Acasa Revista Presei Revista presei internaționale – 27 mai

Revista presei internaționale – 27 mai

scris de Z.V.
67 Afisari

Ucraina se apără cu fermitate, deși trupele ruse atacă fără încetare în estul țării, titrează Ukrainska Pravda, iar publicația online Obozrevatel adaugă că generalii de la Kremlin au transferat în zonă mii de soldați și blindate.

Ucraina va continua lupta până când își va recupera întreg teritoriul, a asigurat președintele Volodimir Zelenski, citat de Evening Standard. Între timp, manevrele strategice din Marea Neagră continuă, scrie Newsweek. La câteva zile după ce Statele Unite au anunțat că vizează flota rusă pentru a permite Ucrainei să-și înceapă exportul de cereale, două submarine rusești au fost ancorate în Golful Sudic din Sevatopol, pentru a fi echipate cu rachete Kalibr, după cum reiese din relatările agenției de presă ucrainene Kyrm Realii. Rusia a blocat exportul cerealelor ucrainene din Marea Neagră în Marea Mediterană, de unde grânele pot ajunge în întreaga lume, iar această situație a stârnit deja temeri la nivel mondial legate de o eventuală criză alimentară ce ar putea duce la o majorare a prețurilor în unele țări și la foamete în altele, atenționează Newsweek.
Securitatea energetică, în contextul crizei energetice și al războiului din Ucraina, a fost punctul central al unor discuții desfășurate în cadrul celei de-a 10-a ediții a conferinței «Athens Energy Dialogues», notează Insider, de la Atena. Ministrul Energiei din Bulgaria, Alexander Nikolov, citat de Insider, a vorbit despre soluții și planuri alternative, menționând posibilitatea unei contribuții din partea Africii și mai ales a Egiptului, la care s-a referit și ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, adăugând că Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) va funcționa asigurând diferențierea prețurilor la energie pentru Grecia și Bulgaria, într-un moment în care dependența de Rusia este în scădere, dar continuă să fie uriașă. La rândul său, vicepremierul și ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a apreciat, în contextul menținerii securității energetice, contribuția crucială a conductei East Med și contribuția unor țări precum România, Macedonia de Nord și Croația.
În același timp, Uniunea Europeană lucrează la un acord pentru a importa gaz israelian prin intermediul Egiptului, întrucât blocul comunitar se grăbește să-și reducă dependența față de livrările rusești, informează publicația elenă Capital, citând documente văzute de Bloomberg. Un astfel de acord ar consolida perspectivele Israelului de a fi prezent pe piața europeană a gazelor, deoarece prețurile interne ale gazului sunt mult mai mici decât cele pe care le poate percepe pentru livrările pe continent, detaliază Capital. În cadrul unui posibil memorandum de înțelegere, UE, Israelul și Egiptul își vor putea spori, de asemenea, cooperarea în ceea ce privește proiectele de energie curată, adaugă Capital și amintește că România este una dintre țările UE care și-au manifestat interesul de a importa gaze naturale lichefiate din Israel prin Egipt, afirmând că acest lucru ar contribui la consolidarea securității energetice.
Tensiunile mocnesc în Pacificul de sud, care a devenit, în ultimele luni, un teatru de mare rivalitate între China şi Statele Unite, semnalează Le Figaro, anunțând că Beijingul, care caută să-şi sporească prezenţa militară, politică şi economică, a lansat o mare iniţiativă ce urmăreşte să extindă cooperarea în materie de securitate şi de liber-schimb cu ţările din Pacificul de sud, deja criticată de mai mulţi grei din regiune, precum Australia şi Statele Unite. Proiectul de acord şi planul pe cinci ani, pe care AFP l-a putut consulta, vor face obiectul unor discuţii cu ocazia unei vizite a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, în mai multe ţări din zonă, începând de joi. Potrivit acestor documente, notează Le Figaro, China ar intenţiona să propună unui număr de zece state insulare din regiune un ajutor de milioane de dolari, perspectiva unui acord de liber-schimb şi posibilitatea de a avea acces la marea piaţă chineză. În schimb, continuă Le Figaro, China s-ar angaja să pregătească forţe de poliţie şi s-ar implica în securitatea cibernetică locală, putând realiza operaţiuni sensibile de cartografiere marină şi obţinând un acces mai mare la resursele naturale locale. Această „viziune comună de dezvoltare”, cum se numeşte proiectul, ar putea fi adoptată pe 30 mai, cu ocazia unei întâlniri programate, în insulele Fiji, între Wang şi miniştrii de externe din regiune, detaliază cotidianul francez. Planul de cooperare, dacă va fi acceptat, ar putea reprezenta o cotitură majoră, facilitând în special un anumit număr de operaţiuni de poliţie sau militare, însă deja unele capitale au început să tragă semnale de alarmă în legătură cu acest proiect, care arată o Chină încercând să-şi sporească influenţa în regiunea lumii în care Australia a fost partener privilegiat în materie de securitate, după cel de-al Doilea Război Mondial, atenționează Le Figaro.

(Cristina Zaharia – RADOR)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult