Criza din Caucaz se regăsește în continuare în paginile presei internaționale. „După 30 de ani de conflict, autoproclamata republică separatistă Nagorno-Karabah și-a anunțat joi autodizolvarea, inclusiv a tuturor instituțiilor sale începând cu 1 ianuarie 2024”, anunță La Libre Belgique.
„Actul reprezintă o consecință a capitulării separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah, care au suferit o înfrângere militară în douăzeci și patru de ore săptămâna trecută în fața Azerbaidjanului, țară de care s-au separat după căderea URSS, acum mai bine de treizeci de ani. Armenia, care a susținut acest teritoriu în toate aceste decenii, nu a intervenit militar de această dată, deschizând calea reintegrării regiunii în Azerbaidjan”.
Migrația este din nou măr al discordiei în Uniunea Europeană. „Obiectivul reuniunii de joi a Consiliului UE, găsirea unui acord cu privire la ultima parte, controversată încă, a Pactului UE privind imigrația și azilul, a fost atins: putem vorbi de un consens asupra propunerii de regulament privind crizele migratorii”, anunță Rai News, care adaugă că propunerea de regulament privind crizele prevede în anumite cazuri de urgență o formă de solidaritate obligatorie, cu redistribuirea migranților ilegali între statele membre sau, alternativ, contribuții financiare către țările cele mai expuse fluxurilor migratorii.
O altă publicație italiană, LA REPUBBLICA, anunță că Italia ar fi dorit să blocheze acordul UE pe tema Pactului cu privire la azil, nemulțumită de unele prevederi privind redistribuirea solidară a migranților între țările UE și activitatea ONG-urilor. ”Nimeni nu poartă război ONG-urilor, însă acestea nu pot fi un magnet pentru a atrage migranții ilegali care, întâmplător, sunt aduşi întotdeauna numai în Italia, pentru că este cel mai apropiat port. Navele organizațiilor umanitare pot oferi salvare pe mare, însă Italia nu poate fi transformată în locul în care toate ONG-urile aduc migranți, mai ales că ei nu vor să vină aici”, ci vor să ajungă în ”alte țări europene” – a declarat ministrul italian de externe, citat de Repubblica.
Pe același subiect, El Periodico remarcă faptul că așa-numita „rută poloneză” a înlocuit acum ruta balcanică apărută în criza migrației din 2015. Se estimează că aproximativ 45.000 de persoane au intrat ilegal în Germania până în acest an prin Polonia sau Cehia și, marea majoritate, prin acțiunea mafiilor sau a rețelelor de trafic de persoane. Cifrele publicate de autoritățile germane arată spre mafiile poloneze, într-un moment de tensiuni între Varșovia și Berlin din cauza scandalului vizelor care, în schimbul mitei, au fost vândute de la mai multe consulate poloneze din Asia și Africa, reamintește publicația spaniolă.
Corriere della Sera publică o analiză despre apropiatele alegeri din Slovacia și miza pe care ele o reprezintă pentru Europa. „Robert Fico, în vârstă de cincizeci și nouă de ani, care s-a alăturat Partidului Comunist Cehoslovac la o vârstă foarte fragedă și care ulterior a devenit liderul unui Partid Social Democrat cu tendințe populiste marcante, are șanse mari să iasă învingător la alegerile care vor avea loc sâmbătă în Slovacia. Fico este cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și apropierea de Viktor Orban. El se declară împotriva înarmării în continuare a Ucrainei, deoarece prelungirea conflictului nu ar duce decât la pierderi inutile și grave de vieți omenești şi, în fine, crede ‘sancțiunile împotriva Moscovei dăunează mai mult UE decât Federației Ruse’. Daunele pe care alegerea sa la Bratislava riscă să le provoace Europei sunt mari: Slovacia ar intra pe orbita Ungariei, cu consecințe minime (deși deloc neglijabile) la nivel militar, dar de mare efect la nivel politic și psihologic, conchide Corriere della Sera.
LIBERATION remarcă și alte modele posibile, în afară de cel ungar, pentru populiștii slovaci. ”Candidații nu sunt inspirați doar de Vladimir Putin. Luând notițe după strategia lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din 2020, Robert Fico, precum și europarlamentarul Milan Uhrik, membru al partidului naționalist Republica, au avertizat despre o posibilă fraudă electorală, fără a furniza vreo dovadă. O altă nevroză importată de peste Atlantic, de data aceasta din Florida, de la guvernatorul republican Ron DeSantis: discursurile împotriva comunității LGBT+. În cel mai recent videoclip de campanie, Robert Fico declară că „ideologia de gen în școli este inacceptabilă”. Așadar, notează Liberation, dezinformarea și teoriile conspirației țin capul de afiș la alegerile din Slovacia.