut incert cu o lună înaintea alegerilor. Indiferent de rezultatul scrutinului, prima economie europeană se pregătește pentru câteva luni tulburi, marcate de negocieri complicate”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult