La finalul summit-ului din Malta, dedicat Ucrainei, s-a ajuns la un acord asupra planurilor de lucru, care privesc cinci dintre cele zece puncte ale Formulei de Pace propuse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează presa internațională.
Subiectele discutate de delegați au inclus siguranța nucleară, siguranța alimentelor, securitatea energetică, eliberarea tuturor prizonierilor și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, prin îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a principiului respectării integrității teritoriale stabilit de Carta Națiunilor Unite, detaliază Euronews. În vreme ce războiul continuă în Ucraina și un alt război tocmai a izbucnit în Orientul Mijlociu, este important ca țările lumii să se așeze la masa negocierilor și să vorbească despre pace, încheierea războiului și stabilirea unei păci juste în Ucraina putând împiedica producerea altor războaie și a altor conflicte pe glob, susține Fox News.
De la Washington la Cairo, de la Paris la Londra, schimburile diplomatice se accelerează pentru a crește considerabil ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza, unde oamenii au luat cu asalt centrele ONU de distribuție de ajutoare umanitare, situație care a determinat Națiunile Unite să tragă un semnal de alarmă, constată Ansa și subliniază că foarte puține camioane cu ajutoare au intrat în enclava palestiniană pe la trecerea Rafah dintre Egipt și Gaza. Situația, așa cum a rezumat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, devine disperată, citează Ansa. Israelul spune că ofensiva sa are ca scop distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas și a promis că va elimina întregul grup terorist care conduce Gaza, vizând toate zonele în care activează gruparea și încercând în același timp să reducă numărul victimelor civile, explică Times of Israel. Totuși, Israelul a amânat extinderea operațiunilor sale terestre, în conformitate cu sugestiile făcute de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au declarat oficiali americani pentru The New York Times. Campaniei împotriva tunelurilor Hamas i s-a adăugat un război subteran în Israel pentru responsabilitatea celui mai mare eșec defensiv din istoria sa, comentează El Mundo, opinând că ziua de 7 octombrie marchează trecutul, prezentul și viitorul lui Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu cele mai dificile ore ca premier. În fața unui eșec devastator al serviciilor de informații, a unei crize a ostaticilor și a lansării unui război de uzură, premierul israelian se luptă să obțină susținere publică, crede The Wall Street Journal. Acest război marchează moștenirea și decăderea lui Netanyahu, conchide Le Monde.
Temerile de extindere a războiului în întreaga zonă a Orientului Mijlociu sunt cu atât mai mari cu cât Iranul și aliații săi rostesc discursuri belicoase, titrează Courrier International. Totuși, la trei săptămâni de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, Iranul a recurs la o strategie de precauție, pentru a evita un angajament direct cu marele său dușman, transpunându-și amenințările în atacuri limitate asupra unor baze americane, prin intermediul aliaților săi, analizează Al Monitor. În context, un grup format din mai multe nave americane, între care portavionul Dwight D. Eisenhower, a intrat în Marea Mediterană, după tranzitarea Strâmtorii Gibraltar, iar două nave ale Grupului Bataan Amphibious Ready se află deja în Marea Roșie, anunță USNI News. În plus, USS Bataan și USS Carter Hall au intrat în Marea Roșie din Golful Aden, pentru a se alătura navei de război amfibie USS Mesa Verde, adaugă USNI News. Pe lângă forțele americane, se alătură în regiune nava de război amfibie franceză Tonnerre și navele britanice RFA Lyme Bay și RFA Argus, menționează USNI News.
Conflictele violente sunt în creștere în mai multe părți ale lumii, avertizează Foreign Affairs. Pe lângă atacul efectuat de Hamas pe 7 octombrie asupra Israelului și ofensiva israeliană în Gaza, care ridică spectrul unui război mai amplu în Orientul Mijlociu, s-a înregistrat o creștere a violenței în Siria, la fel și în Caucaz, în timp ce războiul civil din Sudan continuă, conflictul a revenit în Etiopia, iar preluarea militară a Nigerului în iulie a fost a șasea lovitură de stat în Sahel și Africa de Vest din 2020, enumeră revista americană. Potrivit unei analize realizate de Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo a datelor culese de Programul de date privind conflictele, din Uppsala, numărul, intensitatea și durata conflictelor la nivel mondial se află la cel mai înalt nivel de dinainte de sfârșitul Războiului Rece, studiul constatând că existau 55 de conflicte active în 2022, o creștere substanțială față de 33 de conflicte active existente cu un deceniu înainte, reține Foreign Affairs. În 2022, un sfert din populația lumii, adică două miliarde de oameni trăiau în zone afectate de conflicte, iar numărul persoanelor strămutate forțat în întreaga lume a atins un record de 108 milioane până la începutul anului 2023, scrie Foreign Affairs.
La Beijing a început cel de-al 10-lea Forum Xiangshan, cu tema „Securitate comună, pace durabilă”, concentrîndu-se pe prioritățile cooperării în cadrul Inițiativei Globale de Securitate, anunță Radio China Internațional. China speră să folosească Forumul, cea mai mare manifestare anuală de diplomație militară, pentru a promova viziunea președintelui Xi Jinping despre o lume mai sigură și pentru a apropia țările în curs de dezvoltare, în timp ce se confruntă cu o coordonare sporită între Statele Unite și aliații lor pentru a-i restrânge ambițiile militare, notează The Washington Times. La Forum participă oficiali din domeniul securității din 90 de țări și organisme internaționale, mulți dintre delegați reprezentând țări sărace sau în curs de dezvoltare definite ca Sudul Global, adaugă South China Morning Post. Mulți membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care sunt participanți constanți la conferința interguvernamentală de securitate Dialogul Shangri-La din Singapore, și-au trimis miniștrii apărării la Forumul Xiangshan în acest an, indicând influența globală în creștere a Chinei, subliniază ziarul din Hong Kong. (Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA )