După o săptămână frenetică de diplomație internațională, premierul britanic Keir Starmer a sosit la Washington. The Guardian consideră că vizita reprezintă cel mai mare test de până acum pentru premierul laburist, care trebuie să echilibreze securitatea și interesele economice ale Regatului Unit cu menținerea unor relații bune cu președintele american, atât de imprevizibil.
Vizita survine la doar două zile după cea a președintelui francez, Emmanuel Macron, și cu 24 de ore înainte ca președintele Zelenski să sosească la Casa Albă. Cei doi lideri europeni sunt de altfel așteptați duminică la un summit al apărării europene de la Londra, amintește The Guardian.
Înainte de întâlnirea cu Trump, Starmer a făcut referire la subiectul cel mai sensibil al momentului, și anume garanțiile de securitate pentru Ucraina: „Garanțiile de securitate trebuie să fie suficiente pentru a-l descuraja pe Putin să atace din nou, pentru că îngrijorarea mea este că dacă există o încetare a focului fără pace definitivă, îi va oferi pur și simplu ocazia să aștepte și să atace din nou, pentru că ambiția lui Putin în legătură cu Ucraina este destul de evidentă pentru toată lumea”, a spus el în zborul către Washington.
Publicația britanică reamintește că marți, într-un discurs surpriză ținut la Londra, Starmer a anunțat cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru apărare din Regatul Unit de la sfârșitul războiului rece: bugetul va crește la 2,5% din PIB până în 2027 – cu trei ani mai devreme decât era planificat – având ținta de a ajunge la 3%, o decizie care a consternat mulți parlamentari laburişti.
Între timp, la Istanbul a avut loc o a doua rundă de întâlniri ruso-americane. Negocierile dintre reprezentanții Federației Ruse și ai Statelor Unite pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale și restabilirea activității ambasadelor respective s-au încheiat la Istanbul după aproape șase ore și jumătate, a informat agenția Ria Novosti. După cum relatează Corriere della Sera, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că rezultatele întâlnirii vor clarifica măsura în care ambele părți „vor fi capabile să acționeze rapid și eficient” pentru a rezolva chestiunile problematice din relația bilaterală. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a apreciat că întâlnirea de la Istanbul aduce „o anumită speranță”, fără să dea alte detalii. Pe de altă parte, Kremlinul a reiterat în această dimineață că Rusia nu va returna teritoriile ucrainene pe care le ocupă. „Teritoriile care au devenit parte a Federației Ruse sunt înscrise în Constituția țării noastre, sunt parte integrantă a țării noastre. Acest lucru este absolut indiscutabil și nenegociabil”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, la un briefing de presă, preluat de Corriere della Sera.
Reacțiile de la Kiev nu au întârziat să apară. Ministerul ucrainean de Externe a calificat declarațiile Rusiei conform cărora anexarea teritoriilor ucrainene ocupate este „nenegociabilă” drept „ridicole”. „Rusia nu poate revendica niciunul dintre teritoriile ucrainene”.
Securea lui Donald Trump se abate asupra Europei, titrează plastic agenția ANSA, referindu-se la decizia președintelui american de a impune tarife de 25% la mașini și la alte bunuri importate de pe Bătrânul Continent. Detaliile loviturii date Europei nu sunt încă clare: „Vor fi anunțate în curând”, a declarat Trump, avertizând de asemenea Canada și Mexicul că „nu intenționează să se oprească” în privința taxelor vamale. Deși și-a reiterat „dragostea” pentru țările europene, Trump a denunțat un deficit comercial excesiv egal cu 300 de miliarde de dolari și a remarcat că represaliile europene ar putea să nu aibă succes.
Mai multe publicații internaționale se arată interesată de cazul fraților Tate. Influencerii, ambii cetățeni britanico-americani, au părăsit România cu avionul joi dimineață, citim în Euronews, care reamintește că anterior, fraților Tate li s-a interzis să părăsească România, în timp ce ancheta era în desfășurare. Avocatul fraților Tate a confirmat pentru „Euronews” că cei doi au plecat peste Ocean pentru o vizită particulară, deoarece acum au permisiunea legală de a părăsi România.
Arestul la domiciliu al influencerului a fost suspendat la scurt timp după ce Statele Unite au cerut României să îi returneze pașaportul, remarcă Le Monde, reamintind că frații Tate au fost susținuți public de mai multe figuri de extremă dreaptă atât din Europa, cât și din Statele Unite. „Este mai ales cazul prezentatorului american Tucker Carlson, care l-a intervievat pe larg pe Andrew Tate în 2023. Elon Musk, acum un consilier apropiat al lui Donald Trump, a redeschis contul influencerului pe X, de unde fusese interzis pentru comentariile sale misogine de către fosta conducere. Fostul kickboxer este urmărit pe aceeași rețea de socializare și de vicepreședintele american, J.D. Vance”, mai citim în Le Monde.
O altă cunoscută publicație franceză, Liberation, notează că la mijlocul lunii februarie, trimisul special al lui Donald Trump în Europa, Richard Grenell, a cerut direct guvernului român să ridice interdicția de călătorie pentru cei doi, o manevră descrisă drept „ingerință” de către avocații reclamanților.
Premierul României a negat recent că administrația lui Donald Trump a încercat să facă presiuni asupra Bucureștiului pentru a ridica restricțiile de călătorie pentru cei doi, dezvăluie The Guardian. Însă Financial Times a raportat pe 17 februarie că trimisul special al lui Trump, Grenell, a vorbit cu ministrul de externe al României despre frații Tate la o conferință de securitate la München, îndemnându-l să ridice restricțiile de circulație impuse acestora. Rămâne de văzut dacă frații Andrew și Tristan Tate, care au insistat încă de la arestarea lor că sunt victimele unei vaste conspirații, vor părăsi voluntar Statele Unite pentru a se prezenta la tribunal în România, conchide Liberation.
Ruxandra Lambru, Agenția de Presă Rador