Acasa Revista Presei Revista presei internaționale, 4 aprilie 2025

Revista presei internaționale, 4 aprilie 2025

scris de Z.V.
226 Afisari

Presa continuă să reflecte crizele majore de pe scena internațională: tensiunile comerciale globale, războiul din Ucraina, conflictul israeliano-palestinian și instabilitatea din Orientul Mijlociu.
Președintele american a anunțat noile taxe vamale care vor fi aplicate de SUA produselor de import, provocând un seism financiar global. Potrivit Reuters, decizia președintelui Trump „a stârnit reacții şi amenințări cu contramăsuri de la partenerii comercialii, în timp ce companiile și guvernele s-au grăbit să ia în calcul costurile unui război comercial în creștere, care amenință să zdruncine alianțele globale”. Trump a declarat că va impune un tarif de bază de 10% asupra tuturor importurilor în Statele Unite și taxe mai mari în cazul unora dintre cei mai mari parteneri comerciali ai țării. Printre aliații apropiați ai SUA, UE a fost vizată cu o taxă de 20%, Japonia cu 24%, Coreea de Sud cu 25% și Taiwan cu 32%. „Taxele anunțate de Donald Trump au declanșat turbulențe pe piețele mondiale și au atras criticile mai multor lideri, care avertizează în legătură cu sfârșitul unei ere de liberalizare a comerțului care a modelat ordinea globală timp de decenii”, mai comentează Reuters.
Potrivit agenției italiene ANSA, unul dintre principalii parteneri comerciali ai SUA, Uniunea Europeană, a formulat prin intermediul președintelui Comisiei Europene, un răspuns la taxele impuse de președintele american. Ursula von der Leyen a afirmat că „Știu că mulți dintre voi vă simțiți dezamăgiți de cel mai vechi aliat. Trebuie să ne pregătim pentru impactul inevitabil pe care îl vom avea. Dar UE are tot ce îi trebuie pentru a rezista furtunii. Și unitatea este puterea noastră”. „Europa va fi alături de cei care vor fi afectați” de taxele SUA, a asigurat președintele Comisiei Europene. „Am anunțat deja noi măsuri de sprijinire a sectoarelor siderurgice și auto. Săptămâna trecută am limitat cantitatea de oțel care poate fi importată în Europa fără taxe vamale. Acest lucru va oferi un respiro acestor industrii strategice. Acum, vom convoca dialoguri strategice cu sectoarele siderurgic, auto și farmaceutic. Și altele vor urma”, a declarat Ursula von der Leyen.
Piețele bursiere americane, europene și asiatice au continuat să scadă joi, ca reacție la tarifele vamale anunțate de președintele Trump. Există temeri legate de impactul negativ asupra companiilor tehnologice și a lanțurilor de aprovizionare. Pe fondul îngrijorărilor privind un posibil război comercial global, Uniunea Europeană și țări precum China analizează posibile măsuri de răspuns. Potrivit BBC, acțiunile din întreaga lume s-au depreciat puternic joi, când întrebările cu privire la modul în care întreprinderile și gospodăriile vor fi afectate de noile taxe au sporit îngrijorarea cu privire la încetinirea creșterii economice. În SUA, indicele S&P 500, care urmărește 500 dintre cele mai mari companii americane, a deschis în scădere cu peste 3%, iar pierderile s-au accelerat în cursul zilei, numele marilor producători precum Nike și Apple fiind printre cele mai afectate. Indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu 1,5%. Acțiunile din Europa au urmat tendința descendentă, indicele Dax din Germania scăzând cu aproximativ 2%, iar indicele CAC 40 din Franța cu 2,9%. În Asia, indicele Nikkei din Japonia a închis în scădere cu aproape 3%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong cu 1,5%. Potrivit Bloomberg, moneda americană a înregistrat o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, cădere care nu s-a mai înregistrat din 2015.
Însă nu doar aspectele comercială afectează relația dintre SUA şi Uniunea Europeană, ci şi perspectiva unei limitări a angajării militare a Statelor Unite în securitatea europeană. Denunțând ceea ce a numit „isteria” din jurul unei eventuale dezangajări americane din Europa, secretarul de stat Marco Rubio a dat asigurări că Statele Unite „vor rămâne” în NATO, notează La Libre Belgique. „Președintele Trump a spus clar că sprijină NATO. Vom rămâne în NATO”, a afirmat Rubio la sediul Alianței de la Bruxelles, denunțând „isteria” unei părți a presei mondiale și americane în această problemă. El a confirmat, de asemenea, că Statele Unite se așteaptă ca toate țările NATO să-și crească drastic cheltuielile militare, alocându-le cel puțin 5% din produsul lor intern brut.
Ziarul turcesc Sabah opinează că lumea a intrat în epoca „unei noi ordini de la Ialta”, avansând ideea unei înțelegeri între președinții american și rus privind reîmpărțirea sferelor de influență, pe fondul războiului din Ucraina. „Confruntat cu riscul de a nu obține randamentul dorit în Ucraina, Trump a pus ochii pe noile piețe ale Rusiei, amenințând cu taxe de import de 500% atât Rusia, cât și țările care fac comerț cu Rusia. În afară de Rusia, Trump vede și progresele extraordinare ale Chinei și Turciei. China, în domeniul tehnologiei, și Turcia, în domeniul apărării militare, au revoluționat paradigma globală. De aceea, Trump va ajunge în cele din urmă la un compromis cu Putin cu privire la Ucraina și la ‘împărțirea’ Europei. China și Turcia vor ocupa un loc central în partajarea sferelor de influență în Indo-Pacific, Asia Centrală, Balcani, Mediterana de Est, Africa și Orientul Mijlociu. În acest context, se așteaptă ca Trump, Putin și Xi Jinping să se întâlnească la Moscova pentru sărbătorirea Zilei Victoriei din 9 mai și să declare ‘Noua Ordine de la Ialta’. Alături de acești trei jucători, Turcia pare să fie actorul-cheie în ‘Noua Ordine de la Ialta. Iar Europa nu va fi prezentă la masa negocierilor”.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS