”Donald Trump înăsprește tonul în discuțiile cu Rusia, amenințând cu noi sancțiuni”, titrează New York Times, detaliind că într-un interviu pentru postul de televiziune NBC News, președintele american a oferit cele mai puternice declarații de până în acest moment cu privire la Rusia.
Concret, Trump s-a declarat ”foarte supărat” și ”enervat” de președintele rus Vladimir Putin care a criticat legitimitatea lui Volodomir Zelenski la conducerea Ucrainei, transmite NBC News. „Dacă eu și Rusia nu reușim să ajungem la un acord pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina, și dacă voi considera că Rusia este de vină — ceea ce s-ar putea să nu fie adevărat — dar dacă voi considera că Rusia este de vină, voi impune taxe suplimentare asupra petrolului, asupra întregului petrol care iese din Rusia”, a spus Trump pentru NBC. Agenția France-Presse reamintește că Putin a cerut vineri instituirea unui guvern de tranziție în Ucraina, care ar putea în mod efectiv să-l îndepărteze din funcție pe Zelenski. ”Retorica furioasă a lui Trump este o schimbare față de abordarea mai blândă pe care Casa Albă a adoptat-o față de Rusia în discuțiile în curs pentru a pune capăt războiului”, constată The Hill.
Între timp, ”Un document secret arată că SUA nu se vor deranja să apere Europa de Rusia”, după cum titrează Express, citând un document secret al Pentagonului dezvăluit sâmbătă de Washington Post. Concret, un ghid intern semnat de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, recunoaște că este puțin probabil ca Washingtonul să ofere un sprijin substanțial Europei în cazul unui avans militar al Rusiei, insistând ca aliații NATO să preia apărarea primară a regiunii. În schimb, se precizează că Statele Unite vor sprijini Europa prin capacitățile sale de descurajare nucleară a Rusiei, iar Europa ar trebui să se bazeze doar pe forțele amerciane care nu sunt necesare pentru apărarea pe plan intern sau pentru misiunile de descurajare a Chinei, mai reține cotidianul britanic din dezvăluirile Washington Post.
Atenția SUA se concentrează, așadar, asupra ”descurajării Chinei în a ataca Taiwanul”, remarcă și The Global Times, catalogând documentul drept o nouă subliniere a faptului că Washingtonul se poziționează într-o competiție strategică totală cu China. Oficiosul de limbă engleză al Partidului Comunist Chinez interpretează turneul în Asia-Pacific întreprins în cursul weekendului de secretarul american al aparării prin prisma acestor dezvăluiri, considerând că scopul principal al turneului a fost de a crea ”alinieri dubioase”, cum le numește The Global Times, cu Filipine și Japonia. The New York Times scrie că în prima vizită oficială a lui Hegseth în Asia, secretarul apărării a urmărit să-și reasigure aliații din regiune de sprijinul SUA, promițând, potrivit CNN, să contracareze ”agresivitatea Chinei”. Duminică, după o întâlnire la Tokyo cu omologul său japonez, generalul Nakatani, Hegseth a declarat că Statele Unite sunt alături de Japonia „în fața acțiunilor agresive și coercitive ale Chinei comuniste” și a subliniat că țara sa este angajată să susțină „o descurajare robustă, promptă și credibilă în Indo-Pacific, inclusiv în strâmtoarea Taiwan”, transmite Kyodo News.
Pe frontul arctic, între Danemarca și Statele Unite, a izbucnit ”un război rece” pentru Groenlanda, constată Le Point, observând totodată că guvernul este ”descumpănit” cu privire la ce strategie să adopte în fața presiunii continue a lui Donald Trump de a ocupa Groenlanda, teritoriul autonom al Regatului Danemarcei din Arctica. ”Strategia de temperare” adoptată de premierul danez în fața ”ambițiilor de anexare” ale lui Trump a fost spulberată în ultimele zile, după o ”vizită americană controversată” a vicepreședintelui SUA și a soției sale în Groenlanda. Astfel, ”Mette Frederiksen și-a scos mănușile de catifea în fața unui președinte american mai hotărât ca niciodată să cucerească această mare insulă strategică”, observă Le Point. Însă în ciuda „sprijinului masiv din partea țărilor nordice, UE și NATO”, pe care Frederiksen l-a salutat, există îngrijorare în Danemarca, precum și pe teritoriul său de peste mări, unde toţi oamenii sunt îngrijorați de măsurile pe care le-ar putea lua Trump pentru a-și atinge obiectivele, mai scrie cotidianul francez.
Și Franța se îndreaptă ”spre o criză diplomatică” cu Statele Unite, după cum constată Le Figaro. Ministerul francez al Comerțului Exterior a denunțat sâmbătă „ingerințele americane”, după ce ambasada Statelor Unite la Paris a trimis o scrisoare mai multor companii franceze prin care le îndeamnă să elimine imediat programele de diversitate, dacă doresc să continue să lucreze cu guvernul SUA. Concret, destinatarii scrisorii au fost informați că „ordinul executiv 14173”, vizând așa-numita ”discriminare pozitivă” și emis de Donald Trump în prima sa zi de revenire la Casa Albă „se aplică, de asemenea, în mod obligatoriu tuturor furnizorilor și prestatarilor guvernului american”. „Interferențele americane în politicile de incluziune ale companiilor franceze, ca și amenințările cu taxele vamale nejustificate, sunt inacceptabile”, a spus ministerul francez într-un comunicat. „Franța și Europa își vor apăra afacerile, consumatorii, dar și valorile”, a continuat ministerul, într-un context de tensiuni comerciale puternice între Statele Unite și Europa, mai scrie Le Figaro. (Carolina Ciulu)